Pohdintaa kartanlukijoista

-Japé-

Well-known member
Liittynyt
18.11.2005
Viestit
1211
Sunisen kartturivaihdoksista hyppäsi tämä topic mieleen ja etenkin alla oleva aihe. Minkähän takia suomalaiset suosi nimenomaan 70/80-luvulla englantia nuottikielenä ja nyt sitten ei? Olettaisi ettei kuitenkaan ollut kyse saatavilla olevien kartturien osaamisesta/kokemuksesta, ym.

Toisin kuin esim. Rovis Jr, Solberg Jr menee enkulla.


Nuottikieliä rupesin miettimään. Ja niitä pareja, kun nuottikielenä on käytetty jotain muuta kuin kuskin / kartanlukijan äidinkieltä. Englanniksi vetivät aikoinaan ainakin Toivonen-Piironen, Kankkunen-Piironen ja Toivonen-Cresto. Oliko Creston virallinen äidinkieli englanti vai italia? Ari Vatanen ajoi uransa aikana David Richardsin, Terry Harrymanin, Bruno Berglundin ja Fabrizia Ponsin kanssa. Enkuksi on vissiin nuotit luettu. Mikkola-Herz? Englantia varmaan? Vai ruotsia....
Nimimiehistä suomea käyttivät Alen-Kivimäki, Salonen-Harjanne, Mäkinen-Harjanne (olettaisin että Harjanne luki Löysälle ja Tommille nuotit suomeksi), Grönholm-Rautianen, Hirvonen-Lehtinen, Latvala-Anttila.
Luetaanko missään autokunnassa nykypäivänä nuotteja "vieraalla" kielellä? Näyttäisi kaikissa autoissa kuljettaja ja kartanlukija tulevan samasta maasta, joten loogista olisi että omilla äidinkielillä mennään.
Historiasta vielä, Sainz-Moya, Biasion-Siviero, Auriol-Occelli parivaljakoita ei tarvitse edes pähkäillä. Siellä on espanjan, italian ja ranskan kieli kaikunut kabiinissa.
 

AnttiL

It Gets Faster Now!
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
6521
Ylös