Rehellisyyspolli (taas kerran)

Maksaisitko puuttuvan osan sisäänpääsymaksusta kassahenkilön unohdettua sitä pyytää?


  • Äänestäjiä yhteensä
    31

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18217
Mä tuskin edes moista mokaa huomaisin. Olen aika helposti jymäytettävissä maksamaan liikaakin, kun ei niitä vaihtorahoja tule laskettua. Omena on pudonnut helvetin kauas puusta, sillä isäukko latoo tavarat kassahihnan päästä takaisin kärryyn ja menee sivummalle tarkistamaan kuittia ja vaihtorahoja. Mut se onkin eläkkeellä, sillä on aikaa.
Nää pitäis laittaa koottuna johonkin toikkiin.
 
Liittynyt
24.1.2004
Viestit
10131
Sijainti
Oslo
Todennäköisesti maksaisin. On meinaan sattunut useammankin kerran niin, että kaupan kassan on erehdyksessä antanut liian paljon takaisin (vitosen sijasta kympin jne.) ja lähes poikkeuksetta olen asiasta huomauttanut. Ei noin pienestä summasta kuitenkaan rikastu, pikemminkin jää huono omatunto (pahimmassa tapauksessa huonosti palkattu kassa joutuu maksamaan ne puuttuvat fyrkat omasta pussistaan) joten jää paljon parempi mieli kun on rehellinen, ei maksa mitään, ei edes sitävitosta, koska eihän se ollu edes mun fyrkkaa :)

Myönnän toki, että jos siellä kassalla istuu joku vastenmielinen ja epäystävällinen hylkiö, niin saatanpa jättää huomauttamattakin.

Vastasin kuitenkin kyllä, koska useinmiten varmasti maksaisin.
Ok
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
En huomauta jos veloittaa liian vähän, mutta palautan rahat jos saan liikaa vaihtorahaa. Tässä tapauksessa olisin kyllä maksanut ne 50 senttiä, vaikka vahingossa vastasinkin ei. Se on kassalle paljon paskempi juttu jos kassa ei täsmää.
Heh... Avasin toikin ja ihmettelin että miksihän vitussa olen vastannut kysymkseen "En". Mietin millaisethan perustelut on tällaiselle kusipäisyydelle antanut 2 vuotta sitten, mutta onneksi selitys löytyi.
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Heh... Avasin toikin ja ihmettelin että miksihän vitussa olen vastannut kysymkseen "En". Mietin millaisethan perustelut on tällaiselle kusipäisyydelle antanut 2 vuotta sitten, mutta onneksi selitys löytyi.
Mä oon monasti huomannu että jotkut aiemmat Forumin pollivastaukseni "vanhentuvat", ja myöhemmin olisinkin vastannut toisin.
Siksi välttelen joitakin ärhäkkäimpiä polleja.
Joko syy on pollejen asenteellisuudessa, kahtiajakoisuudessa, huonossa kysymyksenasettelussa tai yleisessä huonoudessa, tai sitten siinä että mä haluan pidättää oikeuden kääntää takkia. En tiedä.
Noin muuten: poliitikoille takinkääntäminen on käytännössä poliittinen itsemurha, tavalliselle kansalle se on kehittymistä, evoluutiota. Tai pitäisi olla.

Ei liittyny muuten sun postaukseen, olipahan vain muuten älytöntä horinaa, mutta olenpa joskus itsekin törmännyt polliin johon olen vastannut jotain ja myöhemmin miettiny että miksi vastasin noin. En tiedä. Kysykää joltain muulta.
 
Liittynyt
24.1.2004
Viestit
10131
Sijainti
Oslo
En- vastauksen jättänyt jäisi rehellisesti sanottuna palkkaamatta, mikäli työhaastattelun jälkeinen päätös vallassani olisi.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Mullehan taisi kesällä bussissa käydä aivan omituinen vaihtorahahässäkkä. Olin itsekin niin ajatuksissa, etten ole varma miten kävi, mutta muistan ennen bussiin nousemistani ottaneeni käteeni lompakon ja sieltä pois kympin setelin. Kuskina oli joku ihan uusi tyyppi joka oli vielä opissa, vanhempi kuski istui eturivissä neuvomassa. Kun istuin paikalleni ja laitoin vaihtorahoina saamiani kolikoita ja kuittia lompakkoon, huomasin kädessäni edelleen sen saman kympin setelin. Eikä mielestäni muitakaan seteleitä ollut kadonnut lompakostani eli ilmeisesti sain vaihtorahaa ja bussilipun maksamatta mitään. Se kuski sähelsi siinä rahastaessa muittenkin kanssa joten on tuo mahdollista, mutten varma ole. En lähtenyt asiaa selvittelemään, jos uusi kaveri sähläs niin olishan sen kokeneemman pitäny moka huomata. Huvitti lähinnä, että itsellekin tulee rutiinihommissa tuollaisia pimeitä hetkiä eikä muista 20 sekuntia myöhemmin mitä tapahtui.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Ei noin pienestä summasta kuitenkaan rikastu, pikemminkin jää huono omatunto (pahimmassa tapauksessa huonosti palkattu kassa joutuu maksamaan ne puuttuvat fyrkat omasta pussistaan) joten jää paljon parempi mieli kun on rehellinen, ei maksa mitään, ei edes sitävitosta, koska eihän se ollu edes mun fyrkkaa :)
No ei kai nyt sentään.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Ei kuulosta lailliselta. Jos epäillään, että kassa varastaa niin nostetaan oikeusjuttu, mutta sellainen, että automaattisesti joku puuttuva summa pitäis työntekijän korvata kuulostaa ihan älyttömältä. Eihän muissakaan töissä omia virheitään tartte ite korvata ilman oikeusjuttuja.
 
Liittynyt
1.11.2014
Viestit
3326
Sijainti
Katabolia
Enköhän koko hinnan maksaisi jos huomaisin. En kyllä yleensä kaupassa tarkista vaihtorahoja jos alle 2€ kolikoista kyse.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
KEY

Nopeatempoisessa asiakaspalvelussa ja kaupankäynnissä tapahtuu erilaisia erehdyksiä ja virheitä, joiden vuoksi kassassa olevat rahat eivät ehkä täsmää, vaan puuttuu rahaa. Toisinaan työnantajat ovat saattaneet vaatia kaikkia työvuorossa olleita työntekijöitä korvaamaan puuttuvan rahasumman tai ovat tehneet yllätyskuittauksen palkasta. Jutussa selvitetään juridisesti sitä, millainen on työntekijän vastuu kun kassassa ilmenee vajeita. Jos rahaa puuttuu kaupan tai ravintolan kassasta, kuka on korvausvelvollinen? Onko mahdollista, että työntekijät määrätään vastaamaan kassavaroista yhteisvastuullisesti, kun samassa työpisteessä työskentelee useita työntekijöitä? Millaiseen kassavastuuseen työntekijä voi pätevästi työsopimuksessa sitoutua? Esimiehellä on puolestaan valvontavastuu puuttua kassavajeisiin.

Kassavajeen syitä

Kassaeron syitä voivat esimerkiksi olla:

annetaan asiakkaalle väärin (liikaa) takaisin rahasta


näppäilyvirhe, jonka seurauksena liikaa myyntiä kassaan


rahanvaihtovirheet


anastus (ulkoinen tai sisäinen)


korjausten/hävikin lyönnin unohtuminen


luotto- tai pankkikortin käsittelyssä tapahtunut virhe.


Sovellettavat säännökset

Työsopimuslain säännöksen (12:1.3) mukaan työntekijän, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta johtuvia velvollisuuksia tai aiheuttaa työssään työnantajalle vahinkoa, on korvattava vahinko vahingonkorvauslaissa säädettyjen perusteiden mukaan. Vahingonkorvauslain mukaan (4:1) vahingosta, jonka työntekijä työssään virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa, hän on velvollinen korvaamaan määrän, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve, sekä muut olosuhteet. Jos työntekijän viaksi jää vain lievä tuottamus, ei vahingonkorvausta ole tuomittava.

Kassavastuun edellytykset

Jotta joku työntekijöistä voisi olla vastuussa kassavajauksesta, on vastuun syntymiseksi tiettyjen edellytysten täytyttävä. Kaupan- tai hotelli- ja ravintola-alalla kassavastuusta on aina sovittava työsopimuksessa tai muuten selvästi eikä pelkästään työpaikan käytäntö riitä tekemään kenestäkään kassavastuullista.

Kaikkia virheitä ei havaita välittömästi ja myöhemmin voi olla vaikeaa määritellä tapahtumisaika ja vastuuhenkilö. Jos kassalla toimii useita työntekijöitä, ei heitä voi kuitenkaan velvoittaa yhteisvastuullisesti korvaamaan kassavajausta. Kassavastuu voi olla vain henkilökohtainen vastuu. Saman työvuoron aikana kenelläkään muulla kuin kassavastuullisella ei saa olla mahdollisuutta käyttää kassaa. Esimerkiksi ruokatuntien ja kahvitaukojen aikana kukaan muu ei saa päästä käyttämään kassaa. Jos näin käy, vahingon aiheuttajaa ei voida varmasti selvittää. Näissä tilanteissa työntekijöillä ei voi olla ns. kollektiivista korvausvastuuta vahingosta. Työnantaja ei siis voi velvoittaa työntekijöitä korvaamaan vahinkoa yhteisvastuullisesti, vaan vajauksesta vastuussa oleva työntekijä on voitava luotettavasti selvittää.

Työnantajan on pidettävä huoli siitä, että työntekijälle on annettu riittävää opastusta mm. kassan käytöstä, rahojen tilityksistä sekä erilaisten maksuvälineiden ja –laitteiden käytöstä. Jos työnantaja laiminlyö nämä velvoitteet, voidaan helposti katsoa, että työntekijällä ei ole kassavastuuta.

Sopimusvastuussa rajoituksia

Työsopimuksessa voi olla sovittu siitä, että työntekijällä on kassavastuu. Työntekijän vastuu ei kuitenkaan ratkea pelkästään sopimuksen perusteella, sillä työntekijän vastuuta työnantajalleen aiheuttamistaan vahingoista on rajoitettu työsopimuslain 12:1.3 §:n ja vahingonkorvauslain 4:1 §:n säännösten perusteella. Tehdystä sopimuksesta huolimatta kassavastuun johdosta syntynyttä vahinkoa voidaan sovitella tai jos työntekijä on aiheuttanut vahingon lievällä tuottamuksellaan, hänellä ei ole korvausvastuuta lainkaan. Työsopimuksessa ei voida sopia laajemmasta korvausvastuusta esimerkiksi, että työntekijällä olisi aina velvollisuus maksaa työvuoronsa aikana syntynyt kassavajaus. Työnantaja ei voi myöskään määräyksellään tai sopimuksella siirtää työntekijälle omaa vastuutaan hankkia sellaiset välineet ja tilat, jotka ovat tarpeellisia omaisuuden suojelemiseksi. Kaikki tällaiset sopimusehdot kassavastuusta ovat mitättömiä.

Turun HO 18.6.2003 S 02/2778. Kysymys lukitussa linja-autossa olleen rahastuslaukun katoamisesta. Hovioikeus katsoi, että työnantaja on velvollinen hankkimaan työntekijälle omalla kustannuksellaan sellaiset välineet, joita työnantaja pitää tarpeellisina oman omaisuutensa suojelemiseksi. Työnantaja ei voi yksipuolisella määräyksellä tai edes sopimalla asiasta työntekijöiden edustajan kanssa siirtää tätä velvollisuuttaan työntekijälle siten, että yksittäinen työntekijä kärsisi haitallisen seuraamuksen työnantajan laiminlyönnistä. Tapauksessa työnantaja oli laiminlyönyt huolehtia, että kuljettajalla on turvallinen lukittu säilytystila, minne rahastuslaukun voi jättää. Jättämällä laukun lukittuun autoon, josta se oli kadonnut, työntekijä oli tilanteessa syyllistynyt ainoastaan lievään huolimattomuuteen eikä hän ollut vastuussa kadonneista rahoista.

Lievä tuottamus

Työntekijällä voi olla rajoitettu korvausvastuu aiheutuneesta vahingosta tai joissakin tapauksissa hän ei ole lainkaan vastuussa. Työntekijä ei ole lainkaan velvollinen korvaamaan työnantajalle aiheutunutta vahinkoa, jos hän on aiheuttanut vahingon lievällä tuottamuksella. Lievään tuottamukseen voi johtaa esimerkiksi se, että kassavajaus (vahinko) on syntynyt huomattavan työpaineen ja kiireen seurauksena. Tällaisessa tilanteessa työntekijä voi esimerkiksi antaa asiakkaalle takaisin liikaa rahaa. Tuottamus voi olla lievää myös siinä tapauksessa, että työntekijä ei ole saanut riittävän tehokasta ohjeistusta ja opastusta kassavastuuseen kuuluvista seikoista ja työsuorituksesta.

Lievää törkeämpi menettely

Vahingonkorvausvastuussa yhden portaan muodostaa se, että työntekijän tuottamuksen ei voida katsoa olevan lievää, vaan hän on aiheuttanut työnantajalleen vahinkoa lievää törkeämmällä tuottamuksella. Tällaista menettelyä voi olla esimerkiksi huolimattomuus tai kassavastuusta annettujen ohjeiden noudattamatta jättäminen. Tällaisessa tapauksessa työntekijän vahingonkorvausvastuu määräytyy sovittelun pohjalta, jolloin työntekijä joutuu korvaamaan osan aiheutuneesta vahingosta. Korvausvastuun sovittelussa otetaan huomioon muun muassa vahingon suuruus, työntekijän toiminnan laatu, työntekijän asema sekä vahingonkärsijän tarve.

Tahallaan aiheutettu vahinko

Edellä sanotun perusteella työntekijän täysi korvausvastuu ei siis ole pääsääntö eikä työnantaja voi automaattisesti lähteä perimään kassavajausta takaisin kokonaisuudessaan. Työntekijällä on kuitenkin aina velvollisuus korvata täysimääräisesti sellainen vahinko, jonka hän on tahallaan tai törkeällä laiminlyönnillään aiheuttanut työnantajalle. Jos esimerkiksi kassa jätetään asiakastiloissa ilman valvontaa ja lukitsematta pitkäksi aikaa, voi työntekijällä olla täysi korvausvastuu. Aikaisemmin voimassa ollutta työsopimuslakia tulkittiin siten, että työntekijällä oli velvollisuus osoittaa, että hän ei ollut aiheuttanut vahinkoa työnantajalle tahallaan. Välttämättä tämän seikan osoittaminen ei ollut helppoa. Nykyistä työsopimuslakia voitaneen työntekijän rajoitetun korvausvastuun periaatteen vuoksi tulkita niin, että työnantajan tulee osoittaa, että työntekijä on menetellyt lievää törkeämmällä tuottamuksella (näin myös Saarinen, Työsuhdeasioiden käsikirja (2003) s. 904. Tiitinen ja Kröger ”Työsopimuslaki” - kirjassaan eivät jostain syystä lainkaan käsittele tätä käytännön elämässä keskeistä asiaa).

Riitaisuudet

S-ryhmän esimiesten työehtosopimuksen samoin kuin myyjiä koskevan kaupan työehtosopimuksenkin mukaan kassavajetapauksissa tulee työnantajan ja työntekijän selvittää keskenään asiaan liittyvät tekijät ennen mahdollisen vahingonkorvauksen perimistä. Määräyksen tarkoituksena on estää sellaisten tilanteiden syntyminen, joissa työnantaja ryhtyy perimään väitettyä kassavajetta työntekijän palkasta perustelematta tai yksilöimättä syitä. Määräys estää ns. ”yllätyskuittaukset”. Ennen kuin työnantaja voi tehdä kuittauksen työntekijän palkasta tai periä vahingon työntekijältä on tehtävä selvitys. Työnantajan ja työntekijän välillä selvitettäviä seikkoja ovat muun muassa vahingon määrä, tapahtumishetken olosuhteet ja mahdolliset lieventävät asianhaarat kuten työkiire.

Asian jäädessä työnantajan ja työntekijän välillä erimieliseksi noudatetaan työehtosopimuksen neuvottelujärjestystä. Erimielisyystapauksissa laaditaan työpaikalla erimielisyysmuistio ja asia siirretään liittojen välillä neuvoteltavaksi ja mahdollisesti sovittavaksi
. Työtuomioistuimen tulkintaratkaisusta TT 1988-142 voidaan kuitenkin päätellä, että työnantaja voi työehtosopimusta rikkomatta tehdä kuittauksen tai periä muuten työntekijältä vahingon sen jälkeen, kun hän on täyttänyt selvitysvelvollisuutensa työntekijän kanssa. Työnantajan ei tarvitse jäädä odottamaan mahdollista liittojen ratkaisua asiaan. Jos myöhemmin todetaan, että työnantaja on perinyt kassavajeen palkasta väärin perustein tai liian suurena, joutuu hän luonnollisesti maksamaan sen työntekijälle takaisin korkoineen.
Eli mitään ei kannata työntekijän mennä maksamaan eikä suostua mihinkään automaattisiin palkastakuittauksiin kysymättä liitosta neuvoa.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Ei kuulosta lailliselta. Jos epäillään, että kassa varastaa niin nostetaan oikeusjuttu, mutta sellainen, että automaattisesti joku puuttuva summa pitäis työntekijän korvata kuulostaa ihan älyttömältä. Eihän muissakaan töissä omia virheitään tartte ite korvata ilman oikeusjuttuja.
Onpa perhekohtaista kokemusta aiheesta. Työnantaja valtio.
 
Ylös