Itse asiassa Mersun kone ei ollut tehokkain 2000, vaikka näin yleisesti sinä vuonna kuviteltiinkin. Ajatus siitä että Mursu oli tehokkain juonsi kai aiempiin vuosiin jolloin näin oli ollutkin. Kukaan vaan ei ollut kiinnostunut muuttamaan käsitystä, sopihan se niin hyvin siihen ikuiseen myyttiseen "Schumacher vs. Newey & Renault/Mersu" -käsitteeseen. Kuitenkaan missään ei ole näkynyt minkäänlaista dataa joka vahvistaisi tämän käsityksen, siis ainakaan sellaista joka perustuisi joihinkin faktoihin eikä siis olisi vain toimittajien mutu-juttuja. Ainoa vähänkään luotettava lähde, Quattroruote, joka julkaisee joka vuosi moottoritehot jossain vaiheessa kautta (lukujen perustaa en tiedä, nämäkin tiedot on netistä tullut joskus kauan sitten luettua, mutta kyllä niillä jokin analyysi on käytössä eikä vain mutu-arvailu) ilmoitti silloin Ferrarin olevan kärjessä reilulla 800 hevosvoimalla, Hondan tullessa toisena varsin lähellä Ferraria, Mersun ollessa kolmantena jotain kymmenisen heppaa perässä.Pete sanoi:Berylliummin kielto tuli voimaan 2000 jälkeen. Mersun kone oli tehokkain 2000 ja seuraavalla kaudella koneen tehot tippuivat Neweyn mukaan 98 vuoden tasolle.
Silloin kun moottorista tehtiin matala ihmiset sanoivat sillä olevan aerodynaamisia etuja ja nyt kun tehdään kapea niin silläkin on aerodynaamisia etuja.Daytona sanoi:Kapeampi moottori tarjoaa myös aerodynaamisia etuja takakopan muotoiluun.
.. suhteessa 90:een. Kapeampi koppa -> pienempi ilmanvastus. 72 on kuitenkin vain välimalli, jossa vähemmän tehoa ja painopiste korkeammalla kuin 90:ssä, joten mainitsin tuon pienenkin edun joka puhuu sen puolesta, että heillä on kuitenkin kilpailukykyinen paketti "välivuodesta" huolimatta.J.Heldenview sanoi:aerodynaamisia etuja
Tuolla logiikalla BolsheviikkienMatkailuWaunujen-moottorilla ryyditetyt Williamsit olisivat voittaneet joka kisan.Pete sanoi:Tuosta Jonesin listasta olen erimieltä Renaultin ja Mercedesin sijoituksesta. Renaultin aerodynamiikka oli varmasti kohdallaan viime kaudella, mutta silti Monzassa Renaultilla ei ollut mitään asiaa McLareneiden vauhtiin. Eipä Kimikään jäänyt Michaelista kisassa kuin 17 sekuntia.
Mersu osti koko Ilmorin paskan. Seuraa nyt vähän näitä formuloita.Rusina sanoi:Ei taida Mercedeskään valmistaa vaan Ilmor... Mercedeksen tytäryhtiö (?)
On muuten ensimmäinen, pitkästä aikaa, jossa on realistiset noi tehot / tehoerot. Tai siis siltä kuulostavat. Päivänselvää on se että ei noilla kärkitiimeillä ole mitään 100hp eroja moottoripuolella kuten jossain tunnutaan väittävän. Kenties BMW vs Ford (vai millä nimellä Minardin myllyt nykyään on) on se rapia 100hp ero.Calvin sanoi:(2003 Monza) BMW 920, Ferrari 905, Mersu 885, Renault 870. Lista oli muuten pätkäisty eikä sisältänyt esim. Toyotaa ja Hondaa jotka olisivat olleet mielenkiintoisia.
Eli Ilmoria ei siis ole enää olemassa? Itse käsitin Ilmorin olevan Mercedeksen tytäryhtiö..mutta näköjään ovat sulautuneetkin. Tiesin kyllä tuon, että Mersu omistaisi lähes kokonaan Ilmorin, mutta en tuota sulautumistaJones sanoi:Mersu osti koko Ilmorin paskan. Seuraa nyt vähän näitä formuloita.
No kyllä se jotain suuntaa antaa, jos Renaultit ei edes Monzassa saa huippunopeudeksi 340km/h, kun taas McLaren kulki "voimanlähteensä" kanssa yli 350km/h. Kuitenkaan Renaultit eivät lyöneet McLarenia radan millään osuudella. BMWn ja Ferrarin ero tuskin on yli 20hp, joten se ei käytännössä näy normaali radoilla juuri mitenkään. Mersukaan ei "asiantuntijoiden" mukaan häviä Bemarille Monzassakaan edes kolmea kymmenystä, olettaen siis Calvinin listan pitävän jotenkuten paikkansa.Jones sanoi:Tuolla logiikalla BolsheviikkienMatkailuWaunujen-moottorilla ryyditetyt Williamsit olisivat voittaneet joka kisan.
Nelitahtikone: Kaikki sylinterit suorittavat työtahdin 720 asteen sisällä. Jos sylintereitä on kymmenen täytyy mäntien ero kammenkulma-asteina olla 72 astetta (tasavälinen sytytys). Jos V-kulma on nyt 72 astetta, ovat tietty mäntäpari aina juuri täysin eri vaiheessa, kun niiden ero kammenkulma-asteina on 72 astetta, eli juuri se mikä mäntien välinen kulmaero on. Siis viisi mäntäparia menevät pareittain samassa kohtaa omaa sylinteriänsä. Jos sylinteri kulma on joku muu, ei tasavälisellä mäntien jaolla (kammenkulma-asteina siis 72 astetta tässä tapauksessa) koskaan olisi mäntäparia, jossa männät liikkuisivat samassa kohtaa omia sylintereitä. Tämä käsittääkseni tarkoittaa enemmän värähtelyjä.gnz sanoi:Teoriassahan 72 asteen sylinterikulma pitäisi olla optimaalinen V10-moottorille. Aivan kuten 90 astetta V8:lle ja 60 astetta V12 moottorille.
60*12 = 720
90*8 = 720
72*10 = 720
Miksi näin sitten on, en tiedä.
No mitens sitten perustelet että 'mikkihiiri-radoilla' eli Heresissä ja Valensssiassa Mäkkäri ajoi huippuaikoja, mutta Barseloonassa, missä pikkasen tarvitaan jo voimaakin, Renault pakeni Mäkkäriltä pahasti. Hyvä kun Trulli, Franck ja Alonso ei innostunut ajamaan kahdeksikkoa Taavin, Noemmätiiän, Aleksin ja Peetron ympärillä.:nope:Pete sanoi:No kyllä se jotain suuntaa antaa, jos Renaultit ei edes Monzassa saa huippunopeudeksi 340km/h, kun taas McLaren kulki "voimanlähteensä" kanssa yli 350km/h. Kuitenkaan Renaultit eivät lyöneet McLarenia radan millään osuudella. BMWn ja Ferrarin ero tuskin on yli 20hp, joten se ei käytännössä näy normaali radoilla juuri mitenkään. Mersukaan ei "asiantuntijoiden" mukaan häviä Bemarille Monzassakaan edes kolmea kymmenystä, olettaen siis Calvinin listan pitävän jotenkuten paikkansa.
Voi ei, tästä berylliumista on jaksettu jauhaa jo yli neljä vuotta...!E. Tuhero sanoi:Älä nyt käy yhtään.. niin kauan kuin Mercedes häviää tehoissa muille on se Ferrarin ja FIAn berylliumkiellon syy...
Sitä minä omassa replyssänikin ajoin takaa....arzipuppy sanoi:Voi ei, tästä berylliumista on jaksettu jauhaa jo yli neljä vuotta..
Miksi sitten Renoolla on kaikista matalimmat ponttoonit, mutta ei varsinkaan takaosastaan lahellekään kapeimmat. Tämä on helposti kuvista havaittavissa. Eivät ole ilmeisesti tajunneet hyödyntää kapeamman ja korkeamman moottorin mukanaan tuomia aerodynaamisia mahdollisuuksia...Daytona sanoi:.. suhteessa 90:een. Kapeampi koppa -> pienempi ilmanvastus. 72 on kuitenkin vain välimalli, jossa vähemmän tehoa ja painopiste korkeammalla kuin 90:ssä, joten mainitsin tuon pienenkin edun joka puhuu sen puolesta, että heillä on kuitenkin kilpailukykyinen paketti "välivuodesta" huolimatta.
formulastara sanoi:Miksi sitten Renoolla on kaikista matalimmat ponttoonit, mutta ei varsinkaan takaosastaan lahellekään kapeimmat. Tämä on helposti kuvista havaittavissa. Eivät ole ilmeisesti tajunneet hyödyntää kapeamman ja korkeamman moottorin mukanaan tuomia aerodynaamisia mahdollisuuksia...
Spam sanoi:Kuvia en ole kattellu (ja niistä on mielestäni hyvin vaikea nähdä tollasten mittojen eroja), mutta eihän se moottori siellä ihan takana ole. Vaihteisto (ja mitä sälää siellä sitten onkaan) rajoittaa sitä aivan takaosan kapeutta. Ja jos etuosa ponttooneista on tietyn levyinen, ei takaosasta välttämättä edes kannata tehdä aina kapeampaa. Liian nopea perän kaventuminen aiheuttaa sen, että ilma ei kerkeä kääntymään auton muodon mukana. Tällöin paine laskee ponttonien takana ja tulee ilman virtauksesta tulee turbulenttista. Nämä sitte tietysti lisää ilmanvastusta.
Sama pätee tietysti ponttonien korkeuden pudottamiseen perää kohti. Liian nopea pudottaminen aiheuttaa autoon nostetta (ts. vähemmän downforcea, koska pohjan ja yläosan paine-ero pienenee). Esim. Williamssin ponttonit ovat matalat, mutta eivät madallu perää kohti niin paljon kuin monen kilpailijan vastaavat. Jos ajatellaan ponttoneja vain yksittäisinä kappaleina, niin yksinkertaisesti sanottuna kappaleella on suurempi ilmanvastuskerroin, mutta pienempi otsapinta-ala. Toisaalta myös koska kappale ei madallu niin nopeasti, niin se ei tuota nostetta niin paljon, koska ilmanpaine sen yläpinnalla ei laske niin paljon.