Barco:[ sanoi:
Sehän tässä jenkkien ostovoiman nollaantumisessa on nimenomaan ikävää että siitä kärsivät oikeastaan kaikki muut paitsi jenkit itse. Maa on täynnä tietotaitoa kaikesta, sillä on luonnonvarat jotka mahdollistavat lähes omavaraistalouden, tehokas maatalous ja ennen kaikkea joustava yhteiskuntajärjestelmä joka sallii suuretkin muutokset. Kun Yhdysvallat menee alas, on täysin varmaa että se sieltä myös nousee.
Mitens käy Venäjälle ja sen talouskasvulle, kun öljyn kysyntä lähteekin yhtäkkiä syöksykierteeseen? Voi voi... Intian, Brasilian ja Kiinan talouskasvut loppuvat välittömästi. Mutta nimenomaan kaikkein pahimmat ongelmat tulevat jäykässä Euroopassa.
Kyllä tulevasta romahduksesta jenkitkin kärsivät. Eivät kaikki, mutta yhä kasvava köyhälistö. Sama kuvio toistuu Kiinassa ja muissa kauppakumppaneissa- köyhät köyhtyvät ja tuloerot tulevat kasvamaan rikkaimmankin kansanosan köyhtymisestä huolimatta.
EUn sisällä tullee käymään samoin. Rikkain luokka pitää lainsäädännöllä huolen omista eduistaan, jos siis ei tule poliittista vallankumousta. Mutta sekään ei ole mahdotonta, katsokaapa vaikka Ranskaa (vallankumouksen kotimaata). Ei edes Suomessa.
Mutta voittajiakin ehkä ilmaantuu pienellä viiveellä. Etelä-Amerikan maat voivat Yhdysvaltain romahtamisen jälkeen harjoittaa itsenäistä talouspolitiikkaa. Siellä on luonnonvarat ja poliittinen kulttuuri, joka ilman Yhdysvaltain painostusta voi suoda olosuhteet hyvinkin tasa-arvoisille ja kehittyneille yhteiskunnille. Mutta kyllä sielläkin on pakotteiden jäljiltä korjattavana hirvittävät virheet luokkaeroista totaalisiin luonnonraiskauksiin.
Ja Yhdysvaltain omavaraisuudesta ei oikeastaan enemmän voi olla väärässä kuin Barco. Yhdysvallat on maailman maista kaikkein riippuvaisin toisten maitten luonnonvaroista: ei ole sellaista malmia tai hiiliyhdistettä jota Yhdysvallat ei olisi omalta tontiltaan loppuun tuhlannut.