Tällainen on ”aktiivimalli kakkonen” - työttömien olisi haettava vähintään yhtä työpaikkaa joka viikko
Haetuista työpaikoista pitäisi raportoida viikoittain. Työnhaun välttelemisestä voitaisiin langettaa 60 päivän karenssi.
Sosiaalipolitiikan professori lyttää aktiivimallin valmistelun - myöntää muutostarpeet: ”Sosiaaliturvajärjestelmä on kriisissä”
Miksi vain taviksia aktivoidaan? Henkiin herännyt kansalaisaloite vaatii myös kansanedustajien sopeutumiseläkkeeseen ”aktiivimallia”
Kansanedustajien sopeutumiseläke on maailman paras työttömyysturva - eläkkeen piirissä 146 nykyistä ja entistä kansanedustajaa
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta moitti perjantaina kovasanaisesti hallitusta.
Eloranta katsoi hallituksen rikkoneen aktiivimallin voimaan saattamisella kilpailukykysopimusta ja ilmoitti, että kiistelty aktiivimalli on heikentänyt luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina.
Lisäksi Eloranta kritisoi hallitusta "aktiivimalli kakkosesta", jota se valmistelee Elorannan mukaan kaikessa hiljaisuudessa.
Kyse on aktiivisen työnhaun mallista, joka lähti lausuntokierrokselle jo viime toukokuussa. Uutta ehdotetussa mallissa on tarkempi määritelmä sille, mitä pidetään aktiivisena työnhakuna.
Kaikkien työttömien tulisi hakea keskimäärin vähintään yhtä työpaikkaa viikossa työttömyysetuuden saadakseen ja ilmoittaa hakemistaan paikoista verkkopalvelun kautta säännöllisesti vähintään kerran viikossa.
Elorannan mukaan esitys kasvattaisi entisestään työttömien hallinnollista taakkaa.
Tavoitteena tehostaa etuuden vastikkeellisuutta
Työttömien työnhakua seurattaisiin mallissa 12 viikon tarkastelujaksolla. Aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä ilman pätevää syytä langetettaisiin työttömälle 60 päivän korvaukseton karenssi.
Tällä hetkellä saa vähintään 15 päivän karenssin, jos ei saavu työllisyyssuunnitelman laatimistilaisuuteen, 30 päivän karenssin, jos kieltäytyy työllisyyssuunnitelman laatimisesta ja 60 päivän karenssin, jos laiminlyö työllisyyssuunnitelman toteuttamisen.
Hallitus on sitoutunut ns. kymppilistaan, joka pitää sisällään kiistellyn aktiivimallin lisäksi muun muassa nollatuntisopimusten pelisääntöjen valmistelun sekä ikääntyneiden kertaluontoisen eläketuen toteuttamisen.
Jos aktiivisen työnhaun malli astuu voimaan esitysluonnoksen muodossa, kyseiset kolme karenssia poistuisivat käytöstä ja korvautuisivat 60 päivän karenssilla, joka työnhaun laiminlyönnistä langetettaisiin.
Aktiivisen työnhaun mallin tavoitteena on tehostaa työttömyysetuuden vastikkeellisuutta ja työnhakijoiden omatoimista työnhakua sekä lisätä työnhakijan liikkuvuutta tilanteessa, jossa omalla alueella tai alalla ei ole riittävästi työpaikkoja.
Työnhakua kauempaa tuettaisiin liikkumisavustuksella, jota työministeri Jari Lindström (sin) sanoi Uuden Suomen blogissaan pitävänsä esimerkkinä "heikosti tunnetusta tai ainakin vähälle käytölle jääneestä työkalusta".
Kaikkonen sulattelisi aktiivimallia
Hallituksen on tarkoitus antaa esitys aktiivisen työnhaun mallista eduskunnalle tämän vuoden aikana. Työministerin esikunnasta tyydyttiin kertomaan perjantaina Iltalehdelle, että asia on "prosessissa".
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että "taitaa tässä juuri voimaan tulleessa aktiivimallissakin olla sulattelemista, että sen saa hyvin toimimaan".
- Asia (aktiivisen työnhaun malli) on keskeneräinen eikä itselläni ole tässä vaiheessa tietoa, mitä hallitus asian suhteen tekee. Tuskin mitään äkkiliikkeitä on luvassa, Kaikkonen viestitti.
Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ilmoitti sinisten muodostavan kantansa esitykseen, kun se valmistuu.
- Olemme saaneet talouden kasvuun ja työllisyyden nousuun. Vaihtoehto hallituksen linjalle on punavihreä konkurssi, Elo sutkautti.
Hallituksessa kipinöi - oppositio ilakoi
Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz katsoo, että "nyt on hyvä katsoa ensin aktiivimallin vaikutuksia ja tarvittaessa lisätä siihen liittyvien työvoimapalvelujen määrää".
- Vasta sen jälkeen on paikallaan harkita jatkoa työllisyyttä edistäville toimille, Zyskowicz sanoo ja mainitsee aktiivisen työnhaun mallin saaneen tyrmäävän vastaanoton lausuntokierroksella niin työntekijä- kuin yrittäjäpuolelta.
Hallituksen yhtenäisyys on ollut tällä viikolla koetuksella aktiivimallin vuoksi. Kaikkonen peräänkuulutti keskiviikkoiltana lähettämässään tiedotteessa, ettei aktiivimalli saa johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin ja korosti eduskunnan kannan merkitystä.
Varapuheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk) lähetti seuraavana aamuna tiedotteen, jossa hän arvioi, että keskustelu on tuonut vahvasti esiin eri puolueiden arvomaailmat.
Molemmat irtisanoutuivat Juhana Vartiaisen (kok) ja Kai Mykkäsen (kok) esiin tuomasta ajatuksesta, että työttömien olisi oltava valmiita muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle, jos omalta paikkakunnalta ei löydy työtilaisuuksia.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson lähetti perjantaina tiedotteen, jossa hän katsoi hallituksen kinastelun saavan farssimaisia piirteitä.
- Entä mitä tekee sininen tulevaisuus? Vaikenee ja katsoo sivusta, vaikka puoluetta edustava työministeri Lindström on aktiivimallista vastaava ministeri, Henriksson hämmästeli.