kouvotsvoni
Banjottu
Suomen Kuvalehti veti sentään vastavirtaan: Sipilän hallituksen aktiivimalli on temppujen temppu: Työllisyysrahoja leikattu sadoilla miljoonilla
Sipilän hallitus olisi voinut ratkaista aktivointi-ideansa nostamalla kyseistä 300 euron summaa esimerkiksi 500 euroon. Tämä olisi todennäköisesti lisännyt esimerkiksi osa-aikatyöntekijöiden määrää.
Ministeri Mykkänen HS:n mielipide*palstalla: Aktiivi*malli auttaa parantamaan työllisyyttä – ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää
Aktiivimallia valmistellut työryhmä arvioi, että malli auttaa nostamaan työllisyyttä noin 5 000–12 000:lla henkilötyövuodella.
30.12. 2:00
Eduskunnan joulukuussa hyväksymä työttömyysturvan aktiivisuusporrastus on herättänyt keskustelua. Monet ovat kritisoineet työttömyysetuuden leikkaamista sen nojalla, ettei aktiivisuus*ehto täyty. Säännön kumoamiseksi kerätään nimiä myös kansalaisaloitteeseen.
Aktiivi*mallin lähtö*kohta on, että työtön tekee kunkin kolmen kuukauden jakson aikana vähintään 18 tuntia ansiotöitä, osallistuu viikon verran yhteiskunnan aktivointitoimiin tai ansaitsee noin tuhat euroa yrittäjätuloa. Muutoin työttömyysetuutta leikataan vajaat viisi prosenttia.
Idea on, että nykyistä useampi työtön pysyy aktiivisena. Yleensä lyhyitä keikkoja kannattaa tehdä miltä tahansa alalta työmarkkinakelpoisuuden ylläpitämiseksi. Mielestäni 18 tuntia kolmessa kuukaudessa ei ole kohtuuttomasti pois oman alan töiden hakemisesta. Mikäli aktiivipalveluita tai työkeikkoja ei pystytä tuon vertaa järjestämään, se on yhteinen epäonnistuminen, jossa myös työvoimapalveluiden on katsottava peiliin.
Hankalia tilanteita tulee. Siksi aktiivisuusehdon rikkoutumisesta seuraava sanktio on viisi eikä esimerkiksi 30 prosenttia. Ennalta luovuttamisen henki on minusta kuitenkin järkyttävää.
On vedottu alueellisiin eroihin. Aktivointitoimia ja työkeikkoja on pystyttävä järjestämään kaikissa maakunnissa. Jos kumpiakaan ei kerta kaikkiaan paikkakunnalta löydy, on myös *kysyttävä, miten pitkään kukin meistä voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa työhön on mahdollista päästä.
Työttömyys on tänä vuonna viimein kääntynyt selvään laskuun. Kilpailijamaita pienemmillä palkankorotuksilla ja hallituksen työllisyystoimilla lienee tässä oma osansa. Pääosin on kuitenkin kysymys suhdannenoususta, joka leikkaa työttömyydestä helpoimman osan pois.
Asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, ettei meillä ole mahdollisuuksia muiden Pohjoismaiden työllisyyden tasolle ilman tukiviidakon ja palkkaamiskynnyksen muutosta. Muutoin velkaantuminen jatkuu yli noususuhdanteen, ja olemme pulassa, kun seuraava suhdannelama tulee ensi vuosikymmenellä.
Aktiivimallin tyyppisten ehtojen rinnalla tarvitaan kannustavuutta. Nyt työkeikkaan tarttuvan etuuksia peritään takaisin vaikeasti ennustettavalla tavalla. Valmisteilla olevaan reaali*aikaiseen tulorekisteriin pitää panostaa siten, että sen myötä jokainen voi kätevästi puhelimella katsoa, paljonko lopulta jää käteen.
Sovitellun päivärahan ehdot vievät nykyisin monelta motivaation 300 euron suojaosan ylittäviin tuloihin. Työttömän ei pitäisi joutua pelkäämään sitä, että tienesti kääntyy pakkaselle, jos työ vaikkapa tulkitaan kokoaikaiseksi.
Aktiivimallia valmistellut työryhmä arvioi, että malli auttaa nostamaan työllisyyttä noin 5 000–12 000:lla henkilötyövuodella.
Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa. Tekemättäkään ei voi jättää.
Kai Mykkäsen ajatuksia HS:ssa.
Eli muodostetaan lappalaisille, kainuulaisille ja itä-suomalaisille omia ghettoja kaupunkien valojen reuna-alueille. Jos vaikka sattuisi pääsemään mäkkärin kassalle työn sankariksi silloin tällöin.On vedottu alueellisiin eroihin. Aktivointitoimia ja työkeikkoja on pystyttävä järjestämään kaikissa maakunnissa. Jos kumpiakaan ei kerta kaikkiaan paikkakunnalta löydy, on myös *kysyttävä, miten pitkään kukin meistä voi vaatia yhteiskunnalta normaalitasoista työttömyysetuutta olematta valmis muuttamaan paikkakunnalle, jossa työhön on mahdollista päästä.
Jokuhan vois vaikka perustaa oman työryhmän ja tulla tulokseen, että tekemättä jättäminen auttaa työryhmänsä arvion mukaan nostamaan työllisyyttä noin 6000 - 18000:lla henkilötyövuodella. Ja haastaa Mykkäsen heittämään vielä paremman idiksen. Kun tekemättä jättämättäkään ei voi jättää.ministeri mykkänen hesarissa sanoi:Aktiivimallia valmistellut työryhmä arvioi, että malli auttaa nostamaan työllisyyttä noin 5 000–12 000:lla henkilötyövuodella.
Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa. Tekemättäkään ei voi jättää.
Eli et ole lukenut edes vähää alusta.Opposition ehdotukset on luokkaa "ei tehdä mitään" ja "otetaan rikkailta" eli perinteiset uunoturhapuro ja robinhood- ratkaisuehdotukset.
Koulussa viimeksi jonkun verran. Aika perusjuttu tuo alu kuitenkin.Eli et ole lukenut edes vähää alusta.
Nykyinen hallitus on siinä tapauksessa kuin käänteinen Robin Hood, eli Robin Hood joka ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.Opposition ehdotukset on luokkaa "ei tehdä mitään" ja "otetaan rikkailta" eli perinteiset uunoturhapuro ja robinhood- ratkaisuehdotukset.
Höpöhöpö.Nykyinen hallitus on siinä tapauksessa kuin käänteinen Robin Hood, eli Robin Hood joka ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille.
Hallituksen tekemät työttömyysturvan heikennykset perustuvat puhtaasti kovalle kepille ja ainut hallituksen tarjoama “porkkana” on itse rangaistuksen välttäminen.
Niin kutsutussa aktiivimallissa työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosentilla, mikäli työtön ihminen ei ole kolmen kuukauden aikana ollut palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin.
Rangaistuksen voi välttää, mikäli osoittaa olevansa tarpeeksi aktiivinen. Tämä tarkoittaa 18 tuntia viikossa tehtyä palkkatyötä, yritystoiminnasta ansaittua 240 euroa tai viiden päivän ajan työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumista tarkastelujakson sisällä.
Suureksi ongelmaksi muodostuu, että isolle osalle työttömistä ainoa keino välttää rangaistus on siis tehdä palkatonta työtä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimikkeellä.
Hallituksen päätös rankaisee myös surutta siitä, ettei töitä ole yksinkertaisesti saatavilla. Kaikessa kurjuudessaan aktiivimalli asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan niin asuinpaikkansa kuin ikänsäkin perusteella. Esimerkiksi lyhytkestoisen työn löytäminen Helsingistä on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi Karstulassa. Lyhytkestoista työtä on myös helpompi saada nuorena ja koulutettuna kuin jo pitkään työttömänä olleena keski-ikäisenä tai tätä vanhempana.
Nämä tammikuussa voimaan astuvat työttömyysturvan heikennykset heikentävät auttamatta työttömän neuvotteluasemaa. Työttömällä ei ole varaa valita tai valittaa, on otettava kaikki ehdot ja kohtelu vastaan. Tämä on yksinkertaisesti väärin.
Kepille ja pelottelulle perustuvan aktiivimallin sijasta tulisi suunnitella tulorekisteriin pohjautuva työllistymistä edistävä tukijärjestelmä.
Tulorekisteri mahdollistaa tukimäärien ja veroprosenttien asettamisen reaaliaikaisesti maksuhetkellä. Tulorekisterin käytössä olisi mahdollisuuksia yhdistää tiedot tukien suuruudesta, verojen määrästä sekä tehdyistä työpäivistä ja luoda tältä pohjalta aidosti kannustavan, toivoa antavan ja uutta luovan tukijärjestelmän.
Porkkanalla on tapana toimia huomattavasti paremmin kuin nöyryyttävällä kepillä uhkailulla - ja tämän tietää kansakin kansalaisaloitteen viikossa keräämän allekirjoitusmäärän perusteella!
Eduskunta hyväksyi joulun alla kiistellyn aktiivimallin: aktiivimallin pihvinä on se, että jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta, työttömyysetuus heikkenee 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajan. Riittävää aktiivisuutta on työn tekeminen, yritystoiminta tai muut aktivointitoimenpiteet.
Oppositio lyttäsi hallituksen esityksen tuoreeltaan.
Lisää vettä kytevään ruutitynnyriin aiheutti kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen keskiviikkoinen kommentti, jonka mukaan "jos paikkakunnalla ei ole työtilaisuuksia, pitää muuttaa työn perässä pois".
SDP lyttäsi Vartiaisen kommentit tuoreeltaan.
Huoliin reagoitava
Illansuussa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen julkaisi tiedotteen, jonka mukaan "työllisyyden parantaminen on hallitukselle ykkösasia".
Kaikkonen muistuttaa, että myös aiemmin työttömyysetuuden saamiseen on liittynyt ehtoja. Etuus on voitu katkaista määräajaksi, jos työtön työnhakija on kieltäytynyt tarjotusta työstä tai koulutuksesta ilman pätevää syytä.
Kaikkosen mukaan kansalaisten huoleen on kuitenkin reagoitava.
- Ihmisten huolet on kuitenkin otettava tosissaan. Työttömät eivät saa joutua kohtuuttomiin tilanteisiin, jos heillä ei ole tosiasiallisesti mahdollisuutta osoittaa uudistuksen mukaista aktiivisuutta, Kaikkonen kirjoittaa.
Eduskunta linjasi aktiivimallia hyväksyttäessä, että "uudistuksen vaikutuksia tulee tarkasti seurata ja tarvittaessa laajentaa keinoja, joilla aktiivisuusedellytyksen voi täyttää".
Kaikkonen antaa tiedotteessa myös piikin kokoomuksen Vartiaisen suuntaan.
- Ei voi myöskään olla niin, että aktiivimallin varjolla ihminen pakotettaisiin muuttamaan eroon perheestään ja läheisistään.
- Odotan ja oletan, että hallitus ottaa eduskunnan näkemyksen tosissaan ja kuulee myös ihmisten huolet.
Ja liittyy tähän keskusteluun mitenkä? Että hallituksessa ollaan taas menossa eri suuntiin. Yleensäkin sulla on enämpi tarvetta kommentoida kirjoittajaa kuin asiaa.Miten muistelisin että Anza kovasti patisti minua muuttamaan UKI:iin?