Tällä päivämäärällä formuloissa tapahtui

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13655
Italian Grand Prix 1982 ajettiin tänään tasan 40 vuotta sitten 12.9.1982.

Monzan radalla ajetun kilpailun voitti La Regien eli Renaultin mies, mutta La Famiglialle eli Ferrarille vuodeksi 1983 siirtyvä Rene Arnoux tifosojen riemuksi.

Itse täydellisimmän muun riemun tifosoille täydensivät nyt oikeudellisemmin Ferrarin Patrick Tambay kakkostilalla ja kisan paalupaikkamies eli myös Ferrarin Mario Andretti kolmostilalla.

Etenkin kun jälkimmäisen osalle oli Il Commendatoren eli Enzo Ferrarin kukkaro heltynyt sen verran, että moottoriurheilun monitoimikulttuurihahmo voitiin nähdä Ferrarilla vuoden 1982 lopuksi kun vuoden 1983 paikastakin vielä keskusteltiin etenkin kun Didier Pironin kunto oli mitä oli silloin!

Ilman teknistä vauriotaan Andretti olisi saattanut hyvinkin voittaa kilpailun.

John Watson oli neljäs säilyen kiinni maailmanmestaruudessa vielä, mutta yllättävänkin jo valmiiksi ulkopuolisena, Michele Alboreto oli viides ja Eddie Cheever oli kuudes ja viimeinen pistemies.

Nigel Mansell ajoi jälleen huippupäivän ruudusta 23, mutta seiskapaikasta ei pisteitä jaettu ja Keke Rosberg pitkälti takasiivekevian takia tulleen korjausvarikkokäynnin myötä jäi kasipaikalle.

Täten Rosberg ei varmistanut maailmanmestaruutta tuolloin vaan sen ratkaisu siirtyi Las Vegasiin.

Muista uhkaajista Niki Lauda oli keskeytyksenkin huomioiden etenkin Zolderin pistein vielä lähellä mestaruutta oikeusteitse, mutta niin oli myös Rosberg Rion oikeuspistein entistäkin lähempänä!

Alain Prost ei keskeyttäessään voinut enää voittaa mestaruutta vuodeksi 1982.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13655
Portugalin Grand Prix 1987 ajettiin tänään tasan 35 vuotta sitten 20.9.1987.

Itse kilpailun Estorilissa voitti Alain Prost, Gerhard Berger oli kakkostilalla johdettuaan kisaa melko kauan ja Nelson Piquet oli kolmas.

Teo Fabi oli neljäs polttoaineen loppumisesta huolimatta lopputuloksissa kisa-ajan onneksi hänelle päättyessä ja muiltakin kuten Alessandro Sandro Nanninilta loppui tai oli loppua polttoaine kisan aikana, Stefan Johansson oli viides ja Eddie Cheever oli kuudes ja viimeinen pistemies.

Täten Piquet johti 18:sta pisteellä Ayrton Sennaan nähden MM-kilpaa ja Nigel Manselliin nähden jo suuresti eli 24:llä pisteellä.

Senna oli seitsemäs eli juuri pisteiden ulkopuolella.

Mansellin ahdinkoa lisäsi melko varhainen keskeytys kisapäivänä jossa jännitystä oli riittää yllin kyllin kun vahingossa Mansell oli ajaa Course Carin kuljettajan Herbert Lingen päälle onneksi väistäen!

Kyse tietysti oli ensimmäisen, keskeytetyn lähdön kolarien jälkeisen vaaratilanteen suhteen kun Herbert Lingen ajama, virallista turvallisuutta valvonut kulkuneuvo jäi erittäinkin vaaralliseen paikkaan pysäytettynä melkoisenkin keskelle rataa!

Lähtökolareista puhuen kaikki paitsi Christian Danner pääsivät uusintalähtöön kun Dannerille ei ollut vara antaa vara-autoa.

Mansell keskeyttikin sitten yhdessä Riccardo Patresen kanssa melko varhain, peräti samalla kierroksella eli 13 kun Patreselta hajosi moottori ja Mansellilta sitten särkyi sähkölaitteet.

Prost voitollaan meni F1-voittojen suhteen ohi Jackie Stewartin ja nousi palkintomäärissä samaan Niki Laudan kanssa eli 54:ään kappaleeseen.
 
Ylös