patriot
Foorumin senaattori
- Liittynyt
- 29.4.2001
- Viestit
- 14758
Eduskunnan puhemies voi toimia Suomessa hyvin tuollaisena arvojohtajana ja keskustelun herättäjänä.Tolerantti sanoi:Mitenkäs kävisi Saksan malli? Siellähän on liittopresidentti, mutta hänellä ei ole muodollista valtaa. Silti virka on merkityksellinen kansallisesti, ajatusten herättäjänä, arvokeskustelijana jne. Tosin em. johtajuus, arvovalta tms. edellyttää viran haltijalta oikeaa tunnetta, tietoa ja taitoa, jotta ulostulot olisivat painavia.
Yhdysvaltain malli olisi kaikkein huonoin. Siellähän presidentti on jonkinlainen pääministerin ja kuninkaan yhdistelmä. Jälki tahtoo olla sekaista, jos kohta se ei ainoastaan johdu järjestelmästä. Ranskassa taasen on vahva presidentti ja heikko pääministeri. En haluaisi sellaista järjestelyä Suomeen.
Lukitsen vastauksen, ainakin toistaiseksi, siihen, että pitää olla seremoniapresidentti, mutta todellinen valta eduskunnalla, hallituksella ja pääministerillä. Käytännössä valtaa pitäisi siis pääministeri ja hallitus.
USA:n malli on tehty vahvaan liittovaltioon jota USA on. Siellä on kaksi vahvaa. Toimeenpanovalta on presidentillä ja lainsäädäntövalta kongressilla. Presidentin virka on katkolla neljän vuoden välein ja kesken kauden valitaan myös osa edustajainhuoneen ja senaatin jäsenistä uudelleen. Presidentin valta on siis hyvin pitkälti riippuvainen siitä onko kongressissa oman puolue vallassa vai ei. Presidentti tarvitsee sotaan valtuutuksen kongressilta jne... Paljon valtaa on annettu myös paikallistasolle osavaltioihin, missä sitten taas hommia johtaa kuvernööri.
Jenkeissä presidentin myötä vaihtuu myös koko keskushallinto virkamiehiä myöten. Toisin kuin Suomessa, jossa samat virkamiehet on vallassa hallituspohjasta huolimatta.
Ranskan malli ei sulle kelpaa. Ihan mielenkiinnosta kysyn miksei? Kansa saisi valita valtionpäämiehen suorilla vaaleilla. Pääministerin ja hallituksen kokoonpanoon kansa pystyy ottamaan kantaa ainoastaan välillisesti.