Valeuutisointi ja muu informaatiovaikuttaminen

  • Viestiketjun aloittaja Örfil
  • Aloituspäivämäärä

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Mitenhän noi tykkäykset vaikuttaa mihinkään? Facebookittomana en pääse mistään tykkäämään ja jos joku on tykännyt pöljää tekstiä, niin ei se mulla ainakaan vähennä sitä pöljyyttä, lähinnä aiheuttaa myötähäpeää.
Ei kai muuhun vaikuta kuin facebookin (twitterin jne) logiikkaan tuoda ”asioita” näkyvämmin framille, josta uuvattien ja muiden hölmöjen on niitä helpompi levittää.
 

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Ok, en tosiaan tunne tuon logiikkaa, enkä ole näemmä jäänyt paljosta paitsi peukutuksineen.
Tämä on erittäin oleellinen juttu informaatiovaikuttamisessa somessa. Kannattaa lukaista vaikka oheinen artikkeli, ja miettiä tätä siitä näkökulmasta että haluat tietoisesti levittää jotain muunneltua totuutta. Vastaavalla tavalla muissa some-alustoissa on omat algoritminsa, jotka tuntemalla voi vaikuttaa viestinsä leviämiseen.

https://www.socialmediaexaminer.com/facebook-algorithm-demystified-how-to-optimize-for-news-feed-exposure/
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Olisihan se tietty hienoa, jos joku Hesarin etusivukin päivittyisi interaktiivisesti sen mukaan miten peukutetaan. Huomaa vähän, jotta noilla on liikaa aikaa roikkua säätämässä tuloksia mieluisiksi:eek: Muun aikaa sitten yritetään vaihtaa keskustelujen fokuksia ja toivottamalla lyijymyrkytyksiä ja raiskauksia.Ampparien äänestetyimmät TOP-5 sanoi:
Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vaatii maamiinoja takaisin +120

Kuski tappoi terroriajolla kahdeksan, huusi Allahu Akbar +97


HS: Sukupuolten tasa-arvo on kauhistus valtaosalle arabimiehistä +85

HS: Kuusi kymmenestä Irakissa syntyneestä helsinkiläisestä on työttömiä +84


Naiselta katosi lompakko helsinkiläisravintolassa – Varas löytyi rikospaikalta, mutta kimpaantui kiinnijäämisestä +74

Tummaihoinen mies ei päässyt ravintolaan Itäkeskuksessa – näin omistaja perustelee -39

Ohjelmistofirma kieltäytyi yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa – "Ajatukset eivät natsaa arvoihimme" -36

Miksi Suomessa on laki, joka nöyryyttää törkeällä tavalla yhtä ihmisryhmää? Arvostettu kansainvälinen lehti: "Kaikuja rodunjalostuksesta" -35

Karu totuus: Naiset työskentelevät loppuvuoden "palkatta" – keskiansioissa ero 600 euroa kuussa -33

Naisten palkanmaksu loppuu tällä viikolla -27
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Ylen Aamu-tv:n uutiset kertoi, että 60% venäjänkielisistä Twitter-viesteistä on bottien kirjoittamia. Puolaa ja Balttiaa koskevista viesteistä yli 70%.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Desantit taas jo vetävät salaliittoteorioista salaliittoteorioita.
En tiedä mistä nuo liskomiehet ovat vetäneet Soroksen pääpahikseksi. Unkarissa hallitus ainakin vetää yhtä köyttä, jotta Soros on kaiken pahan arkkitehti. Syynä lienee se, että tämä jenkkiintynyt unkarilainen miljardööri oli ensin Orbanin kavereita, mutta Soros käänsi kelkkansa, kun Orban alkoi leikkiä Pikku-Putinia, ja Soros rahoittaa mm omaa yksityistä yliopistoa ja oppositiota.
Näytä liitetiedosto 25344
 
Viimeksi muokattu:

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Soros rahoittaa ANTIFA liikettä. En nyt tiedä miksi se jengiä haittaa, koska fasismia vastaan taisteleminen on mun mielestä hyvä juttu.
Mä kävin googlettamassa hieman enemmän kuin kouvo. Ne linkit, jotka kertovat Sorosin rahoittavan ANTIFAa ovat luotettavuudeltaan ihan ykkösluokkaa, siis jo ajatellaan valeuutisointisivustoja.
 

ToXiCiTy

I am fabulous!
Liittynyt
20.4.2008
Viestit
16731
Sijainti
Järvenpää
Mä kävin googlettamassa hieman enemmän kuin kouvo. Ne linkit, jotka kertovat Sorosin rahoittavan ANTIFAa ovat luotettavuudeltaan ihan ykkösluokkaa, siis jo ajatellaan valeuutisointisivustoja.
Juu kun itsekkin tutkin tarkemmin, niin vaikuttaa valeuutiselta.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Orban on käynyt Sorosin säätiön stipendillä Oxfordissa opiskelemassa ja Orbanin tiedottaja Kovacs on väitellyt tohtoriksi Sorosin CEU-yliopistossa. Railo entisten kumppanusten välile repesi viimeistään 2015 syksyllä, kun Soros halusi Unkariin humaania pakolaispolitiikkaa ja Orban rajoja kiinni.
- HS 16.10.2017
 

Örfil

Guest
Uutta vaihdetta silmään lapsiasiakiistoissa. Lapsi on suomipassilla, mutta äiti venäläinen ja sehän riittää:

http://polinakopylova.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245987-venajan-masinoima-huostaanottokohu-kohdistuu-suomen-kansalaiseen?ref=karuselli

Venäjän masinoima huostaanottokohu kohdistuu Suomen kansalaisееn

12.11.2017 15:50 Polina Kopylova Kotimaa
Infosota
Maahanmuuttajat ja huostaanotot
Venäjä
21 kommenttia
ilmoita asiaton viesti
.


Blogin venäjänkielinen versio löytyy suomenkielisen version alta / Версия блога на русском языке расположена под финским текстом

Venäjän uutisrintama räjähti lauantain ja suunnuntain vastaisena yönä tuttuun tykitykseen: venäläisen äidin 12-vuotias tytär otettiin huostaan jo syyskuun lopussa suoraan koulusta siitä syystä, että äiti läpsytti tytärtä t-paidalla.

Tutulta kuulostavan narratiivin tarjosi venäläiselle RIA-Novosti -uutistoimistolle Johan Bäckman, minkä jälkeen sama uutinen ilmestyi eri lähteissä liki 90 kertaa 15 tunnin aikana.

Vaikka Venäjän median kehittämä huostaanottonarratiivi tälläkin kertaa toistaa monelta osin itseään sisältäen tutut palikat, kuten ”vieminen suoraan koulusta”, ”satunnainen läpsytys”, tapaamiskielto sekä äidin venäläisille toimittajille ja viranomaisille suunnattu avunhuuto, tarinassa on muutama elementti, joissa se poikkeaa edellisten vuosien kohuista.

Esimerkiksi, vastoin Bäckmanin väitteitä osoittautui että suomalaisen miehensä kanssa asuva äiti ei kääntynyt Venäjän konsulipalveluiden puoleen. Selvisi että syynä oli huostaanotetun tytön kansalaisuus — hänellä ei ole kuin Suomen passi, eli Venäjällä ei periaatteessa ole mitään syytä reagoida saati puuttua asiaan.

Lisäksi on muutama epäselvyys, joista päällimmäisin on Elena Smolenchuk -nimellä jutuissa esiintyvä äiti. Nopealla Fonectan haulla Suomesta ei löydy yhtään Smolenchuk-, Smolenchuk, -Smolentsuk tai Smolentšuk -nimistä henkilöä. Facebookissa sekä Vkontaktessa kyseisellä nimellä ja sen mahdollisilla variaatioilla tehdyt haut eivät myöskään tuottaneet tulosta. Elenan kotipaikkakunnaksi väitetään Rakula- tai Räkylä -niminen kaupunki, eikä sellaistakaan Suomen kartasta löydy. On Raakkula -niminen paikka, joka näyttää metsältä ainakin kartalta, ja Rääkkylän kunta, joka sijaitsee Itä-Suomessa. Missään jutussa ei myöskään mainita lasten nimiä, mikä oli varsin tavallista esimerkiksi Medvedevin perheen tapauksessa vuonna 2016 (ks. IS:n jutussa nimiä ei mainita, mutta venäjänkielisissä lähteissä kyllä).

Tämä ei tietenkään anna syytä väittää Elena Smolenchukin olevan tekaistu henkilö, ainakin, uutistoimisto TASS:in mukaan hän otti heihin yhteyttä kertoakseen hänen ja tyttären tapaamisia koskevasta kiellosta sekä vahvistaakseen tyttäriensä Suomen kansalaisuuden. Hän myös kertoi vasta harkitsevansa kääntymistä venäläisdiplomaattien sekä lapsiasiainvaltuutetun puoleen.

Ristiriidat Johan Bäckmanin ja itse Elena Smolenchukin antamissa tiedoissa voivat viestiä siitä, että Smolenchukin tapausta jälleen kerran käytetään Venäjällä hyväksi poliittisesti ja kyseessä on — kyllä vain — sen inhottavan kuuluisan infosodan operaatio. Poikkeuksellista tässä on se, että kyseessä on alaikäinen Suomen kansalainen, jonka suhde Venäjään määriytyy ainoastaan hänen äitinsä kautta — mutta koko mediakoneisto pauhaa samalla vauhdilla, kuin kyseessä olisi Venäjän kansalainen. Ja tähän on kiinnitettävä huomiota — tapaus todistaa, että Venäjän pyrkimys ”suojelemaan omia” ei edes riipu ”omien” passista.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Örfil

Guest
"Vakuuttavia" todisteita:

Venäjän puolustusministeriö syytti Yhdysvaltoja Isisin auttamisesta – julkaisi todisteena kuvan videopelistä
Puolustusministeriö kertoi, että yksi kuvista esittää Isisin autosaattuetta lähdössä Abu Kamalista kohti Syyrian ja Irakin rajaa 9. marraskuuta.

Bloggarit kuitenkin huomasivat pian, että yksi ministeriön todisteeksi esittämä kuva oli otettu AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron -videopelistä, tarkemmin sanottuna pelin Youtube-sivustolla julkaistusta mainosvideosta (siirryt toiseen palveluun).

Asiaan kiinnitti huomiota muun muassa Bellingcat-sivusto.

Osa kuvista taas oli ilmeisesti peräisin Irakin puolustusministeriön lähes puolitoista vuotta sitten julkaisemasta videosta
https://yle.fi/uutiset/3-9931202
 

Örfil

Guest
KauppaSuomi oli taas vakuuttava: etusivulla iso otsikko "Kärkkäisen poliittinen ura on loppu" ja varsinaisen sisäsivun jutun jälkeen taas useita sivuja "juutalaislobbysta" ja "juutalaisen ylivallan" foliojuttua.
Olipa mukaan heitetty Weinsteinikin, koska *juutalainen*

Miesparka.
 

Örfil

Guest
Ajankohtaista ja tärkeää asiaa informaatiovaikuttamisesta:

Loppukaneettiin on helppo yhtyä:
”KOSKAAN AIKAISEMMIN EI OLE ollut yhtä helppoa jakaa valheita kuin nykyisin”, Mantila sanoo. Hän muistelee nuoruutensa 1980-lukua, jolloin Yleisradio ja vahvat alueelliset sanomalehdet hallitsivat Suomen mielipideilmastoa.
”Tilalle on tullut jatkuva ja päättymätön informaatiovirta, ja siinä sosiaalinen media on ase taitavan toimijan käsissä.”
Mantilan mielestä informaatiovaikuttamisella on pitkän aikavälin tavoitteita. Verkkoon tuotetun vaihtoehtoisen materiaalin tarkoitus on muodostaa ”pitkä laahus” disinformaatiota, jolla voi olla vaikutusta vielä vuosia myöhemmin.
Tämä ei katoa minnekään – päinvastoin, ilmiö muuttuu vain pahemmaksi.
Ainoat keinot torjua valheellista vaikuttamista ovat avoin tiedonvälitys ja koulutus. ”Informaatiovaikutuksen tavoitteena on tuhota Suomen narratiivi. Niin kauan kuin laatumedia pysyy hengissä, meillä on toivoa.”
Tuon takia minulla nousee karvat aina pystyyn, kun "vaihtoehtomedia" mainitaan.

https://www.talouselama.fi/uutiset/venaja-voi-yrittaa-horjuttaa-suomen-yhteista-tarinaa-kuin-tykilla-ampuisi/ae1f54fd-b0cf-3580-8c27-944c27a2f91f?ref=facebook:d3f3
 

Örfil

Guest
Iltalehti :thumbup:
Ammattitaidoton tai kohu-linkkejä tehtaileva toimittaja on kuitenkin aika lailla eri asia tässä informaatiovaikuttamisessa, kuin tarkoituksellinen toisen valtion pussiin pelaava "toimittaja".

Esim. Janitskin (MV), Putkonen (ex-Verkkomedia) ja Vastavalkean koko kööri eivät hae lehdelle/julkaisulle/sivustolle taloudellista hyötyä klikkauksilla ja lukijamäärillä, vaan tavoitteet ovat aivan muut kuin toimitukselliset.

Ero on melkoinen, tarkkana nyt näiden termien kanssa :thumbup:
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Ammattitaidoton tai kohu-linkkejä tehtaileva toimittaja on kuitenkin aika lailla eri asia tässä informaatiovaikuttamisessa, kuin tarkoituksellinen toisen valtion pussiin pelaava "toimittaja".

Esim. Janitskin (MV), Putkonen (ex-Verkkomedia) ja Vastavalkean koko kööri eivät hae lehdelle/julkaisulle/sivustolle taloudellista hyötyä klikkauksilla ja lukijamäärillä, vaan tavoitteet ovat aivan muut kuin toimitukselliset.

Ero on melkoinen, tarkkana nyt näiden termien kanssa :thumbup:
Näillä ammattitaidottomilla ja omien taustavoimien tarkoitusperiä puoltavien asioiden esiintuomisilla vaan on valitettavan iso yhteiskunnallinen vaikutus. Näissä asioissa kiirehditään hitaasti, kun tarpeeksi tiettyä agendaa rummuttaa, niin siitä rupeaa tulemaan yleinen totuus.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Venäjä on ihan pioneeri valheenlevityksessä.

Venäjä tunnusti vasta nyt syyskuun hurjat säteilulukemat - vuoto huomattiin Suomessa, Fennovoiman kumppani Rosatom valehteli törkeästi

Venäjä vahvisti uutistoimisto AFP:n mukaan maanantaina, että maassa mitattiin "äärimmäisen korkeita" määriä radioaktiivista rutenim-106:tta syyskuun lopulla. Asiasta kertoi ympäristöä ja saasteita tarkkaileva virasto Rosgidromet.

Korkein pitoisuus havaittiin mittausasemalla Argajashissa, joka sijaitsee Tsheljabinskin alueella Etelä-Uralilla. Säteily oli pahimmillaan 986-kertaisesti normaalia taustasäteilyä voimakkaampaa. Mittaukset tehtiin syyskuun 25. ja lokakuun 1. päivän välillä.

Venäläisviranomaiset eivät kertoneet mitään radioaktiivisen vuodon alkuperästä, mutta Argajashin mittausasema on noin 30 kilometrin päässä Majakista, jossa sijaitsee ydinjätteen käsittelylaitos.

Suomessa ruteniumpitoisuuksia havaittiin säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan ensimmäisen kerran 28. syyskuuta.

Ranskan säteilyturvallisuusviranomainen IRSN kertoi vajaat kaksi viikkoa sitten selvittäneensä, että koko Euroopassa syys-lokakuun vaihteessa havaittu rutenium oli todennäköisesti peräisin Etelä-Uralilta Venäjältä tai Kazakstanista. Todennäköisintä vuotopaikkaa kuvaavan IRSN:n julkaiseman kartan perusteella vuodon alkuperä oli Majakin seudulla 40-60 prosentin todennäköisyydellä.

IRSN sanoi myös, että vuoto oli todennäköisesti aiheutunut joko ydinpolttoaineen käsittelykeskuksesta tai radioaktiivisia aineita käyttävän lääketieteen alan laitoksesta. Myös satelliitin maahansyöksy oli mahdollinen, mutta tiettävästi yhtään ruteniumia sisältävää satelliittia ei syöksynyt noihin aikoihin maahan.

Euroopassa pitoisuudet eivät nousseet terveydelle tai ympäristölle haitallisiksi, mutta IRSN:n mukaan vastaavansuuruinen vuoto Ranskassa olisi aiheuttanut evakuoinnin usean kilometrin säteellä tapahtumapaikasta.

Venäjä kiisti pitkään

Venäläisviranomaiset olivat IRSN:lle kiistäneet olleensa "tietoisia onnettomuudesta alueellaan". Venäläisiltä meni siis liki kaksi kuukautta myöntää saasteet, eikä se ole vieläkään varsinaisesti myöntänyt olleensa vuodon lähde.

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom väitti vielä lokakuun puolivälissä, ettei "syyskuun 25. ja lokakuun 7. päivän välillä tehdyissä mittauksissa, mukaan lukien Etelä-Uralilla, havaittu jälkeäkään" ruteniumista. Ainoat havainnot tehtiin Rosatomin mukaan Pietarissa. Väite on räikeä valhe, mikä käy selvästi ilmi Rosgidrometin julkistamista tiedoista.

- Säteily kaikkien Venäjän ydininfrastruktuurin kohteiden ympärillä ovat normien mukaiset ja taustasäteilyn tasolla, Rosatom väitti.

Rosatom puuhaa parhaillaan suomalaisyhtiö Fennovoiman kanssa ydinvoimalaa Pyhäjoelle
.

Venäjä ja Neuvostoliitto ovat aiemminkin salailleet säteilyonnettomuuksia, oli sitten kyse pienistä vaaratilanteista tai suurista onnettomuuksista.

Rutenium-106:tta ei esiinny luonnossa. Sitä käytetään hyödyksi esimerkiksi syöpähoidoissa.

Venäjän Greenpeace vaati maanantaina Rosatomia aloittamaan perinpohjaisen tutkimuksen Majakissa tapahtuneista välikohtauksista. Järjestö myös ilmoitti vaativan Venäjän syyttäjänvirastoa tutkimaan mahdollisen ydinonnettomuuden peittely-yrityksen.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
YLEn sotahirvi-uutisointi toi langettavan päätöksen.

Yle sai Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen sotahirviä koskevasta jutusta
JSN:n mukaan Yle rikkoi Journalistin ohjeita 8, 10, 11, 12 ja 20.
Julkisen sanan neuvosto23.11.2017 klo 14:06päivitetty 23.11.2017 klo 14:11

Yle on saanut Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen.
Päätös koskee Ylen verkkosivuilla ja tv:n pääuutislähetyksessä tämän vuoden kesäkuussa julkaistua juttua, jossa kerrotaan puna-armeijan kouluttaneen hirviä taistelutarkoituksiin.
JSN toteaa, että jutussa oli olennaisia asiavirheitä, joita ei korjattu Journalistin ohjeiden mukaisesti viipymättä.
Kantelijan mukaan jutuissa esitetyt tiedot olivat peräisin venäläislehden vuonna 2010 julkaisemasta aprillipilajutusta. Kantelijan mukaan jutuissa esitetyt museon kuvat olivat manipuloituja tai väärässä yhteydessä.
Yle teki aiheesta verkkoon jatkojutun, jossa todettiin alkuperäisen jutun tiedot kiistanalaisiksi. Kantelija kysyy, onko jatkojutussa korjattu alkuperäisen jutun virheet riittävällä tavalla ja pitäisikö kantelijan omia juttuja merkitä jutun lähteiksi.
Julkisen sanan neuvosto toteaa päätöksessään, että jutussa olevat tiedot oli saatu uudesta turisteille suunnatusta museosta, mutta alunperin ne olivat peräisin venäläisen tiedejulkaisun aprillipilajutusta.
JSN:n mukaan verkkosivuilla julkaistua juttua ei korjattu Journalistin ohjeiden mukaisesti. Korjausten jälkeen jutussa käytettiin edelleen manipuloitua kuvaa kertomatta siitä yleisölle. Tv-uutisten virheitä korjattiin kuukausi jälkeenpäin, mutta ei viipymättä, kuten Journalistin ohjeissa todetaan.
Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yle on rikkonut verkkosivuillaan ja tv:n pääuutislähetyksessä julkaistuissa jutuissa Journalistin ohjeita
8, 10, 11, 12 ja 20.
Ratkaisu kokonaisuudessaan: JSN:n langettava päätös Ylelle
 
Ylös