Antsa Rieppo
Well-known member
Taitaa muilla ehdokkailla olla kevyet päivätyöt kuin presidentillä, kun joutavat kampanjoimaan.
Vook
Vook
Näkökulma: Porvarinuoriso voi nousta kapinaan Sauli Niinistöä vastaan - siihen on kaksi syytä
Niinistön "liian korkea" kansansuosio ja Nils Torvaldsin Nato-kanta saattavat ajaa porvarinuorisoa RKP:n kannalle, kirjoittaa Kreeta Karvala.
Eihän se kerro mistään, mutta kertoo silti jostain, että kun olen viime päivinä käynyt keskusteluja kokoomusta kannattavan nuorison (alle nelikymppisten) kanssa, niin moni heistä on viime päivinä sanonut äänestävänsä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokasta, euroedustaja Nils Torvaldsia, eikä suinkaan entistä kokoomuslaista ja nykyistä kansanliikkeen presidenttiehdokasta Sauli Niinistöä.
Syitä tähän on kaksi: Niinistön "liian korkea" kansansuosio ja Torvaldsin positiivinen Nato-kanta.
Niinistön huikea kansansuosio tuli taas näkyviin, kun Yle julkaisi torstaina Taloustutkimuksen tekemän kyselyn, jonka mukaan kolme neljästä suomalaisesta (76 %) äänestäisi tällä hetkellä Sauli Niinistöä, 69, presidentiksi.
Moisilla luvuilla Niinistö jatkaisi heittämällä heti ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen Mäntyniemen herrana seuraavat kuusi vuotta.
Osa nuorista tuntuu kuitenkin kaipaavan raikkaampaa demokratiaa, kunnon keskustelua, eikä varovaista konsensusta, ja tästä syystä moni "takuuvarma" Niinistön äänestäjä ei ehkä sittenkään äänestä häntä ainakaan ensimmäisellä kierroksella.
Mitä puolestaan tulee Torvaldsin viikonloppuna ottamaan positiiviseen Nato-kantaan, sen porvarinuorisossa aiheuttamasta reaktiosta voi lukea mustaa valkoisella kokoomusnuorten tuoreesta kannanotosta, jossa todetaan, että Kokoomusnuoret on jo vuosien ajan kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä ja pitää Torvaldsin avausta "äärimmäisen tervetulleena".
Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Iida Aarnion mukaan "suomettumisen ajan pitäisi olla takana ja Suomen tulisi seistä läntisten arvojen sekä niitä puolustavien yhteisöjen takana".
Toistaiseksi gallupeissa ei ole näkynyt mitään RKP:lle ja Torvaldsille myönteistä Nato-piikkiä, ei edes värinää, sillä Ylen 2.-10. lokakuuta tehdyssä presidenttikyselyssä Torvaldsin kannatus oli vain yksi prosentti eli alhaisempi kuin RKP:n normikannatus.
Tosin Torvalds kertoi myönteisestä Nato-kannastaan vasta sunnuntaina 8.10. jolloin pääosa Ylen kyselyn aineistosta oli jo kerätty.
Vastaavasti myös Sauli Niinistön kannatus saattaa olla todellisuudessa paljon kovempi kuin Ylen tuore kysely antaa ymmärtää, sillä presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat saavansa lapsen maanantaina 9. lokakuuta, ja Ylen kyselyn aineisto kerättiin pääosin ennen vauvauutista.
Seuraavaa gallupia odotellessa.
Halosen kannatuksen pullahduksen syvyyttä 12 vuotta sitten lie hiukan liioiteltu.Kyllä se kerkee vielä pullahtamaan. Aina on ollut istuvalla presidentillä ollut melkoinen etumatka, mutta kun päästään yhdessä studioon, niin eipä se sitten niin ylivoimainen olekaan.
Mutta saattaa riittää valintaan ekalla rundilla.
Ensimmäisen kierroksen tulos oli: Halonen 46,31%, Niinistö 24,06%Halosta kannattaa 58 prosenttia äänestysikäisistä. Kokoomuksen Sauli Niinistön kannatus on 20 prosenttia
Kun huomioidaan se, että kuusi vuotta sitten vastaavaan aikaan Niinistön kannatus oli 26 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin nyt ja hänen lopullinen osuutensa ensimmäisen kierroksen äänistä oli 36,96%, niin mikäli vastaava pudotus tapahtuu nyt Niinistö tulee saamaan noin 62% äänistä ensimmäisellä kierroksella.Kyllä se kerkee vielä pullahtamaan. Aina on ollut istuvalla presidentillä ollut melkoinen etumatka, mutta kun päästään yhdessä studioon, niin eipä se sitten niin ylivoimainen olekaan.
Mutta saattaa riittää valintaan ekalla rundilla.
Kuis Koivisto?Demokratia ei äänestämällä lisäänny, niin valitaan Niinistö Kekkos-lailla jatkamaan
Niinistön kannanotot kaudellaan ovat olleet niin runsaslukuisia, että vahanukkensa Mikkelistä tai Lennu olisivat ajaneet saman asian.
Kummankin presidenttinä jatkamista on perusteltu "tällä maailmantilanteella".Kekkosen ja Niinistön rinnastaminen on kyllä aika kaukaa haettu. Kumpikin on presidentti, mutta siihen ne yhtäläisyydet jääkin.
Näkökulma: Menneisyyden miinat on poistettava
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710132200456198_u0.shtmlMikäli Torvalds valittaisiin tasavallan presidentiksi, olisi täysin selvää, että hän olisi joka tapauksessa potentiaalinen turvallisuusriski, koska Neuvostoliitossa on hänestä runsaasti tietoja, joita Natoa vastustava Venäjä voi tarvittaessa käyttää Torvaldsia ja Suomeakin vastaan.