Saksassa käsitteellä menneisyyden hallinta tarkoitetaan historian traumojen läpikäymistä avoimella ja eri näkökantoja ymmärtävällä tavalla. Tosiasioita ei kiistetä eikä salata, vaan niille haetaan selitystä. Unkarissa sen sijaan rakennetaan uudelleen kansallisia myyttejä, etsitään syntipukkeja ja rakennetaan viholliskuvia.
Viime viikkojen ja kuukausien kehitys. Unkarissa tekee asiasta entistäkin ajankohtaisemman. Tätä kirjoittaessa pääministeri Orban ja hänen johtamansa Fidesz ovat juuri ennen vaaleja pyrkineet entistä selkeämmin betonoimaan valtansa. Hallitus on kansallistanut maan oppikirjatuotannon ja ajanut joukon kustantamoja ahtaaseen rakoon. Tavoitteena on selvästi muun muassa koulujen historianopetuksen yhdenmukaistaminen kansallismielisen oikeiston vaatimalla tavalla. Samaan aikaan hallitus ylpeilee työttömyyden vähentämisellä, kun työttömät on velvoitettu kouutusta vastaamattomiin töihin (ojankaivuuta, kadunlakaisua, vesakon raivausta), joilla paikalliset pamput ovat turvanneet itselleen lähes ilmaisen työvoiman.
Myös työkyvyttömyyseläkkeitä on tarkistettu, ja esimerkiksi burnoutista kärsineitä opettajia on velvoitettu tekemään puistotöitä. Valtion maita on vuokrattu tai muuten luovutettu pääministerin kavereille. Uudet oligarkitnostavat EU:n viljelytuet ja teettävät työt velvoitetyöllistetyillä. Tämänkaltainen uusfeodalismi on luonut pelon ilmapiirin.
Pääministeri Orban on julistanut kovaan ääneen, että Putin on hänen kaverinsa ja estää maan ajautumisen IMF:n velkaikeeseen. Venäjän valtiollinen ydinenergiakorporaatio Rosatom onkin ilmoittanut rahoittavansa Paksin ydinvoimalan laajennushankkeen, jolla nykyinen kapasitettii kaksinkertaistetaan. Rosatomin lainasta perimä korko on tosin lähes kolminkertainen IMF:n korkoon verrattuna. Unkari on kuitenkin ollut valmis maksamaan, ettei joudu riippuvaiseksi IMF:stä.