Pekka Koskela loistovireessä syksyn cup-jäille
21.10.2007 15:14
Uusi teräksinen luistimen terä ja uudenlainen luistimen kenkä ovat parantaneet pikaluistelija Pekka Koskelan tuntumaa jäähän. Onnistuneen kesän ja syksyn harjoituskauden jäljiltä kovakuntoinen luistelija teki viikonvaihteessa lupaavaa jälkeä Erfurtin hallissa harjoitusleirin päätteeksi.
- Luistimen terä oli aikaisemmin alumiinia, nyt se on terästä. Teräksinen terä on tunnokkaampi. Tällä luistimella saa kurvissa paremman fiiliksen, siitä koska jää alkaa murtua alta, Koskela kertaa.
Koskela vaihtoi luistimia viime kauden jälkeen. Hän kävi helmikuussa Yhdysvalloissa katsomassa nykyisen luistimensa valmistajan tiloissa, kuinka paketti rakentuu. Samalla seinäjokelaisen jalasta otettiin muotti, jonka pohjalta Koskelan omat kiitimet syntyivät.
- Tykkään näiden luistimien tatsista (tuntumasta) jäähän. Pohja on ohuempi ja kenkä tukevampi. Kenkä on tiheää hiilikuituverkkorakennetta ja välipohjassa on ontelorakenne, Koskela kuvaa uutta työkaluaan.
Vastaavanlaisilla luistimilla ovat viime vuosina kilpailleet liki kaikki lajin kirkkaimmat huiput. Vaikka Koskela on ensikokemuksiinsa tyytyväinen, työtä riittää ennen kuin luistin on viritelty huippuunsa.
- Se on vähän suhteellista, paljonko nämä ovat paremmat kuin vanhat. En tiedä vielä, kuinka nämä kestävät. Näitä täyttyy myös käyttää tietty määrä, että oikeat säädöt löytyvät, Koskela tuumii.
Viime vuoden vamma kouli
Koskela luisteli Erfurtissa lauantaina 500 metriä 35,46 ja tuhat metriä 1.09,59. Vauhti oli selvästi parempaa kuin vuosi sitten. 500 metrin tulosta verotti horjahdus lähdössä, mutta varsinkin tuhannen metrin matkavauhti oli aivan toista luokkaa kuin viime vuonna.
Vuosi sitten Seinäjoen Urheilijoiden luistelija voitti sprinttereiden MM-kisoissa hopeaa, luisteli tukun maailmancupin kärkisijoja ja oli kevättalvella Salt Lake Cityssä matkakohtaisissa MM-kisoissa 1000 metrillä kuudes ja 500 metrillä kahdeksas. Kisoissa hän teki molemmilla matkoilla SE:t 1.08,04 ja 34,63.
Vuosi sitten Koskelan polvesta petti sisempi sivuside suojuoksuharjoituksessa. Polvi operoitiin heinä-elokuun vaihteessa ja syksyn harjoittelu eteni polven ehdoilla. Alkavalle kaudelle Koskela ja hänen valmentajansa Aimo Klemetsö ovat valmistautuneet ilman takaiskuja.
- Harjoittelun perusrunko ei ole viime vuosista muuttunut. Vähän rytmitystä rukattiin. Vuodet tuovat harjoittelun suunnitteluun syvyyttä. Viime vuonna vammasta kuntoutuminen avasi silmiä sen suhteen, montako lepopäivää voi pitää ja kuinka haihtuvaa se kunto on, Koskela sanoo.
Ratapyöräilyä ohjelmaan
Kesän mittaan Koskela polki rutkasti ratapyörää Helsingin velodromilla, mikä korvasi aikaisemmin maantiellä vedettyjä tuhannen metrin vetoja.
- Velipojan (Pasi) kanssa vedettiin paljon peesivetoja. Ratapyöräily on lähempänä lajia kuin maantiepyöräily, Koskela sanoo.
Aiempien vuosien kokemuksista oppineena Koskela aikoo varata kunnolla aikaa palautumiselle marraskuisella Pohjois-Amerikan maailmancupturneella. Kausi alkaa marraskuun 9.-11. päivä Salt Lake Cityn huippunopealla radalla ja jatkuu 16.-18. marraskuuta Calgaryssä.
- Jos sinne menee, se kannattaa tehdä kunnolla, Koskela toteaa Salt Lake Cityn radasta, joka sijaitsee hieman yli 1400 metrin korkeudessa merenpinnasta.
- Rata on korkealla, joten siellä on myös hyvä harjoitella. Pitkät lennot, aikaeroon tottuminen ja korkeanpaikan olosuhteet yhdessä vaativat kuitenkin aikaa palautumiseen. Se on reilun kolmen viikon reissu, jos sen ottaa liian rajusti, koko loppukausi maistuu puurtamiselta, Koskela sanoo.
MM-kisat Heerenveenissä
Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen cup-kisat jatkuvat joulukuussa Euroopassa. Niiden jälkeen alkaa keskittyminen 19.-20. tammikuuta Hollannin Heerenveenissä luisteltaviin sprinttereiden MM-kisoihin. Heerenveenissä luistelijoita kannustaa lajia arvostava hollantilaisyleisö.
- Viime vuonna Hamarin kisoissa tein virheitä ja olin toinen. Jos nyt saisin kisat menemään ilman virheitä, Koskela linjaa MM-tavoitteitaan.
- Heereenveen on hyvä paikka MM-kisoille. Siellä on aina paljon innokasta yleisöä.
(MTV3-STT)