Ypresin MM-ralli 2022

Realy

Well-known member
Liittynyt
16.2.2022
Viestit
136
Omia kokemuksia Belgian "penkoilta":
- ihan ei auennut miksi olisi ostanut passin netistä, kun kuitenkin ranneke oli haettava rallyshopista, joka sijaitsi joitain kilometrejä kaupungin keskustasta/ huoltoparkista. Jäin käsitykseen että myös yksittäisille pätkille olisi myös täytynyt hakea ranneke samasta paikasta, tästä en ole varma.
- huoltoalue oli tosiaan ihan Ypresin keskustassa, hienojen rakennusten ja terassien ympäröiminä. Ainakin keskiviikosta lähtien pystyi huoltoja katselemaan pihviä syödessä tai virvokkeita nauttien. Rally1 tallien huollot oli yhdessä läjässä, mutta muita huoltoja oli siellä täällä ympäri kaupungin keskustaa. Omasta mielestä tämä oli paras kokemus huoltojen seuraamiseen.
- rallilehti ihan ok, 4-6 yleisöpaikkaa per pätkä kuvailtu ja opastettu parkkipaikat yms.
- youtuben recce-videot olivat isossa roolissa katselupaikkoja valittaessa(on myös aika tärkeitä vaikka katsoisi edellisen vuoden incareja, maissipellot eivät ole joka vuonna samalla lailla nköesteinä). Kaikki etukäteen valitsemani paikat olivat myös virallisia katselualueita tai ainakin heti niiden läheisyydessä, joten kokemusta muista paikoista ei tällä kertaa tullut. Rallilehdessä oli suht hyvin piirretty mitä teitä pääsi lähelle pätkiä, jos olisi muualle kuin suositeltuun katselupaikkaan halunnut mennä
- onneksi tuli videoita viime vuodelta katsottua; risteyksissä on aivan turhaa hommaa kisaa seurata, pari risteystä näin kun katselupaikasta myös sellainen näkyi, kuivalla täysin kiskoilla ajelua.
- katsojia oli aika paljon ja jos halusi tietystä kohdasta eturivin katselupaikan niin ehkä keskimäärin n.1h15min ennen kannatti olla pelipaikoilla. Toisesta rivistä paikan olisikin saanut hyvin 20 min ennen ekaa kuskia
- pätkät todella lähellä toisiaan, tästä johtuen kuskien ja katsojien päivä oli todella lyhyt(kuskien päivä esim. pe ekalta AT:lta vikalle 10h vs. Jyskälä 15h.) Kolme eri pätkää ehti hyvin katselemaan päivän aikana vaikka lähti puoli yhdeksältä Ypresistä ja takaisin kuuden jälkeen. Pätkien lähekkyys teki myös sen että pätkltä toiselle siirryttäessä melkein koko ajan tuli ralliautoja vastaan tai ohi, lämmittelivät renkaita ja pitivät taukoja tien varressa. Tästä jäi myös hyvä tunnelma kun tuntui että koko päivän oli rallin 'ytimessä'.
- yleisö oli yllättävän vaisua, Ruotsi, Viro, Suomi ja Belgia tänä vuonna katseltu ja muissa kisoissa oli enemmän kannustusta, jopa Neuvillen kohdalla.
- järjestyshenkilöiden toiminta vaihteli hyvästä katastrofaaliseen. Ekalla pätkällä niitä oli aivan liian vähän, eivätkä edes yrittäneet tehdä mitään. Turva-auto siirrätti yleisöä taaksepäin, alle minuutti ja porukka oli samassa paikassa takaisin ja siinä pysyivät loppu ajan. Seuraavassa paikassa järkkäreitä oli reilusti ja toimivat hyvin(jouduin eturivissä jopa ottamaan suomenlipun seurana olleen ison Gazoo racingin lipun pois näkyvistä ettei kuskit sekoita sitä punaiseen lippuun, silti mielummin tämä kuin huono(lepsu) järjestyksen valvonta). Toinen erittäin huono kokemus toiminnasta oli yhdellä pätkällä, josta löytyi kyllä hyvä reitti katselupaikkaan kun kiersi sellaisen 200m, kunhan tämän reitin itse oli löytänyt. Suurin osa käveli ko. paikkaan pätkää pitkin n.300m sellaista tietä jossa heti toisella puolella oli ylitsepääsemätön karja-aita ja toisella puolella niin ikään ylitsepääsemätön pensasaita. Tätä tietä sitten ihmiset kävelivät silloin kun Safety ajoi paikan ja myös vielä 0-autojen välissä. Järkkärit yrittivät viittoa kävelijöitä pois, mutta kukaan heistä ei älynnyt mennä siihen kohtaan mistä kävelijät tielle tulivat. Samassa paikassa oli kesken kilpailua n. kymmenen hengen porukka kielletyn katselualueen kyltin vieressä ja pari järkkäriä niitä yritti niitä siitä pois saada, mutta luovuttivat kun porukka vain naureskeli heille.

Summa summarum, kiva oli käydä katsomassa ensimmäinen assukisa. Kyllähän itselle sorarallin katselu on 'oikeampaa' rallia, ralliauton pitäisi mennä vähän luisussa.... Järjestelyt eivät olleet lähelläkään Jyskälän tasoa, mutta silti suosittelen kokemuksena.
Tuossa tollaiset subjektiiviset ajatukset, jos joku niistä saa vaikka joitain irti, jos tuonne on joskus menossa.
 
Ylös