STM: Rokotteella ilmiselvä yhteys narkolepsiaan
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki sanoi maanantaina, että sikainfluenssarokotteella on ilmiselvä yhteys narkolepsiaan.
Vanhemmilla ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajilla on tänään tapaaminen, jota etenkin vanhemmat ovat toivoneet jo pitkään.
Parhaillaan tutkitaan, voiko lasten nopeasti yleistyneiden narkolepsiatapausten laukaisija olla sikainfluenssarokote vai itse virus.
Lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä sanoi tilaisuudessa, että uusissa lasten narkolepsiatapauksissa on ollut havaittavissa paljon katapleksiaa, painonnousua ja kouluvaikeuksia. Katapleksia tarkoittaa lihasjänteyden äkillistä katoamista ja voi näin aiheuttaa esimerkiksi kaatumista.
Tutkimukset rokotteen ja/tai itse influenssan yhteydestä narkolepsiaan ovat edelleen kesken. En jaksa uskoa, että STM:n kansliapäälliköllä on asiasta vielä uutta tietoa. Luulenpa että Rajamäki on vain sanonut moneen kertaan todetun asian; taudilla ja rokotteella on ilmiselvä ajallinen yhteys. Joku iltapäivälehden toimittaja sitten otsikoi asian hieman kohuhakuisesti - vai mistä tuo uutinen oli peräisin?No niin, alkaa suomenkin tutkimukset edistyä asiassa..
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on tiedossa nyt 41 lapsen ja nuoren sairastuminen narkolepsiaan viime joulukuun jälkeen.
Maanantaina vanhemmat pääsivät ensi kertaa tapaamaan sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n väkeä.
– Eräänä päivänä, kun lapsi tuli kotiin, hän nukahti lattialle. Se oli helmikuussa 2010, muistelee narkolepsiaan sairastuneen tytön äiti.
He epäilivät aluksi, että lapsi vain nukkuu yöllä huonosti. He vaihtoivat paksummat verhot ja ottivat tyttärensä yöksi viereensä.
– Lisäsimme vitamiineja ja ulkoilimme enemmän, mutta ei mitään vaikutusta. Sitten menimme terveyskeskukseen.
Isä kertoo, että kesti pitkään ennen kuin tyttären oireiden syyksi paljastui narkolepsia ja samalla lapsen oireiden kirjo vain laajeni esimerkiksi raivonpuuskiin.
– Hänen sairauteensa liittyy katapleksiaa eli naaman valahtamisia ja kielen esiin työntymistä. Jos tulee naurukohtauksia, polvet menevät alta, isä lisää.
Helsinkiläispariskunta haluaa lapsensa suojelemiseksi esiintyä jutussa nimettömänä.
Kaikki lapset eivät jaksa opiskella
Narkolepsiatapauksia on ollut aiempinakin vuosina, mutta sikainfluenssapandemian ja rokotusten jälkeen ovat erityisesti lisääntyneet lasten sairastumiset.
Aiemmissa lasten sairastumisissa esimerkiksi katapleksia eli lihasvoiman menettäminen on ollut lapsilla harvinaisempaa. Muutenkin tänä vuonna sairastuneiden lasten oireet ovat rankempia ja oireiden kirjo on hyvin laaja. Lapsilla on esimerkiksi äkillistä painonnousua ja raivonpuuskia.
– Ongelmana hoitamisessa on, että lääkkeet eivät ole lapsille suunniteltuja ja joudumme tukeutumaan siihen tietoon, miten aikuisia hoidetaan, kommentoi lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä Tampereen Yliopistollisesta keskussairaalasta.
Lapsia on hoidettu piristävillä lääkkeillä ja katapleksialääkitystä on käytetty vakavimmissa tapauksissa. THL:n tietojen mukaan valtaosalle hoitokokeilusta ei ole toistaiseksi ollut apua.
– Koulunkäynti on osalle lapsista mahdotonta. Oppiminen ei ole helppoa, jos lapsi on enempi ja vähempi nukuksissa.
Narkolepsia toi raivonpuuskat
Helsinkiläisperheen tytär pystyy käymään koulua, mutta muuten arki on muuttunut täysin. Isä kertoo, että läksyt vievät nyt viisi kertaa enemmän aikaa kuin aiemmin. Äiti on jäänyt pois töistä, jotta voisi huolehtia, että lapsi ehtii ajoissa kouluun. Isä kuvaakin, että tyttären touhuaminen on nyt kuin hidastetusta elokuvasta.
– Kun lapsi sairastuu, sen erilaisuuden huomaaminen on rankkaa. Lapsi nukahtelee tunnilla tai kun luetaan satuja tai istutaan bussiretkillä, isä huokaa.
Helsinkiläispariskunta oli tyytyväinen maanantaisen asiantuntijatapaamiseen, mutta he olisivat kaivanneet tietoa jo aiemmin. Isä toivoo myös, että tilaisuus saisi jatkoa ja lapset perusteellisemmat tutkimukset.
He uskovat, että sikainfluenssarokote on ainakin osasyyllinen sairastumisiin, mutta toivovat ennen kaikkea lasten saavan parhaan mahdollisen hoidon.
– Tämä on äärettömän raskasta lapselle, mutta tämä heijastuu koko perheeseen, sanoo äiti.
Lapsensa kannalta isä kokee kaikkein hankalimmaksi kaverisuhteiden vaikeutumisen nukahtelusairauden vuoksi.
– Raivonpuuskissa hän rikkoo ovia tai heittää huonekaluja ja sen jälkeen hän häpeää sitä. Me yritämme aina silloin lohduttaa häntä, että se johtuu sairaudesta. Hän on ollut sellainen perhosten piirtäjä aina ennen, luonnehtii äiti.
Hienoa, että Kimi saatiin tuotua tähänkin keskusteluun.Median jeesustelu ja täydellinen takinkääntö siihen vuodentakaiseen nähden on myös yhtä kuvottavaa kuin hallituksen vehkeilyt GSK:n kanssa. Ensin huudatettiin helvetinruttoa isoin lööpein koko syksy, ja tänä vuonna kääntyi takki kahisten kuten silloin, kun Kimi vaihtoi westinharmaat mallunpunaisiin.
Juu ja tälläkin palstalla tässä samaisessa keskustelussa syyllistettiin niitä, jotka eivät sitä rokostusta halunneet ottaa. Pitäisiköhän kaivella herkkupaloja.Vetää mielen matalaksi tuollainen uutinen... Saatanan maailmanlopun maalailijat, lietsoitte paniikkia, tyrkytitte testaamatonta tuotetta lasten suoniin ja tulos on tässä, ehkä koko loppuelämä vaikeutunut merkittävästi tuollaisen takia. Ja kaikki vain sen takia, että työväestö jaksaisi painaa duunissa parin mahdollisen sairauspoissaoloviikon edestä.
Median jeesustelu ja täydellinen takinkääntö siihen vuodentakaiseen nähden on myös yhtä kuvottavaa kuin hallituksen vehkeilyt GSK:n kanssa. Ensin huudatettiin helvetinruttoa isoin lööpein koko syksy, ja tänä vuonna kääntyi takki kahisten kuten silloin, kun Kimi vaihtoi westinharmaat mallunpunaisiin.
Periaatteen pettäminen tässä enemmän ottaa kuuppaan kuin mahdolliset sivuvaikutukset.Voitaisko millään hei odottaa niitä tutkimustuloksia? Jälkityhmyys on vielä jälkiviisauttakin rumempaa.
Entä jos ei millään malta?Voitaisko millään hei odottaa niitä tutkimustuloksia?
Sitten varmaan täytyy ottaa Hookahin ja Zaikomin tyyli ja alkaa purkaa mieltään omien olettamuksiensa varassa. Sillä saa paremman olon ja voihan se arpa pitääkin.Entä jos ei millään malta?
– Viruksena se muistuttaa vuonna 1918 Euroopassa jyllännyttä virusta, jota nimitettiin Espanjantaudiksi. Siihen influenssavirukseen liittyi, että miljoonia eurooppalaisia sairastui myös poikkeavaan uneliaisuuteen. Me pelkäsimme, että nyt käy samoin.
Forumilla voisi olla aika hiljaista, jos saisi kirjoittaa vain tosiasioiden pohjalta. Ja aika usein ne vyörytyskonseksuksella tosiasiaoiksi hyväksytyt näkemykset ennemmin tai myöhemmin paljastuvat paikkaansa pitämättömiksi. Tieteellinen totuuskin tuppaa muuttumaan ajan kanssa.Sitten varmaan täytyy ottaa Hookahin ja Zaikomin tyyli ja alkaa purkaa mieltään omien olettamuksiensa varassa. Sillä saa paremman olon ja voihan se arpa pitääkin.