Kun ei mitään tiedä, on paljon varmemmat mielipiteet, kuinka asioiden tulisi olla.Miten sää et Moe näitäkään tierä?
Kun ei mitään tiedä, on paljon varmemmat mielipiteet, kuinka asioiden tulisi olla.Miten sää et Moe näitäkään tierä?
Tosta saisi kehiteltyä kyllä ihan hyvän kokonaisuuden. Aluksi pressaehdokkaat lauleskelisivat kuukauden verran, sitten toisen kuukauden tekisivät kaikenlaisia temppuja oman valintansa mukaan, viimeinen kampanjakuukauden olisivat sitten BB-talossa. Vaalien jälkeisenä päivänä, sitten Pimiä Vappu julistaisi presidentin.Tai oikeastaan se äänestyskään ei ole enää poliittinen vaali vaan samaa tasoa Idols, Talent ja Big Brother äänestysten kanssa. :alppu:
Saisko tekstiviestillä äänestää? BB-Tarja voisi sitten pyöriä kissanristiäisissäkin kuten nykyäänkin.Tosta saisi kehiteltyä kyllä ihan hyvän kokonaisuuden. Aluksi pressaehdokkaat lauleskelisivat kuukauden verran, sitten toisen kuukauden tekisivät kaikenlaisia temppuja oman valintansa mukaan, viimeinen kampanjakuukauden olisivat sitten BB-talossa. Vaalien jälkeisenä päivänä, sitten Pimiä Vappu julistaisi presidentin.
Jos tarpeellisuus määritellään vallan määrän avulla. Mielestäni valtiopäämiehen rooli voi hyvin olla seremoniallinen, kuten kuninkaallisilla. Häntä tarvitaan edelleen tehtävissä, jotka eivät suoranaisesti vaadi todellista valtaa. Mielipidevaikuttajan valtaa voi silti olla ja pr-rooli kansainvälisesti.Tietenkin presidentti käy turhaksi, jos valta riisutaan kokonaan.
Tämä toimii mielestäni hyvin niin päin, että presidentistä voi tulla turhake...muttei oikein pääministerin osalta.Niin ja lisätään nyt, jotta tarkoitin siis jotta pitäisikö presidentille lisätä valtaa, jolloin pääministeri kävisi turhaksi, tai toistepäin.. Hyvä kertoa tässä vaiheessa, kun polli jo ikivanha.
Edelleen, kuka meistä on äänestänyt Vanhasen pääministeriksi? Niin ja ei tuo USAkaan ole romahtanut mahdottomuuteensa, kun ei ole pääministeriä.Tämä toimii mielestäni hyvin niin päin, että presidentistä voi tulla turhake...muttei oikein pääministerin osalta.
Toki pääministerinkin valtaa voisi vielä jakaa, mutta voin kuvitella mihin sen johtaisi jos hallituksella ja sen johtamalla linjalla ei olisi "päällikköä".
Sikäli vähän ihmettelen näitä kannanottoja (pääministeri turha), koska pääministerin vallan lisääminen verrattuna presidenttin oikeuksiin on kansanvaltaisempaa. Lukuunottamatta lautasia, niin en karsisi yhtään enempää pressan oikeuksista pois.
Aikoinaan kun päätettiin presidentin valinnan muuttamisesta suoraksi kansanvaaliksi, niin samalla karsittiin valtaoikeuksia reippaasti. Joku tolkku sinä pitää olla millaisia pomoja kansa saa valita.Tämä toimii mielestäni hyvin niin päin, että presidentistä voi tulla turhake...muttei oikein pääministerin osalta.
Kansa. Demokratian välinein ja rajoituksin.Edelleen, kuka meistä on äänestänyt Vanhasen pääministeriksi? .
Valtion todellinen diktaattori on siis:Kansa. Demokratian välinein ja rajoituksin.
Keskusta sai kansalta eniten ääniä (ainakin suhteessa muihin puolueisiin), joilla se varmisti sen että oli hyvissä asemissa hallitusneuvotteluissa. Kansan valitsema Eduskunta hyväksyi pääministerin ja kansan valitsema presidentti nimitti pääministerin.
Kaikki eivät ole äänestäneet
- kaikkia eduskunnan kansanedustajia (=korkeintaan yhtä)
- presidenttiä
Siitä huolimatta yo. tyypit edustaa kansaa...
Toissa vaaleissa Pohjois-Karjalassa Kepu ja Vihreät olivat vaaliliitossa. Antamalla äänensä Vihreitten edustajalle Pohjois-Karjalassa tuki Jäätteenmäkeä pääministeriksi. Ei siinä ole mitään järkeä.. Miksi äänestämättömät piti tähän sotkea? Sama kuin vertaisi "vääriä" (rannalle jääneitä) puolueita äänestäneitä. Eivät vaan äänestäneet oikein, mutta pääministeri toki edustaa heitäkin, vaikka olisivat kaikesta eri mieltä ja pääministerin naamakin ärsyttäisi.Kansa. Demokratian välinein ja rajoituksin.
Keskusta sai kansalta eniten ääniä (ainakin suhteessa muihin puolueisiin), joilla se varmisti sen että oli hyvissä asemissa hallitusneuvotteluissa. Kansan valitsema Eduskunta hyväksyi pääministerin ja kansan valitsema presidentti nimitti pääministerin.
Kaikki eivät ole äänestäneet
- kaikkia eduskunnan kansanedustajia (=korkeintaan yhtä)
- presidenttiä
Siitä huolimatta yo. tyypit edustaa kansaa...
Juuri niin...alat pikkuhiljaa siis ymmärtämään politiikkaa ja demokratiaa.Toissa vaaleissa Pohjois-Karjalassa Kepu ja Vihreät olivat vaaliliitossa. Antamalla äänensä Vihreitten edustajalle Pohjois-Karjalassa tuki Jäätteenmäkeä pääministeriksi. Ei siinä ole mitään järkeä.. Miksi äänestämättömät piti tähän sotkea? Sama kuin vertaisi "vääriä" (rannalle jääneitä) puolueita äänestäneitä. Eivät vaan äänestäneet oikein, mutta pääministeri toki edustaa heitäkin, vaikka olisivat kaikesta eri mieltä ja pääministerin naamakin ärsyttäisi.
Ihme Väyrynen:thumbfh:Juuri niin...alat pikkuhiljaa siis ymmärtämään politiikkaa ja demokratiaa.
Kun yhteen suuntaan kumartaa toiseen pyllistää. Siis näin myös teidän kuvittelevillanne paremmilla tavoilla. (joita ei siis ole...jos on realistinen)
Toisaalta voisimme yhtä hyvin - politiikan/demokratian vahvuuksien heikkouksien lisäksi - ihmetellä miksi lehmät eivät lennä (tai kyl kait ne joskus lentää) tai miksi maapallo ei ole neliskanttinen?
:eek!:Ihme Väyrynen:thumbfh:
Sulla on vissiin aika kuultanut muistot, sillä ei tässä nyt pitkää aikaa ole kun presidentti nimesi hallitustunnustelijan ja samalla pääministerin. Taisi sulla olla jo kivekset laskeutuneet kun vielä eduskunnassa poikkeuslailla valittiin presidenttiä.Samalla tavalla sovittu käytäntö presidentin "puolueettomuus" on kuin se, että voittaneen puolueen puheenjohtajasta tulee yleensä hallituksen muodostaja / neuvottelija ja pääministeri.
Miten sää et Moe näitäkään tierä?
Kekkosen aikana Suomi olikin aikamoinen demokratian sovellutus, ei nyt kansandemokratia, muttei demokratiakaan, jotain siltä väliltä.Sulla on vissiin aika kuultanut muistot, sillä ei tässä nyt pitkää aikaa ole kun presidentti nimesi hallitustunnustelijan ja samalla pääministerin. Taisi sulla olla jo kivekset laskeutuneet kun vielä eduskunnassa poikkeuslailla valittiin presidenttiä.
Että semmonen demokratia tämä Suomi muutama vuosikymmen sitten.
No kuuluiko pressan erota lain mukaan "ennen" puolueesta?Sulla on vissiin aika kuultanut muistot, sillä ei tässä nyt pitkää aikaa ole kun presidentti nimesi hallitustunnustelijan ja samalla pääministerin. Taisi sulla olla jo kivekset laskeutuneet kun vielä eduskunnassa poikkeuslailla valittiin presidenttiä.
Että semmonen demokratia tämä Suomi muutama vuosikymmen sitten.
Tuo asiahan muutettiin viimekertaisen perustuslakiuudistuksen yhteydessä. Samalla muuttui niin, että presidentti hajoittaa eduskunnan, mutta vain pääministerin esityksestä. Eikä niin kuin Kekkosen aikaan, että jos pressasta tuntui että hallitus ja eduskunta törttöilee, niin pakka sekasin ja uus jako.Sulla on vissiin aika kuultanut muistot, sillä ei tässä nyt pitkää aikaa ole kun presidentti nimesi hallitustunnustelijan ja samalla pääministerin. Taisi sulla olla jo kivekset laskeutuneet kun vielä eduskunnassa poikkeuslailla valittiin presidenttiä.
Että semmonen demokratia tämä Suomi muutama vuosikymmen sitten.
Holkeri nousi ensimmäiseksi kokoomuslaiseksi pääministeriksi 43 vuoteen vuonna 1987, kun presidentti Mauno Koivisto nosti hänet hallitustunnustelijaksi ohi keskustan, kokoomuksen ja RKP:n kassakaappisopimuksen sen sisällön paljastuttua Koivistolle.
Kunhan vaan ei presidentin linnassa.olkoonkin seuraavien vaalien jälkeen vaikka Väyrynen linnassa