Mun mielestä lihantuotannon 'välttämättömyys' ei ole peruste kohdella lihakarjaa huonosti. Jos huolenaiheena on tuotantoeläinten hyvinvointi, se koskee yhtä lailla kaikkia eläimiä. Jos taas ongelma on tuotantoeläinten olemassaolo, ihminen kyllä pärjää kasviksillakin.
OK, muotoilin sanani näköjään epäselvästi. Tuo "välttämättömyys" ei todellakaan ole mikään peruste kohdella lihakarjaa huonosti. Pointti oli se, että kuinka realistista luulette olevan, että kaikkien Suomessa tuotettavien porsaiden olot saataisiin elinkelpoisemmaksi (isommat karsinat) verrattuna siihen, että kaikkien Suomen turkistarhojen kettujen olot saataisiin elinkelpoisemmaksi (isommat/turvallisemmat häkit, virikkeitä)? Tai jopa että koko tarhaus kiellettäisiin kokonaan?
Eiköhän muutokset tuohon jälkimmäiseen ole huomattavasti helpompia saavuttaa jo pelkästään "hieman" pienempien tuotantomäärien vuoksi. Parempiin oloihin pitää pyrkiä myös lihakarjan osalta, mutta koska tuotanto on niin paljon suurempaa, niin ei niitä muutoksia voi vaatia samassa tahdissa kuin turkistarhoihin.
Jonkinlaista kärsimystä tuotantoeläimille aiheutuu aina, vaikka mentäisiin täysin lainsäädännön mukaan. Mun mielestä turkistarhauksen aiheuttamaa kärsimystä on vaikeampi perustella kuin lihantuotannon aiheuttamaa kärsimystä. Toisesta saatava hyöty ihmisille on hyvin tarpeetonta, toisesta saatava hyöty on se että suuri osa ihmisistä saa siitä ravintonsa. Ei petoeläimetkään luonnossa raatele saaliseläimiä sen vuoksi että niistä saa hienon turkin, vaan sen vuoksi että niistä saa ravintoa.
Ja totta on tuokin, että myös tarpeettomia eläinkokeita ym. varmasti tehdään. Samaan sarjaan turkisten kanssa menee ainakin kosmetiikan vuoksi tehtävät eläinkokeet.
Suomessa eläinkokeet taitavat ainakin olla aika vahvasti säänneltyjä, vaikka täyttä kieltoa ei olekaan. Silläkin osastolla varmasti parantamista olisi silti.