2€/tunti –”Palkka ei suurin ongelma”
Julkaistu: 6.6.2010 18:20
Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas ei usko, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla tehtäisiin laajalti töitä viime päivinä esiin nousseella kahden euron tuntipalkalla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Olkiluoto ja koko rakennusala olisi pimeän työn kaatopaikka, jonka siivoamista Suokas vaatii hallitukselta. Hänellä olisi esittää päättäjille myös ongelman ratkaisu.
Olkiluodon ydinvoimalatyömaan ulkomaalaisten rakentajien naurettavan tuntipalkan nosti esiin tutkija Anna Kontula Rakennuslehdessä. Uuden Suomen haastatteleman Suokkaan mukaan näin mitätön tuntipalkka ei voi olla ainakaan Olkiluodossa kovin yleistä, sillä liitolla on jättityömaalla useita päätoimisia edunvalvojia.
-Ei siellä ihan ilmaiseksi töitä tehdä. 2-3 euron palkka on jo niin matala, etteivät virolaiset tai puolalaisetkaan ihan sillä tee, Suokas sanoo Uudelle Suomelle korostaen kuitenkin, että Olkiluodossakin asiat ovat "täysin retuperällä".
-Palkka ei ole suurin ongelma, vaikka ne ovatkin alle työehtosopimusten ja ylityökorvauksia ei makseta.
Iso ongelma on se, että vain murto-osa ulkomaalaisista maksaa veroja oikein tai lainkaan, eivätkä yritykset maksa heistä sosiaali- tai vakuutusmaksujakaan. Tämä suo heitä käyttäville yrityksille tolkuttoman kilpailuedun.
Rakennusalalle EU:n vapaan liikkuvuuden myötä syntyneet "kahdet työmarkkinat" ovat puhuttaneet jo pitkään ja ajaneet suomalaiset rakennusyritykset työttömiksi.
Suokkaan mukaan rakennusalan viranomaisvalvonta ei toimi lainkaan, koska verottajalla ja muilla valvovilla elimillä ei ole todellisia valtuuksia ottaa ulkomaalaisille työntekijöille maksetuista palkoista ja eduista selvää. Suokkaan mukaan kansainväliset työnvälityspuljut osaavat ottaa tilanteesta ilon irti.
-Ja kun ulkomaalaiset työntekijät eivät asiasta puhu eivätkä ota yhteyttä, ei meillä ole mahdollisuutta selvittää asioita. Me vaadimme aina pankkitilikuitit nähtäväksemme.
Suokasta ei enää ihmetytä edes se, että Suomen energiantuotannon kannalta keskeisellä jättityömaalla voidaan jatkuvasti rikkoa suomalaisia työehtoja.
-Täällä on kaikki mahdollista. Jos järjestelmää ei paranneta, uusilla ydinvoimatyömailla on ihan sama tilanne.
Niin, se järjestelmän parantaminen.
Suokas on kehittänyt tilanteeseen ratkaisun, joka hänen mukaansa kitkisi 60-70 prosenttia alan harmaasta työstä pois. Ehdotuksen toteutuessa verottaja antaisi jokaiselle Suomeen saapuvalle työläiselle verokoodin, jonka avulla verojen maksua valvottaisiin.
Työmailla käyvät tarkastajat voisivat myös tarkastaa suoraan työmaalla, että koodi on oikea ja veroja on maksettu. Suokkaan mukaan järjestelmä ei edes aiheuttaisi juurikaan kustannuksia.
Miksei tällainen järjestelmä sitten ole jo käytössä? Suokas syyttää hallitusta "kaistapäisen" nykytilanteen sallimisesta. Hänen mielestään nykyhallitus tai sen edeltäjä eivät ole edes halunneet ratkaista asiaa.
-Onko se Elinkeinoelämän Keskusliitto vai mikä joka haluaa tilanteen jatkuvan? Eihän ne [hallitus] voi olla niin hölmöjä ja avuttomia, ettei ne ymmärrä, että näin tämä ei voi jatkua.
Uusi Suomi ei sunnuntaina tavoittanut työministeri Anni Sinnemäkeä (vihr.) kommentoimaan asiaa.
Yritysmaailma puolustautuu halpatyövoimasyytöksiltä sillä, että aliurakoitsijat on "velvoitettu" noudattamaan suomalaisia työehtoja. Suokkaan mielestä velvoitepaperista ei ole hyötyä, jos sen toteutumista ei valvota.
-Tämä tulee niin pirun halvaksi yrityksille, Suokas manaa.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/94365-2€tunti-–”palkka-ei-suurin-ongelma”