Pakkokielet

Mitä kieliä olisi ollut hyödyksi opiskella?

  • Äidinkieli (suomi tai ruotsi)

    Äänet: 0 0,0%
  • Kotimaiset (suomi ja ruotsi)

    Äänet: 0 0,0%
  • Kotimaiset+englanti

    Äänet: 6 12,8%
  • Kotimaiset+joku muu

    Äänet: 0 0,0%
  • Äidinkieli+englanti

    Äänet: 15 31,9%
  • Äidinkieli+joku muu

    Äänet: 2 4,3%
  • Äidinkieli+2 vapaavalintaista

    Äänet: 13 27,7%
  • Vielä enämpi

    Äänet: 9 19,1%
  • ÖGHHHHHER

    Äänet: 2 4,3%

  • Äänestäjiä yhteensä
    47
  • Äänestys suljettu. .

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Onko sana kirjoitettu tarkoituksella noin?
Ömh.. en tiedä mitä nyt ajetaan takaa, mutta kyseessä on nominatiivimuoto verbistä parjata, jonka synonyymeja on mm. herjata, solvata, häpäistä, loukata, moittia, nimitellä, puhua pahaa, soimata, sättiä ja panetella

joo, lunttasin tiivin jne..
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Ömh.. en tiedä mitä nyt ajetaan takaa, mutta kyseessä on nominatiivimuoto verbistä parjata, jonka synonyymeja on mm. herjata, solvata, häpäistä, loukata, moittia, nimitellä, puhua pahaa, soimata, sättiä ja panetella

joo, lunttasin tiivin jne..
Niin, minulle kun ei asiayhteydestä selvinnyt tarkoititko parjata vai pärjätä :eek:
 

Melinda

Sponsored by Sam
Liittynyt
16.2.2003
Viestit
6280
Sijainti
Melko kaukana
Tämän Hesarin kolumnin olisi voinut käsittelemiensä aiheiden puolesta postata useampaankin toikkiin, mutta tämä aihe on tainnut olla täällä viimeisenä pinnalla.

HS.fi sanoi:
Hei, me keskustellaan pakkoruotsista!

Virpi Salmi

Ajankohtaisen Kakkosen keskusteluillassa, jonka 2010-lukulainen nimi on kai A2 Teemailta, "keskusteltiin" viime tiistaina pakkoruotsista.

Keskimääräisellä älykkyydellä varusteltu ihminen pystyi seuraamaan kaksituntista ohjelmaa noin kuusi minuuttia, mutta se on tänä päivänä täysin riittävä pohja radikaalin mielipiteen muodostamiseen mistä tahansa asiasta. Se nähtiin taannoisessa "homoillassa"(jonka mainitsemisen yhteydessä pitäisi määrätä rikesakko täysin puhkikalutun asian esillenostamisesta).

Sitä katsoi 415 000 ihmistä, mikä ei ole paljon. Siitä voi päätellä, että aika moni kirjoitti aiheen vierestä kolumnin tai mielipidekirjoituksen ja postasi sen Facebook-seinälleen tai paikallislehteen näkemättä keskustelusta minuuttiakaan tai edes tietämättä keskustelijoista nimeltä kuin yhden.

Mutta ei se mitään! A2 Teema on eräänlainen Hymy-lehti televisiossa. Se leikkii olevansa kansanomaisella tavalla yhteiskunnallinen, erilaisia mielipiteitä esiintuova paneelikeskustelu, mutta todellisuudessa sinne on kerätty pällisteltäväksi kasa hulluja, joista ensin yksi sanoo, että "mun mielestä" ja sitten toinen sanoo "mää oon sitä mieltä".

Jotta yksi hullu ei pääsisi liikaa ääneen, niitä on kärrätty studioon lähes parikymmentä. Jos keskustelija haluaa osoittaa ohjelmassa älykkyyttään, hänen on syytä olla hiljaa. Vastavuoroinen, katsojien järkeä loukkaamaton keskustelu on ohjelmasta yhtä kaukana kuin tohloppilaisten motiivit saada aikaan mitään muuta yhteiskunnallista kuin mediameteliä omista tekemisistään.

Pakkoruotsikeskustelu ei aiheuttanut homoillan kaltaista vellontaa, koska suomenruotsalaiset eivät ole läheskään niin södejä kuin homot eikä Päivi Räsänenkään kai vihaa niitä (Eikö kukaan muka ole soittanut Päxylle ja kysynyt sen mielipidettä tästä?). Ja moni on tietysti sitä mieltä, että suomenruotsalaisia voisikin silloin tällöin vähän syrjiä.

Sitä paitsi oman suvaitsevaisuutensa osoittaminen sillä, että ei varsinaisesti vastusta pakkoruotsia, on laimeaa ja epämuodikasta. Se on vähän kuin alkaisi yhtäkkiä vaatia, ettei presidentin valtaoikeuksia saa heikentää; epämääräisellä tavalla omituisen epäsopivaa. Vai pitäisikö pakkoruotsia vastustaa? Voisiko siinä tapauksessa esimerkiksi Jari Tervo kirjoittaa siitä jonkun älykkään kolumnin, etten vain mielipiteelläni vaikuta sisäsuomalaiselta juntilta.

Koulutettu suomalaisväestö osaa ruotsia sen verran, että voi asioida tukholmalaisissa muotiliikkeissä ruotsiksi. Matalampia kouluasteita käynyt kansanosa ei osaa ruotsia vuosikymmeniä tuputetusta pakkoruotsista huolimatta.

Kun asiasta ryhdytään keskustelemaan, mukaan otetaan tanttoja, jotka veisaavat ikivirttä ruotsin kielen historiallisesta asemasta ja vaativat, että poliisien pitää keskeyttää ruotsinkielisten espoolaisteinien sikailujuhlat ruotsiksi. Vastapuolella on mänttejä, joiden mielestä heidän lastensa ei tarvitse opiskella ruotsia, koska eivät he itsekään osaa ruotsia.

Ja kun asiaa ajattelee sen kuutisen minuuttia, tällaiselle keskustelulle A2 Teemailta on juuri oikea foorumi.
 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Ansiokkaasti kerrottu, kuinka tyhmä ohjelma tuo onkaan. Olipa aihe mikä tahansa. Ja sitten tuon perusteella erotaan kirkosta, solvataan homoja tai saadaan muuten vaan itkupotkuraivarit.:thumbfh:
 

lfb

Flavio
Liittynyt
8.2.2004
Viestit
9965
Sijainti
Helsinki
Ihan viihdyttävää katseltavaahan tuo pakkoruotsi-ilta oli. Asiasisältö toki jäi vaisuksi, mutta ei kai kukaan muuta odottanutkaan.
 

Jellinek

Banned
Liittynyt
27.1.2010
Viestit
6719
Sijainti
Tiimarin tasavalta
Olisin varmaan ottanut engl. rinnalle vieraaksi kieleksi saksan, koska siitä on paljon hyötyä, jos on vähääkään kiinnostunut autoista. :cool:
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
HBL: RKP:n Torvalds ehdottaa pakkoruotsista luopumista

STT 22.12 2010 05:54:13

RKP:n varapuheenjohtaja Nils Torvalds ehdottaa luopumista pakollisesta ruotsin opetuksesta. Torvalds kirjoittaa Hufvudstadsbladetin kolumnissaan, että korvaukseksi pakkoruotsin poistosta kielilakia alettaisiin tulkita aiempaa tiukemmin. Torvalds on sitä mieltä, että tiukemman laintulkinnan myötä palveluiden saaminen ruotsin kielellä helpottuisi.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin sanoi Hufvudstadsbladetille, että perussuomalaisten Timo Soini on ainoa puoluejohtaja, joka haluaa lakkauttaa pakkoruotsin.

– Ja nyt selvästi RKP:n varapuheenjohtaja Torvalds, Wallin sanoo lehdelle lähettämässään sähköpostissa.

Wallinin mukaan pakkoruotsista luopuminen tarkoittaisi vastaavasti suomen opetuksesta luopumista ruotsinkielisissä kouluissa.

– Ja se ei ole viisasta, Wallin sanoo.
Että enemmistön pitää opetella vähemmistökieli, koska vähemmistö joutuu opettelemaan enemmistökielen. Uskomattoman hyvä perustelu.
 

Örfil

Guest
Että enemmistön pitää opetella vähemmistökieli, koska vähemmistö joutuu opettelemaan enemmistökielen. Uskomattoman hyvä perustelu.
Mutta tässä on nääs sellainen matematiikka taustalla:

95% x vähän rahaa = 5% x rutosti rahaa

;)
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Pakkonorja vois olla ihan hyvä idea. Varsinkin uuden vuoden ja vapun aikoihin sille olisi tarvetta.
 

Andy

Jalkarannan Yannickdalmas
Liittynyt
15.8.2002
Viestit
5756
Sijainti
Ypäjä
Ihan viihdyttävää katseltavaahan tuo pakkoruotsi-ilta oli. Asiasisältö toki jäi vaisuksi, mutta ei kai kukaan muuta odottanutkaan.
Voisiko yksi syy miksi kielikeskustelu polkee paikallaan olla se, että todellisia tarkoitusperia miksi yksi kannattaa pakkoruotsia ja toinen venäjän kielen opetuksen lisäämistä, ei haluta kertoa suoraan? Jotta saadaan keskusteluun vauhtia, aloitan kertomalla miksi pidän siitä, että Suomessa puhutaan ruotsia.

Minä näen ruotsin kielen välineenä, joka imagollisesti integroi meidät pohjoismaihin länsimaisen kulttuurin piiriin. Minulla ei ole varsinaisia intressejä juuri ruotsin kieltä kohtaan, mutta ruotsin kielen avulla olemme ikään kuin samaa sarjaa, kuin muut Pohjoismaat. En näe suomalaisia kovin erilaisina, kuin muita pohjoismaalaisia, tai länsi-Eurooppalaisia.

Jos ruotsin kieli jäisi kouluopetuksessa pienempään rooliin, täytyisi sen jättämä tyhjiö korvata jollain, tai ainakin tyhjiö (esim. jonkin ulkovallan painostuksen alla) täyttyisi jollain muulla kielellä. Tähän Venäjän karhu asettaa valtavan paineen. Jos Suomessa alettaisiin yleisesti puhua ja osata venäjää ja Venäjä-suhteet hoitaa (taas) kahdenvälisesti eikä EU:n kautta, olisi mielestäni vaarana, että venäläinen kulttuuri valtaa sijaa Suomessa muutenkin. Uhakana on että joudumme imagollisesti, tai jopa tosiasiallisesti ns. Venäjän alusmaaksi kuten esim. Ukraina tai Valko-Venäjä.

Isänmaallisuus-kortti on vedetty tässä ketjussa esiin kun on vastustettu pakkoruotsia. Minä koen olevani isänmaallinen kun kannatan länsimaisen kielen, eli tässä tapauksessa ruotsin opetusta kouluissamme. Koen olevani myös isänmaallinen kun kannatan sitä, että Suomi pyrkisi kovennin EU:n kovaan ytimeen. Olen mielestäni myös isänmaallinen kun kannatan mahdollista EU:n liittovaltiota. Olen ylpeä pohjoismaisuudestani kun näen Norjan vuonoseudulla vuoren rinteeltä alas vihreän laakson, ja olen ylpeä eurooppaisuudestani kun katselen atlantille Portugalissa Cabo de São Vicenten niemellä. Koska olen isänmaallinen, länsi-Eurooppalainen.
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Pakkoruotsi jakaa myös suomenruotsalaisia
julkaistu tänään klo 08:22, päivitetty tänään klo 12:35

Lähes 40 prosenttia suomenruotsalaisista poistaisi pakkoruotsin suomenkielisistä kouluista rauhoittaakseen kielikysymyksen ympärillä vellovaa keskustelua, selviää Åbo Akademin Ylen ruotsinkielisille uutisille tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa, olisiko kielirauhan kannalta parempi, että kouluissa luovuttaisiin pakollisesta kouluruotsista, koska se herättää niin paljon vastustusta.

Vastanneista suomenruotsalaisista 46 prosenttia säilyttäisi kouluruotsin pakollisena oppiaineena ja 39 prosenttia luopuisi siitä, 15 prosentilla ei ollut kantaa asiaan. Naiset pitäisivät pakollisesta ruotsista kiinni miehiä useammin.

RKP:n varapuheenjohtaja Nils Torvalds on arvioinut, että pakollisesta kouluruotsista voitaisiin luopua, mikäli palvelut taattaisiin myös jatkossa ruotsiksi.

Ylen tutkimukseen vastanneista yli puolet katsoi, että Suomi voi tulevaisuudessakin olla kaksikielinen, vaikka kouluruotsista luovuttaisiin.

Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

YLE Uutiset
Tiesin kyllä jo ennestäänkin että ruotsinkielisissäkin on kielipoliittisesti valveutunutta porukkaa, mutta hyvähän se on julkisestikin ääneen sanoa. Boldina pointtijuttu ja clue, eli liima: koulun pakkoruotsi ei tänä päivänäkään takaa ruotsinkielisiä palveluja. Ne takuut pitää järjestää eri tavalla, eli tarvittaville aloille tarvittaviin tehtäviin ammattipätevyyden edellytykseksi riittävä kielitaso. Yksinkertaista. Lääkäriksi haluavat opiskelevat sitten sitä ruotsia, mikäli lääkäriksi haluavat. Kaikista ei kuitenkaan tule lääkäreitä, eikä kaikki halua lääkäriksi.

Lääkärin tilalle voi sitten vaihtaa minkä tahansa ammattinimikkeen jonka perustuslaissa mainittujen peruspalvelujen tuottaminen vaatii. Muiden tehtävien osalta kielitasovaatimusta ei voi olla olemassa, ellei tehtävänkuvaan nimenomaisesti kuulu asiointi Ruotsiin tai ruotsinkielisten kanssa, mutta se onkin sitten työnantajan asia sumplia minkälaista osaamista kunkin tehtävän haltijalta edellyttää. Ihan yhtälailla Saksaan suuntautuva kauppa kaipaa saksaa taitavia tekijöitä, mutta kaikki eivät tule tekemään kauppaa Saksaan eikä saksaa täten voida esittää pakolliseksi kieleksi. Sama juttu sen venäjänkin kanssa, ja kaikkien muidenkin kielten kanssa. Ruotsi on kuitenkin aivan erityisessä asemassa kaikkiin muihin nähden, sitä mie en kykene ymmärtämään, en vaikka kuinka tunteisiin vetoavaa tarinaa heitettäisiin ilmaan..
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Ruotsi on kuitenkin aivan erityisessä asemassa kaikkiin muihin nähden, sitä mie en kykene ymmärtämään, en vaikka kuinka tunteisiin vetoavaa tarinaa heitettäisiin ilmaan..
Kyseessä on kotimainen kieli, kansalliskieli. Tottahan se on erityisessä asemassa ulkomaisiin kieliin verrattuna.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Kyseessä on kotimainen kieli, kansalliskieli. Tottahan se on erityisessä asemassa ulkomaisiin kieliin verrattuna.
Asia on näin vain paperilla, koska niin on päätetty. Reaalimaailmassa se on kotimainen kieli alle viidelle prosentille suomalaisista.
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Asia on näin vain paperilla, koska niin on päätetty. Reaalimaailmassa se on kotimainen kieli alle viidelle prosentille suomalaisista.
Hieman yli viidelle. Mutta yhtä kaikki näin tosiaan on päätetty.

Ja selvyyden vuoksi, minähän en kannata ruotsinkielen opiskelun pakollisuutta.
 
Ylös