Keskustelua ravinnosta

FW08

Registered User of Talent
Liittynyt
9.7.2008
Viestit
22189
Sijainti
Behind the rabbit
Hankkikaa ees vaimo, joka kokkaa teille.
Mun vaimo hommasi itselleen miehen (minut siis, ei ole suhdekriisistä nyt kyse) joka kokkaa. Oppi siinä sivussa sitten itse kokkaamaan. Siihen loppui helppo elämä osaltaan.

Tosin edelleenkin minä meillä useammin kokkaan.
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Tämä lienee hyvä uutinen:

Hartwall on tyytyväinen EU:n komission tuoreeseen päätökseen hyväksyä stevia (stevia rebaudiana) elintarvikkeissa käytettäväksi makeuttajaksi. Uusi, täysin luontainen ja kaloriton makeuttaja mullistaa juomamarkkinaa ja elintarvikealaa. Hartwall tuo ensimmäiset stevialla makeutetut juomat markkinoille heti lainsäädännön sen salliessa joulukuussa.

Euroopan komissio antoi 11.11.2011 päätöksen, jonka perusteella stevia (stevia rebaudiana) hyväksytään Euroopan Unionin alueella elintarvikkeissa käytettäväksi makeuttajaksi.

Stevia on täysin luontainen ja täysin kaloriton makeuttaja, jota saadaan Stevia rebaudiana -nimisestä kasvista. Maailmalla steviaa on käytetty kauan. Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet steviaa teen makeuttamiseen ja ruokien maustamiseen vuosisatojen ajan. Japanissa sitä on käytetty elintarvikkeiden ja juomien makeuttajana jo vuosikymmeniä. Myös USA:n, Australian ja Sveitsin elintarviketeollisuus on hiljattain ottanut stevian omakseen. Suomessa stevian käyttö on uutta.

Steviassa yhdistyy kaksi tärkeää ominaisuutta, luonnollisuus ja keveys.

"Stevia mullistaa suomalaista juomamarkkinaa ja elintarvikealaa ylipäätään. Luonnollisuus ja hyvinvointi ovat kuluttajille yhä tärkeämpiä kriteereitä. Stevian avulla voimme tarjota kuluttajille tuotteita, joissa nämä ominaisuudet yhdistyvät aivan ennennäkemättömällä tavalla", kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ann-Mari Hämäläinen Hartwallilta.

Hartwall haluaa kehittää suomalaista juomamarkkinaa ja onkin tutkinut stevian käyttöä juomien makeuttajana jo pitkään.

"Olemme tutkineet ja testanneet steviaa jo vuosia. Se soveltuu erinomaisesti juomien makeuttamiseen. Stevia on erittäin tehokas makeuttaja, jopa kolmesataa kertaa tavallista sokeria makeampi ja kuitenkin aito luonnontuote", Hartwallin tuotekehityspäällikkö Hannele Alakarhu sanoo.

Euroopan Unionin päätöksen mukaan stevialla makeutettuja juomia saa myydä EU-maissa 2.12.2011 lähtien. Hartwall tuo ensimmäiset stevialla makeutetut juomat markkinoille heti joulukuussa
http://www.hartwall.fi/fi/Uutiset/Yritystiedotteet/Luontainen-ja-kaloriton-makeuttaja-stevia-mullistaa-juomamarkkinaa/
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Hieno homma!! Ei enää synteettisiä aspartaamin kaltaisia myrkkyjä.
No eihän tuo tietysti mitään takaa, että valmistajat alkaisivat käyttämään tuota esim. aspartaamin sijaan. Toisaalta kuluttajat ovat tänäpäivänä aika tarkkoja ja tietoisia tämän kaltaisista asioista ja toivottavasti se ohjaa valmistajia käyttämään esim. tuota aspartaamin sijaan.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Hieno homma!! Ei enää synteettisiä aspartaamin kaltaisia myrkkyjä.
No eihän tuo tietysti mitään takaa, että valmistajat alkaisivat käyttämään tuota esim. aspartaamin sijaan. Toisaalta kuluttajat ovat tänäpäivänä aika tarkkoja ja tietoisia tämän kaltaisista asioista ja toivottavasti se ohjaa valmistajia käyttämään esim. tuota aspartaamin sijaan.
Kyllä ne alkaa, on pakko. Muuten menee markkinaosuus. Ihmiset on tulleet niin paljon ravintotietoisimmiksi viimeisten vuosien aikana. Hyvä uutinen joka tapauksessa vaikka ei meikäläisen juomisiin vaikuta.
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Hyvä uutinen joka tapauksessa vaikka ei meikäläisen juomisiin vaikuta.
Joo juomisiin vaikuttaa lähinnä alkoholin tarve :D

No mutta onhan monta muutakin elintarviketta jossa makeutusaineita käytetään. Tuohan oli VAIN panimoyhtiö Hartwallin näkemys asiasta.

edit: tässä wikipedian listaus makeutusaineista ja niiden e-koodeista:

E420 Sorbitoli
E421 Mannitoli
E950 Asesulfaami
E951 Aspartaami
E952 Syklamaatti (Ca, Na)
E953 Isomaltitoli
E954 Sakariini (Ca, K)
E955 Sukraloosi
E965 Maltitoli
E966 Laktitoli

Stevialle ei ole vielä omaa koodia??

Steviasta vielä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Stevia

Aspartaami:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aspartaami
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Mun mielestä eletään aika kieroutuneessä maailmassa, jossa viranomaiset arvostavat teollisesti valmistettuja synteettisiä aineita, jotka on todistettu tutkimuksissa vaarallisiksi ja samalla vaaditaan että luonnollinen aine jota on käytettyä jo vuosikymmenitä käytetty ilman ongelmia todistettaisiin turvalliseksi. Eikä koske ainoastaan tätä stevia vs synteettiset makeutusaineet-keskustelua vaan esimerkiksi margariini vs voi-keskustelua.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Ajankohtaisen kakkosen aina yhtä rakentavassa asemasodassa tänään Ruokailta. Pullat ja limsat käden ulottuville!
 
Ylös