Keskustelua ravinnosta

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Edelleenkin puuttuu se käytännön esimerkki homeopatian ym taikakeinojen karmeudesta. Yksikin esimerkki EU:n alueelta niin voin hieman kallistaa korvaani joukahaisen paasaukseen ja alkaa suhtautua tähän todellisena ongelmana.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Tässä oli joku hölmö dilemma? Miten tuotantoeläimet ovat riippuvaisia ihmisen huolenpidosta? "Ilman ihmistä ne eivät yksinkertaisesti selviä". No eivät kai - koska ilman ihmisten tarvetta niitä ei olisi olemassakaan.

Sitten tuo moraalinen velvollisuus. Eittämättä totta. Mutta kuluttajakin voi vaikuttaa valintoihinsa. Itsehän syön mieluusti riistaa. Nauta/härkä kaverin luomutilalta. Sen tiedän, että ne elukat eivät ole kärsineet, äijä pussailee niitä enämpi kuin vaimoaan. Kassissa kasvanutta norskilohea en osta - jos en itse järvestä fisujani saa, en syö kuin tonnikalaa...

...josta aasinsillalla kysymys; kalastetaanko tonnikalaa liikaa? Vai onko liikaa heitä, kelle sitä kalastaa?
Tuplasammylla muuten hyvä linja, mutta tonnikalan pyynti on kyllä eräs pahimpia ympäristörikoksia.

Ryöstökalastus on vieläkin suurimmalle osalle vielä täysin tuntematon asia. Varsinkin kun se uhkaa koko maailman merien ekosysteemiä.

Nykyaikainen kurenuotta- ja pitkäsiimakalastus ei ole millään tavoin kestävää eikä eettistä toimintaa. Viimeisten kymmenien vuosien aikan merien tonnikaloista, haista ja muista suurista saalistajakaloista on hävinnyt noin 80-90%. Ennuste on, että seuraavien 30-50 vuoden aikana romatavat KAIKKI kalalajit samassa suhteessa.

Tehokalastushan on verrattavissa elektroniseen sodankäyntiin: kalastusalukset ovat uusinta tekniikka sisältäviä tarkkailuasemia, jotka ennustavat parhaat hetket nuotata kokonaisia kalaparvia. Ja jos kaloja menetetään sekin huomataan ja tehdään uusintanuottaus. Tässä on apuna sekä aluksen että mereen sijoitetut GPS-paikantimet, kalatutkat ja kalojen houkutinlaitteet (Fish Attracting Devices, FAD).

Määristä pari faktaa: joka vuosi pyydetään kalaa noin 1,4 miljardilla pitkäsiimakoukulla, joissa puolestaan on syöttinä kalan, kalmarin tai delfiininlihaa sekänoin 1200 lähes 50 kilometrin pituisella verkolla, jollaisella yksi ainoa laivasto pyytää ainoastaan yhtä ainoaa kalalajia. Yksi alus kykenee kiskomaan vedestä muutamassa minuutissa kymmeniä tonneja merieläimiä.

Tärkein pointti tehokalastuksessa jää usein pimentoon eli sivusaalis (bycatch). Esim katkarapujen troolipyynnissä 80-90% pyydetyistä merieläimistä kipataan takaisin mereen. Joko kuolleina tai kuolemaisillaan eli elinkelvottomina. Suhdeluku kertoo kaiken: katkarapujen osuus maailman meristä pyydetystä ravinnosta on painossa noin 2%, mutta sivusaaliista katkarapujen pyynti aiheuttaa noin kolmanneksen. Eli jokaista sitä sun katkarapuleivällä olevaa katkarapukiloa kohti mereen on heitetty noin 26kg kuollutta tai elinkelvotonta merieläintä. Aika karmea suhde.

Tonnikalojen pyynnissä tapetaan säännöllisesti noin 140-150 lajia. Tonnikalan ryöstökalastuksen suhde on se, että kalalautasen viereen pitäisi kattaa kaikille sivusaalina hävitetyille mereneläville lautanen, jonka halkaisija on noin 1,5 metriä.

No näistä on ihan vitusti tietoa netissä muutenkin, joten paasaus tähän. Pointti on yhä se sama: jos ihmiset tietäisivät tehotuotannon tai tehokalastuksen oikean luonteen ja seuraukset niin ihmiset eivät hinkuisi koko ajan halvan "lihan" ja kalan perään vaan söisivät enemmän kasviksia. Halpa liha ja halpa merenelävä on pääsääntöisesti joko eläinrääkkäystä tai järjettömyydessään massiivista luonnon ja ekosysteemin tuhoamista.

Itse pyydetty riista, kala tai pienkalastajien perinteisillä menetelmillä kalakantoja seuraten tehty kalastus on oikeaa ja kestävää toimintaa, mutta kuinka moni niitä tuotteita osaa kysyä ja ostaa?
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Mä olen hieman sillä kannalla, että vastaus tuohon fisuhommaan on tultava viljelystä, vaikka norjalaisestakin. Senkin homman päästöt vaan pitää hoitaa kestävälle tasolle.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Miten sattuikin, että A.W.Yrjänä kolumnoi asiaa tälle aamulle! Enemmän tätä, vähemmän sitä musiikkiansa.

Täyttä asiaa joka sana.

Lähiruoka ei ole trendi

Raha omistaa meidät. Sitä ei vaan voi syödä. Hengittäminen on toistaiseksi pääosin maksutonta ja vettä voi juoda puroista vapaasti. Marjat ja sienet kuuluvat jokamiehenoikeuteen. Kalastus, paitsi onkiminen on luvanvaraista ja verollista, ja metsästys vielä luontaistaloutta.

Systeemissämme ravinto kulkee lannoite- ja siemenviljaputiikeista pelloille ja pelloilta tieverkon kautta ruokatehtaisiin, eläinkasvattamoihin ja teurasketjuihin. Tehtaista se ahmitaan kaupan logistiikkasyöveriin, kaupoista koteihin ja kehoihimme. Elämme historian tehokkaimman propagandan, kaupallisuuden ja mainonnan maailmassa. Nauti – enemmän, uudempaa, tehokkaampaa.

Yhdysvallat on maatalousmahti numero yksi. Euroopan unioni on olemassa, jotta sen maatalous säilyttäisi kilpailukyvyn amerikkalaisen tukiaishirviön rinnalla.

Jo vuosikymmeniä se on tarkoittanut sitä, että ihmiset eivät enää syö "ruokaa" vaan "tuotteita". Tuotteen tarkoitus ei ole ruokkia ja ravita, vaan tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Mutta moneen kertaan prosessoitu sisältö ei ole ravintoa, vaikka se on syötävissä tai vaikka sitä on taottu kalloihimme tv-mainoksin kymmeniä kertoja illassa.

Nykyaika on ruokatoksinen. Kaikkea on saatavilla alati ja liikaa. Geenimme eivät kykene käsittelemään tilannetta. Luulemme, että enemmän on parempi kuin vähemmän. Tuotteet on paketoitu ja brändätty, ne ovat säilyviä, vaihdettavia ja markkinoitavia.

Oikeasti meidän pitäisi vähentää, kaikkea. Vähentää sokerin saantia, vähentää eläinproteiinin saantia, vähentää hiilihydraattien saantia. Mutta vähentämistä ei voi mainostaa, sillä se ei tuo kasvua.


Kasvun ideologia näkyy loputtomilla monokulttuuripelloilla, joilla linnut eivät laula eivätkä hiiret vipellä. Se näkyy hupenevissa sademetsissä ja suurteollisuusuuden sikaloitten surkeissa ja ahtaissa hinkaloissa. Se näkyy systeemissä, joka turruttaa, lihottaa, riistää ja tyhmentää.


Olisiko edes mahdollista, että syntyisi kollektiivinen yhteisymmärrys siitä, että pientuotanto, paikallisuus, suora torikauppa, lajien runsaus, ruuan hitaus ja itse tekeminen eivät ole vain trendejä?
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Miten sattuikin, että A.W.Yrjänä kolumnoi asiaa tälle aamulle! Enemmän tätä, vähemmän sitä musiikkiansa.

Täyttä asiaa joka sana.
Varsinkin kohta:

Oikeasti meidän pitäisi vähentää, kaikkea. Vähentää sokerin saantia, vähentää eläinproteiinin saantia, vähentää hiilihydraattien saantia. Mutta vähentämistä ei voi mainostaa, sillä se ei tuo kasvua.
 

sammyosammy

Senior Citizen
Liittynyt
12.6.2010
Viestit
5925
Sijainti
Out Of Bounds
Tuplasammylla muuten hyvä linja, mutta tonnikalan pyynti on kyllä eräs pahimpia ympäristörikoksia.

Itse pyydetty riista, kala tai pienkalastajien perinteisillä menetelmillä kalakantoja seuraten tehty kalastus on oikeaa ja kestävää toimintaa, mutta kuinka moni niitä tuotteita osaa kysyä ja ostaa?
Tuo tonnikala-viittaus tuli juurikin siitä minkä pitkässä poustissasi asiantuntevalle yleisölle kertasit. Tonnikalaahan ei kaiketi nykyisin purkeissa enää ole vaan sitä "toista" tonnikalaa, jonka nimeä en nyt muista. Syystä että sitä oikeaa tonnikalaa ei enää ole siinä määrin, että purkkiin piisaisi. Mutta että kalastetaanko liikaa vai onko niitä syöjiä liikaa? Minun nuoruusvuosistani oletettuun kuolinhetkeeni, Telluksella elävien ihmisten lukumäärä on tuleva tuplautumaan.

Kaikilla ei ole kavereita, joidenka tuottamia eläimiä evästää mutta valintoja osaa tehdä jok' ikinen; esmeks Tampereella meni vastikään pienten luomutuottajien valikoimaa tarjonnut kauppa nurin. Ei piisannut asiakkaita. Itsehän en puodissa koskaan edes poikennut mutta toisaalta vastapainoksi broitsuwokitkin on jäänyt tekemättä jo joitain vuosia. Riitti kun tuttu daami kertoi veljensä broitsutilan massatuotannosta; hän kun käy aika ajoin nostelemassa nuoria tipuja koivilleen. Ne kaatuneet kun tuppaa kuolemaan ennen kun ne muutaman viikon päästä lahdataan.

Syökää hernekeittoa...

*häipyy asiatoicista*
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Mä olen hieman sillä kannalla, että vastaus tuohon fisuhommaan on tultava viljelystä, vaikka norjalaisestakin. Senkin homman päästöt vaan pitää hoitaa kestävälle tasolle.
No jaa. Vesiviljely on tehotuotantoa siinä missä broileritehtailukin. Kalat eivät tosin luontaisesti herätä empatiaamme, mutta ehkä olisi syytä?

Kalanviljelyn kuusi päästressitekijää lohelle ovat:

1. Niin likainen vesi, että lohen on vaikea hengittää.
2. Niin suuri lohimäärä, että lohet alkavat syödä toisiaan.
3. Niin raju käsittely, että lohen fysiologiset stressitekijät ovat jatkuvasti huipussaan ja siis näkyvissä.
4. Ravitsemuksellinen puute, joka heikentää lohen immuniteettia.
5. Tuotannon ja ympäristön aiheuttamat jatkuvat stressitekijät.
6. Kyvyttömyys muodostaa sosiaalista arvojärjestystä eli laumaa, mikä saa lohet syömään toisiaan.
7. Lohitäit ja muut syöpäläiset, jotka viihtyvtä kasvattamoissa: nämä saavat aikaan avohaavoja ja lohien kasvoluuston syömistä. Ilmiö on erittäin yleinen ja tyypillisen lohikasvattamon lohitäiden määrä voi olla jopa monikymmentuhakertainen luonnontilaan verrattuna.

Noista syistä johtuen kasvatuslohien kasvatusaikainen hävikki eli kuolleisuus on 10-30%.

Puhumattakaan lohien tappamisesta, joka tapahtuu leikkaamalla ja veritankkiin heittämällä, jossa lohet kuolevat verenhukkaan. Jos kuolevat ennen teurastusta.

Viljelylohien ravinnosta en puhu tässä vielä mitään. Siitä lienee jo yleistäkin tietoa. Ja siitä mitkä ovat viljelylohen terveysvaikutukset luonnontilaiseen kalaan verrattuna. Kalan terveysominaisuudethan eivät ole sinänsä kalan genomissa vaan ravinnossa eli vihreässä planktonissa yms, jota kala luontaisessa ympäristössä syö.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
No jaa. Vesiviljely on tehotuotantoa siinä missä broileritehtailukin. Kalat eivät tosin luontaisesti herätä empatiaamme, mutta ehkä olisi syytä?

Kalanviljelyn kuusi päästressitekijää lohelle ovat:

1. Niin likainen vesi, että lohen on vaikea hengittää.
2. Niin suuri lohimäärä, että lohet alkavat syödä toisiaan.
3. Niin raju käsittely, että lohen fysiologiset stressitekijät ovat jatkuvasti huipussaan ja siis näkyvissä.
4. Ravitsemuksellinen puute, joka heikentää lohen immuniteettia.
5. Tuotannon ja ympäristön aiheuttamat jatkuvat stressitekijät.
6. Kyvyttömyys muodostaa sosiaalista arvojärjestystä eli laumaa, mikä saa lohet syömään toisiaan.
7. Lohitäit ja muut syöpäläiset, jotka viihtyvtä kasvattamoissa: nämä saavat aikaan avohaavoja ja lohien kasvoluuston syömistä. Ilmiö on erittäin yleinen ja tyypillisen lohikasvattamon lohitäiden määrä voi olla jopa monikymmentuhakertainen luonnontilaan verrattuna.

Noista syistä johtuen kasvatuslohien kasvatusaikainen hävikki eli kuolleisuus on 10-30%.

Puhumattakaan lohien tappamisesta, joka tapahtuu leikkaamalla ja veritankkiin heittämällä, jossa lohet kuolevat verenhukkaan. Jos kuolevat ennen teurastusta.

Viljelylohien ravinnosta en puhu tässä vielä mitään. Siitä lienee jo yleistäkin tietoa. Ja siitä mitkä ovat viljelylohen terveysvaikutukset luonnontilaiseen kalaan verrattuna. Kalan terveysominaisuudethan eivät ole sinänsä kalan genomissa vaan ravinnossa eli vihreässä planktonissa yms, jota kala luontaisessa ympäristössä syö.
Lihan tehotuotannon ja luomutuotannon ero on hyvin pieni verrattuna tehokalanviljelyn ja kalastuksen eroihin. Mä tarkoitan luomukalankasvatusta tai joka suhteessa huomattavasti parempaa kasvavatusta. Samaan tapaan mä en näe luomussa mitään lopullista vastausta ongelmiin, koska pelkästään niillä keinoin ei taida viljelyala riittää. Sen sijaan se vastaus vois ollan tehon ja luomun välissä ja toisaalta ulkopuolella, kun otetaan uusia keinoja käyttöön.

Luonnonkalan kuolleisuus on melko varmasti suurempaa, kuin viljellyn.
 

JPP

as Quo as possible
Liittynyt
2.3.2007
Viestit
24307
Sijainti
lappeen Ranta
Sikäli tommonen homeopaattinen hoito luomueläimille on johdonmukaista, että siinähän ne elikot sitten jonkun hiukan pahemman sairauden iskiessä kuolevat ihan itsekseen kun(/jos) hoitona annetaan vettä tai sokeripillereitä. :idea: Eli ei tartte mitään luonnottomia ja ennenaikaisia teurastustapoja käyttää.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Sikäli tommonen homeopaattinen hoito luomueläimille on johdonmukaista, että siinähän ne elikot sitten jonkun hiukan pahemman sairauden iskiessä kuolevat ihan itsekseen kun(/jos) hoitona annetaan vettä tai sokeripillereitä. :idea: Eli ei tartte mitään luonnottomia ja ennenaikaisia teurastustapoja käyttää.
Luomueläimet teurastetaan käsin.
 
Ylös