Sekä että.-- aasinsillalla kysymys; kalastetaanko tonnikalaa liikaa? Vai onko liikaa heitä, kelle sitä kalastaa?
Luit ilmeisesti fytoterapian fysioterapiaksi?Ihmisrääkkäystä fysioterapia, kun lääkkeetkin keksitty.
Tuplasammylla muuten hyvä linja, mutta tonnikalan pyynti on kyllä eräs pahimpia ympäristörikoksia.Tässä oli joku hölmö dilemma? Miten tuotantoeläimet ovat riippuvaisia ihmisen huolenpidosta? "Ilman ihmistä ne eivät yksinkertaisesti selviä". No eivät kai - koska ilman ihmisten tarvetta niitä ei olisi olemassakaan.
Sitten tuo moraalinen velvollisuus. Eittämättä totta. Mutta kuluttajakin voi vaikuttaa valintoihinsa. Itsehän syön mieluusti riistaa. Nauta/härkä kaverin luomutilalta. Sen tiedän, että ne elukat eivät ole kärsineet, äijä pussailee niitä enämpi kuin vaimoaan. Kassissa kasvanutta norskilohea en osta - jos en itse järvestä fisujani saa, en syö kuin tonnikalaa...
...josta aasinsillalla kysymys; kalastetaanko tonnikalaa liikaa? Vai onko liikaa heitä, kelle sitä kalastaa?
Lähiruoka ei ole trendi
Raha omistaa meidät. Sitä ei vaan voi syödä. Hengittäminen on toistaiseksi pääosin maksutonta ja vettä voi juoda puroista vapaasti. Marjat ja sienet kuuluvat jokamiehenoikeuteen. Kalastus, paitsi onkiminen on luvanvaraista ja verollista, ja metsästys vielä luontaistaloutta.
Systeemissämme ravinto kulkee lannoite- ja siemenviljaputiikeista pelloille ja pelloilta tieverkon kautta ruokatehtaisiin, eläinkasvattamoihin ja teurasketjuihin. Tehtaista se ahmitaan kaupan logistiikkasyöveriin, kaupoista koteihin ja kehoihimme. Elämme historian tehokkaimman propagandan, kaupallisuuden ja mainonnan maailmassa. Nauti – enemmän, uudempaa, tehokkaampaa.
Yhdysvallat on maatalousmahti numero yksi. Euroopan unioni on olemassa, jotta sen maatalous säilyttäisi kilpailukyvyn amerikkalaisen tukiaishirviön rinnalla.
Jo vuosikymmeniä se on tarkoittanut sitä, että ihmiset eivät enää syö "ruokaa" vaan "tuotteita". Tuotteen tarkoitus ei ole ruokkia ja ravita, vaan tuottaa osakkeenomistajille voittoa. Mutta moneen kertaan prosessoitu sisältö ei ole ravintoa, vaikka se on syötävissä tai vaikka sitä on taottu kalloihimme tv-mainoksin kymmeniä kertoja illassa.
Nykyaika on ruokatoksinen. Kaikkea on saatavilla alati ja liikaa. Geenimme eivät kykene käsittelemään tilannetta. Luulemme, että enemmän on parempi kuin vähemmän. Tuotteet on paketoitu ja brändätty, ne ovat säilyviä, vaihdettavia ja markkinoitavia.
Oikeasti meidän pitäisi vähentää, kaikkea. Vähentää sokerin saantia, vähentää eläinproteiinin saantia, vähentää hiilihydraattien saantia. Mutta vähentämistä ei voi mainostaa, sillä se ei tuo kasvua.
Kasvun ideologia näkyy loputtomilla monokulttuuripelloilla, joilla linnut eivät laula eivätkä hiiret vipellä. Se näkyy hupenevissa sademetsissä ja suurteollisuusuuden sikaloitten surkeissa ja ahtaissa hinkaloissa. Se näkyy systeemissä, joka turruttaa, lihottaa, riistää ja tyhmentää.
Olisiko edes mahdollista, että syntyisi kollektiivinen yhteisymmärrys siitä, että pientuotanto, paikallisuus, suora torikauppa, lajien runsaus, ruuan hitaus ja itse tekeminen eivät ole vain trendejä?
Varsinkin kohta:Miten sattuikin, että A.W.Yrjänä kolumnoi asiaa tälle aamulle! Enemmän tätä, vähemmän sitä musiikkiansa.
Täyttä asiaa joka sana.
Oikeasti meidän pitäisi vähentää, kaikkea. Vähentää sokerin saantia, vähentää eläinproteiinin saantia, vähentää hiilihydraattien saantia. Mutta vähentämistä ei voi mainostaa, sillä se ei tuo kasvua.
Tossa on epätarkka fakta. Olen nimittäin pikkupoikana syönyt markan setelin.Raha omistaa meidät. Sitä ei vaan voi syödä
Tuo tonnikala-viittaus tuli juurikin siitä minkä pitkässä poustissasi asiantuntevalle yleisölle kertasit. Tonnikalaahan ei kaiketi nykyisin purkeissa enää ole vaan sitä "toista" tonnikalaa, jonka nimeä en nyt muista. Syystä että sitä oikeaa tonnikalaa ei enää ole siinä määrin, että purkkiin piisaisi. Mutta että kalastetaanko liikaa vai onko niitä syöjiä liikaa? Minun nuoruusvuosistani oletettuun kuolinhetkeeni, Telluksella elävien ihmisten lukumäärä on tuleva tuplautumaan.Tuplasammylla muuten hyvä linja, mutta tonnikalan pyynti on kyllä eräs pahimpia ympäristörikoksia.
Itse pyydetty riista, kala tai pienkalastajien perinteisillä menetelmillä kalakantoja seuraten tehty kalastus on oikeaa ja kestävää toimintaa, mutta kuinka moni niitä tuotteita osaa kysyä ja ostaa?
No jaa. Vesiviljely on tehotuotantoa siinä missä broileritehtailukin. Kalat eivät tosin luontaisesti herätä empatiaamme, mutta ehkä olisi syytä?Mä olen hieman sillä kannalla, että vastaus tuohon fisuhommaan on tultava viljelystä, vaikka norjalaisestakin. Senkin homman päästöt vaan pitää hoitaa kestävälle tasolle.
ihan hyvinMites noi osterit?
Lihan tehotuotannon ja luomutuotannon ero on hyvin pieni verrattuna tehokalanviljelyn ja kalastuksen eroihin. Mä tarkoitan luomukalankasvatusta tai joka suhteessa huomattavasti parempaa kasvavatusta. Samaan tapaan mä en näe luomussa mitään lopullista vastausta ongelmiin, koska pelkästään niillä keinoin ei taida viljelyala riittää. Sen sijaan se vastaus vois ollan tehon ja luomun välissä ja toisaalta ulkopuolella, kun otetaan uusia keinoja käyttöön.No jaa. Vesiviljely on tehotuotantoa siinä missä broileritehtailukin. Kalat eivät tosin luontaisesti herätä empatiaamme, mutta ehkä olisi syytä?
Kalanviljelyn kuusi päästressitekijää lohelle ovat:
1. Niin likainen vesi, että lohen on vaikea hengittää.
2. Niin suuri lohimäärä, että lohet alkavat syödä toisiaan.
3. Niin raju käsittely, että lohen fysiologiset stressitekijät ovat jatkuvasti huipussaan ja siis näkyvissä.
4. Ravitsemuksellinen puute, joka heikentää lohen immuniteettia.
5. Tuotannon ja ympäristön aiheuttamat jatkuvat stressitekijät.
6. Kyvyttömyys muodostaa sosiaalista arvojärjestystä eli laumaa, mikä saa lohet syömään toisiaan.
7. Lohitäit ja muut syöpäläiset, jotka viihtyvtä kasvattamoissa: nämä saavat aikaan avohaavoja ja lohien kasvoluuston syömistä. Ilmiö on erittäin yleinen ja tyypillisen lohikasvattamon lohitäiden määrä voi olla jopa monikymmentuhakertainen luonnontilaan verrattuna.
Noista syistä johtuen kasvatuslohien kasvatusaikainen hävikki eli kuolleisuus on 10-30%.
Puhumattakaan lohien tappamisesta, joka tapahtuu leikkaamalla ja veritankkiin heittämällä, jossa lohet kuolevat verenhukkaan. Jos kuolevat ennen teurastusta.
Viljelylohien ravinnosta en puhu tässä vielä mitään. Siitä lienee jo yleistäkin tietoa. Ja siitä mitkä ovat viljelylohen terveysvaikutukset luonnontilaiseen kalaan verrattuna. Kalan terveysominaisuudethan eivät ole sinänsä kalan genomissa vaan ravinnossa eli vihreässä planktonissa yms, jota kala luontaisessa ympäristössä syö.
Vastustan moisia modeoikeuksien lisäämisiä jyrkästi.Minkä tähden tuotantoeläimen ensisijainen hoitomuoto ei ole .45 cal?
Luomueläimet teurastetaan käsin.Sikäli tommonen homeopaattinen hoito luomueläimille on johdonmukaista, että siinähän ne elikot sitten jonkun hiukan pahemman sairauden iskiessä kuolevat ihan itsekseen kun(/jos) hoitona annetaan vettä tai sokeripillereitä. :idea: Eli ei tartte mitään luonnottomia ja ennenaikaisia teurastustapoja käyttää.