Sienten kuivaus
Kuivaaminen on monille sienille ihanteellinen säilöntätapa, sillä kuivatuissa sienissä maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin. Erityisen hyvin kuivattaviksi sopivia sienilajeja ovat mm. korvasieni, suppilo- ja kosteikkovahvero, mustatorvisieni, herkkutatit, ukonsieni, kelta- ja viiruvalmuska ja miedot haperot.
Parhaiten kuivaaminen onnistuu erityisessä sienikuivurissa. Tavallisessa sähkölieden uunissa kuivaaminen on vaikeaa, sillä uuniin ei saa tehokasta ilmankiertoa. Lisäksi lämpöä on vaikea säätää sopivaan kuivatuslämpötilaan eli 35 - 40 asteeseen. Jos lämpöä on yli 50 astetta, vesi irtoaa sienistä nopeasti, ne kypsyvät eivätkä enää pysty imemään itseensä vettä.
Myös kiertoilmauunissa vaarana on lämmön nousu liian korkealle. Jos uuniin saa ilmankierron ilman lämpöä, kuivaus onnistuu varmemmin. Uunin luukku on hyvä pitää hieman raollaan. Matalan lämpötilan uuneja voi käyttää kuivatukseen, koska niissä lämpötilan säätö alkaa +30 asteesta. Jotta kosteus pääsee uunista ulos, on uunin luukku oltava hiukan auki.
Sieniä voi kuivata ritilän päällä jonkin lämmönlähteen, esimerkiksi pakastimen tai jääkaapin yläpuolella. Omakotitaloissa asuvat voivat hyödyntää pannuhuoneen lämpöä. Jos käytettävissä on pyykinkuivauskaappi, myös sitä voi käyttää sienisadon kuivaukseen. Pientä määrää siinä ei kuitenkaan energiataloudellisista syistä kannata kuivata.
Hyvin ohutmaltoiset sienet, kuten mustatorvisienet ja halkaistut suppilovahverot kuivuvat huoneenlämmössäkin. Myös hyvin tuulettuvan saunan lauteille voi imevän paperin päälle levittää sieniä kuivumaan, kun jälkilämpöä on vielä jäljellä. Kiuasta ei kuitenkaan pidä kytkeä päälle, sillä silloin lämpötila nousee liikaa. Alkukesän kuivina päivinä sieniä voi kuivata ulkonakin.
Sienten kuivausaikaan vaikuttavat mm. sienilaji ja missä sieniä kuivataan. Sienikuivurissa kuivuminen kestää 3 - 6 tuntia, aikaan vaikuttaa sienilajin lisäksi kuivurin täyttöaste.
Markkinoilla on tällä hetkellä ainakin viisi erilaista kotitalouskäyttöön tarkoitettua kuivuria. Näistä pienimmässä, valkoisessa Evermat -kuivurissa on neljä pyöreää ritilää, joille kuivattavat tuotteet asetetaan. Jo vuosia markkinoilla ollut kaappimallisen Orakas-kuivuri rinnalla on Pikku Orakkaan, joka on nimensä mukaisesti edellistä pienempi. Molemmissa Orakkaissa on viisi alumiiniverkosta tehtyä hyllyä. Edellä mainitut kuivattavat lämpövastuksen ja puhaltimen avulla. Infrapuna-lämpötekniikalla toimivassa Jabloko-kuivurissa on kolme vetolaatikkoa. Se on edellisistä poiketen kuivatessaan täysin äänetön.