Vähänkää pörssihommeleita seurannut tietää, että näin on.
Mutta tietää myös tuottopotenttiaalin kasvavan käsikkäin riskin kanssa. Joten.
Itseäni eivät ole ulkomaan pörssit kiinnostaneet lähinnä vaikeamman seurannan vuoksi.
Joo, jos ottaa vaikka mulle tutun Vietnamin Suomen verrokiksi, niin bruttokansantuote on kehittynyt näissä tällä vuosituhannella seuraavasti:
Suomi BKT kehitys:
+68% (viimeiset 15v)
0% (viimeiset 10v)
-5% (viimeiset 5v)
Vietnam BKT kehitys:
+225% (15v)
+104% (10v)
+42% (5v)
2000- luvun aikana Vietnamin BKT on kasvanut lähes 300%.
Suomi on aivan liian "kehittynyt" maa, jotta vastaava olisi enää mitenkään päin mahdollista.
Minä näen asian niin päin, että nimenomaan kehittynyt talous (Suomi) on näistä kahdesta riskisempi sen suhteen, millaiset mahdollisuudet taloudella on jatkossa kehittyä.
Vietnamissa riskinä ei ole ainakaan se, että kehittyvä talous lakkaisi kehittymästä.
Toki siellä on muita riskejä, joita Suomessa ei ole, mutta riski-tuottosuhde on mun mielestä Vietnamissa selvästi Suomea houkuttelevampi. Ei ne mun fyrkat siellä muuten olisikaan.
Vietnamin talous kasvaa huikeaa vauhtia vielä helposti 10-20 vuotta, ennen kuin siellä ollaan päästy sille tasolle, että talouden kehitys saavuttaa eräänlaisen kylläisyyspisteen, jonka jälkeen talouden kehittymisen kasvu väistämättä hidastuu. Toisinsanoen ripeän kasvun ylläpitäminen ei ole enää yhtä helppoa kuin aiemmin.
Oheinen, muutaman vuoden takainen kaavio em. maiden viennin kehityksestä kuvaa hyvin sitä, että Vietnam kasvaa kovaa vauhtia ja Suomi ei. Taitaa Vietnamin osuus tänä vuonna jo ylittää 1% maailman viennistä.
Huomattavaa on, että vielä 2007 Suomen vienti oli about 2x Vietnamin vientiä suurempaa. Sittemmin osat on kääntyneet toisinpäin. Vietnam tuli 2010 rinnalle ja ohi.
Näytä liitetiedosto 24982