Ruoka (& juoma) 2012

PeeVee79

Paksu ja pehmeä.
Liittynyt
21.6.2006
Viestit
3348
Sijainti
J:vi
Tossa muutama viikko sitten sain päähäni pitkästä aikaa väsätä täytettyjä plättyjä. Jotain reseptintynkää netistä löysin, mutta periaatteessa sovelsin itse.
Paketti jauhelihaa ruskistettuna, iso sipuli silputtuna ja muutama valkosipulinkynsi sekaan, purkillinen chilitomaattimurskaa ja purkki pehmeää aurajuustoa. Mössö plätyn väliin ja päälle juustoraastetta. Uuniin vielä hetkeksi ja kyllä oli muuten hyvää.
 

Thunder

Vihan aiheuttaja
Liittynyt
20.1.2002
Viestit
7970
Tossa muutama viikko sitten sain päähäni pitkästä aikaa väsätä täytettyjä plättyjä. Jotain reseptintynkää netistä löysin, mutta periaatteessa sovelsin itse.
Paketti jauhelihaa ruskistettuna, iso sipuli silputtuna ja muutama valkosipulinkynsi sekaan, purkillinen chilitomaattimurskaa ja purkki pehmeää aurajuustoa. Mössö plätyn väliin ja päälle juustoraastetta. Uuniin vielä hetkeksi ja kyllä oli muuten hyvää.
Ei ole pakko olla aina reseptin mukaista. Tärkeintä on, että rakastaa ruoan tekemistä ja käyttää luovuutta ja siinähän osasit käyttää.

Reseptisi kuulostaa aika hyvältä mutta minä itse jätän aurajuuston pois kokonaan ja korvaisin jollain muulla juustolla. Aurajuusto ei vaan ole oma juttuni.

Minä tein melko nopean ja yksinkertaisen uunireseptin:

Voileipiä leivinpaperilla uuninpellillä, vähän voita jokaisiin. Voileipien päälle esim. kinkkuleikkeitä, mukaan ehkä yksi metwursti jokaisiin. Sitten avataan purkki kokonaisia ananasviipaleita, jonka katkon puoliksi ja laitetaan puolikkaat kaikille leiville. Edam tai Oltermanni tai mitä hyvänsä juustoviipaleet niiden päälle reiluhkosti. Uuni 150 astetta ja pelti sisään, kunnes tulee kullanruskeaa pintaa juuston päälle, niin valmista on. Tuommoisesta annoksesta riittää jopa seuraavaan päivään asti syötäväksi.
 

Thunder

Vihan aiheuttaja
Liittynyt
20.1.2002
Viestit
7970
Raaka liha pitää nuijia tällä



Vain siten lihan voi käärylöidä.
 

PeeVee79

Paksu ja pehmeä.
Liittynyt
21.6.2006
Viestit
3348
Sijainti
J:vi
Ei ole pakko olla aina reseptin mukaista. Tärkeintä on, että rakastaa ruoan tekemistä ja käyttää luovuutta ja siinähän osasit käyttää.

Reseptisi kuulostaa aika hyvältä mutta minä itse jätän aurajuuston pois kokonaan ja korvaisin jollain muulla juustolla. Aurajuusto ei vaan ole oma juttuni.

Minä tein melko nopean ja yksinkertaisen uunireseptin:

Voileipiä leivinpaperilla uuninpellillä, vähän voita jokaisiin. Voileipien päälle esim. kinkkuleikkeitä, mukaan ehkä yksi metwursti jokaisiin. Sitten avataan purkki kokonaisia ananasviipaleita, jonka katkon puoliksi ja laitetaan puolikkaat kaikille leiville. Edam tai Oltermanni tai mitä hyvänsä juustoviipaleet niiden päälle reiluhkosti. Uuni 150 astetta ja pelti sisään, kunnes tulee kullanruskeaa pintaa juuston päälle, niin valmista on. Tuommoisesta annoksesta riittää jopa seuraavaan päivään asti syötäväksi.

Ei toki ole pakko mennä resetin mukaan. Mä tykkään soveltaa, lisäillä jotain mikä on omaan makuun ja jättää pois, jos taas en tykkää.
Aurajuusto on oma heikkouteni ja sitä tulee käytettyä eri muodoissa aika paljon. Aura ruokakermalla saa hyvän soosin vaikka pihville, tai broilerille sellaisenaan, pehmeällä Auralla saa hyvän maun jauhelihan joukkoon ja se on helppo ruskistuksen yhteydessä lisätä mukaan. Sopii hyvin vaikka pizzaan, mutta on maultaan aika mietoa, joten parikaan purkkia ei ole liikaa.

Lämpimien voileipien päälle oon laittanut juustoraastetta, jonka sekaan heittänyt vatkatun kananmunan. Juustosta tulee mukavan rapsakkaa.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Kyllästyttääkö karppaus? Nyt tulee protaus!

Tiistai 13.3.2012 klo 19.20

Uuden sukupolven "terveyskarppaajat" - protaajat - valitsevat lautaselleen parhaistakin parhaimmat ja vähärasvaisimmat proteiininlähteet.
Protaajat suosivat mahdollisimman hyviä proteiininlähteitä.
Protaajat suosivat mahdollisimman hyviä proteiininlähteitä. (COLOURBOX)

Viime kuukausina on saatu lisänäyttöä siitä, että punaisen ja erityisesti prosessoidun lihan käyttö liittyy sydän- ja verisuonisairaus- ja diabetesriskin lisääntymiseen.

Eläinkunnan rasvoihin ja lihaan painottuva vähähiilihydraattinen ruokavaliomalli on ollut muun muassa tunnetun rasvatutkijan Ronald Kraussin mukaan yhteydessä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautivaaraan.

Karppauksen seuraava sukupolvi, protaus, keskittyy vähähiilihydraattiseen ja runsasproteiiniseen, mutta selvästi rasvattomampaan ruokavalioon. Protaajien ruokavalio muodostuu vähärasvaisista tai rasvattomista maito- ja lihatuotteista, kalasta, pähkinöistä, runsaasti proteiinia sisältävistä täysjyväviljatuotteista, rypsi- ja oliiviöljyistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

- Itse asiassa protaus on hyvin lähellä huippu-urheilijan ravitsemusta, jossa ruokavaliossa kiinnitetään huomiota ensisijaisesti laatuun. Pastakin voi olla hyvä proteiininlähde, kun sen valitsee oikein. Esimerkiksi kananmunaa sisältävässä pastassa on paljon laadukasta proteiinia, ravitsemusterapeutti Jan Verho sanoo.

Laatu ratkaisee, ei määrä

Ravinnon päivittäisen proteiinikoostumuksen saa parhaaksi valitsemalla jokaiselle aterialle hyviä proteiineja mahdollisimman monesta eri lähteestä.

- Esimerkiksi vähärasvaisista ja sokeroimattomista maitotuotteista proteiinia saa helposti ja edullisesti. Lisäksi hapanmaitotuotteet vaikuttavat edullisesti suoliston mikrobikantaan, Jan Verho ohjeistaa.

Hän sanoo, että proteiininsaannissa määrä ei ole lainkaan niin ratkaisevaa kuin laatu. Mitä paremmasta lähteestä proteiinin nauttii, sitä vähemmän sitä tarvitsee määrällisesti syödä.

- Sata grammaa naudan paistijauhelihaa sisältää enemmän nälkää loitolla pitävää proteiinia kuin sama määrä selvästi rasvaisempaa sika-nautajauhelihaa. Tämä on tärkeä havainto etenkin laihduttajille.

Verhon mukaan proteiineissakin on eroja. Heraproteiini sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, kuten laktalbumiinia ja haaraketjuisia aminohapopoja, joilla on insuliinieritystä lisääviä vaikutuksia.

Lisäksi heraproteiini imeytyy nopeasti ja on siksi omiaan tehostamaan liikunnasta palautumista. Tutkimuksissa esimerkiksi soija, kaseiini ja kanamunan proteiini ovat kuitenkin osoittautuneet heraproteiinia paremmiksi kylläisyyden tuottajiksi.

- Verrattuna esimerkiksi kananmunaan, maitotuotteista saatava heraproteiini on turvallisempi proteiininlähde, sillä se ei sisällä rasvaa. Jos ihmisellä on ongelmia munuaisten toiminnan kanssa tai esimerkiksi jo melko yleinen kakkostyypin diabetes, rasvan lisääminen ruokavalioon ei ole järkevää.

TARU SCHRODERUS
Karppaajiakin enemmän ärsyttää kyllä hyvähiilihydraajat. Ja jokin hyväprotaus on sitten tuplaärsytys.
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Karppaajiakin enemmän ärsyttää kyllä hyvähiilihydraajat. Ja jokin hyväprotaus on sitten tuplaärsytys.
On se hyvä, että saamme elää ruuan puolesta yltäkylläisyyden aikaa. Lähes kaikkea mahdollista ja melkein mahdotontakin syötävää voi löytää kaupan hyllyiltä, kylmäkaapeista tai pakastealtaista.

Ja tämä luo pohjaa mielestäni naurettavalle, pieniin yksityiskohtiin menevää keskustelua siitä, mitä kukin suuhunsa laittaa ja, että mitä/kannattaa laittaa. Kaikessa tässä ruokahössötyksessä monelta karppajalta, protaajalta, vegaanilta yms. ruokahihhulilta unohtuu se, että ehkä ei isovanhemmillaan tahi isoisovanhemmillaan ollut juurikaan mahdollista valita mitä suuhunsa laittaa. Oli syötävä sitä mitä pöydässä oli.

Joo, myönnän, että ajat ovat muuttuneet, mutta nauran sisimmässäni kaiken maailman hydraajia ja vastaavia, sekä ko. asioilla päteviä viisastelijoita.
 

toleranssisiipi

Langennut enkeli
Liittynyt
14.9.2003
Viestit
14061
Sijainti
SEKOS-marketin vihannesosasto
Äskettäin värkkäilin sellasia rullia. Leikkasin possun ulkofileeeestä tuollasia alle 100 gramman siivuja, mitkä teutaroin lihanuijalla aika ohuiks. Maustoin grillimausteseoksella (ihan kaupan, en jaksa itse säätää noiden kanssa), ja läjäytin päälle siivun palvikinkkua, siivun juustoa ja ohueks leikattua paprikaa. Käärin virityksen rullalle, ja ympärille kietaisin pari-kolme siivua pekonia per rulla. Asensin ne vuuan pohjalle, jossa oli ihan lievä liraus vettä ja lihaliemikuutio murskattuna. Vesi ja lihaliemikuutio oli viime hetken lisäys, koska alkoi pelottamaan että rullista tulee sellasia kuivia kikkareita. Sitten vuoka uuniin. Saapa nähdä mitä sieltä tulee. Kyytipojaks rouva laittaa puikulamuusia. Kastiketta tuo setti ei kaipaa. Luultavasti.
Ulkonäön puolesta olis voinut pekonit jättää laittamattakin, tai laittaa ne sisäpuolelle, siksi erikoisen näköisiä niistä tuli, mutta toiveissa olis, että pekonista lähtevä laardi pitää pökäleen mehevämpänä.

-edit- Ei olis näemmä pitänyt sitä vettä laittaa, sen verran tota rasvaa tuosta sulaa muutenkin. Noh, ens kerralla sitten tietää.

-edit numper tvoo- Komento takas! Liian kuivaks jäi sit kuitenkin. Ehkä kannellinen vuoka ens kerralla, tahi jotain muuta.
 
Viimeksi muokattu:

sammyosammy

Senior Citizen
Liittynyt
12.6.2010
Viestit
5925
Sijainti
Out Of Bounds
Nää kuorin just. Ajattelin nykrätä bearnaisen (pussista juu, tupla-voilla). Keittelen kuoritut, päälle lykkään pikkusen edellä mainittua kastiketta. Purkista marinoitua artisokkaa kylkeen. Hunajameloni siivuina & prosciutto kökkäreinä tarjolle. Jos ei maistu, paikkaan triplavalkkarilla.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Nää kuorin just. Ajattelin nykrätä bearnaisen (pussista juu, tupla-voilla). Keittelen kuoritut, päälle lykkään pikkusen edellä mainittua kastiketta. Purkista marinoitua artisokkaa kylkeen. Hunajameloni siivuina & prosciutto kökkäreinä tarjolle. Jos ei maistu, paikkaan triplavalkkarilla.
Näyttää hyvältä. Joko kaupasta löytyi eurooppalaista parsaa? Viimeksi kun itse pari viikkoa sitten tähystin, niin espanjalaiset parsat olivat täysin ala-arvoisia ja jouduin tyytymään eteläamerikkalaisiin.
 

sammyosammy

Senior Citizen
Liittynyt
12.6.2010
Viestit
5925
Sijainti
Out Of Bounds
Näyttää hyvältä. Joko kaupasta löytyi eurooppalaista parsaa? Viimeksi kun itse pari viikkoa sitten tähystin, niin espanjalaiset parsat olivat täysin ala-arvoisia ja jouduin tyytymään eteläamerikkalaisiin.
Ja maistui hyvältä.

Espanjalaista alkuperää oli. Aika tympeän puumaista alkutekijöissään mutta kuoriskelin aika rankalla kädellä - ja hienosti toimi. Okei, kastikkeen paikkasin voilla kyllä aika isolla kädellä. Mutta kyllä hyvä ruoka vaan on hyvä :thumbup:

E: ja vaikka onnistui, paikkaan silti triplavalkkarilla....
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Ja maistui hyvältä.

Espanjalaista alkuperää oli. Aika tympeän puumaista alkutekijöissään mutta kuoriskelin aika rankalla kädellä - ja hienosti toimi. Okei, kastikkeen paikkasin voilla kyllä aika isolla kädellä. Mutta kyllä hyvä ruoka vaan on hyvä :thumbup:

E: ja vaikka onnistui, paikkaan silti triplavalkkarilla....
Parsojen kastikkeessa pitää olla voita. Useinhan ne syödään pelkän voisulan kanssa. Itse suosin parsojen kylkeen voikastikkeista mielummin hollandaisea kuin bernaisea, toki olen syönyt jälkimmäiselläkin.
 

sammyosammy

Senior Citizen
Liittynyt
12.6.2010
Viestit
5925
Sijainti
Out Of Bounds
Parsojen kastikkeessa pitää olla voita. Useinhan ne syödään pelkän voisulan kanssa. Itse suosin parsojen kylkeen voikastikkeista mielummin hollandaisea kuin bernaisea, toki olen syönyt jälkimmäiselläkin.
Jep. Rasvaahan niiden päälle ängetään väkisin. Silti väitän, että kunnon keitinvesi oikealla suolalla ja voilla ajaa saman asian. Eilen lounaalla ihan nätin näköinen juttu; kolme tankoa, joiden ympärillä pekonipanta. Joo, ihan kiva. Mutta a) pekonin savu peitti maun ja b) sinänsä sopivan kypsä parsa hieman kovemman pekonin sisällä. Ei toiminut. Itse pitäis kaikki tehdä :ahem:
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Risotto.

Torstaina kaupasta kananpoikakimpaleita Naturel. Kulhoon. Kaveriksi öljyä, dijonsinappia, curryä, suolaa, pippuria ja murskattuja hillosipuleja. Sekoitusta. Kansi päälle ja jääkaappiin.

Perjantaina ko. astian pyöräyttelyä ohi kulkiessa.

Lauantaina kattilaan vettä, suolaa ja basmatiriisejä. Kypsäksi ja sivuun. Pannuun öljyä ja kanat kulhosta. Kypsäksi maltilla. Toiseen kattilaan öljyä ja sipulisilppua. Kuultoa. Ja nyt on kiire. Ekan kattilan riisit kakkoseen ja ykkönen pesuun. Sekoita kakkosta huolella, ettei riisi pala pohjaan. Hopihopi! Puhtaaseen ykköseen vettä ja suolaa. Kiehuvaksi. Sekoita kakkosta. Ykköseen parsakaalia, herneitä, maissia ja porkkanaa. (Joojoo, pakasteita). Kypsäksi. Sekoita kakkosta.

Kanat kakkoseen. Sekoita. Ykkönen kakkoseen. Nyt tarkkana. Haihduta ykkösestä tullut vesi kakkosessa.

Ja syö.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Eilen lounaalla ihan nätin näköinen juttu; kolme tankoa, joiden ympärillä pekonipanta. Joo, ihan kiva. Mutta a) pekonin savu peitti maun ja b) sinänsä sopivan kypsä parsa hieman kovemman pekonin sisällä. Ei toiminut. Itse pitäis kaikki tehdä :ahem:
Juuri näin. Homma toimii jos tekee seuraavasti:

Kuorii parsat, käärii niiden ympärille ilmakuivattua kinkkua (ei pekonia). Asettelee ne uunivuokaan. Päälle oliiviöljyä, ehkä vähän pippuria. Vuoka uuniin ja kun homma on kypsä niin ulos. Kylkeen sopii mainiosti vaikkapa erilaisia itse tehtyjä ja maustettuja majoneesitahnoja. Sopii loistavasti vaikka osaksi tapaspöytää tai miksei ihan yksikseenkin :thumbup:
 

tieri

Banned
Liittynyt
12.3.2009
Viestit
571
Tossa olis pullo Rizling Vlasskyä, paketti tuc keksejä ja kasa erilaisia juustoja.
En yleensä valkkareista perusta, mutta josko kekseistä ja juustoista tulis jano...

P.S: jos joku tietää miten viinipullo avataan vispillällä. Niin vinkkejä otetaan miellelään vastaan.
 

toleranssisiipi

Langennut enkeli
Liittynyt
14.9.2003
Viestit
14061
Sijainti
SEKOS-marketin vihannesosasto
Tossa olis pullo Rizling Vlasskyä, paketti tuc keksejä ja kasa erilaisia juustoja.
En yleensä valkkareista perusta, mutta josko kekseistä ja juustoista tulis jano...

P.S: jos joku tietää miten viinipullo avataan vispillällä. Niin vinkkejä otetaan miellelään vastaan.
Riippuu vispilästä. Sen korkin voi kätevästi työntää sinne pulloon, mikäli vispilä sen mahdollistaa. Sen jälkeen pullon voi tyhjentää viemäriin ja ottaa jääkaapista olutta.
 
Ylös