Lööpitystä, uutisia, ym. sälää / KESÄkausi 2012

  • Viestiketjun aloittaja 72
  • Aloituspäivämäärä

PuoliPöhkö

Well-known member
Liittynyt
3.1.2008
Viestit
31216
Sijainti
suom. "sijainti" toim.huom.
Lentoyhtiöiden hinnoittelussa on ainutlaatuista hintojen nopea muuttuminen. Saman lennon samaa paikkaa saatetaan myydä eri päivinä tai eri vuorokauden aikaan eri hintaan.
Nyt on näköjään niin, että saatat ostaa saman pölynimurin samasta verkkokaupasta saman aikaisesti eri hinnalla kuin joku toinen. Tämä oli mulle uusi ja vähän yllättäväkin tieto.


Varo, voit itse nostaa hintoja verkkokaupassa
Kauppalehti


Käyttäytymisesi verkkokaupassa voi nostaa ostostesi hintaa, kirjoittaa Economist.

Maksoitko enemmän hotellihuoneesta tai lennosta kuin kaverisi? Se saattaa olla oma syysi. Jos maleksit verkkokaupan sivuilla pitkään tutkimassa samaa lentoa tai katsoit vain yhtä tuotetta, se saattaa kertoa verkkokaupan liikennettä seuraavalle ohjelmistolle, että olet valmis maksamaan enemmän. Kyse on hintakustomoinnista, jonka käyttäminen yleistyy.

Useat yritykset tarjoavat ohjelmistoa, joka auttaa tunnistamaan ne kuluttajat, joille hinta ei tärkeä tekijä ostopäätöksessä. Heille verkkokauppa tarjoaa sitten korkeampaa hintaa.
Perusteita hinnan nostamiselle on useita:
Kuluttaja profiloidaan esimerkiksi muiden vierailtujen verkkosivujen mukaan, ip-osoitteen mahdollisesti paljastaman kotiosoitteen perusteella. Rikkailla alueilla asuvilta saatetaan pyytää kovempaa hintaa.
Jopa se, että kuluttaja käyttää PC:n sijaan Applen tietokonetta saattaa olla syy nostaa hintoja.

Myös verkkokäyttäytyminen vaikuttaa: selaimen tiedot voivat paljastaan verkkokaupalle, mistä kuluttaja on saapunut verkkokauppaan.
Myös käytös verkkokaupan sivuilla vaikuttaa hintaan: jos kuluttaja vaikuttaa olevan kiinnostunut juuri tietystä tuotteesta, ohjelma saattaa päätellä, että tämä on valmis maksamaan enemmän.

Suomalaisista yrityksistä esimerkiksi DealDash kertoi Kauppalehdelle toukokuussa annetussa haastattelussa, että yrityksellä on käytössä algoritmeja, jotka etsivät asiakkaita, jotka todennäköisesti eivät enää vieraile yrityksen sivuilla.
DealDashin tapauksessa voi kuitenkin puhua positiivisesta hintakustomoinnista, sillä kyse on alennuksen antamisesta vähän kauppaa käyttäville kuluttajille.

Näin vältät korkeammat hinnat
Economistin mukaan on vaikea päätellä, mitkä verkkosivustot käyttävät hintojen kustomointia asiakkaan mukaan. Lehden mukaan hintakustomointia käytetään aloilla, joiden hinnoittelu on monimutkaista ja siten kuluttajalle hankalasti pääteltävissä.

Tyypillisiä aloja ovat esimerkiksi verkon kautta ostettavat lennot, vakuutukset ja hotellimajoitukset.Siltä voi kuitenkin yrittää välttyä omalla käytöksellä: kannattaa pyrkiä tekemään ostoksen PC:lla Applen koneen sijaan. Ennen menemistä verkkokauppaan, kannattaa vierailla hintavertailusivulla. Näin osoitat olevasi hintatietoinen. Verkkokaupassa kannattaa tutustua ensiksi edullisimpiiin tuotteisiin.
Economistin mukaan harva yritys suostuu kertomaan käyttävänsä tällaisia ohjelmia. Syynä tähän on pelko kuluttajien suuttumisesta. Esimerkiksi vuonna 2000 Amazon päätyi maksamaan kuluttajille korvauksia, kun kävi ilmi, että verkkokauppa oli veloittanut eri hintaa eri selainta käyttäviltä asiakkailta.

Sen sijaan hintakustoimintiohjelmia tarjoavat yritykset markkinoivat palveluitaan nyt aggressiivisesti. Esimerkiksi intialainen (24)7-yritys mainostaa hintakustomoinnin tuottavan 2-4 kertaa enemmän kuin tarjousten tarjoaminen sattumanvaraisesti sivuilla vierailevilla asiakkaille.
Onneksi olkoon vaan kaikille Applen käyttäjille
 
Viimeksi muokattu:

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26886
Noinhan se menee vaikkapa kodinkone- tai huonekaluliikkeessäkin. Karautat pihalle Bentleyllä niin myyjät on lahkeessa kiinni, mutta tinkiminen on turhaa. Meikäläinen kun karauttaa lähes tuulikaappiin asti edellisen vuosituhannen halvalla Tunturilla niin tavaraa tarjotaan puoli-ilmiaiseksi...tai sitten kaupan ovet laitetaan säppiin. Mustalaisethan saavat tuon ensinmainitun palvelun jopa ruokakaupassa.

Jostapa tulikin mieleen tarina pankinjohtajasta joka ennen lainaneuvottelua katsoo tuliko lainan pyytäjä paikalle valkoisella vai mustalla Mersulla. Sen enempää tarinasta muistakkaan, mutta tulipahan mieleen.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Silkkaa kommunismia tommone progressiivinen hinnoittelu.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
.

Amerikkalaistutkija: Iranin ydinase olisi vain hyväksi

Arto Huovinen

Foreign Affairs -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan Iranin ydinase ei olisi haitaksi, vaan päinvastoin se vakauttaisi Lähi-itää.

Amerikkalaisessa Saltzman Institute of War and Peace Studies -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Kenneth Waltz kääntää totutut asetelmat päälaelleen artikkelissaan, joka on julkaistu arvostetun Foreign Affairs -lehden heinä-elokuun numeron kansijuttuna.

Euroopan unionin öljysaarto Irania vastaan astui voimaan heinäkuun alussa. Myös Yhdysvallat on entisestään kiristänyt pakotteitaan. Tavoitteena on saada Iran luopumaan väitetystä ydinasehankkeestaan.

Waltz toteaa useimpien amerikkalaisten, eurooppalaisten ja israelilaisten kommentaattoreiden ja poliitikkojen varoittavan, että ydinaseella varustautunut Iran olisi huonoin mahdollinen lopputulos nykyisestä pattitilanteesta.

Waltzin mukaan tämä kuitenkin olisi ”luultavasti” paras mahdollinen lopputulos, tulos joka todennäköisimmin palauttaisi vakauden Lähi-itään.

Luopuminen epätodennäköistä

Waltzin mukaan Iranin kriisi voi päättyä kolmella tavalla. Ensimmäinen on se, että diplomatian ja ankarien sanktioiden myötävaikutuksella Iran luopuu hankkeestaan tavoitella ydinaseita.

Tätä vaihtoehtoa Waltz pitää epätodennäköisenä. Hänen mukaansa historian tarkastelu osoittaa, että maa, joka on vakaasti päättänyt ydinaseita, ei siitä luovu. Esimerkkinä hän mainitsee Pohjois-Korean.

Toinen vaihtoehto on, että Iran ei tee ydinkoetta, mutta kehittää ydinasevalmiuden siihen pisteeseen, että se pystyy nopeasti ylittämään kynnyksen eli rakentamaan ja testaamaan ydinaseita. Tällaisessa vaiheessa on Waltzin mukaan tosiasiallisesti esimerkiksi Japani.

Tätäkään vaihtoehtoa Waltz ei pidä kovin todennäköisenä. Hänen mukaansa ”voima vaatii vastavoimaa”, ja siksi Iranilla on suuri motivaatio hakea vastapainoa Israelin ydinasemonopolille Lähi-idässä.

”Pakotteet haitallisia”

Kolmas vaihtoehto on sitten se, että Iran liittyy ydinasekerhoon. Mutta tämä olisikin Waltzin mukaan hyvä asia: se tekisi Iranista varovaisemman ja enemmän riskejä välttelevän.

Waltzin mukaan Israelin alueellinen ydinasemonopoli on kiihdyttänyt epävakautta Lähi-idässä, koska se on antanut Israelille epäsymmetrisen voima-aseman. Toisin sanoen Israelilla on kyky iskeä rankaisematta vihollisiaan vastaan aina silloin kun se kokee valta-asemansa uhatuksi.

Waltz kirjoittaa, että neuvottelut Teheranin kanssa kyllä voivat jatkua, mutta pakotteista pitäisi luopua. Ne haittaavat hänen mukaansa vain tavallisia iranilaisia.

Lisäksi pakotteet toimivat Waltzin mukaan tarkoitustaan vastaan. Pakotteet saavat Iranin tuntemaan itsensä vain haavoittuvammaksi ja antavat sille lisäsyitä tavoitella ”äärimmäisen pelotteen” eli ydinaseen antamaa turvaa.

”Ajatollahit täysjärkisiä”

”Nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin ydinaseitten suhteen, enemmän voi olla parempi”, kirjoittaa Waltz provokatiivisesti. Hän perustelee näkemystään sillä, että ydinaseen olemassaolo on hillinnyt konflikteja, eikä kaksi ydinasevaltaa ole koskaan ryhtynyt täysimittaiseen sotaan toisiaan vastaan.

Waltzin mukaan Kiinasta tuli paljon vähemmän sotaisa sen jälkeen kun se hankki ydinaseen vuonna 1964. Myös Intia ja Pakistan ovat ydinaseen hankittuaan välttyneet sotimiselta huolimatta kovista jännitteistä ja provokaatioista.

Waltzin mukaan pelko Iranin ydinasetta kohtaan johtuu siitä, että lännessä pidetään Iranin johtajia irrationaalisina ja siten arvaamattomina.

Mutta Waltzin näkemyksen mukaan Iranin ulkopolitiikkaa eivät johda ”hullut mullahit” vaan ”aivan täysjärkiset ajatollahit”. He osaavat kyllä pitää vihaa tihkuvia palopuheita saadakseen etuja neuvottelupöydässä. Mutta viime kädessä heillä ei ole ”minkäänlaista taipumusta itsetuhoisuuteen”.

Huomattavaa kohua jo herättäneen artikkelin kirjoittaja Kenneth Waltz on tunnettu ydinaseisiin erikoistunut kansainvälisen politiikan tutkija ja niin sanotun uusrealistisen koulukunnan perustaja.
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2827308/amerikkalaistutkija-iranin-ydinase-olisi-vain-hyvaksi
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Katso, kuinka sairaassa kunnassa asut
THL:n sairastavuusindeksi kertoo tietoja keskeisten sairauksien yleisyydestä Suomen kunnissa. Indeksin mukaan Itä- ja Pohjois-Suomessa sairastetaan eniten, Länsi- ja Etelä-Suomessa vähiten.

http://yle.fi/uutiset/katso_kuinka_sairaassa_kunnassa_asut/6198126#

Hulluinta sakkia on Itä-Suomessa. Suurin piirtein Kajaani - nelostie - Savonlinna rajaa tuon alueen. Pari vähän selväpäisempää kohtaa näyttäs keskittymässä olevan, joista toinen on Siilinjärvi.

http://www.terveytemme.fi/sairastavuusindeksi/atlas/kunnat/atlas.html?select=091&indicator=i10

http://www.terveytemme.fi/sairastavuusindeksi/
 

Fagerholm

Oman elämänsä Sutil
Liittynyt
19.12.2004
Viestit
39266
Sijainti
Semminki
Noinhan se menee vaikkapa kodinkone- tai huonekaluliikkeessäkin. Karautat pihalle Bentleyllä niin myyjät on lahkeessa kiinni, mutta tinkiminen on turhaa. Meikäläinen kun karauttaa lähes tuulikaappiin asti edellisen vuosituhannen halvalla Tunturilla niin tavaraa tarjotaan puoli-ilmiaiseksi...tai sitten kaupan ovet laitetaan säppiin. Mustalaisethan saavat tuon ensinmainitun palvelun jopa ruokakaupassa.

Jostapa tulikin mieleen tarina pankinjohtajasta joka ennen lainaneuvottelua katsoo tuliko lainan pyytäjä paikalle valkoisella vai mustalla Mersulla. Sen enempää tarinasta muistakkaan, mutta tulipahan mieleen.
Sun viestejä lukiessa monesti tulee mieleen että onkohan toi vakavissaan vai ihan huumorimielellä liikenteessä. Tää on taas yks sellanen. Toivottavasti huumorimielellä.
 

Renessanssinero

Perusfeidaaja
Liittynyt
23.4.2005
Viestit
4950
Sijainti
Vantaa

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26886
Sun viestejä lukiessa monesti tulee mieleen että onkohan toi vakavissaan vai ihan huumorimielellä liikenteessä. Tää on taas yks sellanen. Toivottavasti huumorimielellä.
Kerroppa onko palvelussasi tai oletko huomannut kolleegoidesi palvelussa eroa, jos kevättalvella pärräkaupan pihalle ilmestyy liituraitapukumies helvetin kalliilla autolla kesäkulkineostoaikeissa tai pihalle töräyttää romukauppias vuoden -87 Kaanialla samoissa aikeissa ja ulkonäkö on romukauppiasmainen (naama punottaa, hampaita puuttuu, lippis kulahtanut, paskaiset haalarit tahi skottiruutuvillatakki+farkut puolessa väliä persettä)? Entä mitä tapahtuu kun liikkeeseen astuu mustalaismies ja vaimonsa ja vanhin poikansa ja miniänsä ja nuorempi poikansa ja serkkunsa ja sukunsa vihamies jne?

Isän naapurit on karavaanareita ja kiertelivät joskus Suomen leirintäalueita omatekoisen asuntoautonsa kanssa jossa vanha Fiatin runko. Yhtenä kesänä miehen työn takia käytössä oli täysin uusi ja helvetin kallis maasturi (olisko ollu Land Cruiseri vai peräti Range Rooveri) ja yöpyivät mökeissä. Kuulemma joka leirintäalueella täysin erilainen palvelu kuin aiemmin. "Kuin olisivat juomarahan toivossa leperrelleet" oli emännän kommentti.

Sinänsä tuo verkkokaupan oletus on ontuva. Ettäkö varakkaimmat eivät katselisi hintoja, koska pätäkkää löytyy. Osalla hyvinkin merkittävä syy pätäkän omaamiseen on elämäntapasaituus.
 

Fagerholm

Oman elämänsä Sutil
Liittynyt
19.12.2004
Viestit
39266
Sijainti
Semminki
Kerroppa onko palvelussasi tai oletko huomannut kolleegoidesi palvelussa eroa, jos kevättalvella pärräkaupan pihalle ilmestyy liituraitapukumies helvetin kalliilla autolla kesäkulkineostoaikeissa tai pihalle töräyttää romukauppias vuoden -87 Kaanialla samoissa aikeissa ja ulkonäkö on romukauppiasmainen (naama punottaa, hampaita puuttuu, lippis kulahtanut, paskaiset haalarit tahi skottiruutuvillatakki+farkut puolessa väliä persettä)? Entä mitä tapahtuu kun liikkeeseen astuu mustalaismies ja vaimonsa ja vanhin poikansa ja miniänsä ja nuorempi poikansa ja serkkunsa ja sukunsa vihamies jne?

Isän naapurit on karavaanareita ja kiertelivät joskus Suomen leirintäalueita omatekoisen asuntoautonsa kanssa jossa vanha Fiatin runko. Yhtenä kesänä miehen työn takia käytössä oli täysin uusi ja helvetin kallis maasturi (olisko ollu Land Cruiseri vai peräti Range Rooveri) ja yöpyivät mökeissä. Kuulemma joka leirintäalueella täysin erilainen palvelu kuin aiemmin. "Kuin olisivat juomarahan toivossa leperrelleet" oli emännän kommentti.
Juuri asiaa omaan asiakaspalveluun ja kollegoiden toimintaan peilasin enkä kyennyt sisäistymään tilanteeseen. Vastikään myin Porschella pihaan karauttaneella kaverille skootterin tismalleen samaan hintaan kun TKL:n kyydillä saapuneelle ja ihan samalla asiakaspalvelulla molemmille.

MUTTA! Ehkä toi voi jollain aloilla pitää paikkansa. Ehkä. En kuitenkaan jaksa uskoa, että missään jälleenmyyntiä harjoittavassa, ainakaan joissa hinnat ja touhu ylipäätäänkin on yhtä kilpailtuja kun omalla alallani tai vaikkapa tuolla enstennäkkänä mainitulla kodinkonealalla.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Itse olin aikoinaan ostamassa uutta autoa (ja ostinkin, käteisellä), niin ihan helvetin paskaa palvelua sain Kuopion Laakkosella (Peugeot) ja Avainvaunussa (Renault), koska mulla oli verkkarit päällä. Esim. Avainvaunussa myyjä ei jaksanut lähteä ulos ottamaan lumia auton päältä, vaan antoi avaimet ja sanoi että harja on repsikan puolella.

Laakkosella tilanne alkoi hyvin, mutta kun tuli 'kiinnostavampi' asiakas, myyjä unohti minut täysin.

Ostin lopulta Tammisaaresta Toyotan. Sieltä soitti myyjä, että tuleppa kojeamamaan uusi Corolla ja tehdään kaupat. Näin kävi.

Myyjällä pitää olla pelisilmää. Esim. ihan jokaiselle ei uskalla sanoa, että 'Ei me edes myydä köyhille'. Mutta sitäkin on tullut käytettyä ja kaupat tehtyä.:eek:
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26886
Juuri asiaa omaan asiakaspalveluun ja kollegoiden toimintaan peilasin enkä kyennyt sisäistymään tilanteeseen. Vastikään myin Porschella pihaan karauttaneella kaverille skootterin tismalleen samaan hintaan kun TKL:n kyydillä saapuneelle ja ihan samalla asiakaspalvelulla molemmille.

MUTTA! Ehkä toi voi jollain aloilla pitää paikkansa. Ehkä. En kuitenkaan jaksa uskoa, että missään jälleenmyyntiä harjoittavassa, ainakaan joissa hinnat ja touhu ylipäätäänkin on yhtä kilpailtuja kun omalla alallani tai vaikkapa tuolla enstennäkkänä mainitulla kodinkonealalla.
Niinno en mä nyt niinkään mitään hinnan eroa ajatellut (eksyin vähän aiheesta) vaan yleisesti palvelua. Aika monella lienee kokemusta kakarana yksin tai kaverin kanssa käydyistä vierailusta erikoisliikkeisiin. Vanhemmilta on saatu rahaa tai itse säästetty ja jokin tavara on tarkoitus ostaa. Muistan ainakin itse saaneeni palvelua vähän sillä asenteella, että "mitäs toi mukula täällä haahuilee, mitähän se meinaa varastaa, menes nyt siitä sulla mitää rahaa ole". Tuollaiset palvelut muistaa helposti vielä aikuisenakin ja muistaa kiertää kyseiset liikkeet kaukaa.

Juomarahakulttuurimaissa tuota eroa palvelussa pärstäkertoimen perusteella lienee kenties enemmän?
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26886
Itse olin aikoinaan ostamassa uutta autoa (ja ostinkin, käteisellä)
Autokauppoihin liittyen kerrotaan usein kuinka erilaista palvelua naiset saavat autokauppaan lähtiessään. Lähinnä esitellään ja kehutaan autossa ihan eri asioita, koska "ei ämmät autojen tekniikasta kuitenkaan mitään tajua". Ja jos mukana on mieskin, autokauppias puhuu ensisijaisesti hänelle. Vaikea sanoa pitävätkö paikkaansa vai onko vain urbaaneja legendoja. Raisiossahan oli ainakin joskus Naisen auto -niminen liike (edit: lopettanut 2001), joka yritti erottua porukasta ja mainosti asiakaskunnakseen ensisijaisesti naiset.
 
Viimeksi muokattu:

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Autokauppoihin liittyen kerrotaan usein kuinka erilaista palvelua naiset saavat autokauppaan lähtiessään. Lähinnä esitellään ja kehutaan autossa ihan eri asioita, koska "ei ämmät autojen tekniikasta kuitenkaan mitään tajua". Ja jos mukana on mieskin, autokauppias puhuu ensisijaisesti hänelle. Vaikea sanoa pitävätkö paikkaansa vai onko vain urbaaneja legendoja. Raisiossahan oli ainakin joskus Naisen auto -niminen liike (edit: lopettanut 2001), joka yritti erottua porukasta ja mainosti asiakaskunnakseen ensisijaisesti naiset.
Pitää. Olin mukana kun Belmis osti Auriksen. Sitä ennen koeajettiin 'lähes kaikki' saman kokoluokan autot.
 
Ylös