Valtio ei peri veroa arvopaperien myyntivoitoista. Ei voi olla totta!
19.12.2012 18:06 Juha Ikonen
Suurin hämmästykseni Britanniaan muuttettuani ei ollut huomata kuinka fanaattinen tämä kansa on jalkapallon suhteen tai kuinka media mässäilee kansakunnan traagisilla tapahtumilla joskus jopa suomalaisittain hävettävällä tavalla. Suurin yllätys oli huomata, että voi olla olemassa hallitus, joka luopuu osasta verotuloja edistääkseen kansalaistensa vaurastumista.
Kesti yli vuoden ja erilaisia neuvonpitoja useiden talousosaajien kanssa, ennen kuin uskoin, että tässä maassa voi todella olla täysin veroton tapa säästää pörssiosakkeisiin ja kehittää varallisuutta ilman, että valtio on nakertamassa siitä osaa joka ikisessä käänteessä. Tiukkaan on minuunkin juuttunut uskonto, että valtiolla on velvollisuus verottaa kaikkea ja kansalaisen oikeus on maksaa.
Tämä veroton tapa säästää Britanniassa on nimeltään Individual Savings Account (ISA,
http://en.wikipedia.org/wiki/Individual_Savings_Account). Jokainen täysi-ikäinen maan asukas saa säästää ISA:aan enintään £11280 vuodessa (2012/2013), ja sijoittaa sen puitteissa hyvin laajaan valikoimaan pörssiosakkeita, rahastoja, ETF:iä ja joitakin muita sijoitustuotteita. ISA:n sisällä syntyvistä myyntivoitoista ei makseta veroja, vaan varallisuutta saa kehittää ISA:n sisällä koko pääoman voimin. Joka vuosi ISA:aan voi lisätä uutta pääomaa, ja maksimimäärä kasvaa hiukan vuosi vuodelta. Minimimäärää ei ole, ja siksi ISAa voi käyttää esimerkiksi osana aiemmassa blogikirjoituksessani kuvaamaani alle varojen elämistä.
Entä jos joskus haluaa siirtää syntyneitä voittoja ISA:sta vaikkapa pankkitililleen? Kaikin mokomin, veroja ei makseta myyntivoitoista tässäkään kohdassa. Siis ei ISA:n sisällä, eikä sieltä pois otettaessa. Ainoa vero joka täytyy maksaa on valtion leimavero osakkeita ostettaessa, ja siinä suhteessa ISA:aa kohdellaan samoin kuin tavallista arvo-osuustiliäkin. Tuotto on siis joka käänteessä täysin verovapaata, ja tämä oli se, joka oli minulle lähes mahdotonta uskoa.
Mielestäni tässä näkyy oivallisesti Suomen ja Britannian valtiojohtojen erilainen suhtautuminen kansalaistensa varallisuuteen. Suomessa rakennetaan sosiaalisia turvaverkkoja ihmisille, jotta heidän ei tarvitse vaurastua vaan voivat jatkaa kuluttamistaan ja verotulojen kerryttämistä koko ostovoimallaan. Britanniassa ihmisiä kannustetaan vaurastumaan, sillä se auttaa heitä pärjäämään itsellisesti ilman, että hyvinvointivaltiota oltaisiin huutamassa apuun joka asiassa.
Kun asiaa ajattelee hiukan, voi päätyä tähän yksinkertaistettuun päätelmään: kansalaisten vaurastuttaminen vähentää julkisen sektorin menoja, kansalaisten köyhentäminen lisää niitä.
Kummalla vaihtoehdolla on jatkuvuutta pidemmällä tähtäimellä?