Hekla-tulivuoren lähellä seitsemän pientä maanjäristystä - "epätavallista"
Seismologi Heidi Soosalun mukaan on hyvä, että Islannissa ollaan valmiustilassa - lentoliikenteessä seurataan asiaa ja ihmisiä ei päästetä patikoimaan vuorelle. Normaalioloissa vuorella on hyvin vähän järistyksiä. Muita merkkejä mahdollisesta purkautumisesta ei ole kuitenkaan havaittu.
Seismologin mukaan tutkijat ovat yksimielisiä, että Hekla-tulivuori on periaatteessa purkausvalmiudessa. Kuva: Marcel Mochet / AFP Islantilaisia tulivuoria seuraava seismologi Heidi Soosalu Viron geologian keskuksesta kertoo, että Hekla-tulivuoren tilannetta seurataan tarkasti. Tulivuoren välittömässä läheisyydessä on tapahtunut noin kahden viikon aikana seitsemän pientä maanjäristystä, kun normaalioloissa vuorella on hyvin vähän järistyksiä.
- Se on jo vähän epätavallista Heklan mittakaavassa. Hekla on normaalioloissa hyvin hiljaa, ja nyt siellä on sattunut sarja maanjäristyksiä. Ne otetaan vakavasti, vaikka ne ovat pieniä.
Heklaa väitöskirjassaan tutkinut Soosalu huomauttaa kuitenkin, että muita merkkejä mahdollisista seurauksista ei ole näkynyt.
- Esimerkiksi gps-mittaukset ja deformaatiomittaukset eivät näytä mitään signaalia, mutta niitä seurataan nyt tarkemmin tietäen, että tulivuori käyttäytyy hyvin äkillisesti. Jos jotain alkaa tapahtua, aikaa on tunteja eikä viikkoja.
Soosalu sanoo, ettei hän lähtisi vielä asian takia vedonlyöntitoimistoon.
- Seuraan mielenkiinnolla kuitenkin tietäen, että yhden kerran tulivuori on tehnyt väärän hälytyksen. Olen vähän odottavalla kannalla, että tilanne saattaa jäädä tähän.
Pieniä maanjäristyksiä on laskettu 10. maaliskuuta lähtien ainakin seitsemän. Soosalu kertoo, että mikäli maanjäristyksiä alkaa tapahtua nopeaan tahtiin, esimerkiksi tunnin sisällä tapahtuu sata pientä maanjäristystä, kertoo se siitä, että materiaalia on pyrkimässä syvyyksistä ulospäin. Kokemuksen mukaan alueella tiheät maanjäristyssarjat ovat enteilleet tulivuorenpurkauksia.
- Aines tulee Heklan alta yli kymmenen kilometrin syvyydestä. Se on hieman paradoksi, että ollaan kymmenen kilometriä ja enemmänkin syvällä maankuoressa, mutta silti voidaan saada tunnin aikataululla purkaus aikaan ja pilvipatsas kymmenen kilometrin korkeuteen.
Hekla on viime aikoina purkautunut noin kymmenen vuoden välein. Soosalun mukaan tutkijat - kuten myös hän itse - ovat yksimielisiä, että tulivuori on periaatteessa purkausvalmiudessa, kun asiaa tarkastellaan pitkällä aikavälillä.
- Se on pullistuneessa tilassa, eli siinä on mahdollista materiaalia olemassa.
"Alku olisi todennäköisesti räjähdysmäinen"
Keväällä 2010 Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksesta lähtenyt tuhkapilvi sotki Euroopan lentoliikenteen perin pohjin. Soosalun mukaan purkautumisessa todennäköinen tapahtumaketju olisi, että se alkaisi hyvin nopeasti ja tuhkapilvi sinkoutuisi kymmenen kilometrin korkeuteen. Viimeiset Heklan purkaukset ovat kestäneet viikon verran.
- Alku olisi räjähdysmäinen ja voisi ehkä päivän pari nousta korkealle materiaalia, mutta sitten se todennäköisesti rauhoittuisi. Tuhkapilvi olisi hyvin lyhytaikainen, hän arvioi todennäköistä skenaariota.
Soosalu kertoo, että Heklan viimeisimmät purkaukset ovat tapahtuneet niin, että vuori seisoo ensin aivan hiljaa.
- Esimerkiksi vuonna 2000 puolitoista tuntia etukäteen alkoivat hyvin pienet maanjäristykset ja tilanne kehittyi purkautumiseen puolentoista tunnin sisällä siitä, kun mitään merkkejä oli olemassa.
Soosalun mukaan on hyvä, että Islannissa ollaan valmiustilassa - lentoliikenteessä seurataan asiaa ja ihmisiä ei päästetä patikoimaan vuorelle.
- Se on suosittu retkikohde, vaikka onkin kaukana erämaassa. Tapahtumasarjat ovat nopeita. Jos ihmisiä on vuoren huipulla tai rinteellä, sieltä ei ehdi tulla pois, koska purkaukset alkavat räjähdysmäisesti.
YLE Ulkomaat 27.3.2013 klo 10:29 | päivitetty 27.3.2013 klo 11:01