Hmmm...
Varsin ajankohtaista alkaa olla yhä enemmän.
Aloitukseen sen verran, että taitaa olla työeläkettä se, jota ahkeralla työllä tienataan. Sitä ja kansaneläkettä
sovitellaan sitten yhteen.
Maatilayrittäjänä tilanne on lisäksi hieman monimutkaisempi. Tila pitäisi myydä jatkajalle "täyden eläkkeen saamiseksi" tai ainakin vuokrata pellot osaeläkettä vastaan. Kellepä möisin....Ja jonnekin muuttaa kotoaan asumaan...?
Ja toisaalta nykyinen keskimääräinen MYEL-eläke on miehillä noin 900 e/kk. Saisin ehkä hieman enemmän, kun olen jaksanut maksaa, nykyään oma pakollinen myel-maksu on n 5400 e/v. Toki valtio subventoi hieman paremmin maatalouspuolta pienissä eläkemaksuissa kuin tavan yrittäjillä, mutta suurimmissa maksuissa maksu% on muistaakseni sama. Tuon eläkehyödyn (maksut/ saatu eläke) ratkaisee tietysti se, että milloin pääsee eläkkeelle ja kauanko elää eli kuinka pitkää sitä maksetaan. Kitkutteleeko keskimääräistä vähemmän vai enemmän saajana.
Luulisin, että palkansaajalla hieman hämärtyy tuo eläkkeen kertyminen oman työn kautta, ainakin nuorena. Nykyään alle 54 vuotiailta otetaan palkasta "päältä" 5,55 % eläkemaksua, jonka lisäksi työnantaja maksaa n 18,65 % palkasta TYELiä. 30000 euron palkasta siis työntekijä itse eläkerahastoon 1665 e ja työnantaja 5595 e.
Pienen vapaaehtoisen eläkevakuutuksen otin joku vuosi sitten, mutta avoimella maksuohjelmalla. Viime vuonna en laittanut yhtään rahaa siihen. Periaatteeessa enkä hieman epäoikeudenmukainen, maksut pääomaverotuksessa vähennyksenä 28 % ( 2005-11) ja tulona olisi nyt verotettavaa 30 /32 %. Mitä lie sitten joskus.
Muilla konsteilla pitänee yrittää sinnitellä sitten joskus. Toimenpiteita ollut ja tullee olemaan, mutta ei tarkkaa suunnitelmaa.