Vuosi 1984 - Maailman Nopeimman, Professorin ja Alpun vuosi

  • Viestiketjun aloittaja CCMK
  • Aloituspäivämäärä

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Osellalle kilpailu Italiassa olisi ollut pisteiden kannalta parhaassa tapauksessa melkoinen jättipotti kuten se olisi ollut myös ATS:lle. Joka tapauksessa entinen Osellan kuljettaja ja Brabhamin testikuljettaja Corrado Fabi oli saanut paikan IndyCarista veljensä tyhjäksi jättämältä paikalta. Corradon osalta alkuperäisen suunnitelman mukaan Monzan kilpailu olisi ollut hänen kauden viimeinen kisa-ajonsa.

Teo Fabin suhteellisen hyvän menestyksen myötä etenkin kauden jälkipuoliskolla voitiin vain arvuutella Corradon mahdollista hyvää suorituskykyä. Valitettavasti vertailu ei ollut kovin hyvä sillä Corrado oli ajanut viimeisen kilpailunsa kaudella Dallasissa. Siellä hän oli juuri ja juuri alkanut osoittamaan edes hyviä otteita.

Toisaalta hän oli ollut sivussa yllättäen jo Brands Hatchissa ja Hockenheimista eteenpäin hänen veljensä Teo oli päättänyt jatkaa pääsääntöisesti ajamista vain F1:n puolella. Corradon osalta arvuuttelut jatkuivat etenkin Italian mediassa siitä, että ajaako hän kaudella 1985 IndyCaria vai F1:ssä?

Ikää hänellä ei ollut vielä kovinkaan paljon ja hänen lahjakkuuteen sopivat molemmat luokat hyvin joskin hän oli ollut ensin huonossa tallissa ja sittemmin hieman erikoisella tavalla testikuljettajana ja osa-aikaisena huipputallin kuljettajana.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Euroopan Grand Prix Nürburgring

Päivämäärä: 7.10.1984

Rata: Neue Nürburgring Länsi-Saksassa (Tunnettu myös nimillä GP-Strecke, Kleine Nürburgring, Eifelring, Grünering ja Ersatzring.)

Radan pituus: 4,542 kilometriä

Kilpailun pituus: 67 kierrosta tai 304,314 kilometriä 2 tunnin sisään.

Sää: Pilvinen ja kylmä (Viikonloppuna oli ollut vaihtelevasti sadetta ja vain vähän auringonpaistetta. Ennen kilpailun loppua odotettiin jatkuvasti sadetta.)

Yleisöä: Korkeintaan 60 000 katsojaa (Joissakin arvioissa vain 43 000 katsojaa kisapäivänä ja korkeintaan kokonaisuudessaan 60 000 katsojaa vaikka katsomoihin olisi mahtunut jopa 150 000 katsojaa. Lisäksi kokonaisarvio suurintakin kisapäivän lukua käyttäen oli viikonloppuna todennäköisesti vain 75 000-80 000 katsojaa. 100 000-150 000 katsojaa kokonaisesti viikonloppuna ovat hyvin todennäköisesti puppupuhetta. Etenkin ihan suurin luku.)

Euroopan Grand Prix oli jälleen erikoinen paikka kalenterissa. Alun alkaen kilpailun piti olla jälleen Meadowlandsin kilpailu Yhdysvalloissa Flushing Meadowsin nimellä, mutta se peruttiin jälleen. Välillä taas Euroopan Grand Prixin arvonimi oli osua Silverstonelle tai Brands Hatchille, mutta tällä kertaa sen arvonimen sai Eifelringin nimellä tunnettu Uusi Nürburgring Länsi-Saksassa. Nürburgringin vanhan radan historia on hyvinkin tunnettu. Rata avattiin jo vuonna 1927 sen jälkeen kun Grand Prix-sarja piti liian vaarallisena ajaa pelkkiä Eifel-vuoriston metsäisiä ja mutkaisia maanteitä tavallisen liikenteen seassa! Rakennustyöt kestivät kaksi vuotta vuosina 1925-1927 ja radan suunnitteli Gustav Eichler.

Aivan alkuaikoina radasta käytettiin Gesamtstreckeä eli yhteisrataa jolloin mittaa oli 28,265 kilometriä. Vuoden 1929 jälkeen siirryttiin käyttämään Nordschleifea joka oli 22,810 kilometrin pituinen. Tuolloin määrättiin, että Grand Prix-autot ajavat Nordschleifen radalla ja pienemmät autoluokat ja moottoripyörät ajavat Südschleifea joka oli alkuperäinen Kleine Nürburgring 7,747 kilometrin mittaisena. Se oli lyhyempi ja turvallisempi ratanakin. Lisäksi Nürburgringin alueella olivat maailman pisimmäksi karting-radaksi kutsuttu Zielschleife joka oli 2,282 kilometrin mittainen ja Betonschleife normaalimittaisiin mikroautokilpailuihin jossa käytettiin vain vanhan radan varikkoaluetta ja joka ennen vanhaan oli myös ONS:n turva-auton lähtöpaikka ruudukon taakse. Aivan kaikki mutkat ja ratayhdistelmät laskettuna mukaan radalla oli 187 mutkaa.

Nordschleifella mutkia oli vähintään 154 ja enimmillään 174 sen käyttöhistorian aikana. Keskimäärin noin 160 mutkaa. Toinen Maailmansota aiheutti Saksan sulkemisen vähäksi aikaa pois moottoriurheilusta ja vasta vuonna 1951 Nürburgringillä ajettiin jälleen kilpailuja. Rata itsessään oli korjattu sodan tuhoista huolimatta ennätysnopeasti jo 1947 ja yksityisiä kilpa-ajoja pidetty jo vuonna 1948. F1, alemmat formulaluokat ja moottoripyörät jatkoivat tuttua lajittelua sotia edeltäviltä ajoilta eli Nordscheleife oli F1:lle ja Südschleife muille luokille. Moottoripyörät tosin käyttivät ennen pitkää Südschleifea enemmän Hockenheimia ja Solituderingiä.

Vuodesta 1953 lähtien myös Urheiluautojen MM-Sarjaa on ajettu enemmän tai vähemmän eri luokissa tällä radalla. Hieman uudempi ja arveluttavampi kilpailu oli Nürburgringin 24 tunnin ajon salliminen huikean pitkälle radalle kaudesta 1970 eteenpäin. Vuonna 1959 ajettiin Berliinin AVUS:n radalla ja vuonna 1960 ajettiin Nürburgringin Südschleifella kilpailu turvallisuuden, F1-tallien omalaatuisen boikotin, starttirahakiistan ja järjestäjien salliman F2-pykälän takia. Ruotsin Jo Bonnier voitti kilpailun Porschella. Südschleife joutui ennen pitkää huonoon valoon ja lähelle hylkäystään. Vuonna 1961 Phil Hill voitti Saksan kilpailun ja ajoi ensimmäistä kertaa pitkän radan alle 9 minuutin kierrosajalla.

Nordschleife sen sijaan säilyi suosionsa huipulla, mutta turvallisuusvaatimukset kasvoivat koko ajan. Vuonna 1967 Hohenrainin shikaani lisättiin rataan juuri ennen varikkoa viime hetken turvallisuusmuutoksena. Silti se oli Jackie Stewartin kutsuma vihreä helvetti. Vuonna 1968 britti voitti kilpailun sumussa ja sateessa. Vuonna 1970 kilpailua ei ajettu kuljettajien boikotin vuoksi Nürburgringillä vaan Hockenheimissa. Vuosina 1971-1976 ajettiin vielä turvallisuuden osalta parannetulla radalla. Brünnchenin valtavat loikat jouduttiin tasoittamaan lähes kokonaan, joitakin pienempiä mutkia lisäämään ja entisiä poistamaan, lisäämään uudenaikaiset Armco-suojakaiteet ja joidenkin mutkien poiston jälkeen rataa jouduttiin hieman pidentämään suorien osalta.

Samaan aikaan Südschleifessa ajettiin viimeiset isommat kisat vuosina 1970-1971 ja sen jälkeen vain Saksan rallisarjan autot käyttivät 27 mutkan mittaista rataa ennen kaiken moottoriurheilun päättymistä radalla vuonna 1973. Vuoden 1973 jälkeen Kallenhardin mutkaa hidastettiin, lisättiin vasen-oikea-mutkayhdistelmä ennen sitä ja korotettiin reunoiltaan Metzgesfeldin järkyttävän kovaa vauhtia pyyhkäisevää mutkaa hidastamalla sitä. Pääsuoralta poistettiin myös kaikki pomput ja ennen kaikkea joitakin pahimpia metsäalueita ja radan kasvillisuutta raivattiin myös pois tieltä.

Muita muokattuja paikkoja joskin riittämättömästi aikavälillä 1974-1976 olivat Flugplatz, Kottenborn, Schwedenkreuz, Quiddelbacher Höhe, Fuchsrohre, Adenauer Kurve, Bergwerk, Breidscheid, Kesselchen, Klosteral Steilstrecke, Karussell, Hohe Acht, Pflanzgarten, Sprunghugel, Kleine Pflanzgarten, Schwalbenschwanz, Kleine Karussell ja Dottinger Hohe. Lopulta Niki Laudan onnettomuus lopetti Nürburgringin käytön kisaratana. Alle 7 minuutin mentiin vanhalla radalla sen loppuaikoina. Kuitenkin sinne haluttiin palata. Etenkin kun urheiluautot ja moottoripyörät edelleen käyttivät rataa. Vuoden 1980 jälkeen moottoripyörät alkoivat ajaa vain Hockenheimissa ja vuonna 1981 alkoivat Nürburgringin uudelleenmuokkaustyöt. Länsi-Saksan Autoliitto ei missään nimessä sallinnut Liittohallituksen koskemista rataan tuhoamisaikeissa ja aikoi suunnitella kokonaan uutta F1-rataa alueelle.

Rataremontin aikana tuhottiin vanha ja hylätty Südschleife lähes kokonaan ja myös muutama todella huonossa kunnossa ollut Nordschleifen osa. Aluksi uudesta radasta tuli vain 2,8 kilometrin mittainen, mutta sitä pidennettiin aina hieman yli 4,5 kilometrin mittaiseksi saakka. Nordschleifelle F1-kuskit halusivat silti palata mieluusti. Etenkin kun Arembergin ja Brünnchenin vanhat mutkat uusittiin, turva-alueet tasoitettiin vanhasta mäentörmästä maansiirtokoneilla tasaiseksi kaidealueeksi entisen hyppyrin, yhden kaiteen ja metsän sijaan ja ylipäänsä lähes 90-95 % vanhasta radasta olisi voinut kunnostaa periaatteessa erittäin kalliilla kustannuksella F1-mittapuulle sopivaksi. Valitettavasti television valta oli suuri jo vuonna 1976 ja vielä suurempi se oli 1980-luvun alussa. Siksi Nordschleifelle ei palattu. Lisäksi rata oli edelleen 20,810 kilometriä pitkä ja mutkia oli 154 kappaletta korkeimmillaan ja vähintäänkin lähes 150 mutkaa oli radassa.

Lopulta ajettiin siis uudella radalla kausina 1982-1983 kunnostetulla GP-Streckellä. 12.5.1984 pidettiin ensimmäinen suuren profillin autokilpailu Mercedes-Benzin toimesta radalla. 20 kuljettajan kilpailun voitti Ayrton Senna. Kilpailijat ajoivat Mercedes-Benzin F1-kisaan sponsoroimalla Mainosautolla. Tämän kauden F1-kilpailussa uusi rata ei juuri iloja herättänyt. Ääripäät olivat Niki Lauda ja Keke Rosberg mielipiteiltään. Laudan mielestä rata oli hieno ja turvallinen, mutta Rosbergin mukaan turvallisuutta lukuunottamatta siinä ei ollut juuri mitään hyvää. Keke sanoi radan olevan yhtä mielenkiintoinen kun olisi pelannut Pit Stopia tai Grand Prixiä.:eek::D Siinä ei tuntunut olevan mitään haastetta.

Rosbergin mielestä kaikkein huonoin piirre radassa olivat taas shikaanit. Ja aivan erityisesti takasuoran nopea shikaani. Keken mielestä Nürburgringin alkuperäisellä radalla oli pakko ollakin shikaaneja, mutta GP-Streckellä shikaanit pilasivat koko radan yliturvallisuuden lisäksi. Omalaatuinen on myös radan lähtösuora. Vanhan ja kapean Nordschelifen suoran sijaan GP-Strecken lähtösuora on aluksi hyvin leveä, mutta sitten se kaventuu vain yhden ajolinjan omaavaksi. GP-Streckellä on muillakin rataosuuksilla ongelmana juurikin yksitoikkoisuus ja ajolinjojen nopea kaventuminen leveissäkin mutkissa tai suorilla. Radalla on kuitenkin mielenkiintoiset tekniset piirteensä ja ainakin rengaskulutus on melko suurta uudeksi radaksi.

Lähdön jälkeen mennään Castrol S-Kurveen ja siitä mennään Valvoline Kurveen suoran jälkeen ja heti perään Ford Kurveen. Kaartuvan suoran jälkeen tullaan Dunlop Kehreen ja jatketaan siitä Shell Kurveen. Shell Kurve on tunnettu myös nimillä Neun Kurve ja Zehn Kurve. Siitä ajetaan suoran jälkeen Elf Kurveen ja josta nopeasti käännytään Bit Kurveen. Takasuoraa vaivaa samanlainen kapean linjan ongelma kuin etusuoraakin. Takasuora on aluksi siis hyvin leveä, mutta loppua kohti kaventuu liikaa ohitusta ajatellen.

Tästä päästään radan nopeimmalle osuudelle ja ohitetaan nopea Hatzenbach Bogen. Tämän jälkeen maali lähestyykin. Veedol-shikaanin jälkeen on jäljellä enää Romer Kurve jota on nimitetty myös Coca-Cola Kurveksi radan takana näkyvien kokismainosten mukaan. Kilpailujärjestäjät Nürburgringillä ovat toivoneet myös Saksan Grand Prixiä kaudeksi 1985. Se jää vielä nähtäväksi sillä kilpailu ei tuntunut olevan kovin hyvä. Tosin erikoisuutena Michele Alboreto ja Nelson Piquet saivat molemmat jaetun kisan nopeimman kierroksen. Euroopan Grand Prix nähdään näillä näkymin kaudella 1985 Roomassa, mutta kaudella 1986 todennäköisesti Silverstonessa tai Nürburgringillä vuorovuosin sillä Pariisin ratahanke on tiettävästi hylätty.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Eifelringin kilpailun järjestäjät eivät ehtineet kauan olla ilman vastarintaa Hockenheimin ratayhtiön osalta. Kauden 1985 Saksan Grand Prixistä alettiin käydä varsin kovaakin kädenvääntöä taloudellisesti jo ennen kilpailun miettimistä seuraavaksi kaudeksi. Kyynikoiden mielestä jo kevään kutsukilpailussa oli nähty radan sopivuus enemmänkin urheiluautoille tai ralliautoille sopivaksi kuin F1-autoille. F1-autoilla oli radalla ajettu pieniä määriä koekierroksia ennen viikonloppua lokakuussa kevään ja kesän 1984 aikana.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kauden 1984 Euroopan Grand Prixin aikaan Niki Laudan paluu entiselle onnettomuuspaikalleen nähtiin varsin suurena symbolisena piirteenä. Lauda kuitenkin alkoi pikkuhiljaa jättää onnettomuutensa tunnepuolen taakseen. Etenkin kun onnettomuudesta oli jo tuolloin kulunut 8 vuotta. Hän sanoi vain, että mikäli hän ei olisi päässyt kaudella 1977 yli onnettomuudestaan voitettuaan Hockenheimissa niin hän olisi todennäköisesti lopettanut jo silloin uransa. Lauda oli ollut muutaman kerrankin lähellä lopettaa uransa onnettomuuden jälkeenkin. Yksi niistä syistä oli muun muassa Ferrari-tallin kohtelu häntä kohtaan kaudella 1977 ja yleinen kyllästyminen jatkuvasti kiristyvään F1:n mainospiiriin. Sittemmin Laudasta oli tosin tullut eräänlainen lajin uusi keulahahmo ja mies oli vanhemmiten alkanut muutenkin rauhoittua myös sarjan ulkopuolisissakin lausunnoissa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Erikoisena nähtiin tosiaan lehdistössä Laudan erilaiset piirteet F1-kuljettajana. Ajoittain hän tuntui kritisoivan kaikkea mahdollista lajissa median osalta ja ajoittain tuntui kannattavan lajissa kaikkea mahdollista. Toisin sanoen hänen kohtelu lehdistöä ja PR-miehiä kohtaan vaihteli ajoittain uskomattomankin paljon hänen uransa aikana. Ajoittain vielä huipulla ollessaankin 1970-luvun puolivälissä hän oli sanonut lehdistön olevan kuin haaskalintuja häntä kohtaan ja aikoi syyttää muun muassa kauden 1976 aikana mahdollisesta välirikosta James Huntin kanssa nimenomaan häntä ahtaalle ajavaa lehdistöä kuin itse Huntia.

Toisaalta välillä Lauda oli jopa ensimmäinen ns. Uuden sukupolven mediaedustamisen keulahahmo erikoisilla, lyhyillä ja suppeilla lausunnoillaan joissa annettiin ymmärtää toista kuin mitä piti sanoa. Hän osasi myös loistavasti hyödyntää Marlboron ja Parmalatin mediasuhdetta häneen. Tämä erikoinen tyyli ei kuitenkaan sopinut kaikille ja joidenkin mielestä Lauda oli jonkinlainen takinkääntäjä ja tarinaniskijä vielä uransa lopullakin kuten oli ollut uran alussakin. Tosin verrattuna siihen nuorukaiseen joka oli saada turpaansa Karhu Hulmelta ja muutamalta muulta kuljettajalta ollessaan vielä maksukuski niin Niki Lauda oli muuttunut erittäin paljon niistä ajoista.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Niki Lauda pystyi olemaan Nürburgringin jälkeen maailmanmestari kaudella 1984. Se varmistuisi mikäli hän vain voittaisi. Silloin Alain Prostin sijoitus saisi olla mikä tahansa ja hän olisi silti mestari.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
McLaren oli kauden 1984 Brands Hatchin kilpailusta lähtien aloittanut vakuuttavan marssin kohti mestaruuksia ja oli jossain määrin hallinnut ratoja jo Montrealin kilpailusta asti. Toki poikkeuksiakin ja ajoittain jopa muiden tallien johtoputkia kilpailuissa mahtui mukaan, mutta loppupelissä McLaren oli hallinnut viimeistään kauden toiselta puoliskolta lähtien MM-sarjaa täydellisesti.

Siten mestaruustaistelu oli huipentumassa Alain Prostin ja Niki Laudan osalta. Joillekin Prostin mestaruus olisi tärkeä näytönpaikka sillä Professori ansaitsisi mestaruuden ja hän oli uransa parhaimmassa menestysputkessa. Laudan mestaruus taas nähtäisiin hienona osoituksena eläkkeeltä paluun merkkinä. Toisaalta taas Laudaan kohdistui kuitenkin tiettyjä muita paineita kuten jo muutaman kerran aiemminkin koeteltu motivaatiokysymys silloin kun mestaruudet oli jo lähes taskussa.

Siinä oli eräitä tiettyjä yhtäläisyyksiä tuolloin Länsi-Saksan mikroautosarjoissa ajavaan 15-vuotiaaseen poikaan...
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kauden 1984 loppu vaikutti varsin rauhalliselta. McLarenin ylivoimaa vastaan arveltiin enää Nelson Piquetin voivan tehdä yksittäisten kilpailujen kohdalla jotakin, mutta muuten tilanne näytti varsin selvältä. Muiden tallien puolella ennen Nürburgringin kilpailua Johnny Dumfriesin sanottiin tekevän debyytti Lotuksen kolmannessa autossa tai jopa Nigel Mansellin tilalla tallin toisessa autossa. Näin ei kuitenkaan käynyt.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
F1:siin oli jälleen tulossa uusia tallejakin. Euroopan Grand Prixiin 1984 piti alun perin osallistua kokonaan uuden Zakspeed-tallin. Zakspeed oli tunnettu talli DRM:n ja saksalaisen moottoriurheilun parista. Zakowskin perheen isä ja poika vastasivat pyörityksestä joskin Peter Zakowski oli aluksi paljon vähemmällä määrällä kiinni tallissa. Isä Erich Zakowski toimi sitten varsinaisena Zakspeed Racingin tallipäällikkönä sillä hän oli perustanut tallin vuonna 1968. Zakowski oli 50-vuotias mies joka oli tehnyt nimeään ja talliaan kuuluisaksi Länsi-Saksan autourheilusarjoissa

Zakspeedin alla oli usein varsin erikoisesti tavallisten saksalaismerkkien lisäksi käytössä erittäin paljon Länsi-Saksan Fordeja. Aivan erityisen paljon Ford Capri oli kilpailukäytössä. Myös Ford Escortia nähtiin menopelinä. Lisäksi Klaus Ludwigin käytössä oli ollut Zakspeedin urheiluautona toiminut Ford Mustang SVO Camel GT Turbo. Kyseinen automalli oli GT-sarjan sääntöihin rakennettu automalli mikä taas vuorostaan oli raskaasti muokatun Ford Caprin Viitosryhmäläisestä peräisin oleva. 1980-luvun alussa talli oli aikonut kaudesta 1982 lähtien havitella pääsyä F1:siin kun uusi Ford C100-automalli ei menestynyt odotetulla tavalla Urheiluautojen puolella. Tosin Länsi-Saksan Interseriesin oli voittanut samalla automallilla tai siitä muokatulla versiolla Klaus Niedzwiedz kaudella 1984. Tämän kausikoosteen vuonna Zakspeedin piti tehdä myös F1-debyytti.

Alun alkaenkin tarkoitus oli ollut tulla mukaan vasta kaudella 1985 enemmän. Projekti alkoi myöhästyä alkuvaiheen myötä pahasti ja auto oli edelleen rakentamatta alkuinnostuksen jälkeen ennen kesää 1984. Kesäkuussa 1984 auto alettiin saada valmiiksi ja prototyyppi olikin valmiina heinäkuussa. Elokuussa 1984 prototyyppi oli jo valmis, mutta Zakspeed 184 oli vain testiauto josta muokattiin uusi versio hyvin kiireellä ja selvää oli, että kaudella 1984 se nähtäisiin Nürburgringillä vain uskomattomalla tuurilla tai tuomarien armosta. Uusi versio Zakspeed 841 ei paljon parempi ollut.

Ja kun auto oli periaatteessa valmis tai melkein kokonaan sinällään valmis (ainakin sääntöjen mukainen ja tuomariston erikoisluvalla sen olisi voinut laittaa F1-kisaankin.) niin sitten ei ollut kuljettajia sitä ajamaan. Tilanne oli melkoisen erikoinen ja samalla varsin nolokin. FIA otti silti kauden 1984 maksetun 30 000 dollarin kausimaksun eikä tiettävästi palauttanut summaa kun autoa tai koko tallia ei Nürburgringin varikolle ilmestynyt.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Aivan täysin tuntematon ei kuitenkaan Zakspeedin ensimmäinen automalli 841 kuitenkaan ollut. Jo prototyyppivaiheessa ollessaan autolla oli ajettu pieniä määriä testiä. Varsinaista kilpailukuljettajaa ei kuitenkaan ollut nimetty missään vaiheessa. Ehdokkaita oli toki varsin monta jälkikäteen sanottuna. 841 oli alkuperäisessä värityksessään varsinainen Hopeanuoli Länsi-Saksan lipun väreillä ja lisäksi mustalla numerolla yksi koristeltu. Ykkösnumero tuntui hieman ylioptimistiselta ja sitä numeroa se ei olisi tietenkään voinut käyttää. Kyseessä oli kuitenkin testiauto ja testeissä ilman maailmanmestarin tallia tai Nelson Piquetia radalla sen käyttäminen oli ollut sallittua.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Aluksi Zakspeedin piti ilmoittautua alkuvuodesta 1984 jo Hockenheimiin Saksan Grand Prixiin elokuussa, mutta se oli siirretty myöhemmin kaudella 1984 lokakuussa ajettavaan Euroopan Grand Prixiin. Zakspeedin ajoista kertoi kuitenkin se, että ATS-talli lainasi Manfred Winkelhockia elokuussa 1984 ajamaan Hockenheimin radalla shakedown-testit ja suoratestiä radalle. Vain jonkin aikaa ennen Euroopan Grand Prixiä Winkelhock oli testannut Monzan ATS:n äkkilähtönsä jälkeen julkisuudelta piilossa Zakspeedin autoa Nürburgringin radalla ja lisäksi syyskuun aikana vielä Misanon radalla. Winkelhockin mukaan auto oli täynnä ongelmia ja sääntöjenmukaisuus autolla oli prototyyppiaseman takia kyseenalainen.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Lopulta Zakspeedin testiryhmään oli kuulunut useita kuljettajia joista kaudella 1984 kuuluisimmat olivat Klaus Ludwig, Manfred Schute, Udo Schutz, Hans Hermann ja tietenkin Manfred Winkelhock. Winkelhockilla oli heistä kaikkein parhaimmat mahdollisuudet ajaa mahdollisessa tallin debyyttikilpailussa koska hän oli ATS:n potkujen jälkeen vapaa agentti. Lisäksi hänellä oli muista kuljettajista poiketen superlisenssi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Zakspeedin kohtaloksi tuli olla lopulta osallistumatta kilpailuun Nürburgringin radalle koska tallin henkilöstöä oli vieläkin aivan liian vähän, auton todellinen kehitys oli vaakalaudalla ja testiauton pääsy mukaan kilpailuun oli hyvin kyseenalainen. Lisäksi suunnitelma oli enemmänkin kasattu kautta 1985 varten jo melko hyvissä ajoin. Etenkin kun yksikään sponsori ei ollut halukas tallia tukemaan. Erityisesti kun pienemmät saksalaiset sponsorit olivat näkemässä jo ATS:n luisumisen kohti konkurssia. Lopulta Erich Zakowski päätti, että Zakspeed yrittäisi talvikaudella 1984-1985 saada auton lopullisesti valmiiksi ja ennen kaikkea jonkin selvän sponsorin mukaan. Mikäli jostakin syystä talli olisi ajattanut Manfred Winkelhockia tai ketä tahansa muuta kuljettajaa kaudella 1984 Nürburgringillä niin autoja ei olisi ollut kuin tasan yksi ainoa käytettäväksi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudelle 1985 myös Carl Haas oli tuomassa uuden Team Haasin Lolan ja yhdysvaltalaisten sponsorien suurella tuella F1:siin. Edelleenkin lokakuussa 1984 oli hyvin epävarmaa, että miten moneen kilpailuun ja kuinka talli pystyisi saamaan lyhyessä ajassa tarvittavan rahoituksen kokoon? Sillä ei myöskään ollut vielä kovinkaan paljon suunniteltuja kuljettajia kautta varten.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1984 ehkä suurin shokkiuutinen jossain määrin siihen asti oli kaudesta 1977 lähtien lajissa mukana olleen ja koko rengastoiminnan periaatteet lajissa vyörengasratkaisullaan mullistaneen Michelinin vetäytyminen. Pierre Dupasquierin mukaan rengasjätin johto teki valtavan virheen vetäytyessään lajista rengasmerkin suuren menestyksen hetkellä.

Dupasquier myös ärsytti Michelinin johtokuntaa lausumalla muun muassa, että mikäli hän olisi ollut koko yrityksen johtaja niin hän ei olisi koskaan vetäytynyt silloin kun rengasmerkki tuotti melkein koko ajan vain voittoa lajissa. Michelin aikoi kuitenkin kaikesta huolimatta lähteä lajista voittajana ja tyylillä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Michelinin yllättävä päätös vetäytyä jätti hetkeksi aikaa sen asiakkaat McLarenin, Brabhamin, Renaultin, Tolemanin ja Ligierin eräällä tavalla pelon ja sekaannuksen tilaan. Tosin etenkin McLaren ja Brabham eivät loppupelissä olleet kovinkaan vaivautuneita asiasta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
McLaren ilmoittikin sopineensa sopimuksen Goodyearin kanssa rengastoimituksesta kaudeksi 1985. Se nähtiin varsin odotettuna ja järkevänä päätöksenä. Toki auton sopivuudessa ja toimivuudessa tulisi varmasti olemaan ongelmia omalla tavallaan. Näin ainakin uskottiin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Brabhamilla vuorostaan tehtiin siinä vaiheessa lähes Michelinin vetäytymistä vastaava shokkipäätös. Vastoin Gordon Murrayn ja jopa itse Nelson Piquetin vaatimuksia Bernie Ecclestone piti päänsä ja hylkäsi Goodyearin tarjouksen rahan takia ja allekirjoitti Pirellin kanssa kolmen vuoden sopimuksen renkaista kausille 1985-1987. Mario Mezzanotte loisti ylpeydestä, mutta Nelson Piquet ei juurikaan poislukien välitöntä lehdistöä. Samalla Murrayn sanoin Bernie käytännössä tuomitsi tallinsa tuhoon tällä tempulla. Pirellin renkaat olivat olleet varsin arvaamattomat lajissa siihen asti ja päätöstä pidettiin ainakin alustavasti melkoisena virheenä etenkin asiantuntijoiden piireissä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Renaultilla vuorostaan äänestettiin välittömästi johtokunnassa uudestaan myös F1-tallin vetäytymisestä kauden 1984 jälkeen lajista. Moottoripuolelta vetäytyminen olisi vielä silloin tullut liian kalliiksi, mutta kilpailutoiminta haluttiin lopettaa. Michelinin vetäytyminen tarjosi sille loistavan tekosyyn vetäytyä lajista, mutta kapinaa kannattanut johtokunnan puoli ei edelleenkään nauttinut aivan täysin vakaata kannatusta. Lopulta se hävisi katkeran kamppailun vain muutaman äänen takia. Renault tulisi yrittämään ainakin vielä kerran F1:n mestaruutta kaudella 1985 huolimatta musertavista paineista ja uskomattomasta rahan menosta lajiin. Renault ei äänestyksen jälkeen vielä tiennyt seuraavan kauden rengasvalintaansa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Tolemanille Pierre Dupasquier kävi henkilökohtaisesti pahoittelemassa vetäytymispäätöstä ja samalla Alex Hawkridge hyväksyi pahoittelut, mutta myös tosiasiat. Talli oli nyt joutunut pahaan ongelmaan kautta 1985 ajatellen. Toisin kuin kauteen 1986 asti voimassa olevassa sopimuksessa Michelinin kanssa niin sillä ei ollut nyt renkaita. Sopimuksesta ehdoton puoli Michelinin osalta olisi ollut vuosi 1985 ja ehdollinen puoli kautta 1986 varten, mutta se ei enää ollut pätevä.

Pirelli ja Mario Mezzanotte kieltäytyivät välittömästi edes harkitsemasta renkaiden toimittamista sille. Lisäksi Goodyearin Lee Gaugin mielestä Akronin ylpeys ei nähnyt mitään erityistä syytä toimittaa tallille heidän tarvitsemiaan renkaita. Toki Gaug lupasi ottaa yhteyttä isolle pomolle eli Leo Mehlille ja kertoa asiasta. Valitettavasti Goodyearin renkaista Toleman olisi joutunut myös maksamaan isoa hintaa ja siihen ei Tolemanilla ollut vaihtoehtoa. Mielenkiintoinen rengasongelman ratkaisu oli alkamassa.
 
Ylös