Tulipa tuossa hallituksen puheenjohtajaan kanssa puheeksi, että eikös taloyhtiön hallituksen (vai isännöitsijän?) pitäisi tavalla taikka toisella valvoa vesieristeen tekemistä ja laatua kylppäriremontista?
Ja jos kyllä, niin käytännössä millä tavalla?
Joo, asia ei ole aivan mustavalkoinen vaan paljon monisyisempi, kuten moni lakiin kirjattu asia on.
Yritän jotenkin loogisesti jäsennellä sitä alle.
1. Laki ei edellytä yksiselitteisesti, että vedeneristystyötä tulee valvoa yhtiön taholta. Laki sanoo, että yhtiöllä on
oikeus valvoa osakehuoneistoissa tehtäviä korjaustöitä. (Oli niiden teettäjänä sitten yhtiö tai huoneiston osakas)
2. Laki myös sanoo, että korjaustyötä valvoessaan yhtiön on huolehdittava siitä, että valvonta on riittävällä tavalla järjestetty.
3. Laki sanoo myös, että hallituksen on tehtävässään toimittava huolellisesti, edistäen yhtiön ja sen osakkaiden etua.
Kohtia 1. , 2. ja 3. on tulkittava siten, että hallituksella on harkintavalta sen suhteen mille korjaustöille se katsoo tarpeelliseksi järjestää valvontaa. Ja jos valvontaa järjestetään hallituksen tulee huolehtia siitä, että valvonta on asianmukaista ja riittävää.
Hallituksen vastuiden kannalta tilanteen tekee varsin yksinkertaiseksi se, että jos valvontaa ei ole järjestetty, hallitus vastaa valvonnasta - tai oikeammin sen puutteesta.
Eli riittävän valvonnan järjestäminen on joka tapauksessa yhtiön hallituksen vastuulla.
Jos hallitus ei järjestä valvontaa - ja työstä aiheutuu vahinkoa, joka olisi voitu riittävällä valvonnalla estää, hallituksen jäsenet voivat joutua korvausvastuuseen yhtiölle/osakkaalle aiheutuneesta vahingosta. Job not well done!
Isännöitsijän tai hallituksen velvollisuutena ei ole toimia rakennustyön valvojana, heidän tehtävänsä on järjestää tarpeenmukainen ja riittävä valvonta.
Isännöitsijä voi toki valvojana toimia, jos niin on hallituksen kanssa sovittu. Aika harvoin esim. kaupallisen koulutuksen saanut isännöitsijä on kuitenkaan millään tavoin pätevä valvomaan vedeneristystyötä.
Siihen liittyy erinäisiä vedeneristyskalvon paksuuden varmistusmittauksia ja tiiviyskokeita, joita en ole eläessäni yhdenkään isännöitsijän nähnyt tekevän. Käyvät korkeintaan kylppärin kynnyksellä toteamassa, että "näkyy siellä mömmöä olevan seinillä ja lattiassa"
Omasta mielestäni hallitus toimisi huolellisesti ja omienkin vastuidensa kannalta viisaasti kun ...
1. Se toteaisi kylpyhuoneen vedeneristystyön olevan siinä määrin kriittinen työvaihe, että se pitää tarkastaa/valvoa.
2. Järjestäisi pätevän märkätilatöiden valvojan tekemään valvonnan/tarkastuksen.
Oma mielipiteeni on, että vedeneristys tulisi aina valvoa.
Noin 30-40% ammattitaitoisesti tarkastetuista vedeneristyksistä saa ensimmäisellä tarkastuskerralla hylsyn, eli vedeneristystyö on epäonnistunut.
Kun aloitin nykyisessä duunissani 2008, vedeneristystarkastusten hylsyprosentti oli luokkaa 70%, joten kehitystä on tapahtunut. Ja hylsyjä napsui tasaiseen tahtiin huolimatta siitä oliko vedeneristyksen tekijä "sertifioitu" vedeneristäjä vai ei. Asenne huolelliseen tekemiseen on omassa päässä, se ei riipu siitä onko haettu kurssilta näyttöpahvit vai ei.
Mun mielestäni hallituksen tai isännöitsijän ei pitäisi valvoa lainkaan näitä, kun siellä ei ole osaamista. Ellei siellä nyt satu olemaan alan ammattilainen rivissä (märkätilatöiden valvojan pätevyys). Jonka todennäköisyys lienee alle promille.