Venäläiset keräävät tietoja Suomesta: Näin meitä sorsitaan
Salaperäinen neuvosto kerää Suomessa asuvien venäläisten valituksia.
Suomi-kuva muuttunut - uhritarinat kylvävät Venäjällä länsivastaisuutta
Uhritarinoiden kerääminen on suurvaltapolitiikkaa, varoittavat Venäjä-tutkijat.
Suojelupoliisi vahvistaa olevansa tietoinen Suomessa toimivasta ulkovenäläisten koordinaationeuvostosta. Suposta ei keskiviikkona tarkemmin kommentoitu, mitä mieltä se neuvoston toiminnasta on.
Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa toimiva neuvosto kerää tietoa venäläisvähemmistön syrjinnästä Suomessa. Epäkohdista kannustetaan kirjelmöimään suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Sähköpostilomake löytyy kätevästi netistä.
Vain Kremlissä tiedetään, kuinka paljon valituksia Suomessa asuvat venäläiset mahdollisesti tekevät ja mistä asioista.
Venäläisen kulttuuridemokraattisen liiton puheenjohtaja Kyösti Kozlov sanoo, että Suomessa on runsaasti ryssävihaa, russofobiaa, rasismia, Karjala takaisin -henkeä ja talvisodan traumoja. Kozlovin mukaan valitusmahdollisuus Putinille on "loistava tuki ja turva" Venäjän kansalaisille Suomessa.
Neuvostoon kuuluu myös Venäjän Suomen suurlähetystön henkilökuntaa. Epävirallisesta ja rekisteröimättömästä elimestä ei ole jäsenluetteloa saatavana. Samantyyppisiä neuvostoja Venäjä on perustanut moniin muihinkin maihin.
Väärä presidentti
Venäjä-asiantuntijoiden mukaan Venäjän medioihin levinneet uhritarinat ovat suurvaltapolitiikkaa. Pahimmassa tapauksessa niitä voitaisiin käyttää syynä, jonka varjolla Venäjä tunkeutuisi toisen valtion alueelle suojelemaan kansalaisiaan.
Suomessa on lähes 70 000 venäjänkielistä maahanmuuttajaa. Heistä yli 20 000:lla on kaksoiskansalaisuus. Lisäksi yksinomaan Venäjän kansalaisia on 31 000.
Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith pitää outona, että valituksia Suomen oloista kerätään naapurimaan presidentille.
- Jos haluaa aidosti apua, oikea tie olisi Niinistö, ei Putin.
Huoltajuusriidat
Venäjän hallitus on nostanut suomalais-venäläiset huoltajuusriidat esille monta kertaa. Suomen hallitus on aina vastannut, etteivät ne kuulu poliitikkojen vaan oikeuslaitoksen ja viranomaisten ratkaistaviksi.
Pari vuotta sitten Venäjän ulkoministeriö laati kriittisen raportin mm Suomen, Ison-Britannian ja Baltian maiden ihmisoikeustilanteesta.
Silloin Venäjä valitti esimerkiksi maahanmuuttajiin kohdistuvasta syrjinnästä ja huostaanottojen yleisyydestä Suomessa. Raportissa mainittiin esimerkiksi huoltajuusriita, jossa venäläinen äiti vei ensin nelivuotiaan pojan kotimaahansa, ja sitten isä salakuljetti pojan suomalaisen diplomaatin avustuksella takaisin Suomeen.
TUULA MALIN