Tänne kaikki merkityksettömät ilmoitukset, vol X

Status
Ei avoinna uusille viesteille.

Örfil

Guest
Tarkoitatko, että on ihan sama käyttääkö "lähiaikoina" vai "viime aikoina" ilmaisua?. Eipä sillä paljon väliä tietysti ole. Vastaavasti eilen ja huomenna sanoja voisi käyttää ristiin. Molemmat kuitenkin viittaavat läheisiin ajankohtiin.

Joo, tarkoitat. Ei tarvitse vastata.

Vauva.fi:

Vierailija 11.2.2010 klo 11:10 1/8

Lähiaikoina/viimeaikoina - miten voi ollla niin vaikea asia?!!

Miksi, oi miksi ihmiset sanovat LÄHIaikoina tarkoittaessaan VIIMEaikoina? Miten voi olla niin vaikeaa ymmärtää sanan lähiaikoina viittaavan ajassa eteenpäin?
Nikki "Vierailija" meni tosin vähän vipuun oikeinkirjoitusasussa.

Kielikello:
Kielikello 3/2010

Sari Vaula

Kysyttyä
Lähiaikoina

Kysymys: Nettisivuilla kerrotaan, että Ilmatieteen laitoksen salamatutkija on ollut innoissaan lähipäivinä. Onko ilmaus oikein vai pitäisikö sanoa viime päivinä?

Vastaus: Nykyään ei ole aivan harvinaista, että lähi-sanalla viitataan myös menneeseen aikaan. Tämä särähtää pahasti monien kielikorvaan. Suosituksen mukaan lähi-sanan avulla kerrotaan ensisijaisesti tulevasta: lähiajat, lähipäivät, lähiviikot ovat kaikki edessäpäin.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan lähiaika on tulevaisuudessa lähellä olevaa aikaa: pian, piakkoin, pikapuoliin. Adjektiivilla viime kuvataan puolestaan menneisyyttä. Salamatutkija on siis ollut innoissaan viime päivinä. Ilmausten lähiaikoina ja viime aikoina sekoittumiseen voi vaikuttaa se, että on olemassa vakiintuneita lähi-alkuisia sanoja, joilla viitataan menneeseen, kuten lähihistoria ja lähimenneisyys.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Ompa kovaa ruisleippää. Minähän syön tämän, vaikka hampaat tippus.
 

Örfil

Guest
Mielikuvani on että Olga (ex-pohjis) tätä käytti aikanaan paljonkin, joten asian on pakko olla totta.
 
Status
Ei avoinna uusille viesteille.
Ylös