Meneeko Kreikka viimein nurin?

  • Viestiketjun aloittaja jps
  • Aloituspäivämäärä

Kreikan tulevaisuus

  • Ei mene nurin

    Äänet: 1 4,5%
  • Konkurssi, selviää alle 10 v

    Äänet: 6 27,3%
  • Konkurssi, ei selviä

    Äänet: 3 13,6%
  • Tulee sotilasdiktatuuri

    Äänet: 1 4,5%
  • Normaali sekasotku jatkuu

    Äänet: 8 36,4%
  • menee Venäjän kainaloon

    Äänet: 3 13,6%

  • Äänestäjiä yhteensä
    22

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Mä olin aikanaan vielä ensimmäisen apupaketin kannalla mutta sen jälkeen Kreikka olisi pitänyt päästää kaatumaan.
Mä olin tuosta ihan samaa mieltä. Sen ensimmäisen vuoden aikana rahoittajat ehtivät laskemaan mahdolliset tappionsa ja diskonttasivat ne. Kreikan kaatumaan päästäminen olisi myös ollut hyvä opetus siitä, mitä seuraa, jos holtittomasti elellään.

Yleisessä asiakeskustelussahan tuosta oli Kreikan sähläilystä oli paljonkin puhetta ja hämmästelyä, kun kreikkalaiset aina lupasivat ja jättivät tekemättä, kunnes sanottiin, ettei rahaa enää tule, jos muutoksia ei tehdä.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Eniten nauratti noissa Archien teeseissä, että jos Suomessa nostettaisiin eläkeikää yhtä paljoin kuin Kreikassa, niin täällä jäätäisiin eläkkeelle 70 vuotiaana.:D

Voisko se johtua siitä, että Kreikassa tuo eläkeikä on alkanut siinä 50 vuoden haminoissa. Että olisi vähän varaa nostaakin sitä. Esim. Suomen tasolle?
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Näkyy graaffista sekin, että Italia jatkaa entiseen malliin eli ei ole ilmeisesti reagoinut kylliksi. (laskeva trendi)
Suomella lievää nousua, mutta pitäisi ehkä olla jyrkempää.

Graaffista voisi myös arvioida Kreikan "teoreettiseen" (mahdottomaan?) nousuun kuluvaa aikaa. (jos olisi eurossa ja sopisi paketista) Jos siis vertaillaan Irlantiin. Irlannin vauhdilla
90 --> 96 meni siis noin kahdessa vuodessa (2013-2014) Kreikalla vauhti tähän menessä vuodessa. (2014: 73 --> 74) Jos Kreikka etenisi Irlannin tasolle Irlannin vauhtia tähän menisi
7 vuotta aikaa. Kirittävää on niin paljon ja keinoja ehkä kuitenkin melko vähän eli tarvittaisiin ihmeitä päästä kuiville. Ei sen puoleen tämä graaffin tulkintakin oli aika poikkitieteellinen, toisaalta en usko myöskään ihmeisiin. :D

Kreikan ongelmat ovat vaan Irlantia huomattavasti suuremmat ja pahoin pelkään, että Syriza on neuvotteluissaan hankaloittanut Kreikan tietä ylös kurjuudesta yhä edelleen.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
pahoin pelkään, että Syriza on neuvotteluissaan hankaloittanut Kreikan tietä ylös kurjuudesta yhä edelleen.
Jos ajatellaan positiivisesti, kunhan Syriza tiputtaa Kreikan 1960-luvulle, niin sieltä sitten on helpompi ponnistaa kasvuun.
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Jos ajatellaan positiivisesti, kunhan Syriza tiputtaa Kreikan 1960-luvulle, niin sieltä sitten on helpompi ponnistaa kasvuun.
Juu silloin ehkä keinovalikoma vaikuttaa kasvuun monipuolisempi. Toisaalta voivat ...tai oikeastaan pysyvät varmasti...siellä 60-luvulla, jos jatkavat yhtä holtittomalla tavalla.

Eikä Kreikka pyöri muiden jaloissa.
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Paska juttu on se että kansa on jo hylännyt hallinnon ja veronkierto/korruptio on lisääntynyt entisestään. Sitä probleemaa ei ihan heti korjata.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Siinä vaiheessa kun Jenkit lopettaa maissinvalmistuksen tukemisen ja poistavat sokerilta tullit nousee hinta aivan älyttömästi!
 

Örfil

Guest
Sokerikeisarin tittelillä olevat käyntikortit, t-paidat ja lippikset on jo painatuksessa.
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Kreikkalaistutkija arvostelee maan eläkejärjestelmää: pieni joukko kahmii rahoja
Eläkejärjestelmä on sekä kallis että epäoikeudenmukainen, sanoo professori Platon Tinios

TALOUS 2.7.2015 2:00 Päivitetty: 2.7.2015 7:38
Paavo Teittinen
HELSINGIN SANOMAT

RIO GANDARA HS
Ihmiset osoittivat mieltään Kreikan parlamentin edustalla tiistaina. Sunnuntaina kreikkalaisten täytyy äänestää muun muassa siitä, hyväksyvätkö he maan velkojien vaatimat muutokset eläkejärjestelmään.

Kreikkalainen eläkeläinen on saavuttanut viiden viime vuoden aikana lähes myyttiset mittasuhteet.

Ajatus hulppeaa eläkettä ja lyhyttä uraa tekevästä helleenistä oli punainen vaate muille euromaille, kun ne alkoivat lainoittaa velkakriisiin ajautunutta Kreikkaa.

Pireuksen yliopiston professori ja maan eläkejärjestelmän johtava asiantuntija Platon Tinios pitää arvostelua pitkälti oikeutettuna.

Tästä kreikkalaiset äänestävät sunnuntaina. "Kansanäänestys heinäkuun 5. päivänä 2015. Pitäisikö Euroopan komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston ehdotus, joka esitettiin euroryhmässä 25. 6. 2015 ja joka koostuu kahdesta osasta, hyväksyä? Ensimmäinen osa on nimeltään 'Uudistuksia nykyisen ohjelman päättämiseksi sekä sen jälkeen' ja toinen nimeltään 'Alustava velkakestävyysanalyysi'." Näkökulma: Ymmärtäisikö tätä suomalainenkaan?

Kreikan eläkejärjestelmä oli ennen kriisiä monin tavoin Euroopan anteliain.

Eläkemenot suhteessa bruttokansantuotteeseen olivat mantereen suurimmat ja eläkeikä alhainen. Täysi eläke karttui nopeasti ja tietylle ihmisryhmälle se oli hyvin suopea.

Asia ei kuitenkaan ole mustavalkoinen, Tinios sanoo puhelimitse. Vaikka Kreikan eläkejärjestelmä oli erittäin antelias, monet luvut eivät olleet vertailukelpoisia muiden euromaiden kanssa.

Esimerkiksi eläkkeiden korvausaste – eläke prosentteina viimeisestä palkasta – saattoi nousta julkisella sektorilla jopa 140 prosenttiin. Sadan prosentin korvausaste oli yleinen.

Tosiasiassa luku on Tinioksen mukaan paljon pienempi, koska kansainvälisissä vertailuissa käytetty tilastointitapa ei ottanut huomioon kreikkalaisten todellisia kokonaistuloja.

Monessa euromaassa ihmetellään yhä, miksi Kreikan vasemmistohallitus haraa vastaan velkojien vaatimissa eläkeuudistuksissa. Eläkejärjestelmän ei arvioida olevan vieläkään kestävällä pohjalla.

Tinios on täysin samaa mieltä. Hän kuitenkin korostaa sen ymmärtämistä, miten ristiriitainen Kreikan eläkemalli on.

Kreikassa suhteellisen pieni, julkisella sektorilla työskentelevä joukko saa yhä hyvin anteliasta kohtelua. Muille systeemi on kylmä.


"Eläkejärjestelmämme rakenteellinen ongelma on, että se yhdistää epäoikeudenmukaisuuden ja kalleuden", professori sanoo.

"Järjestelmää voi kritisoida sen anteliaisuudesta. Vähemmälle huomiolle jää kuitenkin sosiaalipoliittinen puoli, ikäihmisten köyhyys ja sosiaalinen epätasa-arvo. Itse katson asiaa enemmän tältä kantilta – vaikka eläkkeiden rahoitusongelma on itsessään jo riittävän hälyttävä."

Kun Kreikka ajautui kriisiin vuonna 2010, alkoi uudistustyö. Naisten eläkeikää nostettiin seitsemällä ja miesten kahdella vuodella. Eläkeiän alaraja korotettiin 62 vuoteen. Täyteen eläkkeeseen oikeuttavien työvuosien määrää nostettiin viidellä vuodella. Korvausastetta leikattiin.

"Uudistukset ratkaisivat monia ongelmia – paperilla."

Tinioksen mukaan poliitikot suojelivat lähivuosina eläkkeelle jäävää suurta ikäluokkaa, joiden etuihin ei monissa tapauksissa tullut mitään muutoksia. Heihin sovellettiin ja sovelletaan pitkälti yhä vanhoja sääntöjä.

Kaikki muutokset koskivat käytännössä nuorempaa, tulevaisuudessa eläkkeelle jäävää sukupolvea.

Vuonna 2012 myös vanhempaa sukupolvea rokotettiin, kun yli 2 000 euron kuukausieläkettä leikattiin 40 prosenttia. Pienempiä eläkkeitä leikattiin 14 prosenttia.

"Nuoret ja vanhat on pakotettu tukemaan keskimmäistä sukupolvea."

Vaikka uudistuksia on tehty, eläkejärjestelmä on professorin mukaan hajoamassa. Porsaanreikien lisäksi sitä rasittaa talouskriisi sekä väestörakenne.

"Menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden ongelmat. Se on räjähdysherkkä yhtälö."

Kalliin järjestelmän takia muut osat hyvinvointivaltiosta ovat alikehittyneitä.

"Esimerkiksi perheiden ja työttömien tuet ovat hyvin puutteellisia. Meillä ei Kreikassa ole hyvinvointivaltiota, meillä on eläkevaltio."

Niin... eli on tehty muutoksia mutta käytännössä ei juurikaan..
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Kyllähän Kreikan velat ovat pitkälti tulleet "hyvinvointivaltion" rakentemisesta, johon ei ole ollut oikeasti varaa. Suomihan tekee parhaillaan kreikkoja samalla saralla. Ylläpidetään tasoa, johon ei ole varaa ja velkaannutaan huimaa vauhtia.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Kaikkihan sen tiesi. Harvempi velkasaneeraus alkaa lisälainan nostamisella. Velkoja olisi pitänyt leikata heti ja kärsijöinä olisi pitänyt olla pankkien. Sitten uudistuksia ja sitten tukipaketteja. Nyt tehtiin aivan väärässä järjestyksessä.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Niin, näinhän me voimme nyt jälkikäteen todeta.
Se oli kyllä erittäin varteenotettava vaihtoehto aikanaan, josta talouslehdissä kirjoiteltiin paljonkin.

Poliitikot tapansa mukaan "myivät" vain omaa vaihtoehtoaan ainoana ja oikeana.
 

Örfil

Guest
Taloustiede ei ole eksaktia tiedettä. Puolet siitä on silkkaa arvailua ja jälkiviisaiden määrä on suurin ihan millä mittarilla tahansa.
Onneksi ja luojan kiitos olen insinööri - elämä on näin paljon helpompaa :thumbup:
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Eipä tuossa taloustieteestä ollut kyse vaan puhtaasta maalaisjärjestä. Mutta kuten tässä tuli jo esille, niin keskeiset poliitikotkin tajusivat ettei Kreikka selviä.
 
Ylös