Hallitus aikookin leikata lomarahoista 30 prosenttia. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan lakisääteinen oikeus lomarahaan tulee kaikille.
– Joidenkin asema hieman paranee, joilla lomarahaa ei ole ollut, Sipilä sanoi maanantai-iltana.
Sitä tiedotustilaisuudessa ei kerrottu, mitkä työntekijät jäävät tällä hetkellä ilman lomarahaa. Kysyimme asiasta eri asiantuntijoilta.
Työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen SAK:sta sanoo, että lomarahat kuuluvat hänen tietojensa mukaan kaikille aloille, joissa on työehtosopimus. Rönni-Sällinen heittää karkean arvion, jonka mukaan työehtosopimukset kattavat noin 85 prosenttia kaikista aloista.
– Esimerkiksi kuntokeskukset ovat sellaisia, joissa työntekijöillä ei ole yleensä työehtosopimuksia eikä muutenkaan sopimuksia.
Lomarahojen viemisestä lakiin ovat siis hyötymässä ne työntekijät, joiden alalla ei ole tai työsuhteessa ei noudateta työehtosopimusta.
– Saattaa myös olla aloja, joilla on työehtosopimus, mutta osa työntekijäryhmistä on sen ulkopuolella – esimerkiksi ylemmät toimihenkilöt tai johtavissa asemissa olevat työntekijät, Rönni-Sällinen sanoo.
Ovatko siis Sipilän hallituksen uuden lomarahalain suurimmat voittajat hyvätuloisia, korkeasti koulutettuja toimihenkilöitä ja johtajia, jotka ovat työehtosopimuksen ulkopuolella?
Ei ainakaan korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestön Akavan työelämäjohtajan Maria Löfgrenin mukaan.
Löfgren sanoo, että Suomessa on vakiintunut käytäntö, niin sanottu talon tapa: Jos lomarahoja maksetaan yrityksen muille henkilöstöryhmille, sitä maksetaan myös yrityksen korkeimmilla palleilla oleville henkilöille.
– Sellaisia työpaikkoja, joissa lomarahaa ei tunneta, on aika vähän. Näillä toimialoilla ei ole millään henkilöstöryhmällä, ei duunareilla tai ylemmillä toimihenkilöillä, lainkaan työehtosopimuksia.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n neuvottelujohtaja Teemu Hankamäki sanoo, ettei ylemmillä toimihenkilöillä ole työehtosopimuksia ainakaan metsäteollisuudessa, elintarviketeollisuudessa ja kaupan alalla.
– Löfgren on varmasti siinä oikeassa, että ylemmille toimihenkilöille maksetaan lomarahaa, vaikkei ole työehtosopimusta taustalla. Voi olla, että mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä enemmän tätä noudatetaan.
Hankamäki epäilee, että pienemmissä ja järjestäytymättömissä yrityksissä lomarahan maksu ylemmille toimihenkilöille voi olla harvinaisempaa.
– Osalla lomaraha perustuu työehtosopimuksiin ja virkasopimuksiin, osalla perustuu siihen, että henkilö on omalla työsopimuksellaan sopinut lomarahan maksamisesta. Sitten on joukko, johon ei noudateta sopimusta. Mikä on sen joukon osuus, joka ei saa lomarahaa – ja ketä he ovat – siihen on vaikea vastata.
Suomen Yrittäjät kertoi myöhään maanantai-iltana työ- ja elinkeinoministeriön arviosta, jonka mukaan työehtosopimusten ulkopuolella yksityisellä sektorilla työskentelee noin 225 000 palkansaajaa.