Voiskohan ravinnon ohella myös treenin 'hajottavuutta' olla syytä tarkkailla?
riskitekijäksi mainitaan mm. marathon running
Kappas. Olisikin mielenkiintoista jos arvot olisi koholla pitkien lenkkien vuoksi!
Tuli tuossa eilen mieleen, kun olin laskeskellut noita protskumääriä, että puheeni kreatiinin munuaisarvojen nostattavasta vaikutuksesta ei ehkä pidä paikkaansa. Lisäksi olin syönyt viikon tulehduskipulääkekuurin ja unohdin mainita siitä lekurille. Syyllinen saattaa olla siinä noille kohonneille arvoille. Postaan tämän mieluumin tänne, kuin Vapaalle, jossa mukaan sotkeutuu väistämättä liikuntaa harrastamattomia keskustelijoita tyyliin "en tarvitse koskaan mitään lisiä, ne ovat siis turhia, ihan kaikille".
Mutta summa summarum, asia on tsekattu ja määrät menevät jotakuinkin näin ja kreatiinia otan vain 2-3 kertaa viikossa.
Päivän max annos (2-3 x vko):
1 x kreatiini 5 g
1 x glut 5 g
1 x hera 28 g
2 x raej 22,4 g
6 x juusto 24,3 g
6 x leipä 18 g
2 x jogurtti 6 g
ruoka 5 g
muu 5 g
jäätelö 5 g
Yht 124 g
Päivän min annos (4-5 x vko)
105 g
Arvioitu tarve 121 g
En eritellyt herassa olevia eri aminohappoja erikseen, niissä lienee erilaiset vaikutukset sen typen tuotossa per aminohappo, mutta pelkkä kokonaismäärä on riittävä.
Kuten havaittavissa, kreatiinin määrä on mitätön kokonaismäärässä ja otan sitä paljon vähemmän kuin suositus on, mutta vaikutus treeneihin on kiistaton.
Saman totesi isäni aikanaan, joka nosti penkkituloksensa yhden syksyn aikana (4 kk) 70 kg -> 95 kg kreakuurin avulla. Ikää oli tuolloin isännällä n. 65 vuotta.
Käytän vain Fitnesstukun tuotteita ja luotan, että tuoteturvallisuus on niin hyvä, kuin kertovat. Yhtälailla siihen on luotettava, kuin jos ostaa nautasika -jauhelihapaketin ja luottaa ettei sinne ole jauhettu vanhoja työrukkasia, traktorinrenkaita ja sikalan vanhaa hiirikissaa jatkeeksi.
Mutta kuten kaikessa,
järki käteen ja kohtuus kaikessa ja on hyvä olla kuussalla omasta tilanteestaan, seurata sitä järjestelmällisesti. Yletön proteiinimättö on turhaa ja jopa vaarallista (terveet munuaiset kestävät 5 x yli suositusten menevät määrät) ja lisäksi rahaa menee hukkaan. Mutta pieni hienosäätö voi olla tarpeellista ja se on kunkin itse kohdallaan kokeiltava, seurattava ja sen jälkeen analysoitava että onko lisistä hyötyä vai ei.
Jos omalla kohdalla kokee niistä olevan hyötyä, joko henkisessä mielessä tai sitten suoraan treeniexcelissä, vaa'assa, lihasmassaprosentissa ja rasvaprosentissa nähtynä, niin mikä ettei? Jos ei koe hyötyä, loppupäätelmä on vastakkainen.
Olen onneksi siinä "onnellisessa asemassa" että tilaani seurataan edelleen 2 x vuosi laajoin verikokein ja verikokeiden arvoja minulla on excelöitynä muutenkin vuodesta 2010 alkaen. 2000 luvun taitteesta on toinen mokoma paperiversioina tallessa. Seuraavat verikokeet on ensi viikolla ja sittenpähän näen taas missä mennään.