Brexit or not - so what?

Miten luulet että Brittien äänestyksessä käy?


  • Äänestäjiä yhteensä
    13

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Uskon että Brexitin haittojen suhteen ilmassa on voimakasta liioittelua. Tilanne olisi aivan erilainen jos britit olisi euron jäseniä. Kyseessä on ennen kaikkea poliittinen ongelma, ei taloudellinen. Ja poliittiset ongelmat voidaan ratkoa sopimalla, joten asiat eivät nykytilasta välttämättä kovin draamaattisesti lopulta muutu.

Jos katsotaan isompaa kuvaa, niin maailman kaikki isot talousalueet (usa, kiina, japani, eu) ovat yhtäaikaa ylivelkaantuneita eikä niiden kasvu käynnisty edes nolla- tai miinuskoroilla. Tämän ongelman rinnalla Brexit kuin kärpäsenpaska pilvenpiirtäjän seinässä. Tosin myös samalla paljon helpommin hallittavissa.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Näköjään yksi äänestys teki briteistä rasisteja. Suomalaisetkin saaneet osansa siitä nyt.
Juttu:
Rasismi roihahti Briteissä - suomalaisetkin vihan kohteena

EU-eropäätöksestä hullaantuneet hätistelevät ulkomaalaisia törkein sanankääntein.

Brittimedioiden mukaan myös pienet lapset ovat joutuneet rasismin uhreiksi Brexit-äänestystuloksen selvittyä.

Isossa-Britanniassa asuvat ulkomaalaiset kertovat ilmapiirin muuttuneen saarivaltiossa radikaalisti. Osa rasismia kokeneista ei edes ole EU-siirtolaisia, vaan Isossa-Britanniassa syntyneitä ja kasvaneita.

Englannissa kolme vuotta asunut suomalainen nainen kertoo maassa vallitsevan ilmapiirin muuttuneen Brexit-äänestyksen jälkeen huomattavasti.

- 17-vuotias tyttäreni käveli suomalaisen kaverinsa kanssa Salusbury Roadilla, lähellä Queens Parkia Luoteis-Lontoossa. He puhuivat keskenään suomeksi, kun yllättäen vanhempi mies alkoi huutaa hänelle, että "Get out of this country you f**king Polish whore". (suom. Häivy tästä maasta senkin puolalainen huora).

Äidin mukaan tytär oli ollut tapahtuneen jälkeen lähinnä hölmistynyt. Huutelua enemmän tyttö on huolissaan opiskelumahdollisuuksistaan ja muista tulevaisuuden näkymistä maassa.

- Sanoin hänelle, että seuraavan kerran ota tyypistä kuva tai video, jos voit, koska sitten voidaan raportoida poliisille. Sanoin, että moista ei tarvitse tai saa sietää, äiti kertoo.


Aiempaa rajumpaa

Suomalaisnainen sanoo kokeneensa rasismia Englannissa aiemminkin, mutta se on ollut paljon hienovaraisempaa.

- Olen törmännyt rasismiin töitä hakiessa. On sanottu, että "emme palkkaa eurooppalaisia täällä", mutta asia on esitetty lähes anteeksipyytävään sävyyn. Nyt se on muuttunut suorapuheiseksi ja kohteliaisuus on siitä kaukana.

Asiakaspalvelutehtävissä toimiva suomalaisnainen kertoo Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa saaneensa itsekin osansa uudesta ilmapiiristä.

- Asiakas sanoi minulle töissä, että jos lähden, tulee englantilaiselle työpaikka. Asiakas oli tuttu, joten sanoin vain, että enpä ole kyllä mihinkään lähdössä, ja kiva kun ajattelit parastani. Satun olemaan britin kanssa naimisissa, että pitäisikö tässä erokin ottaa, nainen ihmettelee.


"Ei henkilökohtaista"

Hän kertoo keskustelleensa EU-eron puolesta äänestäneiden kanssa.

- Paljon kuulee Brexitin leave-äänestäjiltä, että "ulkomaalaiset ulos", mutta sitten he sanovat, että "ei me nimenomaan sinua vastaan olla, mutta se nyt ei vaan käy, että tänne tullaan muualta hommiin. Englannin yleinen palkkataso on jo sen takia laskenut, eikä omille riitä töitä".

Nainen harmittelee muutosta.

- Täällä on saanut tähän asti olla rauhassa. Asutaan sentään maailman monikulttuurisimmassa kaupungissa, jonka ihanimpia piirteitä ovat olleet juuri se värikkyys, avoimuus ja kaikkien suvaitsevaisuus muita kohtaan. Ilmapiiri näyttäisi nyt muuttuneen nopeasti, kun muidenkin kokemuksia kuuntelee.

Isossa-Britanniassa asuvien suomalaisten Facebook-ryhmissä muutkin suomalaiset ovat kertoneet vastaavanlaisista kokemuksista. He ovat saaneet osakseen huutelua ja esineillä heittelyä. Helsingin Sanomille haastattelun antanut Walesissa asuva nainen kertoo kohdanneensa asiakaspalvelutyössä ivaa ulkomaalaisuudestaan perjantaina.

Selväpäisen oloinen mies oli kiroillut ja ihmetellyt, miten ulkomaalainen voi kaataa hänelle tuopillisen. Mukaan oli liittynyt myös miehen ystävä. Kaksikko pilkkasi ulkomaalaisia ja sanoi tarvitsevansa sanakirjan ymmärtääkseen naista. Lopulta he kieltäytyivät maksamasta oluistaan ulkomaalaiselle. Paikalle tullut vuorovastaava joutui ojentamaan heitä huonosta käytöksestä.

- Enemmän täällä englantilaisia pilkataan. Äänestyksen takia osasin kuitenkin varautua tällaiseen, nainen sanoi Helsingin Sanomille.

Puolalainen Anna Woydyla on asunut Isossa-Britanniassa 11 vuotta ja tehnyt töitä ravintolassa. Hän kertoo olevan äärimmäisen huolestunut tulevaisuudestaan maassa. Britanniassa asuu yli 700 000 puolalaista.

Some-sota

Twitterissä Briteissä ryöpsähtäneestä rasismista on puhuttu kiivaasti viime päivinä. Vastakkainasettelua juhlivien ja pettyneiden äänestäjien välillä on tiukentanut entisestään se, että kaikkia eron puolesta äänestäneitä on syytetty rasisteiksi.

Eroa halunneet puolustautuvat esimerkiksi huomauttamalla, että "tulevaisuudesta välittämisessä ei ole mitään rasistista". Osa Twitter-keskustelijoista on sitä mieltä, että nyt ilmenneiden rasismitapausten takana on pieni joukko kiihkoilijoita, jotka luulevat, että puolet äänioikeutetuista briteistä on heidän kanssaan samaa mieltä.

- Kaikki eron puolesta äänestäneet eivät ole rasisteja, mutta kaikki rasistit äänestivät eroa, muotoili yksi käyttäjä.


Rasistiset kortit järkyttävät

Britannian mediassa uutisoitiin maanantaina maassa ilmenneista rasismitapauksista.

Uutistoimisto Bloombergille haastattelun antanut työväenpuolueen poliitikko Seema Malhotran mukaan yhteisöt ympäri Britanniaa ovat "jakautuneet ja ruhjeilla" Brexitin takia. Hän puolustaa väitettään kertomalla lontoolaiselta opettajalta saamastaan viestistä, jossa opettaja kertoo jopa pienten koululaisten joutuneen rasistisen käytöksen uhriksi.

- Eräs huusi, että miksi täällä on vain kymmenen valkoista koko luokassa? Miksi emme kouluta englantilaisia, Malhotran kertoo viestissä lukeneen.

Toisessa tapauksessa aikuinen ihminen oli lähestynyt koululaisia

- Teidän sakki vie meidän työpaikkamme. Te olette ongelma. Viette työt ja maan, vieras oli sanonut lapsille.


Rasistisia kortteja

Paikallislehti Cambridge News puolestaan kertoo poliisin aloittaneen tutkinnan rasistisista korteista, joita on levitelty ympäri Cambridgeshiren kreivikunnassa sijaitsevaa Huntingdonia.

Lehden mukaan laminoituja kortteja on jätetty myös koulujen pihoille sen jälkeen kun Brexit-tulos ratkesi. "Lähtekää EU:sta! Ei enää puolalaisia syöpäläisiä", korteissa luki englanniksi. "Menkää kotiinne, puolalainen saasta", korttien kääntöpuolella kehotettiin puolaksi.

Korteista Cambridge News-lehdelle kertoi muun muassa äitiään perjantaina tapaamaan mennyt 37-vuotias nainen.

- Minua kuvotti, kun huomasin, mitä joku oli jättänyt hänen ovelleen. Äidilläni on muutamia puolalaisia naapureita, jotka ovat todella mukavia, ja hän oli hyvin vihainen nähtyään kortin, nainen kertoo.

- On sairasta, että joku näkee sen vaivan, että kirjoittaa, tulostaa, laminoi ja levittää tällaisia, nainen sanoo lehdelle.

Lähteet: Bloomberg, Cambridge News
 

Lunssila

Well-known member
Liittynyt
6.6.2008
Viestit
18217
Minnekköhän Antti Holma seuraavaksi muuttaa. Kun rasisteja on Britanniassakin.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Lueskelin Wikipediasta tuosta UKIP-puolueesta. Edellisissä europarlamenttivaaleissa siitä tuli suurin brittipuolue Euroopan parlamentissa, saivat 24/73 paikoista. Britannian parlamenttivaaleissa se sai viime vuonna 12,6% äänistä, mut äänet on hajaantuneet niin monelle, että saivat vain yhden edustajan 650 jäsenen alahuoneeseen. Eli vaikka tuo Farage nyt naureskelee niin hänen puolueensa käytännön valta muuttuu luokkaan kärpäsenpaska brexitin toteutuessa.

Seuraavat parlamenttivaalit Britanniassa on vasta 2020.
 

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Mä luulen samaa.

Mitäs mieltä olette tästä?

https://www.facebook.com/nigelfarageofficial/videos/1056952377685698/

Onhan tossa paljon munaa, mutta onko vähän liikaakin jos pitäis alkaa neuvotella rakentavasti jostain tulevasta. En tiedä.
Jeps. Kuulosti tosiaan siltä, ettei ollut järin diplomaattinen puhe. Vähän niinkuin ovet paukkuen lähtö (ja ehkä vielä räväkkäämpääkin on tulossa) jostakin eli ei välttämättä generoinut hyvää henkeä jatkoon. Puheen aikana tuli sellainen tunne...poislukien eu-kollegoiden härnääminen työtekoon liittyen - puheen olleen enämpi kotimaahansa.

Tämän jantterin uskottavuutta vie tosin Brexit kampanjan valheet. Olkoonkin, että mies ei omien puheittensa mukaan koskaan itse väittänyt esim. puhunneensa siitä 350 miljoonasta per päivä terveydenhuoltoon. Käyttämässänsä brexit -linja-autossa oli tosin ko. mainos eli ei kiistänyt kampanjan aikana vaan heti sen jälkeen. En nyt kovin suoraselkäisenä tyyppinä ainakaan itse pidä tätä tyyppiä. Nooh..kaiketi britit tietää parsemmin. Ja ehkä tyyppi on kuitenkin parempi, kuin tämä ex-pormestari, joka vaikuttaa enämpi tosiaan helppoheikiltä. :D

Mitä sisältöön muuten tulee, niin saattaahan siinä olla pointteja. Aiemmin tässä toikissa on käytetty mielestäni hyvää termiä eli eu mikromanageeraa ja se on todellakin liikaa. Toisin sanoen osa asioista joita "sieltä pukkaa direktiiveinä" on täysin turhanpäiväisiä ja vievät pois päätäntävaltaa paikallisilta ja syövät pelkästään EU:n uskottavuutta. Sikäli tämä rulianssi saattaa generoida ihan hyvääkin lopulta.

Ja jos nyt ajatellaan brittien olemista EU:sta tähän saakka, niin onhan noilla käsittääkseni ollut paljon erivapauksia eli britit eivät muutenkaan ole EU:n mallimaa. Joskin melkoisen summanhan nuo ovat pulittaneet ja ovat nettomaksajia.

Toinen mitä fundeeraan kokonaisuuden kannalta koskee tulevia voimasuhteita eli väheeköhän MEP:ien määrä brittien edustuksen verran eli 73! MEP:ien määrä on nyt yhteensä 766 ja suoran vähennyksen jälkeen 693 (on toki mahdollista, että 73 jaetaan seuraavissa vaaleissa suhteessa valtioiden nykyiseen mep:ien määrään, joka on suhteessa väkimäärään) Jos määrät jäisivät entiselleen ja todennäköisesti ennen seuraavia vaaleja näin kävisikin. Suomen MEP:ien lukumäärä on 13 eli 1.7% --> 1.8% (esim. Saksa 12,5% --> 13.9%) Suhteessahan isommat maat kasvattaisivat osuuttaan kokonaismäärästä enemmän. Tämä siis maan mukaan, mutta ratkaisevampaa lienee se mihin polittiseen ryhmään yksittäisen maan mepit kuuluvat. Briteillähän taisi olla jo melkoinen edustus EU kriitikoista, jotka ei ehkä päätöstenteon kannalta olleet EU:lle eduksi. Ja pienempien maiden päätösvalta tai painoarvo saattaa prosenttimääristä poiketen kuitenkin nousta sen jälkeen, kun muista toimielimistä lähtee isohko määrä brittejä huitsin nevadaan. Ehkäpä yhden isomman valtion poislähtö itseasiassa parantaa pienten maiden vaikutusvaltaa?

Tosin olen edelleen sitä mieltä, että EU:n ja Suomen taloudelle tuli/tulee tästä sen verran paljon takapakkia että ei hyvä heilu. Työttömiä on jo nyt ihan tarpeeksi ja laman loppu häämöttää entistä kauempana.
 
Viimeksi muokattu:

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Orpo ärähti jo hallituskumppani Persuille että eropuheet heikentää Suomen kilpailukykyä ja on edesvastuutonta.
 

Örfil

Guest
Päivän lehdestä pari mielenkiintoista pointtia:

- Britannian nettomaksu on tällä hetkellä 33,3 mrd puntaa/v
- Eta alueen jäsenenä maksu olisi (= "Norjan malli") 31,4 mrd puntaa/v

Noin yleisesti laskettuna sisämarkkinamaksu on 94% koko potista, jonka jo EU:n jäsen maksaa. Tuo 6% on se näennäinen säästö.

Norja joutuu hyväksymään sellaisenaan melkoisen osan EU:n laeista ja direktiiveistä, ilman mitään sananvaltaa niihin. Britannian osa tulee olemaan sama.

Brexit -väki haluaa rajoittaa maahanmuuttoa, mutta siihen eivät tule samaan mitään aseita nykytilanteeseen verrattuna.

Mun pojat ovat just Lontoossa lomalla ja viestin mukaan "ihmiset ovat ihan hulluina". Mielenkiintoista kuulla reissutarinoita sieltä, kun palaavat.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Norjan ja Sveitsinkin mallissa maat joutuvat hyväksymään monet EU-säännöt ilman vaikutusmahdollisuuksia. Myös maahanmuuttoon koskevia.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Osborne: Veronkorotuksia tulossa


Britannian valtiovarainministerin
George Osbornen mukaan EU-kansan-
äänestyksen tulos tietää briteille
väistämättä veronkorotuksia ja
menoleikkauksia
.

- Meidän on osoitettava maallemme ja
maailmalle, että olemme hallitus, joka
kykenee elämään tulojensa mukaan,
Osborne sanoi BBC:n haastattelussa.

Hän ilmoitti myös, ettei tavoittele
konservatiivien puheenjohtajan ja
samalla pääministerin paikkaa.

- En usko voivani olla ihminen, joka
juuri nyt yhdistää puolueen, Britannian
EU-eroa vastustanut Osborne sanoi.
Voisko noistakin äänestää?
 

Örfil

Guest
Kop. Tässäkin asiassa moni asia nivoutuu yhteen ja ne pitää ottaa huomioon. Ei ole erikseen "EU:ta", "taloutta" tai "puolustusasioita", kaikki ne liittyvät siihen yhteen isoon asiaan, jota me kutsumme yhteiskunnaksi ja siihen, kuinka se toimii.

Aamulehti, yleisönosasto tänään:

Näytä liitetiedosto 22973
 

Örfil

Guest
Kaipaisin listaa asioista, jotka ei toimi ja kuinka ne toimivat, jos ei olla EU:ssa.
Ja muista negatiivisista seikoista, joita ero toisi tullessaan.

Kaikkea ei voi mitata rahassa, kuten sitä, ettei olla Moskovan talutusnuorassa.

En tiedä, olenko ainoita jotka ovat olleet täysi-ikäisiä ja töissä -70 luvulla ja muistavat ne ajat + kuinka elämä on parantunut vuosien mittaan ja etenkin mitä EU on tuonut tullessaan.
Minusta -70 luku ja osin vielä -80 lukukin oli ajoittain aivan helvetin ankeaa ja näköalatonta aikaa.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Lueskelin Wikipediasta tuosta UKIP-puolueesta. Edellisissä europarlamenttivaaleissa siitä tuli suurin brittipuolue Euroopan parlamentissa, saivat 24/73 paikoista. Britannian parlamenttivaaleissa se sai viime vuonna 12,6% äänistä, mut äänet on hajaantuneet niin monelle, että saivat vain yhden edustajan 650 jäsenen alahuoneeseen. Eli vaikka tuo Farage nyt naureskelee niin hänen puolueensa käytännön valta muuttuu luokkaan kärpäsenpaska brexitin toteutuessa.

Seuraavat parlamenttivaalit Britanniassa on vasta 2020.
Olisipa meilläkin yhtä hieno vaalijärjestelmä, niin eduskunnassa pyörisi noin kolme puoluetta, joitten paikat menisivät ihan vastoin mitään kannatuslukuja.
 
Ylös