Rasismi roihahti Briteissä - suomalaisetkin vihan kohteena
EU-eropäätöksestä hullaantuneet hätistelevät ulkomaalaisia törkein sanankääntein.
Brittimedioiden mukaan myös pienet lapset ovat joutuneet rasismin uhreiksi Brexit-äänestystuloksen selvittyä.
Isossa-Britanniassa asuvat ulkomaalaiset kertovat ilmapiirin muuttuneen saarivaltiossa radikaalisti. Osa rasismia kokeneista ei edes ole EU-siirtolaisia, vaan Isossa-Britanniassa syntyneitä ja kasvaneita.
Englannissa kolme vuotta asunut suomalainen nainen kertoo maassa vallitsevan ilmapiirin muuttuneen Brexit-äänestyksen jälkeen huomattavasti.
- 17-vuotias tyttäreni käveli suomalaisen kaverinsa kanssa Salusbury Roadilla, lähellä Queens Parkia Luoteis-Lontoossa. He puhuivat keskenään suomeksi, kun yllättäen vanhempi mies alkoi huutaa hänelle, että "Get out of this country you f**king Polish whore". (suom. Häivy tästä maasta senkin puolalainen huora).
Äidin mukaan tytär oli ollut tapahtuneen jälkeen lähinnä hölmistynyt. Huutelua enemmän tyttö on huolissaan opiskelumahdollisuuksistaan ja muista tulevaisuuden näkymistä maassa.
- Sanoin hänelle, että seuraavan kerran ota tyypistä kuva tai video, jos voit, koska sitten voidaan raportoida poliisille. Sanoin, että moista ei tarvitse tai saa sietää, äiti kertoo.
Aiempaa rajumpaa
Suomalaisnainen sanoo kokeneensa rasismia Englannissa aiemminkin, mutta se on ollut paljon hienovaraisempaa.
- Olen törmännyt rasismiin töitä hakiessa. On sanottu, että "emme palkkaa eurooppalaisia täällä", mutta asia on esitetty lähes anteeksipyytävään sävyyn. Nyt se on muuttunut suorapuheiseksi ja kohteliaisuus on siitä kaukana.
Asiakaspalvelutehtävissä toimiva suomalaisnainen kertoo Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa saaneensa itsekin osansa uudesta ilmapiiristä.
- Asiakas sanoi minulle töissä, että jos lähden, tulee englantilaiselle työpaikka. Asiakas oli tuttu, joten sanoin vain, että enpä ole kyllä mihinkään lähdössä, ja kiva kun ajattelit parastani. Satun olemaan britin kanssa naimisissa, että pitäisikö tässä erokin ottaa, nainen ihmettelee.
"Ei henkilökohtaista"
Hän kertoo keskustelleensa EU-eron puolesta äänestäneiden kanssa.
- Paljon kuulee Brexitin leave-äänestäjiltä, että "ulkomaalaiset ulos", mutta sitten he sanovat, että "ei me nimenomaan sinua vastaan olla, mutta se nyt ei vaan käy, että tänne tullaan muualta hommiin. Englannin yleinen palkkataso on jo sen takia laskenut, eikä omille riitä töitä".
Nainen harmittelee muutosta.
- Täällä on saanut tähän asti olla rauhassa. Asutaan sentään maailman monikulttuurisimmassa kaupungissa, jonka ihanimpia piirteitä ovat olleet juuri se värikkyys, avoimuus ja kaikkien suvaitsevaisuus muita kohtaan. Ilmapiiri näyttäisi nyt muuttuneen nopeasti, kun muidenkin kokemuksia kuuntelee.
Isossa-Britanniassa asuvien suomalaisten Facebook-ryhmissä muutkin suomalaiset ovat kertoneet vastaavanlaisista kokemuksista. He ovat saaneet osakseen huutelua ja esineillä heittelyä. Helsingin Sanomille haastattelun antanut Walesissa asuva nainen kertoo kohdanneensa asiakaspalvelutyössä ivaa ulkomaalaisuudestaan perjantaina.
Selväpäisen oloinen mies oli kiroillut ja ihmetellyt, miten ulkomaalainen voi kaataa hänelle tuopillisen. Mukaan oli liittynyt myös miehen ystävä. Kaksikko pilkkasi ulkomaalaisia ja sanoi tarvitsevansa sanakirjan ymmärtääkseen naista. Lopulta he kieltäytyivät maksamasta oluistaan ulkomaalaiselle. Paikalle tullut vuorovastaava joutui ojentamaan heitä huonosta käytöksestä.
- Enemmän täällä englantilaisia pilkataan. Äänestyksen takia osasin kuitenkin varautua tällaiseen, nainen sanoi Helsingin Sanomille.
Puolalainen Anna Woydyla on asunut Isossa-Britanniassa 11 vuotta ja tehnyt töitä ravintolassa. Hän kertoo olevan äärimmäisen huolestunut tulevaisuudestaan maassa. Britanniassa asuu yli 700 000 puolalaista.
Some-sota
Twitterissä Briteissä ryöpsähtäneestä rasismista on puhuttu kiivaasti viime päivinä. Vastakkainasettelua juhlivien ja pettyneiden äänestäjien välillä on tiukentanut entisestään se, että kaikkia eron puolesta äänestäneitä on syytetty rasisteiksi.
Eroa halunneet puolustautuvat esimerkiksi huomauttamalla, että "tulevaisuudesta välittämisessä ei ole mitään rasistista". Osa Twitter-keskustelijoista on sitä mieltä, että nyt ilmenneiden rasismitapausten takana on pieni joukko kiihkoilijoita, jotka luulevat, että puolet äänioikeutetuista briteistä on heidän kanssaan samaa mieltä.
- Kaikki eron puolesta äänestäneet eivät ole rasisteja, mutta kaikki rasistit äänestivät eroa, muotoili yksi käyttäjä.
Rasistiset kortit järkyttävät
Britannian mediassa uutisoitiin maanantaina maassa ilmenneista rasismitapauksista.
Uutistoimisto Bloombergille haastattelun antanut työväenpuolueen poliitikko Seema Malhotran mukaan yhteisöt ympäri Britanniaa ovat "jakautuneet ja ruhjeilla" Brexitin takia. Hän puolustaa väitettään kertomalla lontoolaiselta opettajalta saamastaan viestistä, jossa opettaja kertoo jopa pienten koululaisten joutuneen rasistisen käytöksen uhriksi.
- Eräs huusi, että miksi täällä on vain kymmenen valkoista koko luokassa? Miksi emme kouluta englantilaisia, Malhotran kertoo viestissä lukeneen.
Toisessa tapauksessa aikuinen ihminen oli lähestynyt koululaisia
- Teidän sakki vie meidän työpaikkamme. Te olette ongelma. Viette työt ja maan, vieras oli sanonut lapsille.
Rasistisia kortteja
Paikallislehti Cambridge News puolestaan kertoo poliisin aloittaneen tutkinnan rasistisista korteista, joita on levitelty ympäri Cambridgeshiren kreivikunnassa sijaitsevaa Huntingdonia.
Lehden mukaan laminoituja kortteja on jätetty myös koulujen pihoille sen jälkeen kun Brexit-tulos ratkesi. "Lähtekää EU:sta! Ei enää puolalaisia syöpäläisiä", korteissa luki englanniksi. "Menkää kotiinne, puolalainen saasta", korttien kääntöpuolella kehotettiin puolaksi.
Korteista Cambridge News-lehdelle kertoi muun muassa äitiään perjantaina tapaamaan mennyt 37-vuotias nainen.
- Minua kuvotti, kun huomasin, mitä joku oli jättänyt hänen ovelleen. Äidilläni on muutamia puolalaisia naapureita, jotka ovat todella mukavia, ja hän oli hyvin vihainen nähtyään kortin, nainen kertoo.
- On sairasta, että joku näkee sen vaivan, että kirjoittaa, tulostaa, laminoi ja levittää tällaisia, nainen sanoo lehdelle.
Lähteet: Bloomberg, Cambridge News