Pääministeri Sipilä: Hallitus kaatuu, jos sote-uudistus ei mene läpi - ”Tulos tai ulos”
Torstai 1.3.2018 klo 12.38
Sipilän mukaan hallituksessa on käyty läpi jo nimilistoja. Kaikki keskustalaiset ovat uudistuksen takana, Sipilä vakuutti.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus kaatuu ja maassa järjestetään uudet vaalit, jos hallitus ei saa vietyä sote-uudistusta läpi.
Tämä oli Sipilän viesti torstaina Kesärannassa, missä pääministeri tapasi politiikan toimittajia.
- Sote on tämän hallituksen suurin uudistus. Se on selvä, että se on tulos tai ulos. On muiden homma viedä tämä loppuun, jos enemmistöä ei löydy, Sipilä sanoi.
Hallituksella on eduskunnassa niukka viiden kansanedustajan enemmistö, koska puhemies Paula Risikko (kok) ei äänestä.
Elina Lepomäki (kok) käynnisti keskiviikkona sote-kapinan, ja kokoomuksessa on Lepomäen lisäksi muitakin kriittisesti sote-uudistukseen suhtautuvia edustajia.
Esimerkiksi Harry Harkimo (kok) on kritisoinut maakuntauudistusta, mikä on sidottu poliittisesti sote-uudistukseen.
"Keskustan lista on sataprosenttinen"
Sipilän mukaan hallituksen enemmistö on sen verran niukka, että hallituksessa on käyty jo etukäteen keskusteluja siitä, onko uudistuksen takana riittävästi edustajia.
- Nimilistoja on käyty läpi, varmistustyötä täytyy tehdä. Jokainen eduskuntaryhmä tekee sen omalta osaltaan, Sipilä sanoi ja mainitsi keskustelleensa keskiviikkona Petteri Orpon (kok) ja Sampo Terhon (sin) kanssa.
Sipilä kertoi pitävänsä huolta siitä, että keskustalaiset ovat uudistuksen takana.
- Keskustan lista on sataprosenttinen. Minulle kerrotun mukaan myös kokoomuksen eduskuntaryhmässä on yksimielisesti hyväksytty kaikki sote- ja maakuntauudistuksen vaiheet, ja oletukseni on, että yhteistä sopimusta noudatetaan, Sipilä totesi.
Sipilän mukaan sote-uudistus säästää "ilman muuta kustannuksia".
- Ja valinnanvapaus tuo ihan uuden elementin jokaiselle suomalaiselle.
"Kesäkuun lopussa valmista"
Sipilä vakuutti myös, että sote-uudistus ei törmää EU-oikeuteen.
- Politiikka on erittäin mielenkiintoista. Samat tahot, jotka olivat jyrkästi yhtiöittämistä vastaan, vaativat notifiointia. Notifiointi vältettäisiin yhtiöittämällä eli mikään ei ole hyvä, Sipilä kuvaili opposition toimintaa.
- Toki tämä elementti on tarkistettu, ja näemme, että notifiointi ei ole tarpeen.
SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP, kristillisdemokraatit vaativat, että hallitus varmistaa etukäteen EU-komissiolta sote-uudistuksen valinnanvapauden yhteensopivuuden EU:n kilpailuoikeuden kanssa.
Korkein hallinto-oikeus on arvioinut, että esitetty perusterveydenhuollon malli voi olla ristiriidassa EU:n kilpailuoikeudellisten valtiontukisäännösten kanssa.
Lähetekeskustelu valinnanvapaudesta on tarkoitus käydä eduskunnassa 14. maaliskuuta. Sipilän mukaan eduskunnalla on riittävästi aikaa uudistuksen käsittelemiseen.
- Kun maaliskuussa päästään eduskunnassa töihin, niin eiköhän kesäkuun lopussa ole valmista. Kesäkuussa on äänestykset koko lakikokonaisuudesta.