IL-analyysi: Hallitus saattaa tehdä ensi viikolla suuren tyhmyyden - Suomi pysähtyy työaikalakiin ja Antti Rinne ottaa vaalivoiton
Mielenosoittajat eivät mahdu Helsingin Senaatintorille, jos SAK aloittaa sodan kaataakseen hallituksen esityksen, kirjoittaa Iltalehden Olli Ainola.
Hallitusta polttelee valtavia yleispoliittisia ja työmarkkinapoliittisia intohimoja sisältävä kysymys työaikalain sisällöstä, josta on kehkeytymässä vaarallinen yhteenotto SAK:n ja siihen kuuluvien ammattiliittojen kanssa.
Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo Iltalehden tietojen mukaan päättää ennen pääsiäistä eli ensi viikolla siitä, ohitetaanko lainsäädännöllä työehtosopimukset tilanteessa, jossa järjestäytymättömät yritykset haluavat joustoja työntekijöiden työaikamääräyksiin.
Paikallisten vapauksien lisääminen järjestäytymättömille työnantajille on ollut Suomen Yrittäjien tavoitteena koko nykyisen vaalikauden. Sekä keskustassa että kokoomuksessa on paineita toteuttaa yrittäjäjärjestön toiveet ainakin osittain.
Sorsii järjestäytymättömiä
Nykyinen työaikalaki suosii järjestäytyneitä yrityksiä. Ne saavat tehdä paikallisen sopimuksen luottamusmiehen kanssa ja sopia työehtosopimuksen rajoissa monista eri työaikaa koskevista joustoista.
Laki sorsii järjestäytymättömiä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä. Niillä on lupa tehdä paikallinen sopimus, mutta se voi koskea vain säännöllistä työaikaa.
Rajoitus korpeaa yrittäjäjärjestöä. Se vaatii, että järjestäytymättömälle työnantajalle pitää antaa oikeus sopia samoista joustoista kuin mikä järjestäytyneillä yrityksillä on. Yrittäjät vaativat lisäksi, että sopimiseen ei tarvita luottamusmiestä.
Aikalisä loppui
Keskustan viime vaaleissa voittoon nostanut Suomen Yrittäjät painostaa tällä hetkellä lujasti hallitusta. Mikael Pentikäisen luotsaama järjestö vaatii hallitusta lunastamaan lupauksensa. Hallitusohjelman tavoitteena on, että yritykset voivat nykyistä laajemmin sopia esimerkiksi työajoista.
Viime kesänä valmistui työmarkkinajärjestöjen kanssa tehty kolmikantainen työryhmämietintö, mutta se oli pahasti riitainen. Kaikki keskusjärjestöt jättivät mietintöön eriävän mielipiteen. Pettynyt hallitus otti aikalisän ja siirsi asiasta päättämisen työehtosopimuskierroksen yli.
Työehtosopimukset on käytännössä nyt tehty ja aikalisä käytetty, joten hallituksen on lopulta päätettävä, kuinka uusi työaikalaki kirjoitetaan. Poliittisesti vakavin kiista koskee paikallista sopimista.
Toinen iso periaatteellinen riitä koskee työaikalain kattavuutta. Akava vaatii, että asiantuntijatöissä olevat toimihenkilöt pääsevät työaikalain piiriin. Tämä taas ei kelpaa työnantajajärjestöille.
Lähipiiri huolestui
Sipilän lähipiiri on varoittanut pääministeriä, että Suomen Yrittäjien vaatimuksia ei pidä toteuttaa ainakaan kaikilta osin. Keskustan hallitusryhmässä yksi varoittelijoista on elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Moni keskustalainen pelkää, että yrittäjien vaatimuksiin taipuminen sytyttää poliittisen sodan SAK:n ja sen jäsenliittojen kanssa. Sama huoli kalvaa työnantajajärjestöjä.
Keskustassa on lisäksi epäilyjä, että kokoomus on hakemassa uutta poliittista selkävoittoa eli se on työntämässä mustan pekan keskustalle. Kokoomuksen yrittäjäsiipi ja talousliberaalit tukevat yrittäjäjärjestöä. Kokoomuksen johto kuitenkin arvaa, että keskusta kaataa ehdotukset. Tällöin kokoomus voi esiintyä olevansa yrittäjämyönteinen, vaikka puolueella ei ehkä ollut mitään aitoa halua edistää asiaa vaan järjestää sirkusesitys..
Voitto SDP:lle
Sipilä on tehnyt itselleen tavoiteohjelman. Sen mukaan keskusta yrittää välttää yhteenoton ay-liikkeen kanssa, mutta samalla se yrittää edistää yrittäjien tavoitteita.
Esillä on ollut malli, jossa alle 20 työntekijän järjestäytymättömille yrityksille annettaisiin vapaammat kädet sopia työajoista. Raja tulee yhteistoimintalaista, jota sovelletaan yrityksessä, jonka työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti vähintään 20.
Hallitus ottaa valtavan riskin. Ammattiliitoilla on tällä hetkellä erittäin lyhyt sytytyslanka. Liitoilla ei ole enää mitään tarvetta tai halua tukea porvarihallitusta.
Kukaan edes palkansaajajärjestöissä ei varmuudella vielä tiedä, mikä on ammattiliittojen kynnys aloittaa poliittinen lakkoilu työaikalakiesitystä vastaan.
Ammattiliitoille kiista on paljon vakavampi asia kuin aktiivimalli. Mielenosoittajat eivät mahdu Helsingin Senaatintorille, jos SAK aloittaa sodan kaataakseen hallituksen esityksen. Työehtosopimusjärjestelmään puuttuminen tarkoittaa puuttumista ammattiyhdistysliikkeen perustaan eli kyseessä on periaatteellinen kiista vaikka se olisi asiasisällöltään kuinka mitätön tahansa.
Poliittinen lakkoilu ja mielenosoitukset nostaisivat aivan varmasti SDP:n suosiota. Antti Rinne olisi entistä lähempänä unelmaansa eli vaalivoittoa ja pääministeriyttä.