Perkolaattori
Perkolaattori on kahvinkeitin, jossa kahvin valmistustapa on periaatteeltaan sama kuin espressopannussa. Espressopannusta poiketen kahvi ei kuitenkaan suodatu paineen alaisena eikä se jää ylempään säiliöön. Perkolaattorissa valmistettua kahvia on pidetty erityisen hyvänä ja runsasaromisena. Perkolaattorin muita nimiä ovat pulputuspannu ja aromipannu.
Toiminta
Perkolaattorissa vesisäiliö on alimmaisena ja pannukarkeat kahvijauhot annostellaan säiliön päällä olevaan siivilään. Kuumentunut vesi virtaa suodatinputkea ylös pannun yläosaan ja valuu sieltä kahvijauheelle. Suodatuttuaan neste valuu siivilän läpi takaisin alasäiliöön.
Sykli jatkuu, kunnes koko nesteen lämpötila on lähellä kiehumispistettä ja pannun pulputus loppuu. Koska kahvi ei saa kiehua, siirtyvät automaattiset perkolaattorit pulputuksen päätyttyä pienemmälle lämmitysteholle. Manuaalisista laitteista on tässä vaiheessa katkaistava virta tai säädettävä tehoa pienemmälle.
Alun perin perkolaattorit olivat levyllä tai avotulella kuumennettavia, nykyään useimmat perkolaattorit ovat sähkökäyttöisiä.