Hankintalupaprosessi
Luvan hankkimisprosessi siviilihenkilölle on seuraavanlainen:
* Toimitetaan luvat myöntävälle viranomaiselle hankintalupa-anomus. Kyseessä on ns. Ase1-lomake.
* Hankintalupa-anomuksessa on aina, poikkeuksetta ja todistettavasti osoitettava aseelle laissa tarkoitettu hyväksyttävä käyttötarkoitus ja paikka jossa harrastaa tai käyttää asetta hyväksyttyyn käyttötarkoitukseen. [2]
* Käytännössä hyväksyttäviä käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi ampumaharrastus tai metsästys. Itsepuolustustarkoitukseen ei Suomessa koskaan myönnetä yksityishenkilölle ampuma-aseen hallussapitolupaa. Harrasteperusteisen aseen hankintaluvan saa vain, jos harrastaa jotain ampumaurheilun kilpalajia. Kilpailuissa ei ole pakko käydä. Riittää että harjoittelee jotain kilpailulajia. Ampumaseuraan kuuluminen ei ole pakollista, mutta seuran jäsenyydellä pystyy todistamaan, mitä aikoo harrastaa ja missä.
* Jos lupaa haetaan metsästysaseperusteisesti, hakijalla tulee olla suoritettu metsästäjäntutkinto ja metsästyskortti.
* Hakemuksen tiedot ja perustelut täytyy pystyä todistamaan oikeiksi ja tosiksi. Hakijan oma sana ei tähän riitä. Mikäli kyseessä on jo alkanut harrastus, todistelun voi suorittaa esimerkiksi ratamestarin allekirjoittamilla ampumapäiväkirjoilla, ampumaseuran kirjoittamalla harrastustodistuksella yms.
* Joissain kihlakunnissa vaaditaan lisäksi kahden täysi-ikäisen, luotettavana pidetyn henkilön kirjallinen ja allekirjoitettu vakuutus siitä, että pitävät lupaa hakevaa henkilöä sopivana ampuma-aseen hallussapitoon. Näistä henkilöistä vähintään toisen täytyy olla sellainen, että hänellä on itsellään voimassaoleva aseen hallussapitolupa.
* Hakemusta jätettäessä täytyy myös todistaa henkilöllisyys virallisella henkilöllisyystodistuksella. [2]
* Hakemuksen hinta on tällä hetkellä (tammikuu 2008) 32 euroa [2] ensimmäiseltä samalla kerralla haettavalta aseluvalta ja 24 euroa/kpl seuraavilta.[3] Maksu täytyy maksaa jo lupaa anottaessa, eikä maksua palauteta vaikka hakemus hylättäisiin.
* Jos kyseessä on ensimmäinen ase, luvanhakija lähes poikkeuksetta ohjataan luvan myöntävän viranomaisen henkilökohtaiseen haastatteluun.
* Jos kyseessä on alle 18-vuotias henkilö, mukaan tulee liittää myös huoltajan kirjallinen suostumus.
* Lupahakemuksen käsittely kestää normaalisti noin kaksi viikkoa. Tänä aikana viranomainen tutkii hakijan taustat esimerkiksi rikosrekisteristä, poliisiasiain tietojärjestelmästä sekä muista rekistereistä. Rikollinen menneisyys, poliisin tiedossa olevat mielenterveyden ongelmat, oikeuden käsiteltävinä olevat rikosasiat, poliisiasian tietojärjestelmästä ilmeneva toistuva häiriökäyttäytyminen tai päihteiden väärinkäyttö yms. saattavat olla luvan hyväksymisen este.