Kieltämättä. En nyt millään muotoa halua kannustaa ketään huumekokeiluihin, mutta tulee mieleen, että onkohan koviksi huumeiksi luokiteltavien aineiden koukuttavuutta valistuksen nimissä tapana "hivenen" liioitella.
En väitä olevani kauhean hyvä asiantuntija, mutta kommentoin silti. Nämä "tavanomaiset" huumeet eivät oikeasti ole kauhean koukuttavia. Valtaosa väestöstä voi käyttää useita kertoja ilman riippuvuuden laukeamista. Toisaalta muutama prosentti ihmisistä koukuttuu heti ensikerrasta. Sitä taas ei voi tietää etukäteen, kuka jää heti koukkuun ja kuka ei.
Kuitenkin jotkin synteettiset huumeet aiheuttavat heti riippuvuuden.
Toinen huumevalistuksen "kukkanen" on porttiteoria: marihuanasta, hasikseen, josta heroiiniin, josta LSD:hen jne. Siis että kun astuu ensimmäisestä portista sisään, on kulkeva koko repertuaarin läpi. Siksi ei pidä astua ensimmäisestäkään. Tämä on totta siltä osin, että lähes kaikki koviin aineisiin päätyneet ovat ko. reitin kulkeneet. Mutta. Moni on jäänyt esim. kannabisasteelle ja pysynyt siinä.
Kun nyt sitten valistaja julistaa kovennettua sanomaansa ja samaan aikaan nuorella kuulijalla on tuttavapiirissä päinvastaisia esimerkkejä, sanomaa aletaan epäillä. Onkohan mitkään väitteistä totta, mitä valistaja sanoo? Ehkei se oikeasti olekaan niin vaarallista? Siispä voinkin huoletta kokeilla, kun tarjotaan?
Käsittääkseni huumevalistuksen sävyä on muutettu em. syistä.
Loppuun vielä varaus. Minäkään en kannata ja/tai suosittele huumeiden käyttöä.