Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Pauli Vahtera
Pitkä lista miten vastuullisesti veronmaksajien rahoja käytetään. Kyllähän sitä Äkkiä onkin verorahat ja lainarahat hassattu, kun ei niitä jakavilla tahoilla tunnu olevan mitään vastuuta.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Pauli Vahtera
Pitkä lista miten vastuullisesti veronmaksajien rahoja käytetään. Kyllähän sitä Äkkiä onkin verorahat ja lainarahat hassattu, kun ei niitä jakavilla tahoilla tunnu olevan mitään vastuuta.
Tuossa kirjoituksessa oli asiaa. Rahan tai varojen puute ei ole ongelma, vaan se miten ne käytetään. Veronkorotukset pitäisi kieltää lailla, nimittäin ne eivät tee muuta kuin tukevat ja ylläpitävät tätä nykyistä systeemiä. Ja parhaillaan kasvattavat 'hirviötä' vieläkin isommaksi.. jolloin taas tarvitaan uusia korotuksia.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Tuossa kirjoituksessa oli asiaa. Rahan tai varojen puute ei ole ongelma, vaan se miten ne käytetään. Veronkorotukset pitäisi kieltää lailla, nimittäin ne eivät tee muuta kuin tukevat ja ylläpitävät tätä nykyistä systeemiä. Ja parhaillaan kasvattavat 'hirviötä' vieläkin isommaksi.. jolloin taas tarvitaan uusia korotuksia.
Kun veroja nostetaan, niin on sitä "jakovaraa" sitten enemmän:rolleyes:...ja monille hyväveli-järjestelmän jäsenien neppailu-kursseille sitten tuleekin 50 tonnia lisää vuodessa...ja niitä muita tuiki hyödyllisiä kohteita sitten löytyykin lisää tai vanhat tarvitsevat lisää ties miksi.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tän päivään Hesarissa oli hyvä kirjoitus..

Demarit uhoavat, etteivät lähde hallitukseen, joka nostaa eläkeikää. No, ei ole kukaan hallitukseen pyytänytkään. Eikä sellaista kumppania taida Suomesta muutenkaan löytyä, joka vakavissaan uskaltaisi sanoa suurille ikäluokille eli suurille äänestäjäryhmille, että jonkun tämä ns. hyvinvointi olisi maksettava.

Porvarihallitus yritteli, ja sai aikaiseksi työryhmiä, jotka esittivät perustettavaksi uusia työryhmiä. Eläkeikä ei noussut, eikä työura pidentynyt.

Mikä on herrojen – ja 70-luvulla syntyneiden puoluejohtajien – viesti meille pienille ikäluokille?

Esimerkiksi se, että kun työuria ei saada pidentymään loppupäästä, yritetään alkupäätä.

Hallitus haaveilee tönivänsä nuoret nopeammin koulusta opiskelemaan, ja opinnoista suoraan töihin.

Aina saa yrittää.

Arvokartoitukset ja ennen kaikkea todellisuus vaan kertovat, ettei nuoria kiinnosta tällainen putki.

Mieluummin mennään hoitamaan lapsia Sveitsiin ja vapaaehtoistyöhön Sudaniin kuin konttorityöhön tottelemaan. Nuoriso on niin järkevää. Ei tänne töihin ole mitään järkeä kiirehtiä.

Nyt poliitikot sitten aikovat pidentää työuria keskeltä. Tavallaan loogista, kun molemmat päät ovat tukossa. Elämä täällä keskellä tosin saattaa käydä tukalaksi. Eläkeikäisten määrä suhteessa työikäiseen väestöön nousee Suomessa Euroopan suurimmaksi vuoteen 2020 mennessä.

On myös pelastava ajatus:

Poliitikot puhuvat työurista ja eläkeiästä ikään kuin työ olisi valtion hallussa.

Lopulta virallinen eläkeikä tietenkin nousee.

Mutta jo sitä ennen moni yrittäjä, pätkätyöläinen, tutkija, kirjoittaja, muusikko, free, vuokratyöläinen ja elämäntaiteilija on huomannut, ettei omalla työelämällä ja hallituskaavailuilla ole mitään yhteyttä. Ei ole erikseen työtä ja elämää, saati jotakin virkaa, johon päästäisiin suoraan opinnoista odottelemaan, milloin joku hallituskoalitio päästää pois.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Mutta eihän sitä pienistä puroista kannata alkaa säästämään. Hyödylliseltähän tuokin kohde kuulostaa:eek:

Siis juuri tuollaiseen hölynpölyyn menee rahaa (muussakin kuin kehitysavussa), ja sitten kun se kerrotaan sadalla...tuhannella...useammalla tuhannella, niin eihän siinä vieläkään ole vielä iso summa kasassa valtionbudjetin kannalta, joten mitä sitä turhia tuommoisista säästämään:tongue: ...mutta ainahan se on helpompi juustohöylätä jostain terveydenhuollosta.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Eläkeiän nostosta sen verran että näyttää vain koskevan duunareita, ei valkokauluskansaa, kuten Metson yms. päälliköitä.:rolleyes:

Toinen juttu on noi työmarkkinaneuvottelut. EK halusi pois kolmikannasta liittokohtaisiin neuvotteluihin ja sopimuksiin. Nyt kuitenkin EK haluaa puuttua yleiskorotuksiin ja ohjeistaa, että vain prosentin saisivat nousta palkat.:rolleyes::D Eikö näistä nyt sitten sovitakkaan liittokohtaisesti ilman keskusjärjestöjä. Lisäksi suuri ja mahtava EK katsoi olevansa oikeutettu moittimaan teknisten ja metallin uutta sopimusta, jossa palkankorotukset ovat 1,1 -1,9 %.:rolleyes:

Onhan kovia poikia neuvomaan.:eek:
 

SamiJ

Well-known member
Liittynyt
13.10.2002
Viestit
9172
Rakennusliitto: Ala pahimmassa laillisuuskriisissä sitten toisen maailmansodan
julkaistu tänään klo 07:01, päivitetty tänään klo 15:17

Rakennusliiton mukaan lähes kaikilla pääkaupunkiseudun rakennustyömailla, joilla on ulkomaalaisia työntekijöitä, asiat ovat enemmän tai vähemmän retuperällä. Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas vaatii päättäjiltä toimia rakenteiden muuttamiseksi.

- Jos liikutaan pääkaupunkiseudun työmailla, ainakin siellä missä on ulkomailta lähetettyjä työntekijöitä, niin liki 100 prosentissa asiat ovat enemmän tai vähemmän pielessä, joillakin täysin pielessä, Suokas tuhahtaa.

- Liiton arvion mukaan rakennusala on ehkä pahimmassa laillisuuskriisissä toisen maailman sodan jälkeisenä aikana, hän jatkaa.

Hallitukselta vaaditaan rakenteellisia uudistuksia

Maan hallitus esitti budjettiriihessä ensi vuodelle kuutta miljoonaa euroa harmaan talouden torjuntaan. Rahat on tarkoitus osoittaa sisä- ja oikeusministeriöille, eli käytännössä lähinnä tuomioistuimille, syyttäjille ja poliisille. Pitkään väännetty käännetty arvonlisävero on tulossa käyttöön ensi huhtikuussa. Verottaja on myös saamassa oikeudet tarkistaa pankkitilejä nykyistä laajemmin.

Muutoin hallituksen rakenteelliset toimet ovat olleet varsin vähäisiä, vaikka useat harmaan talouden asiantuntijat peräävät lukuisia lainsäädännön muutoksia. Myös Rakennusliitto kiirehtii lisää toimia.

- Nyt pitäisi hallitukselta löytyä tahtoa tämän tilanteen korjaamiseen, Suokas vaatii.

- Moni suomalainen pienyrittäjä on jo siirtynyt tai harkitsee siirtymistä pois alalta, koska rehellisellä toiminnalla ei ainakaan Etelä-Suomessa tahdo enää pärjätä.

Liitto haluaa veronumeron pakolliseksi

Rakennusliitto on jo jonkin aikaa ajanut voimakkaasti ajatustaan työmaalla pakolliseen henkilökorttiin merkittävästä veronumerosta, jonka ulkomaiset työntekijät joutuisivat hakemaan verottajalta, ennen kuin saisivat alkaa työskennellä Suomessa. Näin verottajalle jäisi selvä merkintä siitä, milloin työskentely Suomessa on alkanut ja se olisi helposti tarkastettavissa työmailla.

- Verotarkastajatkin voisivat työmailla käydessään katsoa, onko mies ilmoittautunut verottajalle vai onko kyse pimeästä työvoimasta. Ja myös vaikka kadulla ohikulkija voisi nähdä, onko miehellä tunniste rinnassa ja onko siinä verottajan numero, Suokas visioi.

YLE Uutiset / Mikko Haapanen

Virolaisrakentajat: Työnantaja sanoi hoitavansa verokortin
julkaistu tänään klo 07:03, päivitetty tänään klo 07:58

Rakennusliiton mukaan rakennustyömailla käytetään räikeästi hyväksi pimeää työvoimaa. YLE Uutiset oli mukana tarkastuskäynnillä, kun liiton Uudenmaan toimitsijat löysivät ilman verokorttia työskenteleviä virolaisia.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan kohdetyömaan noin 30 työntekijästä lähes puolet on virolaisia. Liitto on saanut vihiä, etteivät kaikki asiat ole kunnossa, joten toimitsijat ovat tulleet tarkastamaan työehtosopimusasiat.

Vastaava mestari ei suoranaisesti ilahdu vieraista, mutta on yhteistyöhaluinen. Hän kertoo, että työn tilaaja, yksi alueen kaupungeista, on kieltänyt aliurakoiden jatkoketjuttamisen. Toimiston seinällä on kaavio, josta käyvät ilmi aliurakoitsijat ja työntekijöiden nimet.

Kaikki näyttää siis melko hyvältä, sillä tilaajavastuulaki velvoittaa pääurakoitsijaa selvittämään aliurakointiketjun ensimmäisen lenkin taustat. Ja täällähän aliurakoita ei ole sen pidemmälle ketjutettu, joten taustojen pitäisi olla kunnossa. Mestari ei pane hanttiin, kun kysymme suostumusta tehdä käynnistä juttua ja lähestyä työmiehiä.

Palkat maksamatta

Työmaalla tulee vastaan virolaisia työmiehiä, jotka ovat jääneet vaille palkkasaataviaan ja suostuvat kenties juuri siksi kertomaan liitolle tilanteestaan. Toimittajakin saa seurata keskustelua sivusta ja esittää kysymyksiä, mutta varsinaista haastattelua he eivät halua antaa. Yleensä ulkomaalaiset työntekijät eivät puhu kohtaamistaan ongelmista, jos palkka - pienikin - maksetaan.

- Siinä vaiheessa kun palkat ovat jääneet saamatta ja alkaa olla leipä loppu, sitten kielenkannat aukeavat, toteaa aluetoimitsija Jari Lindqvist.

Virolaismiehet kertovat työskennelleensä Suomessa kymmentuntisia päiviä yli vuoden ajan. Työnantajia on ollut kaksi, ensin virolainen ja nyt suomalainen. Kummatkin ovat laiminlyöneet palkanmaksun.

Suullinen sopimus urakkapalkasta

Kirjallisia työsopimuksia ei ole, oli kuulemma sovittu urakkapalkasta. Työnantaja oli miesten mukaan luvannut hoitaa verokorttiasiat, joten itse he eivät olleet sellaista verottajalta pyytäneet.

- Pojat eivät tienneet työehtosopimusta, eivät ole ikinä saaneet tilinauhoja, palkan suuruutta eivät tiedä, ei tuntipalkkaa, ei kuukausipalkkaa. Mistään sitä ei pysty tarkastamaan. Asunto on kuulemma isännän, vuokraa ei makseta, Lindqvist summaa tarkastuskäynnin saldoa.

Toimitsijat jättävät työnantajalle tiedustelun ulkomaalaisten työntekijöiden työehdoista. Lindqvist uskoo, että käynnin jälkeen miehet saavat palkkansa, koska pääurakoitsija on työnantajaliitto Rakennusteollisuuden jäsenyritys. Työntekijöiden kannalta tarinan loppu ei siinäkään tapauksessa todennäköisesti ole erityisen onnellinen.

- Lopputulema tässä on varmaan se, että kavereiden palkka oikaistaan ja työsuhde päättyy siihen.

Virolaisten ilmeet ovat vakavat, kun liiton toimitsijat selittävät heille, että verokortti olisi pitänyt toimittaa itse työnantajalle. Nyt heille saattaa langeta maksettavaksi takautuvasti tuhansien eurojen verot.

YLE Uutiset / Mikko Haapanen
Tossa olis yks konkreettinen esimerkki siitä, miten niihin rakenteisiin pitäisi koskea. Tollanen veronumerosysteemi ei varmaan olis mikään mahdoton toteuttaa. Vai mahtaako isojen rakennusfirmojen sana painaa liikaa hallituksen toimissa? :rolleyes:
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tässä kanssa esimerkki mitä pitäis parantaa, vaikka onkin WANHA Ehkä pitäisi opetella ostamaan näitä tietojärjestelmiä, mutta siihen ei yksittäiset kunnat pysty....
Esimerkiksi Oulussa Tieto-Enator ja WM-data rakensivat päivähoidon verkkopalvelujärjestelmää. Yhtiöt eivät kuitenkaan suostuneet avaamaan tietojärjestelmiensä rajapintoja toisilleen, koska sopimuksessa ei sitä edellytetty.
Tarkastuslista tietoyhteiskuntahankkeista

1. Oulun seudun päivähoidon verkkopalvelut EI TOIMI

2. Vanhusten verkkopalvelu Lieksassa EI TOIMI

3. Vanhusten verkkopalvelu Hämeessä EI TOIMI

4. Tavaraliikenneluvan verkkopalvelu TÄMÄ TOIMII!

5. Päivähoidon mobiilipalvelut Lahdessa EI TOIMI

6. Projektien arviointia koskeva konsultointipalvelu EI TOIMI

7. Etelä-Karjalan sähköiset tietoverkkopalvelut EI TOIMI

8. Pohjois-Lapin sähköiset hallintopalvelut EI TOIMI
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Tossa olis yks konkreettinen esimerkki siitä, miten niihin rakenteisiin pitäisi koskea. Tollanen veronumerosysteemi ei varmaan olis mikään mahdoton toteuttaa. Vai mahtaako isojen rakennusfirmojen sana painaa liikaa hallituksen toimissa? :rolleyes:
Pimeän rakennustyövoiman suomat voitot painaa rakennusliikkeiden, sitä kautta EK:n ja kokoomuslaisten päätöksenteossa enemmän kuin suomalaisten ammattimiesten työllisyys. Eli tilanne on, pysyy ja pahenee.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Tässä kanssa esimerkki mitä pitäis parantaa, vaikka onkin WANHA Ehkä pitäisi opetella ostamaan näitä tietojärjestelmiä, mutta siihen ei yksittäiset kunnat pysty....
Ei siihen pysty paljon paremmin isotkaan julkisen sektorin toimijat. Isoilla IT-yhtiöillä merkittävästi kokemusta ja asiaa tuntevat lakimiehet apuna. Ostajalla ei yleensä kumpaakaan.

Varsinainen ongelma IT-järjestelmien hankinnassa lähtee jo kilpailutuksesta. Siinä ostajan pitäisi suunnilleen keksiä kaikki mahdollinen vaatimuksiksi, jotta ne saadaan aikanaan sopimukseen. Tilattavat järjestelmät kuitenkin ovat monimutkaisia ja maailmakin muuttuu ympärillä.. jolloin väistämättä käy niin, että monia (myöhemmin) tarpeelliseksi koettuja asioita ei enää systemiin saada (kohtuuhinnalla).

Hankintalaissa on varmasti ollut hyvä tarkoitus taustalla, mutta käytännössä se ei palvele ostajaa eikä pienempiä firmoja, joilla harvoin on mitään edellytyksiä voittaa kisoja... vaikka osaamista olisi. Isot talot jyrää, ostajat itkee... ja kukaan ei tee asialle mitään.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Ei siihen pysty paljon paremmin isotkaan julkisen sektorin toimijat. Isoilla IT-yhtiöillä merkittävästi kokemusta ja asiaa tuntevat lakimiehet apuna. Ostajalla ei yleensä kumpaakaan.

Varsinainen ongelma IT-järjestelmien hankinnassa lähtee jo kilpailutuksesta. Siinä ostajan pitäisi suunnilleen keksiä kaikki mahdollinen vaatimuksiksi, jotta ne saadaan aikanaan sopimukseen. Tilattavat järjestelmät kuitenkin ovat monimutkaisia ja maailmakin muuttuu ympärillä.. jolloin väistämättä käy niin, että monia (myöhemmin) tarpeelliseksi koettuja asioita ei enää systemiin saada (kohtuuhinnalla).

Hankintalaissa on varmasti ollut hyvä tarkoitus taustalla, mutta käytännössä se ei palvele ostajaa eikä pienempiä firmoja, joilla harvoin on mitään edellytyksiä voittaa kisoja... vaikka osaamista olisi. Isot talot jyrää, ostajat itkee... ja kukaan ei tee asialle mitään.
Samanlaisia kokemuksia minullakin tämän asian tiimoilta, vaikka ostopuolellakin olisi olevinaan ammattilaisia. Tekisi mieli sanoa, että pidemmän päälle helpommalla ja halvemmalla pääsisi, jos tekisi mahdollisimman paljon hommia itse ulkoistamisen sijaan.
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Talouselämä sanoi:
7. Etelä-Karjalan sähköiset tietoverkkopalvelut EI TOIMI
Tämä on muuten ainakin osittain puppua. Voi olla, että jokin hankkeena ollut osa-alue ei ole toteutunut, mutta maakunnallisia tietoverkkopalveluita on Etelä-Karjalassa ollut tarjolla ja käytössä vähintään 2000-luvun alusta. Käytin niitä itsekin päivittäin töissäni tuon artikkelin kirjoitusaikoihin. Tieto-Enatorin osuudesta en sano muuta kuin ettei se ole ollut ainut tai ratkaiseva toimija.
 
Viimeksi muokattu:

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Meinasin perustaa oman toikin tälle, otsikolla "Maan tapa", mutta ehkä ei sittenkään. Onko mitenkään mahdollista, että meillä on kovat verot, huonot palkat ja kalliit hinnat rakenteellisen korruption takia ?

jota paljastuu vähän joka suunnasta...
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Suomeen väläytetään perustettavaksi uutta viranomaista laki- ja säädöskielen huoltoa varten.

Asiaa esittää tulevaisuushahmotelmissaan kaksi ministeriötä.

Oikeusministeriön kaavailuissa valtioneuvoston yhteyteen perustettava lautakunta huolehtii kielenhuollosta ja oikeudellisesta asiantuntemuksesta säädösvalmistelussa.

Opetusministeriö perustellee samansisältöistä ehdotustaan muun muassa sillä, että ymmärrettävät ja selkeät säädökset edesauttavat demokratian ja oikeusturvan toteutumista.

Lautakunnan perustaminen mainitaan valtioneuvoston kanslian eri ministeriöiltä tilaamissa tulevaisuuskatsauksissa, jotka julkaistiin tiistaina. Keskustelua lakikielen laadusta on käyty Suomessa vuosia.

Oikeus- ja opetusministeriöillä on toinenkin yhteinen tulevaisuuden suunnitelma, joka liittyy oikeustulkkien koulutukseen.
Nerokasta. On ilo maksaa veroja, kun tietää että tällaisten hankkeiden tukemista niillä tehdään. Kirjoittaisivat ne säädökset alunperin selväkielisiksi. Siihen ei nimittäin pitäisi olla mitään estettä... pl. asenteet ko. ammattikunnissa.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Tasaveroa Suomeen ajaa meidän Kokoomus!

Heinäluoma: Energiaveroilla siirretään Kela-maksu kuluttajien maksettavaksi
Julkaistu 14.09.2010 13:28 (päivitetty 19:49)


Hallituksen energiaverouudistus ei edelleenkään tyydytä suurinta oppositioryhmää SDP:tä.

SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Eero Heinäluoma muistutti eduskunnan budjettikeskustelussa, että hallitus on tekemässä merkittävää tulonsiirtoa, jossa kotitaloudet pääsevät maksamaan yksityisen elinkeinoelämän aiempaa vastuuta sosiaaliturvasta.

Hallitus paikkaa energiaveron korotuksilla työnantajien Kela-maksun poistosta syntynyttä noin miljardin vajetta.

Heinäluoman mukaan palkansaaja- ja eläkeläiskodit saavat nyt parinsadan euron suuruisen maksumuistutuksen Kela-maksun poistosta.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vaati koko energiaverouudistuksen hylkäämistä tässä muodossa ja yritysten Kela-maksun ottamista takaisin käyttöön porrastettuna yrityskoon ja pääomavaltaisuuden mukaan.

Arhinmäen mielestä ympäristöverojen tarkoitus on tehdä itsensä tarpeettomiksi ja ihmisillä ja yrityksillä pitää olla mahdollisuus omalla kulutuskäyttäytymisellään välttyä niiltä.

(MTV3 - STT)
Kivinilkka sentään myönsi, että hallituksen toimet ajavat kohti tasaveroa.

Köyhät kyykkyy!
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Kokoomus sentään ajaa tossa asiassa suht johdonmukaista ja äänestäjiensä kaiketi hyväksymää politiikkaa. Samaa ei voi sanoa Demareista hallituksessa ollessaan 90- ja 2000-luvulla.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Kokoomus sentään ajaa tossa asiassa suht johdonmukaista ja äänestäjiensä kaiketi hyväksymää politiikkaa. Samaa ei voi sanoa Demareista hallituksessa ollessaan 90- ja 2000-luvulla.
Totta. Kokoomus ajaa rikkaiden ja poroporvareiden asiaa. Ja omistajien etua.

Vituttaa jotkut Vihreät. Hallituksessa joka rakentaa ydinvoimaloita ja kehtaa sitten riemuita sitten siitä että se halpa sähkö onkin kallista. Ja reilun parin sadan euron lisälasku tuntuu keskituloisella ja köyhällä pikkasen enämpi kuin jollakin kokoomuslaisella.

Kumpia mahtaa olla heidän äänestäjänsä? Kultahampaita vai risupartoja?
 
Ylös