Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Huhheijaa mitä touhua. Varsinainen tuottavuusohjelma, joo... Tulee vähän mieleen että onko tollakin saralla jotain hyväveli-kytköksiä julkisen sektorin ja konsulttifirmojen välillä. Noh, ainakin konsultit tekee tolla rahaa ja samalla oikein kenenkään ei tarvitse kantaa vastuuta päätöksistä.
Yksi syy konsulttien käyttöön on rekrytointikiellot. Asiakas ei pysty rekrytoimaan omaa henkilöä, joten joutuu ostamaan sen ulkopuolelta vaikka se tulee kalliimmaksi. Toinen asia on osaaminen, jota asiakkaalla ei välttämättä ole. Niihin yleensä ei saada kuin konsultti, ainakaan nopealla aikataululla. Kolmas asia on joustavuus. Konsultin saa määräajaksi ja helposti potkaistua ulos jos ei tee töitään. Neljäntenä tulee mieleen, että toisinaan asiakas hankkii konsultin etsimään 'puolueettomat' perustelut jollekin jo päätetylle asialle.

Noh, ainakin konsultit tekee tolla rahaa ja samalla oikein kenenkään ei tarvitse kantaa vastuuta päätöksistä. Toimeksiantajan puolella voidaan todeta että konsultti neuvoi tekemään just näin ja sitten taas konsultin puolelta voidaan todeta että tehtiin se mitä asiakas määritteli.
Eihän asiakas voi siirtää päätösvastuuta konsulteille. Normaalisti konsultit tuottavat vaihtoehtoja, joista asiakas sitten valitsee minkä kanssa etenee.

Joka tapauksessa julkisen sektorin toimijat hassaavat isot rahat konsulttipalveluihin, jotka voisivat tehdä itsenäisesti - ainakin teoriassa.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Ennemminkin Australian mallia:
http://www.f1-forum.fi/vb/showpost.php?p=1871718&postcount=1013
Australian elinikäodote 81,54:
http://dy.fi/o7p

Millaista mallia itse suosittelet, vai onko pohjoismainen malli mielestäsi maailman paras?
Minä pidän sitä yhtenä maailman parhaista malleista (monessa suhteessa paras, joskaan Suomi ei välttämättä niissä aina paras esimerkki), jota ei pidä mennä hätähousujen, säikkyjen tai intomielisten fanaatikkojen takia turhaan rikkomaan. Muutokset pitää tehdä suht hitaalla tahdilla maailman menoa silmäillen. Ei yksittäisten tilastojen tai käppyröiden usein hetkellisten piikkien perusteella.

Joko sä oot keksiny mistä me saadaan Australian veroiset luonnonvarat? Vallataanko joku maa, mikä?
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Minä pidän sitä yhtenä maailman parhaista malleista (monessa suhteessa paras, joskaan Suomi ei välttämättä niissä aina paras esimerkki),
Mitenkähän tuo pohjoismaisen mallin parhaus ilmenee ihan konkreettisella tasolla?

jota ei pidä mennä hätähousujen, säikkyjen tai intomielisten fanaatikkojen takia turhaan rikkomaan. Muutokset pitää tehdä suht hitaalla tahdilla maailman menoa silmäillen. Ei yksittäisten tilastojen tai käppyröiden usein hetkellisten piikkien perusteella.

Mihinköhän suuntaan noita muutoksia pitäisi mielestäsi tehdä hitaalla tahdilla? Pitäisikö esim. julkista sektoria lähteä hitaasti supistamaan?


oko sä oot keksiny mistä me saadaan Australian veroiset luonnonvarat? Vallataanko joku maa, mikä?
Pikemminkin on niin, että julkisten menojen supistaminen on tärkeää jo siitäkin syystä, että luonnonvaroiltaan Australiaa köyhempi Suomi ei pysty loputtomiin kattamaan näin suuren julkisen sektorin menoja.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Yksinkertaistetaan hieman, kun teille tuntuu olevan kovin vaikeaa käsittää, että veroasteiden ero johtuu pääasiassa kahdesta seikasta. Siitä miten terveydenhuolto on järjestetty ja toisaalta eläkejärjestelmästä. Muut jutut on aika vähämerkityksisiä. Kaikissa kohtalaisen hyvinvoivissa maissa, joissa on mainittavasti matalampi veroaste on yksityisellä henkilöllä suurempi vastuu omista sairasvakuutuksistaan/menoistaan ja toisaalta eläkkeestään. Noihin kahteen asiaan ne veronalennukset sitten paljolti hupeneekin ja ollaan jokseenkin samassa tilanteessa.

Tiedätkö Fasaldi missä maailman maassa "amerikkalainen unelma, ryysyistä rikkauteen" on todennäköisin. No tietenkin Ruotsissa.

Mitä noihin muihin kysymiis juttuihin tulee niin lue tätä osastoa enemmän ja linkitä sekalaisia tilastoja vähemmän.

edit: vois lisätä kolmanneksi seikaksi koulutuksen.
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Hyviä ajatuksia Soininvaaralta jälleen kerran. Ei taida olla yhtään niin absoluuttista puoluetta kuin Vihreät.

http://www.iltasanomat.fi/paakirjoitus/soininvaara-opettaa-vihreille-realismia/art-1288458621893.html

Soininvaara opettaa vihreille realismia

Kansanedustaja, vihreiden ex-puheenjohtaja Osmo Soininvaara vaatii puoluettaan miettimään uudelta pohjalta suhdettaan ydinvoimaan. Ydinvoiman kannattajia ei hänen mielestään ole mitään syytä rajata puolueen ulkopuolelle.
Soininvaara kertoi näkemyksensä toissa päivänä Yle Uutisissa. Tarkempia perusteluja vihreiden uudistumisvaatimuksille lienee luettavissa ensi kuussa ilmestyvässä Soininvaaran kirjassa.

Soininvaaran mielipiteet on otettu vihreissä vastaan vaivautuneesti. Puolueen puheenjohtajan, ympäristöministeri Ville Niinistön mielestä on ”peräpeiliin katsomista” alkaa puhua siitä, onko hiili, turve vai ydinvoima vähemmän haitallista.

Vihreät lähtivät Paavo Lipposen (sd) toisesta hallituksesta kesällä 2002 vastalauseeksi eduskunnan Olkiluodon kolmannelle reaktorille antamalle periaateluvalle. Soininvaara oli silloin puolueen puheenjohtaja ja oli toiminut Lipposen hallituksen peruspalveluministerinä.

Soininvaara piti lähtönäytelmää tarpeettomana, mutta ei voinut mitään puolueensa puhdasoppiselle enemmistölle.

Entistä kummallisempaan valoon protesti joutui keväällä 2007, kun vihreät palasivat jäähyltä Matti Vanhasen (kesk) ydinvoimamyönteiseen toiseen hallitukseen. Se ajoi läpi periaateluvat Suomen kuudennelle ja seitsemännelle reaktorille.

Sillä kertaa puolue ei lähtenyt hallituksesta kulumallakaan. Vihreiden silloinen puheenjohtaja Anni Sinnemäki kiekui kyllä mielenosoituksissa sen hallituksen energiapolitiikkaa vastaan, jossa hän itse istui työministerinä.

Soininvaara ei ole ydinvoiman himoystävä, mutta talousajattelijana ja reaalipoliitikkona hän hyväksyy Suomen energiapolitiikan rakentumisen monien energialähteiden varaan.

Soininvaara haluaa vihreiden muuttuvan enemmän yleispuolueeksi. Hän lienee laskenut, että vain sillä kurin puolue voi merkittävästi kohentaa kannatustaan.

Jos järki ja periaateohjelma ovat ristiriidassa, kannattaa turvautua järkeen. Ristiriitaa voidaan tosin pienentää ujuttamalla ohjelmiin järkeä maailmanparannushalun tilkkeeksi.

Soininvaara tietää, että suomalainen ydinvoima on realiteetti, joka ei poistu kuvasta hokemalla, että olisi pitänyt alun alkaen toimia toisin.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Hyviä ajatuksia Soininvaaralta jälleen kerran. Ei taida olla yhtään niin absoluuttista puoluetta kuin Vihreät.
Vihreiden ongelma on puolueen sekalinjaisuus useissa asioissa.

Äänestämällä vihreitä on kuin Forrest Gumpissa suklaarasia, ei voi koskaan tietää mitä saa. Tuleeko Soininvaaran vai Hautalan linjausta.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Äänestämällä vihreitä on kuin Forrest Gumpissa suklaarasia, ei voi koskaan tietää mitä saa. Tuleeko Soininvaaran vai Hautalan linjausta.
Tämä ei ole vihreiden puolustuspuhe, mutta sama ongelma on kaikkien puolueiden kohdalla, ei tosin puolueiden omasta linjasta johtuen.

Kun eduskuntavaaleissa äänestät, niit et koskaan tiedä millaisiin kompromisseihin äänestämäsi puolue hallitusneuvotteluissa sortuu.

Hallitusohjelma ohjaa hallituskauden politiikkaa ja äänestäessäsi sinulla ei ole harmainta aavistustakaan millaisen hallitusohjelman puolesta äänesi menee.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Viimeksi muokattu:

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Vihreät eroaa mun mielestä muista puolueista lähinnä imagoltaan, ei niinkään todellisen tehdyn politiikan suhteen. Vastavaa ajoittaista periaatteista kiinni pitämistä ja toisessa paikkaa niiden myymistä on ihan joka sakilla. Paitsi ehkä RKP:llä kielikysymyksissä.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Vihreät eroaa mun mielestä muista puolueista lähinnä imagoltaan, ei niinkään todellisen tehdyn politiikan suhteen. Vastavaa ajoittaista periaatteista kiinni pitämistä ja toisessa paikkaa niiden myymistä on ihan joka sakilla. Paitsi ehkä RKP:llä kielikysymyksissä.
Eihän minkään puolueen politiikka eroa merkittävästi toisista puolueista.. Imagollahan sitä vaan pelataan.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
VM:n virkamiehet ovat taas näyttäneet osaamisensa:


JULKINEN HALLINTO Aleksi Kolehmainen, 30.3.2012, 10:01
Valtio tuhlasi 9 miljoonaa euroa it- järjestelmään, jolle ei löytynyt käyttäjiä
Valtioneuvosto päätti juhlallisesti vuonna 2006, että valtio alkaa kehittää voimalla hallinnolle uusia yhteisiä tietojärjestelmiä.

Yhteisistä it-ratkaisuista yksi tärkeimmistä oli valtion yhteinen asiakirjojen ja arkistoinnin järjestelmä, joka sai myöhemmin nimen Valda. Valtion virastojen asiakirjat piti saada samalle alustalle, jolle tulisi myöhemmin 60 000 käyttäjää.

Valda-hanke aloitettiin vuonna 2006. Sen projektipäällikkö vaihtui kertaalleen vuonna 2009, kun hankkeen aikataulu ja budjetti olivat pettäneet.

Palvelulla oli silti vain pari sataa käyttäjää tämän vuoden maaliskuussa, kun valtiovarainministeriö päätti lopettaa sen kehittämisen ja ylläpidon. Ministeriö arvioi tuolloin, ettei yksi yhtenäinen järjestelmä sovikaan kaikkien virastojen yhteiseen käyttöön, kuten oli suunniteltu. Valdan toinen osuus oli yhä tuolloin toteuttamatta.

Rahaa kului hankkeeseen yhdeksän miljoonaa euroa lähes viiden vuoden aikana. Tietoviikon saamien tietojen mukaan Valdasta on tehty myös kantelu Valtiontalouden tarkastusvirastolle.

”Tieto pitää paikkansa”, johtava tuloksellisuustarkastaja Tomi Voutilainen kertoo ja vahvistaa, että virasto käynnistää kantelun takia selvityksen.

Ministeriö ei kuunnellut varoituksia
Valda törmäsi arvosteluun jo hankkeen ensimetreillä vuonna 2007. Valtiontalouden tarkastusvirasto suositti, että ministeriö ottaisi Valdan kanssa aikalisän. Tarkastusviraston mukaan Valda-esiselvitys vilisi asiavirheitä, ja sen kustannuslaskelma oli puutteellinen.


Myös virastojen tarpeet oli tarkastusviraston mukaan kartoitettu puutteellisesti. Hankkeessa oli kuultu valtion 120 virastosta vain noin kymmentä. Suuret viranomaiset, kuten Verohallitus ja Kela, oli jätetty kokonaan kuulemisen ulkopuolelle.

Valtiovarainministeriö ei kuitenkaan kuunnellut tarkastajien varoituksia.
Ministeriö lähti kehittämään Valdaa samana vuonna alkuperäisen suunnitelman mukaisesti mutta sanoo kuulleensa virastoja hankkeen aikana.

Olisiko Valdan kanssa sittenkin pitänyt ottaa aikalisä? ”Jälkiviisaana on helppo sanoa, että varmaankin olisi pitänyt”, yhteiset ratkaisut -yksikön päällikkö Esko Vainio valtiovarainministeriöstä sanoo nyt.

Vainion mukaan päätös jatkaa hanketta kaikesta huolimatta arvioitiin tuolloin riskin ottamisen arvoiseksi. Hän ei ollut itse tekemässä päätöstä, koska tuli valtiovarainministeriöön vasta vuonna 2008.

Ilmeisesti myös tiukka aikataulu on saattanut vaikuttaa ministeriön haluun edetä ilman lisäselvityksiä. Mittavan palvelun piti olla käytössä jo vuonna 2009. Ministeriö totesikin esiselvityksessä, että tarvitaan ”ripeitä päätöksiä ja välittömästi käynnistettäviä toimenpiteitä”.
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/valtio+tuhlasi+9+miljoonaa+euroa+it+jarjestelmaan+jolle+ei+loytynyt+kayttajia/a795414
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Aika kovat palkankorotukset Saksassa julkiselle puolelle. Mitenköhän täällä lähtee neuvottelut käyntiin?

Ainankin pomojen palkkakehitys ollut melkoista. Vaikka tulokset välillä ihan miinuksella, niin Stay-bonusta maksettu.:eek:

Saksassa sopu palkankorotuksista


Saksassa 2 miljoonan julkisen sektorin
työntekijän palkat nousevat.Saksan
sisäministeri Hans-Peter Friedrich
tiedotti sovusta neuvotteluissa varhain
tänään.

Palkkojen on määrä nousta kahden vuoden
jaksolla 6,3 %.

Virkamiesliitto Verdi tavoitteli 6,5
prosentin korotusta. Se hylkäsi aiemmin
3,3 prosentin tarjouksen.

Sovun myötä poistuu laajojen lakkojen
uhka. Saksassa järjestettiin jo
lakkojen sarja, joka vaikutti muun
muassa lentoliikenteeseen.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Nyt päästään taas hehkuttamaan pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että Saudi-Arabia, Panama, Puerto Rico, Brasilia, Venezuela ja Costa Rica pärjäävät tuossa vertailussa paremmin kuin Saksa ja Japani.


Mitä vielä rutiset: Suomi on YK-raportissa maailman onnellisimpia maita
Talouselämä 2.4.2012 21:47päivitetty 2.4.2012 21:48

YK:n maanantaina julkaiseman suuren kansainvälisen vertailun mukaan Suomi on maailman toiseksi onnellisin maa. Edellä on vain Tanska.

Suomen jälkeen seuraavina tulevat Norja ja Hollanti. Ruotsi jäi vertailussa seitsemänneksi. Suomen onnellisuusluku on 7,6 asteikolla nollasta kymppiin.

Tiedot käyvät ilmi ensimmäisestä World Happiness Reportista, joka on laadittu YK:n yleiskokouksen valtuuksin. Raportin on laatinut Earth Institute, ja sen toimittajana on ollut laitoksen kuuluisa ekonomisti Jeffrey Sachs.

Erilaisia onnellisuusmittareita on ehdotettu korvaamaan bruttokansantuotteen kasvua mittaavia, perinteisiä hyvinvoinnin laskentatapoja. Suomessa toiveita ovat esittäneet varsinkin vihreät ja vasemmisto.

Sachsin pettämätön mittari osoittaa, että Suomen on vaikea tästä enää parantaa.

Sachsin instituutti sanoo, että onnellisuus ja vauraus kulkevat käsi kädessä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/mita+viela+rutiset+suomi+on+ykraportissa+maailman+onnellisimpia+maita/a2094620
http://issuu.com/earthinstitute/docs/world-happiness-report?mode=window&backgroundColor=#222222
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Onnellisuus on melko subjektiivinen käsite mitattavaksi. Muistaakseni Bhutanissa oli jonkin tutkimuksen mukaan onnellisimmat ihmiset. Se on yksi köyhimmistä paikoista maailmassa.

Mitä tulee tulkintaan, että onnellisuus ja vauraus kulkevat käsikädessä, niin siinä lienee jotain perääkin. Tosin niin vaurasta ihmistä on hankala löytää, joka ei kehittäisi itselleen onnetonta mielentilaa jostakin syystä. Se tuntuu olevan ihmisen perustaipumus. Ei oo helppoo kellään.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Tästä jutusta voi taas kysyä onko hallinnon tarkoitus palvella ihmisiä, vai ihmisten hallintoa.

Perjantaina lääkäriksi valmistunut Matti Karjalainen on turhautunut Valviran lupakäytäntöön, jonka mukaan hänestä tuli valmistumisen myötä hetkeksi "valelääkäri".
...
Resurssipulan kanssa painiva Valvira puolestaan ilmoittaa, että hakemuksen käsittely tehdään viidessä arkipäivässä sen jälkeen, kun valmistuneen lääkärin anomus on heille saapunut.
...
Valvirassa ongelma on tiedostettu, mutta lupaosaston johtajan Jussi Holmalahden mukaan mitään ei ole tehtävissä nopealla aikataululla.
 
Ylös