Alpo rutisee

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Nythän sitten päättyi Alpo Rusin Suomea vastaan nostaman jutun oikeuskäsittely. Lähtökohtaisesti on kyse ’kunnian palautuksesta’ ja myös ’korvauksesta menetetyistä viroista ja niiden miljoonatuloista’.

Kumpi on rosvo, Alpo vai Suomen valtio, tai siis Supo? Maallikoiden on paha sanoa mitään, mutta jotakin voidaan päätellä ottelijoiden valmentajista. Rusin tiimiin liittyi viime hetkillä Zacharias Sundström, joka on kuulemma lakimiespiireissä tunnettu kahdesta asiasta: a) yleensä voittaa jutut, johon ryhtyy JA b) ilmestyy paikalle vain, jos on odotettavissa tähtitieteelliset korvaukset. Kun kerran ryhtyi, olisi voitto tiedossa?

Suomen asianajajana tuulta halkaisee niin ikään tuloloukussa rypevä, tunnettu stara Aarno Arvela. Tunnettu siitä, että on yleensä rosvon puolella. Onko Suomi siis pahis?

Käviköhän Alpolle kylmät, kun kutsui Mahtivaarin todistamaan. Marahan töräytti kuuluville juuri sen, mitä ei pitänyt. Kun valtiosyyttäjä aikanaan jätti syytteen nostamatta, lausumansa oli jotenkin niin, että ’törkeän maanpetoksen tunnusmerkistö ei täyty’. Kun ei täyttynyt, ei ollut mieltä syyttää, koska rikoksen normaali aste ja lievä aste olisivat olleet rikoksena vanhentuneita. Suurelle yleisölle jäi silloin suureksi kysymykseksi se, että täyttyikö normaali tai lievä aste. Jos täyttyi, Alpo olisi rosvo, jos kohta ei jäänyt ajoissa kiinni. Syyttäjän lausuma jätti Alpolle viikunanlehden eteen. Tuli Mara ja vetäisi lehden pois!

Oma omituinen lukunsa casessa on se, että saksalaista asiantuntijaa ei saliin saatu, ’hallinnollisten epäselvyyksien vuoksi’. Miehen piti pelastaa Alpon maine: Jukka oli rosvo ja Alpo puhdas. Kutsu tuli niin myöhään, että Saksan valtio ei ehtinyt miettiä, voivatko he lähettää miehensä asialle. Kuka möhläsi? Kahden miljoonan markan miehet? Käräjäoikeus? Vai eikö Saksa olisi missään tapauksessa lähettänyt virkamiestään virkamiehenä ko. kaltaiseen oikeudenkäyntiin?

Miten käy? Oikeus harkitsee aina Pyhäinmiesten päivään asti. Itse veikkaan, että Alpo häviää.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tämä on mielenkiintoinen tapaus. Supon mielestä esitutkintakynnys ylittyi ja tottakai juttu piti silloin tutkia. Supolla luonnollisesti oli myös ilmeinen velvollisuus informoida valtion johtoa vakoiluepäilystä. Koko oikeusjuttua ei varmasti olisi tullutkaan jos Supossa tai valtionjohdossa olisi ollut hölösuuta, joka paljasti tutkinnan lehdistölle. Syntynen kohun perusteella Rusi leimattiin syylliseksi ja varmasti maine ja kunnia meni ja aiheutui varmasti sekä tulojen menetyksiä että henkisiä kärsimyksiä. Aiheettomasta esitutkinnasta kun ei mun käsittääkseni saa korvauksia, paitsi mahdolliselta pidätys- tai vangitsemisajalta.

Mulla itsellä ei ole selvää kantaa syyllistyikö Rusi vanhentuneisiin rikoksiin, vaikka lehdistä päätellen vaikuttaa aika epätodennäköiseltä. Rusin yllä varmasti leijuu koko loppuelämän maine maanpetturina, mikäli Rusi on täysin syytön epäiltyihin rikoksiin, on ukko joutunut käymään aikamoisen piinan läpi.

Itse veikkaan Rusin voittavan jutun, mutta korvaussummien olevan todella paljon pienemmät kuin vaadittu summa.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
No ei liene epäselvää mikä on toikin oman perustajan kanta. Otsikko on yhtä asenteellinen kuin Supon esitutkinta.

Mitä pidemmällä tää koko case on mennyt sitä enemmän alkaa näyttää, että Alpo Rusi on täysin syytön. DDR piti yhteyttä moneen suomalaiseen vaikuttajaan. Monille tehtiin koodi valmiiksi aseman perusteella. Tämä ei tarkoita, että henkilö koodin takana oli tehnyt yhtään mitään.

Jukka Rusi kertoi Stasi kontakteilleen veljestään ja hänelle luotiin koodinimi valmiiksi odottamaan jospa mies tarttuisi verkkoon. Aikoinaan jo oli melko selvää, että Jukka Rusi niitä tietoja luovutti. Alpo Rusin osallisuudesta ei ole juuri todisteita ollut. Ainoastaan se, että Stasi oli luonut hänelle jäsenkoodin valmiiksi.

Presidentti Ahtisaaren todistus oli ajoi kyllä nähdäkseni Rusin etua. Olen myös täysin samaa mieltä Ahtisaaren kanssa siitä, että tässä on Suomen maine oikeusvaltiona on pelissä. Jos virheitä on tehty tutkinnassa tulisi ne suoraan myöntää ja valtion tulee maksaa miehelle, jonka maine on pilattu.

Uskon, että Rusi voittaa.
 
Viimeksi muokattu:

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Myönnettäköön, että otsikko on provosoiva. Mutta sisältö ei ehkä niinkään. Koko oikeudenkäynti on monessa suhteessa poikkeuksellinen. Ensiksi se, että käydään korvausoikeutta, vaikka syytettä ei edes nostettu. Toiseksi haettu korvaussumma on historiallisen suuri. Toki niin on, että mikäli Alpo on täysin syytön, miestä on pidetty pitkään löysässä hirressä. Mutta näissäkin tapauksissa korvaussummat ovat olleet yleensä pieniä.

Mutta miten määritellään saamattomat virat? Ensin torpattiin kansanedustajuus. Oikeampaa olisi sanoa, että kansanedustajaehdokkuus. Äänestäjillä olisi ollut painava sanansa sanottavana. Sitten meni korkea EU- virka. Oliko sekään oikeasti kirkossa kuulutettu?

Menikö maine? Kaiketi voi sanoa, että ei mennyt. Otettiinhan hänet UM:öön takaisin töihin. Ei kai sinne mätämunaa olisi kelpuutettu? Saattaa olla, että asia olisi hiljalleen unohtunut, ellei Alpo itse lähipiireineen olisi jatkuvasti pitänyt tulta yllä.

Nyt käytiin oikeus, mikä aikanaan jäi käymättä. Itselleni jäi alun perin vähän epävarma olo, juuri valtakunnansyyttäjän lausunnon takia. Ehkä kuitenkin enemmän syyttömän kuin syyllisen puolelle. Nyt oikeudessa esille tulleet seikat ovat kuitenkin kääntäneet vaakaa runsaasti syyllisen puolelle.

Alpon kortti tehtiin, kun hän vielä opiskeli. Tuskin vuoti mitään vielä silloin. Sitten hän valmistui ja meni töihin UM:öön. Samoihin aikoihin veli Jukka meni Metsäteollisuuden keskusliittoon. Sittemmin vuodettujen asiakirjojen määrä vain runsastui, vaikka syylliseksi havaittu Jukka ei enää ollut tiedon lähteillä. Mutta Alpo oli. Jukka myös myönsi kuulusteluissa, että ei hänkään sentään niitä kaikkia toimittanut. Kuka siis? Alpo?

Sekin on todettava, että EVA oli tuolloin poliittistaloudellinen NL:n vastainen organisaatio, joka laati ’salaisia’ koosteita jäsenilleen. Tod. näk. Jukka on näitä saanut käsiinsä tehtävänsä puolesta ja lähetellyt DDR:ään. Tämä selittäisi osin runsastunutta asiakirjavirtaa.

Asiantuntijat ovat todenneet, että oli oikein aloittaa esitutkinta. Suorastaan olisi ollut virhe jättää aloittamatta. Alpon kannalta tämä ei vielä olisi ollut ongelma, ellei tieto olisi vuotanut julkisuuteen. Kuka vuoti? Tietävien piiri oli lopulta laaja. Supon n. 30 hengen lisäksi mittavahko määrä virkamiehiä, hallituspuolueen politiikkoja ja oppositiopoliitikkoja, kuten Esko Aho. He siis olivat primäärijakelussa. Vuotaja tuskin selviää koskaan. Tästä ei Alpo voi syyttää Suomen valtiota, mutta syyttää silti.

Minusta Ahtisaaren lausuma oikeussalissa oli naula Alpon arkkuun. Siis enemmän upotus kuin pelastus. Se mitä Mara sanoi salin ulkopuolella, ei vaikuta oikeuskäsittelyyn. Saksalaista asiantuntijaa ei saatu istuntoon. Miksi ei saatu? Vaikka Supo on töppäillytkin, tuskin hekään ovat olleet niin onnettomia, etteivät ole kuulleet myös ko. asiantuntijaa jo esitutkinnan aikana. Ovatko muut asiantuntijat sanoneet jotakin muuta? Kun oikeudessa mentiin herkille alueille, jahdattiin lehtimiehet ulos. Siten ulkopuoliset, kuten me keskustelijat tässä, emme saa edelleenkään tietoomme kuin valistuneita arvauksia.

Joten, pidän todennäköisempänä Alpon häviötä kuin voittoa. Jos tulee jonkinlainen voitto, on se luokkaa 200 euroa. Tavallinen taksa aiheettomasta putkavuorokaudesta on ollut 100 euroa. Alpo ei ollut vankeudessa lainkaan, mutta joitain päiviä hän vietti kuulusteluissa.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Tolerantti sanoi:
Miten käy? Oikeus harkitsee aina Pyhäinmiesten päivään asti. Itse veikkaan, että Alpo häviää.
Vuonna 2005 eduskunnan oikeuasiamiehen vaatimuksesta käynnistetyssä tutkinnassa ei selvinnyt, kuka oli vuotanut tiedon Rusin esitutkinnasta julkisuuteen. Lienee kuitenkin uskottavaa, että sen on täytynyt olla joku Supon sisältä tai sitten joku niistä poliitikoista tai virkamiehistä joita Supo oli informoinut asiasta.

Tässä suhteessa Rusin vahingonkorvausvaatimus valtiota kohtaan on oikeutettu. Rusin oikeuteen haastama valtio ei kuitenkaan ole vakoilutapauksen esitutkinnan jälkeen potkinut Rusia päähän, vaan on nimittänyt hänet viimeksi mm suurlähettilääksi. Valtio todennäköisesti tuomitaan silti maksamaan Rusille korvauksia nimen omaan tuon tiedon vuotamisen takia. Laki sanoo yksiselitteisesti, että esitutkinta on toimitettava siten, että siitä ei aiheudu eri osapuolille tarpeettomasti haittaa. Nyt ei näin tapahtunut. Korvaussumma tulee olemaan kovin kaukana tuosta Rusin vaatimuksesta. Veikkaan, että maksimissaankin vain joitain kymmeniä tuhansia euroja, todennäköisesti vähemmän.

Esitutkinnan aloittamista tuskin tuomitaan laittomaksi. Sillä saattaisi olla kauaskantoisia seurauksia.

Kumpi sitten voittaa? Riippuu siitä, miten voitto määritellään. Rusin asianajajien palkkiot nousivat yli 300 000 euron. Vaikka valtio häviäisikin, se maksaa ainoastaan kohtuullisen määrän haastajan kuluja. Rusi joutuu pulittamaan kaikissa tapauksissa pitkän pennin omasta kukkarostaan. Rusin maine sen sijaan jää oikeuden päätöksestä riippumatta suuren yleisön omaan harkintaan.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Kukas olisi korvausvelvollinen ellei valtio? Supo on kuitenkin valtion instanssi ja valtio on vastuussa siitä.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Törni sanoi:
Kumpi sitten voittaa? Riippuu siitä, miten voitto määritellään. Rusin asianajajien palkkiot nousivat yli 300 000 euron. Vaikka valtio häviäisikin, se maksaa ainoastaan kohtuullisen määrän haastajan kuluja. Rusi joutuu pulittamaan kaikissa tapauksissa pitkän pennin omasta kukkarostaan. Rusin maine sen sijaan jää oikeuden päätöksestä riippumatta suuren yleisön omaan harkintaan.
Näin on... Uskon, että suuri yleisö on tämän oikeuden käynnin jälkeen viisaampi monessakin suhteessa.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
patriot sanoi:
Näin on... Uskon, että suuri yleisö on tämän oikeuden käynnin jälkeen viisaampi monessakin suhteessa.
Itse en usko tähän. Luulen, että päätös on seuraavanlainen:

1) Esitutkinta todetaan laillisesti aloitetuksi
2) Tiedon vuotaminen esitutkinnasta todetaan lain vastaiseksi
3) Rusille määrätään maksettavaksi joku summa korvauksia kohdan 2. perusteella

Suuri yleisö ei tästä yhtään nykyistä viisaammaksi tule. Voin toki olla väärässä. Jos näin on, tulen sen kyllä auliisti myöntämään.
 
Viimeksi muokattu:

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
patriot sanoi:
Kukas olisi korvausvelvollinen ellei valtio? Supo on kuitenkin valtion instanssi ja valtio on vastuussa siitä.
Mihin tämä kysymys liittyy?
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Helsingin Sanomat sanoi:
Kielteinen julkisuus tekee ihmisestä monien mielissä rikollisen

Joka neljäs suomalainen luulee virheellisesti, että suurlähettiläs Alpo Rusi olisi tuomittu rikoksesta, vaikka suojelupoliisin vakoiluepäily ei todellisuudessa johtanut edes syytteeseen.

Kielteinen julkisuus leimaa ihmisen usein rikoksesta tuomituksi, vaikka hänet on todellisuudessa todettu syyttömäksi tai häntä ei ole edes epäilty rikoksesta.

HS-Gallupin mukaan näin on käynyt myös muun muassa entiselle pääministerille Anneli Jäätteenmäelle ja entiselle huippuhiihtäjälle Jari Isometsälle. Lähes joka toinen suomalainen luulee virheellisesti, että heidät olisi tuomittu rikoksesta.

Suomen Gallup kysyi Helsingin Sanomien toimeksiannosta suomalaisilta, ketkä 31:stä kyselyyn valituista ihmisestä on tuomittu rikoksista.

Nimet lueteltiin vastaajille, joiden piti kunkin nimen jälkeen ilmoittaa, jos nimetty oli heidän mielestään tuomittu.

Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse tuhatta suomalaista.

Tampereen yliopiston imagotutkija Erkki Karvonen päättelee tulosten perusteella, että ihmisillä menevät helposti rikosoikeudelliset, poliittiset ja moraaliset tuomiot sekaisin.

Karvosen mielestä on ongelma, että kielteinen julkisuus muuttuu ihmisten mielissä helposti rikostuomioksi.

"On oikeudenkäynnin lopputulos mikä tahansa, niin ihminen on leimattu ja tuomittu", europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki huomauttaa.

Käräjäoikeus vapautti hänet syytteistä tietovuoto-oikeudenkäynnissä, mutta silti liki joka toinen suomalainen uskoo hänen saaneen langettavan tuomion.

Neljännes vastaajista oli sitä mieltä, että Turun entinen piispa, kansanedustaja Ilkka Kantola on tuomittu rikoksesta.

Kantola jätti piispan virkansa, kun hänen avioliiton ulkopuolinen suhteensa paljastui.

Kantola pitää tulosta aika hätkähdyttävänä: "Herää kysymys, että noinko väärä kuva ihmisillä syntyy lähinnä iltapäivälehtien kirjoittelusta."

Kyselyn perusteella pienoisen rikosmaineen saaminen ei välttämättä edellytä edes julkista kohua.

Lähes joka kymmenes vastaaja uskoo, että oikeuskansleri Jaakko Jonkka on tuomittu, vaikka hän ei ole juuri kohuja aiheuttanut.
Syytön kunnes toisin todistetaan..
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
patriot sanoi:
Taisit editoida viestiäsi niin, että tuohon kysymykseen vastaaminen on mahdotonta.
Hä???? Nyt en ymmärrä? Mutta ei se mitään.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Kovasti hyökkäsi Alpo julkaistulla kirjallaan SDP:ta vastaan. Mielenkiintoista nähdä miten "syytöksiin" suhtaudutaan. Lipponen ja Ahde ovat olleet tänään hiljaa. Punaruusuleirissä taidetaan odotella, että jospa kiusallinen asia hautautuisi nopeasti maton alle.....
 

Valde

Well-known member
Liittynyt
8.4.2003
Viestit
3145
Pari vuotta sitten Rusin vakoiluepäilyistä kirjoitetiin kaikissa lehdissä isoilla kuolemanvakavilla kirjaimilla. Nyt sitten samaista tietovuotoa nimitetään harmittomasti lörpöttelyksi. Ei ollut agenttia, vakoilua eikä petosta - lörpöttelyä vain. Ja missään ei ole mitään biasta?:doubtful:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Törni sanoi:
Kovasti hyökkäsi Alpo julkaistulla kirjallaan SDP:ta vastaan. Mielenkiintoista nähdä miten "syytöksiin" suhtaudutaan. Lipponen ja Ahde ovat olleet tänään hiljaa. Punaruusuleirissä taidetaan odotella, että jospa kiusallinen asia hautautuisi nopeasti maton alle.....
Jospa ei kannata liikoja ruveta mesoamaan jonkun katkeron kostojen perään?

Onkohan SuPo muuten jotenkin ohjeistanut muita? Olivat paikalla kirjanjulkistustilaisuudessa. DDRän entinen tiedustelugubbe ainakin tyrmäsi Rusin väitteet. Tosin Rusi varmaan tietää paremmin kuin muut. Go Alpo.:D Lörppö-Alpo.:eek:
 

VR

Syytön ja sillä sipuli
Liittynyt
7.4.1999
Viestit
10649
Sijainti
U15
Rusi voitti juttunsa.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut valtion maksamaan suurlähettiläs Alpo Rusille 70 000 euron korvaukset Stasi-jupakasta.

Oikeus tuomitsi valtion maksamaan Rusille 20 000 euroa taloudellisesta vahingosta ja 50 000 euroa henkisistä kärsimyksistä.

Tämän lisäksi valtio joutuu maksamaan noin 25 000 euroa Rusin lakimieskuluja.

Rusi vaati valtiolta puolen miljoonan euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä.

Suojelupoliisi aloitti vuonna 2002 esitutkinnan, jossa Rusia epäiltiin törkeästä vakoilusta entisen Itä-Saksan hyväksi. Epäily ei johtanut syytteeseen.

Käräjäoikeuden mukaan rikosepäilyä koskeva tieto lähti julkisuuteen suposta. Oikeus arvioi, että joku supon sisältä oli vuotanut tiedon tutkinnasta julkisuuteen.
Taloudellisesti Rusille tulee ainakin tappiota, eihän tuo summa kata hänen kulujaan.
 
Viimeksi muokattu:

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Moe Szyslak sanoi:
Jospa ei kannata liikoja ruveta mesoamaan jonkun katkeron kostojen perään?

Onkohan SuPo muuten jotenkin ohjeistanut muita? Olivat paikalla kirjanjulkistustilaisuudessa. DDRän entinen tiedustelugubbe ainakin tyrmäsi Rusin väitteet. Tosin Rusi varmaan tietää paremmin kuin muut. Go Alpo.:D Lörppö-Alpo.:eek:
En oikein ota vakvastti entisen DDR'n tiedustelupomon vakuutuksia. Eipä ne entiset Stasi pomot ole paljastelleet ex-DDr'n vakoojia ilmeisesti ensimmäistäkään.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
VR sanoi:
Rusi voitti juttunsa.

Taloudellisesti Rusille tulee ainakin tappiota, eihän tuo summa kata hänen kulujaan.
Mä sain toisesta jutusta käsityksen, että oikeudenkäyntikuluja korvataan suuremmalla summalla. Niin tai näin valtio on todettu syylliseksi. Oikeus voitti!
 

VR

Syytön ja sillä sipuli
Liittynyt
7.4.1999
Viestit
10649
Sijainti
U15
patriot sanoi:
Mä sain toisesta jutusta käsityksen, että oikeudenkäyntikuluja korvataan suuremmalla summalla. Niin tai näin valtio on todettu syylliseksi. Oikeus voitti!
Jeps, niin korvataan, oikeudenkäyntikulut tulivat erikseen. Uutista näköjään päivitettiin.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut valtion maksamaan suurlähettiläs Alpo Rusille 70 000 euron korvaukset Stasi-jupakasta.

Oikeus tuomitsi valtion maksamaan Rusille 20 000 euroa taloudellisesta vahingosta ja 50 000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Tämän lisäksi valtio joutuu maksamaan 25 733,15 euroa Rusin lakimieskuluja ja 80 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Kaikki korvaukset velvoitetaan maksaman korkoineen lokakuusta 2006 alkaen.

Käräjäoikeuden mukaan valtiolle syntyi vahingonkorvausvelvollisuus kahdesta asiasta. Nämä olivat tietovuoto ja perusoikeusloukkaus.

Sen sijaan käräjäoikeus arvioi, että esitutkinnan aloittamisessa ei menetelty virheellisesti.

Käräjäoikeuden mukaan Rusin rikosepäilyä koskenut tietovuoto oli lähtöisin suojelupoliisista. Käräjäoikeuden mukaan joku suojelupoliisista tai valtion päättäjistä rikkoi salassapitovelvollisuutta.

Perusoikeusloukkauksen käräjäoikeus katsoi tapahtuneen silloisen oikeusministeri Johannes Koskisen (sd) lausumassa.

Oikeusministeri Koskinen oli todennut, että "on todettu, että juuri törkeään vakoilurikokseen ei löytynyt näyttöä, mutta sen sijaan kylläkin sinänsä lainvastaisesta toiminnasta". Tämä lausuma oli käräjäoikeuden mukaan syyttömyysolettaman vastainen.

Rusi vaati valtiolta puolen miljoonan euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä.

Suojelupoliisi aloitti keväällä 2002 esitutkinnan, jossa Alpo Rusia epäiltiin törkeästä vakoilusta entisen Itä-Saksan hyväksi. Epäily vuoti julki samana vuonna ja tuli julki syksyllä. Epäily ei johtanut syytteeseen.

Valtion asianajajan Aarno Arvelan mukaan käräjäoikeuden päätös oli osittain yllätys. Arvela ei vielä osaa sanoa, valitetaanko päätöksestä.
Mutta tuosta Arvelan lausumasta voisi ehkä päätellä, että juttu ei ehkä ole ohi.
 
Ylös