Törni sanoi:
Siitä olemme yhtä mieltä. Tuskin tuo uusien työpaikkojen syntyä edistää. Vaikea kuitenkaan uskoa, että terveellä pohjalla operoivassa yrityksessä se voisi olla kovin merkittävä työllisyyden este. Tässä on toisaalta kysymys myös yritys- ja johtamiskulttuurista. Yli kaksikymmentä työntekijää työllistävä yritys on minusta jo melko suuri. Ja tyypillisesti se on myös yritys, joka on turvonnut noihin mittoihin paljon pienemmän yrityksen hallintorakenteella. Hallintoa on ymmärrettävä jossain vaiheessa myös vahvistaa. Tämä on minusta hieman sellainen rajatapaus. Kuten aikaisemmin totesin, olisin itse ollut valmis säilyttämään tuon YT-menettelyn vain yli 30 työntekijän yrityksissä. Alkuperäinen vaatimus olisi ulottannut laajennetun lain koskemaan jo 10 hengen yrityksiä.
Emme jokatapauksessa tarvitse uusia esteitä yrityksille, kun hyödyt ovat kovin kyseenalaiset.
Mikäköhän tuon ulottamisen syynä oli? Ei ainakaan ollut se, että tuolla estettäisiin työpaikkojen vähentymistä, koska jos toiminta ei ole kannattavaa, niin silloin pitää tehdä irtisanomisia. Nyt tuosta vain koituu hieman lisäkustannuksia yrityksille, mikä vain huonontaa tilannetta. Korkeintaan hieman tarkemmin katsotaan työllistetäänkö niin montaa ihmistä kuin mahdollista: Esim. nyt talous kasvaa ja olisi kenties tarvetta lisäväelle, mutta jossain vaiheessa tulee laskusuhdanne, eikä kysyntää ole niin paljoa -> väkeä joudutaan vähentämään.
Sinänsä, tuntuu että tämä ulottaminen oli vain yritys reagoida oireisiin, mutta itse ongelma jätetty taas käsittelemättä.Tämän tyylisissä oireiden auttamisissa voi vain käydä kuten vertauskuvassa: Ongelmana on käden kutiaminen -> raaputetaan kättä -> oireet helpottavat hetkellisesti -> pian oireet ovat levinneet ja ovat pahempia.