Ravintola-ala pelkää lounastajien siirtyvän kaupan eväisiin
16.4. 08:31 Kaupparuoan arvonlisäveron alennus 12 prosenttiin heikentää lounasravintoloiden kilpailukykyä. Yhä useampi lounastaja siirtyy kaupan patonkeihin ja salaatteihin, pelkää ravintola-ala.
Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitton mielestä kauppa saa kohtuutonta kilpailuetua lounasmarkkinoilla, kun kauppojen myymän ruuan arvonlisävero alenee 17 prosentista 12 prosenttiin. Ravintolaruuan arvonlisävero pysyy 22 prosentissa.
Kaupat myyvät entistä enemmän ulosmyytäviä take away-annoksia. Yhä useampi suomalainen syö lounaalla kaupasta ostamiaan salaatteja, täytettyjä patonkeja ja muita vastaavia ruoka-annoksia.
Liiton toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo kauppojen saaman veroedun johtavan siihen, että lounasravintolat ryhtyvät myymään entistä enemmän take away-annoksia.
– Meillä ravintoloiden take away-myynnin osuus on ollut 5 prosenttia. Ruotsissa osuus on 40 prosenttia. Siellä veroetu on vielä räikeämpi kuin Suomessa.
Ruotsissa kauppojen ruuan arvonlisävero on Suomen tapaan 12 prosenttia. Ravintolat maksavat 25 prosentin arvonlisäveroa.
Lappi kertoo, että verokäytäntö on johtanut Ruotsissa hassuihin tilanteisiin. Jos syö kauppakeskuksen käytävällä olevassa ravintolassa, ruuasta joutuu maksamaan 25 prosentin veroa. Jos ostaa ravintolasta valmiit annokset ja menee syömään kauppakeskuksen penkille, selviää halvemmalla.
– Mihin syömäraja asetetaan. Jotkut ravintolat ovat vieneet omia penkkejään 30 metrin päähän ravintolasta niin, että take away-lounastajilla on tilaa syödä.