Puola on saamassa äärivanhoillisen presidentin?
Puolalaiset äänestävät sunnuntaina uutta presidenttiä jännittävissä tunnelmissa. Äärivanhoilliseksi poliitikoksi tituleerattu Andrzej Duda johtaa mielipidemittauksissa niukasti ennen istuvaa presidenttiä Bronisław Komorowskia.
Puolan presidentinvaalien toisella kieroksella ei äänestetä vasemmiston tai oikeiston välillä vaan modernin maailman ja vanhoillisuuden välillä. Puolalla menee taloudellisesti suhteellisen hyvin. Maan työttömyysaste on 7,7 prosenttia eli selvästi alle EU-maiden keskitason.
Talouskriisi ei ole koetellut Puolaa samalla tavalla kuin muita Euroopan maita, mutta moni nuori on joutunut lähtemään ulkomaille leveämmän leivän toivossa. Suhteellisen hyvästä taloustilanteesta huolimatta moni puolalainen on tyytymätön nykymenoon.
– Meillä on joukko ihmisiä, jotka ovat tyytymättömiä Puolan viime vuosien muutokseen, heille uusi todellisuus on vierasta, sanoo Varsovan yliopiston politiikan tutkija Krzysztof Mrozek Ylen haastattelussa.
Nykyinen presidentti Bronisław Komorowski edustaa kansalaisfoorumi PO:ta, joka on Suomen Kokoomuksen sisarpuolue. Komorowski on ollut presidentti vuodesta 2010.
Aikaisemmin keväällä hänen uudelleenvalintansa näytti itsestäänselvältä, mutta nyt on hyvin epävarmaa, valitaanko hänet uudelleen sunnaintain vaaleissa. Komorowski hävisi täpärästi Laki ja oikeus -puolueelle, joka istuu Euroopan parlamentissa samassa ECR-ryhmässä kuin Perussuomalaiset.
Duda korostaa kristillisiä arvoja
– Andrzej Dudan Laki ja oikeus -puolue haluaa muutoksen, he haluavat enemmän kristillisiä arvoja politiikkaan ja läheisempiä suhteita valtion ja katolisen kirkon välille, tutkija Krzysztof Mrozek sanoo.
Duda on 43-vuotias, mikä on mahdolliselle presidentille suhteellisen nuori ikä. Duda on onnistunut hyvin vaalikeskusteluissa, häntä pidetään osaavana, karismaattisena ja – hyvännäköisenä. Hän on Euroopan parlamentin jäsen.
Duda vastustaa euron ottamista käyttöön Puolassa ja hän haluaa madaltaa eläkeikää 67 vuodesta 65: een, eli ”korjata” niitä virheitä, joita hallitus teki eläkeikää korottaessaan. Asia ei varsinaisesti kuulu presidentille, mutta aihe on noussut vaalikeskuteluissa esille. Puolan presidentillä on valtaa hieman vähemmän kuin Suomen presidentillä, mutta mielipidejohtajana hän on tärkeä.
Bronislaw Komorowski.
Bronislaw Komorowski on johtanut Puolaa viisi vuotta. Kuva: Jacek Turczyk/EPA
Dudan kansallismieleseen politiikkaan kuuluu EU:n arvostelua ja kriitiikkiä Saksaa kohtaan, kun taas nykyisellä presidentillä ja hallituksella on erinoimaiset suhteet Saksan johtoon ja varsinkin liittokansleri Angela Merkeliin. Suhtautuminen Venäjään ei muuttuisi, sekä nykyinen presidentti että hänen haastajansa Duda suhtautuvat erittäin kielteisesti Venäjän toimintaan Ukrainassa.
Puolan liberaalit pelkäävät nyt ”orbanisointia”, eli sitä, että Puolasta tulee Unkarin kaltainen maa, joka suhtautuu kriittisesti länsieurooppalaisiin arvoihin.
Perheväkivalta noussut vaaliteemaksi
Andrzej Duda on vaalikampanjassaan vastustanut Euroopan neuvoston Istanbulin sopimusta perheväkivallan kieltämiseksi. Dudan mielestä se sotii perinteistä puolalaista perhekäsitystä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on yrittänyt puolustaa perheväkivaltaa kieltävää sopimusta.
– Jos sanotaan, että perheväkivalta tai naisiin kohdistuvaa väkivalta on osa puolalaista perinnettä, niin meidän pitää miettiä, mitä Puolan perinteisiin kuuluu, Puolan Amnestyn kampanjakoordinaattori Weronika Rokicka sanoo.
Kansainvälisessä vertailussa perheväkivalta ei ole erityisen suuri ongelma juuri Puolassa, mutta Rokicka uskoo, etteivät puolalaiset naiset uskalla ilmoittaa siitä.
Puolan yhteiskunta on jakautunut vanhoillisiin ja liberaaleihin, kaupunkilaisiin ja maalaisiin, uskovaisiin ja tapakristittyihin.
Laki ja oikeus -puolue oli vallassa kymmenen vuotta sitten, kun kaksoset Lech ja Jarosław Kaczyński johtivat maata. Silloin Puolan suhde EU:hun ja Saksaan oli kireä.
Lech oli presidentti ja Jarosław pääministeri. Lech Kacyński kuoli traagisessa lentoturmassa Venäjän Katynissa vuonna 2010, sen jälkeen nykyinen presidentti Komorowski valittiin tehtävään. Jarosław Kaczyński johtaa edelleen Laki ja oikeus -puoluetta, mutta häntä pidettiin liian jyrkkänä.
Sen takia Andrzej Dudalla on paljon suuremmat mahdollisuudet tulla valituksi. Vaalivoitto sunnuntaina saattaa myös johtaa voittoon parlamenttivaaleissa ensi lokakuussa.
Dan Ekholm, Yle, Varsova