GMO-ruoka

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Suomalainen LSO Foods ilmoitti äskettäin alkavansa tuoda siankasvattajilleen muuntogeenistä soijarehua. LSO Foods toimittaa lihan muun muassa HK Ruokatalolle ja Järvi-Suomen Portille. Myös Atria ilmoitti siirtyvänsä muuntogeeniseen rehuun. Toimitusjohtajansa Tikkakosken mukaan syynä on taloudellinen pakko.

Kun suurimmat tuottajat tekevät siirtonsa niin pienemmille ei jää muuta mahdollisuutta kuin puolustautua eli siirtyä myös muuntogeeniseen rehuun. Tähän on syynä tavanomaisen rehun kallistuminen ja saatavuuden heikentyminen.

Mutta me kuluttajat emme tule tätä huomaamaan, sillä kauppojen pakkauksiin ei geenimuunnellusta rehusta tule merkintää. Tämä liha tulee kauppoihin jo kuluvana syksynä.

Itse vastustan GMO-tuotteiden tuontia ja täällä tuottamista. Hyväksyn ja kannatan geenimuuntelun tutkimusta jos ja kun se tehdään riittävän eristyksissä ja riittävän turvallisesti. Täydelliseen varmuuteen kun ei tässäkään päästä.

Nykyinen tietomme GMO-ruoasta on aivan liian vähäistä ja lyhytaikaista. Useimmat tutkimukset näyttävät pikemmin varoittavan riskeistä kuin poistavan niiden mahdollisuuden. Siispä tämä tutkimustieto on suurilta osin lakaistu "taloudellisen imperatiivin" maton alle.

Mitä mieltä siis olet muuntogeenisestä rehusta? Tai lihasta? Viljasta? Kasviksista? Kalasta?
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
KnowHow sanoi:
Useimmat tutkimukset näyttävät pikemmin varoittavan riskeistä kuin poistavan niiden mahdollisuuden.
Mihin nämä varoitukset perustuvat? Eli siis millaisia riskejä voi liittyä geenimuunneltua rehua syöneen porsaan grillaamiseen?

Tämä lienee peruskysymys muodostettaessa mielipidettä asiasta. Jos tutkimustietoa ei ole tarpeeksi, niin sitten pitäisi tietää missä vaiheessa tutkimukset ovat, paljonko tarvitaan lisätutkimuksia ja mitkä ovat tässä vaiheessa pahimman mahdollisen skenaarion mukaiset riskit?
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Törni sanoi:
Mihin nämä varoitukset perustuvat? Eli siis millaisia riskejä voi liittyä geenimuunneltua rehua syöneen porsaan grillaamiseen?

Tämä lienee peruskysymys muodostettaessa mielipidettä asiasta. Jos tutkimustietoa ei ole tarpeeksi, niin sitten pitäisi tietää missä vaiheessa tutkimukset ovat, paljonko tarvitaan lisätutkimuksia ja mitkä ovat tässä vaiheessa pahimman mahdollisen skenaarion mukaiset riskit?
Minusta tuntuu, että geenimanipuloinnin vastustajat epäilevät kaikenlaisia lähinnä scifi-leffoihin liittyviä seuraamuksia.
Tämä elokuva tuli väkistenkin mieleen..


Mieluummin itsekin kyllä söisin tavallisella rehulla ruokittuja lihoja, kuin geenimanipuloiduilla, koska niitten vaikutuksista ei ole varmuutta. Uskalikot toimikoot koekaniineina, ja siksi minusta olisi hyvä, jos edes ilmoitettaisiin missä ruokapakkauksissa on geenimanipuloitua osasta mukana.

Parhaassa tapauksessahan geenimanipulointi voisi ainakin väliaikaisesti parantaa nälänhätää, sadot parantuvat ym kun viljat ja eläimet kestäisivät enemmän. Huonoimmassa seuraisi näitten "super" kasvien ja eläinten voitto tavallisista eliöistä taistelussa ravinnosta ja ekologinen tasapaino voi järkkyä.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Törni sanoi:
Mihin nämä varoitukset perustuvat? Eli siis millaisia riskejä voi liittyä geenimuunneltua rehua syöneen porsaan grillaamiseen?
Yhtenä esimerkkinä antibioottiresistenssit (ARM) geenit.

Kun geenejä siirretään soluihin vain pieni osa geeneistä pääsee kohteen DNA:n sisälle. Jotta nämä solut saataisiin eristettyä siitä joukosta, joihin geenin siirtäminen ei onnistunut on siirrettävään geeniin liitetty ARM-geeni. Siirron jälkeen kaikki solut liuotetaan antibiootissa, joka tappaa muut paitsi ARM-geenin sisältämät solut. Nämä jäljelle jääneet ARM-geenit kykenevät selvitymään muun maussa ruoansulatuskanavien läpi, jopa verenkiertoon asti, ja kaikki ne bakteerit joihin ARM-geenit tunkeutuvat saavat samalla sen antibiootin vastustuskyvyn.

Tämän horisontaalisen siirtymän seurauksena meillä voi olla keho täynnä antibiootille vastustuskykyisiä bakteereja.

Muun muassa WHO ja Royal Society ovat vaatineet ARM-geeneistä luopumista. Mutta turhaan.

Ja tämä ARM-geenin siirtymä on vain yksi riskitekijä.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
kouvotsvoni sanoi:
Minusta tuntuu, että geenimanipuloinnin vastustajat epäilevät kaikenlaisia lähinnä scifi-leffoihin liittyviä seuraamuksia.
Tämä elokuva tuli väkistenkin mieleen..

Parhaassa tapauksessahan geenimanipulointi voisi ainakin väliaikaisesti parantaa nälänhätää, sadot parantuvat ym kun viljat ja eläimet kestäisivät enemmän. Huonoimmassa seuraisi näitten "super" kasvien ja eläinten voitto tavallisista eliöistä taistelussa ravinnosta ja ekologinen tasapaino voi järkkyä.
Toi huuhaascifisti-leiman lyöminen kertoo kyllä pelkästään leiman lyöjästä kuin leimattavista enkä sitä siksi sen enempää viitsi kommentoidakaan.

Nälänhätä ei johdu ravinnon riittämättömyydestä, se johtuu ruoan maailmantalouden rakenteista ja sen myötä ravinnon epätasaisesta jakautumisesta.

Päinvastoin geenimanipuloitujen ja patentoitujen siemenviljojen käyttö hävittää paikallisia, satoja vuosia vanhoja, viljelymenetelmiä ja maatalouskulttuureja.

Monopolisoitu siemenviljateollisuus lisääntymiskyvyttöminen siemenineen yhdistettynä monopolisoituun tuholaismyrkkyteollisuuteen ei todellakaan vähennä kehitysmaiden ahdinkoa. Yhtenä esimerkkinä edesmennyt Monsanton Roundup Ready -vehnä joka on geenimanipulaatiolla saman yhtiön Roundup-tuholaismyrkkyä.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
KnowHow sanoi:
Toi huuhaascifisti-leiman lyöminen kertoo kyllä pelkästään leiman lyöjästä kuin leimattavista enkä sitä siksi sen enempää viitsi kommentoidakaan.

Nälänhätä ei johdu ravinnon riittämättömyydestä, se johtuu ruoan maailmantalouden rakenteista ja sen myötä ravinnon epätasaisesta jakautumisesta.

Päinvastoin geenimanipuloitujen ja patentoitujen siemenviljojen käyttö hävittää paikallisia, satoja vuosia vanhoja, viljelymenetelmiä ja maatalouskulttuureja.

Monopolisoitu siemenviljateollisuus lisääntymiskyvyttöminen siemenineen yhdistettynä monopolisoituun tuholaismyrkkyteollisuuteen ei todellakaan vähennä kehitysmaiden ahdinkoa. Yhtenä esimerkkinä edesmennyt Monsanton Roundup Ready -vehnä joka on geenimanipulaatiolla saman yhtiön Roundup-tuholaismyrkkyä.
Minä en tiedä mitä itselleni tapahtuisi jos vetäisin jatkuvaan geenimanipuloitua ruokaa, tuskin moni muukaan. Sitä kohtaan minun päässäni ainaskin pyörivät nuo "scifi" seuraamukset.
Taasen on täysin eri juttu, että mitenkä nuo oikeasti vaikuttavat ekologiaan.. Lisäksi kun näitä geenimanipulaatioita vetävät suuret firmat suurine rahoineen, niin turha odottaa hyväntekeväisyyttä, vaikka suuret mediat sen puolesta puhuisivatkin..
Paras tapaushan olisi, että geenimanipulaatiota tehtäisiin oikeasti ihmisten eikä firmojen hyväksi, eivätkä tuotokset tuhoaisi alkuperäisiä kasvustoja..mutta se melkein yhtä utopiaa, kuin että niitten popsimisesta minulle seuraisi haittaa.
 
Viimeksi muokattu:

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Löytyi pitkähkö mutta helppolukuinen teksti GMO-riskeistä kiinnostuneille.

Miksi geenimuuntelu on teknisesti epävarmaa ja riskialtista

Kansalaisten Bioturvayhdistys

Vuonna 1985 kehitettiin muuntogeeninen sika, joka kantoi ihmisen kasvuhormonia tuottavaa geeniä. Tavoitteena oli nopeuttaa sikojen kasvua, mutta lopputulos olikin irvokas. Yhdessä ensimmäisistä pahnueista oli naaraspuolinen yksilö, jolta puuttuivat kokonaan peräaukko ja sukupuolielimet. Osa eläimistä oli niin horteessa, etteivät ne pysyneet edes tolpillaan. Possuilla todettujen terveysongelmien listalta löytyivät niveltulehdus, haavaumat, sydämen laajentuma, ihotulehdus, näköongelmat ja munuaistauti. [2]

Tämä oli yksi varhainen esimerkki niistä geenimuuntelun saralla tehdyistä monista kokeiluista, jotka ovat johtaneet odottamattomiin tuloksiin. Ja näistä yllätyksistä ei tosiaankaan ole ollut pulaa:

•Tutkijat muunsivat tupakkaa saadakseen sen tuottamaan erästä rasvahappoa. Tämä oli siis tavoite: uusi rasvahappo, ei mitään muuta. Rasvahapon lisäksi kasviin ilmaantui kuitenkin myös sellaista myrkyllistä yhdistettä, jota tupakassa ei normaalisti esiinny. [3]

•Monsanto kehitti kaksi erilaista gm-puuvillaa: yhden kestämään yhtiön valmistamaa Roundup-rikkakasvihävitettä ja toisen tuottamaan torjunta-ainetta nimeltä Bt. Muita uusia ominaisuuksia kasveilla ei pitänyt olla. Mutta kun gm-puuvillaa istutettiin ensimmäisen kerran, kasvit eivät toimineetkaan niin kuin piti. Sato epäonnistui kymmenillä tuhansilla hehtaareilla. Missourissa osa kasveista varisti hahtuvansa, osa taas kuoli joutuessaan tekemisiin sen samaisen rikkaruohomyrkyn kanssa, jota niiden oli tarkoitus kestää. Teksasissa puolestaan 50 prosenttia Bt-puuvillasta ei tuottanut torjunta-ainetta odotusten mukaisesti ja ”moni viljelijä valitti huonoa itävyyttä, epätasaista kasvua, heikkoa satoa ja muita ongelmia”. [4]

•Kun hiivan käymiskykyä yritettiin lisätä geenimuuntelun avulla, tutkijoita odottikin järkytys: erään hiivassa luonnostaan esiintyvän myrkyn määrä oli noussut samalla 40-200-kertaiseksi. International Journal of Food Science and Technology -lehdessä ilmestyneessä raportissaan tutkijat myönsivät, että heidän tuloksensa ”saattavat herättää kysymyksiä muuntogeenisen ruoan turvallisuudesta ja hyväksyttävyydestä ja tukea samalla niiden monien kuluttajien näkemyksiä, jotka eivät ole vielä valmiita hyväksymään geeniteknisesti tuotettuja elintarvikkeita.” [5] Tutkijat korostivat myös, ettei tähän hiivaan ollut lisätty lainkaan vieraita geenejä, vaan useita kopioita hiivan omasta geenistä.

•Oxfordin yliopiston tutkijat, jotka yrittivät poistaa erään entsyymin perunasta, lisäsivätkin vahingossa perunan tärkkelyspitoisuutta. ”Se oli meille täysi yllätys”, totesi kasvitieteen laitoksen johtaja professori Chris Leaver. ”Kasvien aineenvaihduntareittejä koskevan nykyisen tiedon valossa mikään ei viitannut siihen, että kyseinen entsyymi vaikuttaisi niin merkittävästi tärkkelyksen tuotantoon.” [6]

Lääketieteen Nobelilla palkittu entinen Harvardin yliopiston biologian professori George Wald on sanonut, että geenitekniikka asettaa ”yhteiskuntamme sellaisten ongelmien eteen, jollaisia ei ole aiemmin nähty sen paremmin tieteen kuin koko maapallon elämän historiassa. Se antaa ihmiselle mahdollisuuden muuttaa perustavalla tavalla eläviä olentoja, jotka ovat kehittyneet noin kolme miljardia vuotta kestäneen evoluution tuloksena. Tätä ei tule sekoittaa siihen, miten luonnon järjestykseen on puututtu aiemmin esimerkiksi eläimiä tai kasveja jalostamalla tai tuottamalla keinotekoisesti mutaatioita vaikkapa röntgensäteilyn avulla. Kaikissa näissä pysyteltiin joko yhden lajin tai toisilleen läheistä sukua olevien lajien rajoissa. Tämän uuden teknologian ydinajatuksena on geenien siirtely edestakaisin – ei vain yli lajirajojen, vaan yli kaikkien mahdollisten rajojen, jotka erottavat eläviä organismeja toisistaan.”

Waldin mielestä ei ole sattumaa, ettei kala voi pariutua tomaatin kanssa. Se on luonnollinen seuraus maapallolla tapahtuneesta elämän evoluutiosta. Ylittäessään tuon luonnollisen, ikivanhan lajien välisen rajan geenitekniikan käyttäjät eivät muuta vain yhtä lajia vaan sekaantuvat kaikkien lajien evoluutioon. ”Tuloksena on uusia eliöitä, itse itseään säilyttäviä ja siten myös pysyviä. Kun sellaisia on kerran luotu, tekoa ei voida peruuttaa.”

Wald varoitti: ”Tähän asti eliöt ovat kehittyneet hyvin hitaasti ja uusilla elämänmuodoilla on ollut runsaasti aikaa sopeutua ympäristöönsä. Nyt kokonaisia proteiineja siirrellään kertaheitolla aivan uusiin yhteyksiin, eikä kukaan tiedä, millaisia seurauksia tällä on itse isäntäeliölle tai lähiympäristön muille organismeille.”

Waldin mukaan geenitekniikka on ”luultavasti suurin eettinen ongelma, johon tiede on koskaan törmännyt.” Hän myös varoitti, että ”kehityssuunta voi olla paitsi epäviisas myös vaarallinen. Voi syntyä uusia eläin- ja kasvitauteja, uusia syövän aiheuttajia, uudenlaisia epidemioita.” [8]
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
jatkuu...

MIKÄ VOI GM-TEKNIIKASSA MENNÄ PIELEEN

1. Koodinsekoittajat
Proteiinin valmistus alkaa siitä, että DNA laatii oman ainutlaatuisen geneettisen koodinsa perusteella ohjeen tärkeimmälle apulaiselleen, RNA:lle. Sen jälkeen RNA valmistaa ja kerää ohjeen mukaisesti erilaisia aminohappoja, joista proteiini sitten muodostuu. Joissain tapauksissa paikalle saapuvat kuitenkin ensin spliseosomit, joita voisi kutsua vaikkapa koodinsekoittajiksi. Ne ovat molekyylejä, jotka pilkkovat RNA:n paloiksi ja järjestävät ja kokoavat sen uudelleen.

Kun RNA on koottu uudelleen, sillä onkin aivan toisenlainen ohje, jonka tuloksena syntyy kokonaan toinen proteiini. Koodinsekoittajat voivat järjestää RNA:n koodin uudelleen lukemattomin eri tavoin, mikä tekee mahdolliseksi ” satojen tai jopa tuhansien eri valkuaisaineiden tuottamisen yhden ainoan geenin avulla.” [2]

Koodinsekoittajien toiminta ei ole mitenkään sattumanvaraista. Niitä voisi kuvitella vaikkapa ympäriinsä kiertelevinä molekyyleinä, jotka vertailevat vastaan tulevia RNA-molekyylejä edessään olevaan etsintäkuulutettujen listaan. Kun ne sitten tunnistavat yhden etsityistä, ne singahtavat sen luo ja tarkistavat samalla hakulaitteestaan viimeiset tiedot juuri sillä hetkellä kaivatuista proteiineista.

Niin kauan kuin tutkijat olivat ehdottoman varmoja, että yksi geeni voi saada aikaan vain yhden proteiinin, he saattoivat siirtää tietyn geenin toiseen lajiin varmana siitä, että tuloksena olisi juuri tietty proteiini. He olivat kuitenkin väärässä.

Barry Commoner, vanhempi tutkija Center for the Biology of Natural Systems -tutkimuslaitoksesta Queens Collegesta, sanoo: ”Se että yksi geeni voi saada aikaan useita eri proteiineja – – vie teoreettisen pohjan pois koko miljardiluokan bisnekseltä eli ruokakasvien geenimuuntelulta.” Koodinsekoittajien takia GM-kasveihin siirretyt vieraat geenit voivat tuottaa monia asiaankuulumattomia proteiineja, ”jotka voivat vaikuttaa arvaamattomalla tavalla ekosysteemeihin ja ihmisen terveyteen.” [2]

Geenien ja koodinsekoittajien välinen suhde on muotoutunut vähitellen osana DNA:n vuosimiljardeja kestänyttä evoluutiota.

Niiden yhteistyötä ei ymmärretä vielä täysin edes saman lajin sisällä; saati että osattaisiin ennustaa, miten ne toimivat, kun yhden lajin geeni törmää toisen lajin koodinsekoittajaan. Jättävätkö koodinsekoittajat vieraan geenin huomiotta vai yrittävätkö ne muuttaa sen antaa ohjetta niin, että vahingossa syntyykin proteiini, joka on kenties myrkyllinen, aiheuttaa allergiaa tai aikaansaa jonkin aivan uuden sairauden? Vaikea vastata, etenkin kun tällaista mahdollisuutta ei yleensä tutkita.

”Vastausta ei halutakaan tietää”, sanoo Joseph Cummins, genetiikan emeritusprofessori Länsi-Ontarion yliopistosta. Cummins toteaa, että biotekniikkayritykset pitävät itsepintaisesti kiinni oletuksesta, että niiden käyttämät siirtogeenit pystyisivät jotenkin välttämään isäntäeliön koodinsekoittajat, vaikka todisteet viittaavat vahvasti päinvastaiseen. Muutenhan koko geenimuuntelu olisikin liian riskialtista puuhaa. [9]

Silloin kun siirrettävät geenit ovat peräisin bakteereista, voidaan kenties vielä katsoa läpi sormien sitä, ettei uusien proteiinien mahdollista ilmaantumista selvitetä. Toisin kuin kasveilla, eläimillä ja ihmisillä, bakteerigeenien kohdalla koodin sekoittumista ei yleensä tapahdu, sillä tätä varten geeneissä on oltava introneita. Introneita voisi kuvata tässä vaikka merkinantajiksi, jotka viestittävät koodinsekoittajille: ”Valitse minut!” Useimmat tutkijat olettavat, että lähes kaikilla geeneillä, joissa on introneita, tapahtuu koodin sekoittumista. Useimmissa kasvi- ja eläingeeneissä tällaisia merkinantajia on, useimmissa bakteereissa ei.

Kun bakteerigeeneissä ei yleensä ole merkinantajia, tutkijat olettavat, etteivät ne joudu sekoittelun kohteeksi uuteen geneettiseen ympäristöön joutuessaan. Näin esimerkiksi muuntogeeniset Bt-viljelykasvit olisivat ilmiölle immuuneja. Bt-kasvit, kuten maissi, puuvilla ja rapsi, on saatu geenimuuntelun avulla tuottamaan hyönteismyrkkyä. Myrkyn tuottava vieras geeni on peräisin bakteerista, eikä siinä ole merkinantajia.

Mutta kun Bt-geeni siirrettiin kasveihin, se ei aluksi toiminutkaan kovin hyvin; Bt-proteiinia syntyi kovin vähän. Jotta tuotantoa olisi saatu lisättyä, mukaan laitettiin – mitäpä muutakaan kuin merkinantajia. Nämä merkinantajat eivät nimittäin ainoastaan mahdollista koodin sekoittumista, vaan niiden avulla voidaan myös lisätä proteiinituotantoa.

Ja lisävarustellut Bt-geenit tosiaankin tuottivat enemmän Bt:tä. Kasvin geneettinen järjestelmä siis reagoi merkinantajiin. Mutta eikö tästä voisi päätellä, että niin tekisivät myös koodinsekoittajat?

Sen sijaan, että olisivat varmistaneet huolellisesti, ettei ylimääräisiä valkuaisaineita synny, GM-kasvien tuottajat päättivät pitää kiinni alkuperäisistä oletuksistaan. He olettavat, sanoo Commoner, ”ilman riittävää kokeellista näyttöä, että vaikkapa maissiin siirretty hyönteismyrkkyä koodaava bakteerigeeni tuottaa ainoastaan tarkoitetun proteiinin eikä mitään muuta.” [2]

Koodinsekoittajien lisäksi solussa on paljon muutakin, mikä voi muuttaa siihen siirretyn vieraan geenin ominaisuuksia.


2. Liftarit
Vaikka koodinsekoittajat jättäisivätkin vieraan geenin rauhaan ja se tuottaisi tarkoitetun proteiinin, ongelmat eivät lopu tähän. Professori David Schubert The Salk Institute for Biological Studies -tutkimuslaitoksesta sanoo, että tietyn proteiinin vaikutus kasviin tai eläimeen ”voi vaihdella sen mukaan, mitä molekyylejä – kuten fosfaatteja, sulfaatteja, sokereita tai rasvoja – siihen on liittynyt.” Nämä lisämolekyylit, joita voisi kutsua vaikkapa liftareiksi, vaihtelevat eliön eri osissa. ”Eri solutyypeillä on omat erityiset valikoimansa” [10] näitä molekyylejä ja siten myös erilaisia versioita samasta proteiinista. Esimerkiksi tietty maksassa ja aivoissa esiintyvä proteiini voi poimia kyytiin aivan eri liftareita ja vaikuttaa näin elimistöön eri tavoin.

Esimerkiksi Bt-maissin kohdalla kysymys kuuluukin, poimiiko vieras hyönteismyrkkyproteiini jyvässä mukaansa liftarimolekyylin, joka saa proteiinin käyttäytymään jotenkin toisin? Hyppääkö saman proteiinin kyytiin eri liftari juurissa, lehdissä tai varressa ja muuttaa sen käyttäytymistä siellä? Vastausta näihin kysymyksiin ei tiedetä. Tutkijat eivät välttämättä ole perillä sen paremmin siitä, ilmaantuuko liftareita, kuin siitäkään, miten ne voisivat kasviin vaikuttaa.


3. Kaperonit
Aminohappojärjestyksen ja liftarien lisäksi valkuaisaineen toimintaan vaikuttaa se, minkä muotoinen se on.

Toimiakseen tarkoitetulla tavalla ”juuri muodostuneen nauhamaisen proteiinimolekyylin täytyy vielä laskostua tarkalleen määrätyllä tavalla”, sanoo Commoner. Hän huomauttaa, että vanhan teorian mukaan proteiini ”laskostui aina itsestään oikealla tavalla heti kun aminohapot olivat asettuneet oikeaan järjestykseen. 1980-luvulla kuitenkin huomattiin, että eräät – – proteiinit laskostuvat helposti väärin ja pysyvät sen vuoksi biokemiallisesti toimimattomina elleivät joudu kosketuksiin tietyntyyppisen, kaperoniksi kutsutun proteiinin kanssa, joka laskostaa ne oikealla tavalla.” [2]

Taas törmäämme ongelmaan. Mitä tapahtuu, kun vieras hyönteismyrkkyproteiini joutuu vastatusten maissin kaperonien kanssa? Jättävätkö ne sen rauhaan? Yrittävätkö ne laskostaa sen? Onnistuvatko ne tekemään sen oikein? Vastausta on mahdotonta tietää. Kaperonit eivät ole koskaan ennen joutuneet tekemisiin kyseisen valkuaisaineen kanssa.

Tohtori Peter Wills Aucklandin yliopistosta varoittaa: ”– – virheellisesti laskostuneena aivan tavallinen soluissa esiintyvä proteiini voi tietyissä oloissa – – [monistua] ja aiheuttaa tarttuvan neurologisen sairauden.” [11] Esimerkkejä väärin laskostuneista vaarallisista proteiineista ovat prionit, jotka ovat syynä sekä hullun lehmän tautiin että ihmisillä esiintyvään Creutzfeldt-Jacobin tautiin.

Tähän mennessä olemme siis käyneet läpi kolme sellaista tekijää, jotka saattavat johtaa yllätyksiin geenimuuntelussa ja joita geenitekniikan soveltajat eivät ole ottaneet huomioon: koodinsekoittajat, liftarimolekyylit ja laskostamisesta huolehtivat kaperonit. Nämä mutkikkaat prosessit ovat Commonerin sanoin ”kehittyneet keskinäisessä sopusoinnussa pitkän evoluution tuloksena” ja niitä on ”koeteltu luonnossa vuosituhansien ajan.” Kun sitten bakteerissa toimimaan tottunut geeni liitetään osaksi vaikkapa soijan, puuvillan tai maissin DNA:ta, törmätään siihen, että ”kasvi ja bakteerigeeni poikkeavat kehityshistorialtaan huomattavasti toisistaan.” Seurauksena on, että molempien kohdalla aiemmin vallinnut erilaisiin vuorovaikutussuhteisiin perustunut tasapainotila ”järkkyy todennäköisesti tavoilla, joita ei tarkkaan tunneta ja jotka ovat luonteeltaan epämääräisiä ja – – arvaamattomia.” Commonerin mukaan ”nämä häiriöt ilmenevät niinä lukuisina epäonnistumisina, joihin [GM-] organismien kehittämisvaiheessa törmätään, sekä odottamattomina geneettisinä muutoksina, joita tapahtuu vielä sen jälkeenkin, kun geeni on saatu onnistuneesti siirrettyä.”

”Bioteollisuus toimii neljäkymmentä vuotta vanhojen tieteellisten käsitysten varassa eikä anna tuoreiden tutkimustulosten häiritä itseään”, toteaa Commoner ja lisää: ”Lajirajat ylittävän geeninsiirron seurauksista voi olla täysin perustellusti huolissaan. Eivät ihmiset tätä tieteenalaa sinänsä pelkää, vaan sitä, että se on päästetty täysin järjenvastaisesti laboratoriosta ulkomaailmaan ennen kuin sitä ymmärretään riittävän hyvin.” [2]

Emeritusprofessori Richard Strohman Kalifornian yliopistosta Berkeleysta lisää: ”Olemme kriisitilanteessa, jossa tunnemme kyllä geneettistä järjestelmää koskevan ajattelumme heikkoudet, mutta emme osaa käyttää tätä tietoa kokonaisvaltaisemman ymmärryksen luomiseen. Monsanto tietää tämän, samoin DuPont ja Novartis. Kaikki ne tietävät saman minkä minäkin. Ne eivät vain halua pureutua näihin kysymyksiin, koska niiden selvittäminen olisi liian kallista ja hankalaa.” [12]
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
...sorry vielä tulee...

4. Epäjärjestystä isäntäeliön omassa DNA:ssa
Yleensä puhutaan siististi vieraan geenin ”lisäämisestä” tai ”sijoittamisesta” isäntäeliön DNA:han. Nämä ilmaukset antavat kuitenkin prosessista turhan siistin kuvan, sillä usein siirto hoidetaan ampumalla geenit DNA:han 22 kaliiperin geenipyssyllä. Tämä tapahtuu niin, että vierasta geeniä lisätään tuhansien mikroskooppisten kulta- tai volframipartikkelien pinnalle ja nämä ammutaan tuhansia soluja sisältävään astiaan. Sitten vain toivotaan, että edes osa vieraista geeneistä päätyisi oikeaan paikkaan edes joidenkin solujen DNA:han. Tämä on siis sitä paljon puhuttua täsmällistä geeninsiirtotekniikkaa.

Kun geenipäällysteinen partikkeli sinkoutuu satojen kilometrien tuntinopeudella DNA:han, on helppo ymmärtää, että operaatiolla voi olla rakenteellisia ”seurauksia”. Kohteena olevan solun omat geenit voivat vahingoittua eri tavoin, ja näitä muutoksia ei siirron suorittaja välttämättä pysty huomaamaan.

Kun vieraat geenit asettuvat osaksi DNA:ta – tapahtui se sitten geenipyssyn avulla tai jotenkin muuten – seuraukset voivat olla rajut.

Michael Antoniou, molekyylipatologian dosentti ja tutkimusryhmän vetäjä yhdestä Lontoon johtavista opetussairaaloista sanoo: ”Tämä toimenpide johtaa eliön geneettisen ohjelman häiriintymiseen täysin ennakoimattomin seurauksin.” [11] DNA:n sisältämä informaatio voi järjestäytyä uudelleen ja mennä sekaisin.

”Mahdollisuus geeniaineksen lisäämisen yhteydessä tapahtuvaan uudelleenjärjestäytymiseen tunnustetaan laajasti”, myöntää Monsanton tiedottaja Marcia Vincent.[13] Tämä on kuitenkin turhan laimeasti sanottu ilmiön vaikutuksiin nähden. BBC:n Tomorrow´s World Magazinen kuvaus on kouriintuntuvampi: ”Geenimuuntelu on melkoista hakuammuntaa. Geenit voivat asettua väärin päin, tai useita kopioita voi levitä ympäri kasvin genomia. Ne voivat asettua jonkin toisen geenin sisään ja näin joko tehdä sen toimintakyvyttömäksi tai lisätä sen toimintaa rajusti. Vielä huolestuttavampi mahdollisuus on, että kasvin koko geneettinen järjestelmä muuttuu epävakaaksi – jälleen kerran arvaamattomin seurauksin. Geenit saattavat alkaa toimia tai lakata toimimasta täysin yllättäen, ja seuraukset voivat olla – – arvaamattomia eikä niitä ehkä saada lainkaan selville. Geenit voivat hyppiä genomissa sinne tänne ilman mitään ilmeistä syytä. Voi syntyä uusia tuntemattomia myrkkyjä tai jo aiemmin esiintyneiden määrä voi lisääntyä rajusti. Tällaiset ongelmat saattavat tulla esiin vasta satoja sukupolvia geeninsiirron suorittamisen jälkeen.” [14]

Geenimuuntelun aikaansaama DNA:n epävakaus on varsin yleinen ilmiö. Eräässä kyselyssä kaikki mukana olleet yli kolmekymmentä GM-kasveja kehittävää yhtiötä kertoivat törmänneensä siihen.[15]

Viime aikoina DNA-sirujen käyttö on mahdollistanut DNA:n toiminnassa tapahtuvien muutosten seuraamisen vieraiden geenien lisäämisen jälkeen. Eräässä kokeessa havaittiin muutoksia geenien ilmentymisessä peräti 5 prosentilla kohdeorganismin geeneistä. Yhden ainoan vieraan geenin lisäys sai siis aikaan sen, että joka kahdeskymmenes proteiineja valmistanut geeni joko kasvatti tai vähensi tuotantoaan. ”Vaikka tällaiset geenien ilmentymisessä tapahtuvat arvaamattomat muutokset ovat kiistämättömiä, ne ovat toistaiseksi saaneet huomiota lähinnä vain DNA-sirujen käyttäjien keskuudessa”, huomauttaa Schubert ja lisää, että ”tällä hetkellä ei ole mitään keinoa ennustaa valkuaisaineiden tuotannossa ilmiön seurauksena tapahtuvia muutoksia.” [10]

Isäntäorganismin DNA:ssa vieraan geenin lisäämisen tuloksena syntynyttä muutosta kutsutaan ”insertiomutaatioksi”. Ihmisille annettavissa geenihoidoissa insertiomutaation on voitu joissain tapauksissa todeta johtaneen lapsilla leukemiaan. Ilmiö on niin laajalti tunnustettu, että sille on oma termikin: ”insertiokarsinogeneesi” (engl. insertion carcinogenesis). Cumminsin mukaan tällaisilla häiriöillä voi olla vaarallisia seurauksia myös kasveissa, sillä ne voivat johtaa ennalta arvaamattomien myrkkyjen muodostumiseen.[9] Tarkkoja tutkimuksia aiheesta ei kuitenkaan ole tehty.


5. Horisontaalinen geenisiirtymä ja antibioottiresistenssi
Kun soluihin ammutaan vieraita geenejä, vain pieni osa niistä pääsee sisälle DNA:han. Voidakseen tunnistaa maljassa olevista tuhansista soluista ne, joiden DNA:han vieras geeni on päätynyt, tutkijat liittävät yleensä siirrettävään geeniin antibioottiresistenssimerkkigeenin (ARM). Jos tämä geenipakkaus onnistuu pääsemään sisään solun DNA:han, ARM-geeni tekee solun vastustuskykyiseksi muuten tappavalle antibioottiannokselle.

Geenipyssyllä ampumisen jälkeen solut hukutetaankin antibiootteihin. Henkiin jäävistä tiedetään, että ne sisältävät vieraan geenin; muut kuolevat. Vain yksi tuhansista jää henkiin.

Monet tutkijat pelkäävät, että kun ihmiset ja eläimet syövät muuntogeenistä ravintoa, ARM-geenit voivat siirtyä ruoansulatuskanavan bakteereihin. Tällaista geenien siirtymistä lajista toiseen kutsutaan ”horisontaaliseksi geenisiirtymäksi”. ARM-geenin kohdalla tällainen geenisiirtymä voisi johtaa sellaisten uusien ja vaarallisten sairauksien ilmaantumiseen, joihin antibiootit eivät tehoa. Tämä uhka oli yhtenä syynä siihen, että Britannian lääkäriliitto BMA vaati julistamaan viipymättä moratorion muuntogeenisille elintarvikkeille.

Biotekniikkayritykset vakuuttavat, etteivät ARM-geenit voi siirtyä ruoasta ihmisen suolistobakteereihin. Tätä väitettä ne perustelevat Michael Hansenin mukaan 1970- ja 1980-luvuilla tehdyillä eläinkokeilla, joissa ”ei löydetty näyttöä siitä, että DNA voisi säilyä ruoansulatuksessa hajoamatta”.[4]

Havainnointitekniikoiden kehityttyä herkemmiksi 1980-luvun lopulta alkaen eläimillä tehdyt ruokintakokeet vahvistivat kuitenkin tämän oletuksen vääräksi. Kokeissa hajoamatonta DNA:ta löytyi verestä, suolen seinämästä, maksasta, pernasta ja ulosteista. Samalla selvisi, että DNA voi säilyä vahingoittumattomana ruoansulatusjärjestelmässä yli viisi vuorokautta ja jopa siirtyä istukan kautta syntymättömiin hiiriin. Vielä tärkeämpi oli kuitenkin vuonna 2002 tehty ”maailman tiettävästi ensimmäisenä ihmisillä tehtynä GM-ruokakokeena” tunnettu tutkimus, jossa ”suhteellisen suuri osuus muuntogeenisestä DNA:sta säilyi hajoamatta” [16] ihmisen ohutsuolen läpi. Lisäksi kolmella seitsemästä koehenkilöstä todettiin tapahtuneen horisontaalista geenien siirtymistä. Pienestä määrästä näiden henkilöiden ruoansulatuskanavan bakteereita löytyi soijassa käytettävää herbisidiresistenssigeeniä. Yksi soijapurilaisesta ja soijapirtelöstä koostunut ateria ei lisännyt näiden geenien määrää, mikä viittaa siihen, että geenisiirtymä oli tulosta pitempiaikaisesta gm-soijan nauttimisesta. (Näin siitä huolimatta, että tutkimus tehtiin Britanniassa, missä GM-soijan käyttö on erittäin vähäistä.)

”Aiemmin kaikki väittivät, ettei tämä ole mahdollista”, sanoo Antoniou. ”Tulos viittaa siihen, että ARM-geenit voivat levitä ympäriinsä ihmisen vatsassa, mikä saattaa heikentää antibioottien tehoa sairauksia vastaan.”

Bt-maissi sisältää ARM-geenin, joka antaa vastustuskyvyn paljon käytetylle antibiootille, ampisilliinille. Tutkijat pelkäävät, että tämän geenin runsas käyttö ihmisten ja eläinten ravinnossa tekee ampisilliinin tehottomaksi sairauksien hoidossa. Maailman terveysjärjestö WHO, Britannian parlamentin ylähuone, Yhdysvaltain lääkäriliitto American Medical Association ja jopa Britannian tiedeakatemia Royal Society ovat vaatineet vähittäistä luopumista ARM-geenien käytöstä.


6. Sijainnin vaikutus eli paikkaefekti
Kun vieras geeni tunkeutuu DNA:han, on mahdotonta sanoa, mihin kohtaan juostetta se asettuu. Paikasta riippuen siirtogeeni voi saada aikaan häiriöitä hyvinkin monen ominaisuuden ilmentymisessä. Kun esimerkiksi erääseen sinapinsukuiseen kasviin siirrettiin vieras geeni, GM-kasvin kyky risteytyä sukulaiskasvien kanssa vaihteli sen mukaan, missä kohtaa DNA:ta geeni oli. [17]

Sijainti voi vaikuttaa myös siihen, miten hyvin vieras geeni hoitaa tehtäväänsä. Jossain kohtaa se ei tuota haluttua valkuaisainetta lainkaan; toisessa taas liian vähän. Näitä sijainnista riippuvia muutoksia kutsutaan ”paikkaefekteiksi”, ja ne tuovat mieleen lähinnä venäläisen ruletin.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Jo ensimmäisen lausahduksen luettuani, tuli mieleen, että koekaniinieläinten elämänlaatuakaan ei sopisi tyystin unohtaa suurempien ruoka(ja taala)määrien tavoittelussa.
 

abc

DNF
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
12558
Hieno homma toi geenimuuntelu, jos sillä kerran saadaan lisää fyrkkaa.
 

abc

DNF
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
12558
Sellanen leffa oli ku children of men, missä oli sellanen tilanne, että vuosikausiin ei ollu syntyny yhtään ihmislasta.

Miettikää, jos vaikka toi soijarehu aiheuttais vaikka sellasta ihmisille, että syömällä sitä syöneitä sikoja, ihminen tuottais vaan lisääntymiskyvyttömiä jälkeläisiä. Eli sit parinkymmenen vuoden päästä huomattais, että perkele eihän noi lisäänny lain. Toisaalta se kyllä korjais aika monta ongelmaa maapallolta. Joten ei muuta ku geenisoijarehua sioille.
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Hyvä topic Knoukalta :thumbup: :ahem:

Vastustan ehdottomasti GMO:n tuomista Suomeen. Tutkimuksen hyväksyn suurella varauksella ja varovaisuudella.
 

Jarto

Senior Member, VIP
Liittynyt
10.9.1999
Viestit
858
Sijainti
Vaasa
Pelkoa?

Geenimuunnellun ruoan vastustamiseen liittyy todella paljon pelkoa sekä yleensäkin muutoksen vastustamista. KnowHow:n pitkät listat kertovat epäonnistumisista mutta ne liittyvät tutkimukseen yhtälailla kuin onnistumisetkin. Vain elokuvissa tehdään suuria läpimurtoja helposti ja ensiyrittämällä.

Päinvastoin geenimanipuloitujen ja patentoitujen siemenviljojen käyttö hävittää paikallisia, satoja vuosia vanhoja, viljelymenetelmiä ja maatalouskulttuureja.
Tämä argumentti on hieman outo. Ei mikään estä maanviljelijöitä käyttämästä perinteistä siemenviljaa omalta pelloltaan.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Jarto sanoi:
Geenimuunnellun ruoan vastustamiseen liittyy todella paljon pelkoa sekä yleensäkin muutoksen vastustamista. KnowHow:n pitkät listat kertovat epäonnistumisista mutta ne liittyvät tutkimukseen yhtälailla kuin onnistumisetkin. Vain elokuvissa tehdään suuria läpimurtoja helposti ja ensiyrittämällä.
Se että geenimuunteluun liittyy pelkoa ei millään tavoin vähennä pelon aiheellisuutta. Ja tosta tutkimuksesta olen täsmälleen samaa mieltä ja pahin riski onkin nyt että tutkimusta tehdään koko elonkehällä, koekaniineina koko ihmis- ja eläinkunta. Riskit ovat valtavat.

Vai mitä sanovat sinulle aikanaan turvalliset tekniikat ja aineet kuten DDT ja Agent Orange?

Jarto sanoi:
Tämä argumentti on hieman outo. Ei mikään estä maanviljelijöitä käyttämästä perinteistä siemenviljaa omalta pelloltaan.
Niin jos niitä siemenviljoja olisi tai olisi enää edes omaa maata. Maanomistus on kehitysmaissa siirretty liki väkivalloin vientituotteiden tuottajille. Paikallisia tiloja on pakkolunastettu siemenviljoista ja niihin liittyvistä tuholaismyrkyistä syntyneiden velkojen vuoksi. Biopiratismi kukoistaa, vuosisatoja vanhoja paikallisia lajikkeita patentoidaan ja paikallisilta viedään tällä biopiratismilla oikeus omaan ruokatuotantoon. Näiden patentoitujen siementen kauppaa hallitsevat muutamat ylikansalliset yhtiöt eikä paikallisilla viljelijöillä ole mahdollisuutta oman siemenviljan käyttöön- se on estetty joko patenttilain tai siemenviljan geenimuuntelulla hankitun itämättömyyden ansiosta. Perinteisessä pienviljelyssä pitäytyville jätetään tuottamaton maa, hedelmällisempi maa käytetään loppuun muutamassa vuodessa. Viljetekniikoissa on siirrytty kuluttavimpiin ja riskialttiimpiin lajikkeihin jne jne.

Tämän kaiken seurauksena maaniviljelijöiden itsemurha-aallot ova arkipäivää, muun muassa Intiassa. On omaa laiskuutta jos ei ole näihin ilmiöihin tutustunut.

Sama yksikkökokojen kasvun ilmiöhän on tuttu Suomestakin, mutta täällä sen seuraukset eivät vain ole yhtä dramaattisia, elämän ja kuolema kysymyksiä. Ainakaan vielä.
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Tässä on muuten hyvä huomata, että koko homma menee talouden ehdoilla. Haetaan koko ajan suurempia voittoja. Maailma ei sinällään tarvitse lisää ruokaa, kuten KnowHow jo tuolla totesikin, eikä geenimuuntelu hävitä nälänhätää. Veikkaanpa että tässä käy vielä todella huonosti. Vähän kuten Akulle, joka huomasi maalanneensa itsensä nurkkaan.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
KnowHow sanoi:
Yhtenä esimerkkinä antibioottiresistenssit (ARM) geenit.

Kun geenejä siirretään soluihin vain pieni osa geeneistä pääsee kohteen DNA:n sisälle. Jotta nämä solut saataisiin eristettyä siitä joukosta, joihin geenin siirtäminen ei onnistunut on siirrettävään geeniin liitetty ARM-geeni. Siirron jälkeen kaikki solut liuotetaan antibiootissa, joka tappaa muut paitsi ARM-geenin sisältämät solut. Nämä jäljelle jääneet ARM-geenit kykenevät selvitymään muun maussa ruoansulatuskanavien läpi, jopa verenkiertoon asti, ja kaikki ne bakteerit joihin ARM-geenit tunkeutuvat saavat samalla sen antibiootin vastustuskyvyn.

Tämän horisontaalisen siirtymän seurauksena meillä voi olla keho täynnä antibiootille vastustuskykyisiä bakteereja.

Muun muassa WHO ja Royal Society ovat vaatineet ARM-geeneistä luopumista. Mutta turhaan.

Ja tämä ARM-geenin siirtymä on vain yksi riskitekijä.
Ja sama kansanomaisesti: Geenimuunneltu maissi voi siis sisältää bakteereita jotka ovat vastustuskykyisiä antibiooteille. Kun sika syö tuota maissia, nuo bakteerit siirtyvät sikaan. Kun taas ihminen syö sikaa, siirtyvät samat bakteerit ihmiseen. Vai tarkoittiko tämä horisontaalinen siirtymä jotain sellaista, että tätä ravintoketjua pitkin ihmisen vatsaan joutuneet muunnellut geenit alkavat siellä tehdä "tuhojaan" tunkeutuen ruoansulatuskanavan läpi verenkiertoon?
 
Viimeksi muokattu:
Ylös