WebSlave sanoi:
Toisaalta... hyvillä suksilla ja parhaalla hyppypuvullakaan keskinkertaisesta mäkihyppääjästä ei tule voittajaa. F1:ssä parhaalla kalustolla keskinkertainenkin kuski voittaa ainakin kisoja.
Toki voi tulla ja tuleekin, jopa arvokisoissa, sillä onhan aivan puhtaalla tuurilla (tuuliolosuhteet) valtava vaikutus tuloksiin. Katsohan esim. tapaus
Rok Benkovic, joka voitti MM-kultaa Oberista 2005. Toki voidaan spekuloida, että osui kuntohuippu kohdalleen, ja sehän on huippumiehen merkki, mutta eipä ole menestystä ennen tullut eikä jälkeenkään. Keskinkartaisella hyppääjällä toki varmaan tarkoitetaan kuitenkin saman sarjan (maailmancup) hyppääjää eikä esim. kansallisen keskitason harrastelijoita, kuten autourheilunkin puolella ei ole mielekästä verrata esim. F3000 ja F1-kuskeja.
Sue Me sanoi:
Joku kymmenen sekunnin suhahdus painovoiman avulla, ponkaisun, lennon ohjailun ja alastulon ei pitäisi olla yhtään enempää oikeaa urheilua kuin moottoriurheilun.
Laskisin mäkihypyn enemmän taitolajiksi kuin fyysiseksi urheiluksi.
Tikanheitto on puhdas(?) taitolaji, curling ja keilauskinkin vaativat jonkinlaista fyysistä suoritetta (kehonhallinta, koordinaatio), mutta mäkihyppy on fyysistä urheilua siinä missä vaikkapa korkeushyppykin. Toki lajin kompromissiluonteen (ponnistusvoiman vaatimus vs. lentokyky) lihasvoimaa ei lajissa kannata maksimoida, vaikka hyppääjien ponnistusvoima onkin vaikuttava. Lisäksi koko suorituksen hallinta ilmassa ja alastulossa vaatii äärimmäisen kovaa henkistä ja fyysistä vireystilaa, joten kyllä mun mielestä kyse on ihan fyysisestäkin urheilusta, sillä eihän se, että kyseessä on _lisäksi_ mentaalilaji, tee fyysisestä suorituksesta sen helpompaa.
Yleensäkään en pidä keskustelua "oikeasta urheilusta" kovin hedelmällisenä, koska omia asemia puolustettaessa tulee melkein väkisinkin dissattua sellaisia lejeja, joista oma tietämys ei ole riittävä (kuten itsekin väheksyin tikanheittoa urheiluna :>). Omasta puolestani miellän formulat ennen kaikkea moottoriurheiluksi ja sitten vasta urheiluksi. Auto (tai moottori-) urheilu ei ehkä lähtökohtaisesti edusta urheilua alkuperäisimmillään, mutta ei sitä tee kaikki lajit muutenkaan. Mulle on sinänsä täysin yhdentekevää kutsutaanko vormuleita urheiluksi, kilpailuksi vai miksikö, pääasia on että se on kiinnostavaa ja kisoja jaksaa seurata.
EDIT/typoja