K-miesten mantra tehokkuus sopii minusta hyvin huonosti monille julkisen puolen pääasiassa hoitamille aloille, kuten vanhusten, sairaiden ja lasten hoito. Vai miten sinä mittaat esimerkiksi vanhustenhoidon tehokkuutta, ja miten näillä mittareilla ilmaistuna tehokkuus toteutuu mielestäsi vaikkapa julkisella puolella vs. yksityiset toimijat vs. omaishoito? Vinkkinä tähän että asioita voi mitata muullakin kuin rahalla.
Kun käsitystä siitä miten em. asiat pitäisi hoitaa ei ole enempää kuin OIKEITA mittareita, on tietysti aina helppo ulista että toiminta on tehotonta ja ei riitä rahaa lapsille, sairaille ja vanhuksille. Samaan aikaan toisella kädellä taputellaan selkään kavereita jotka lappaa niitä veroeuroja cayman-saarille meiltä kaikilta pois. Mut hei, hyötyyhän tosta se riistokapitalisti itse (ja poliitikkokaverinsa). :alppu:
Tehokkuudesta puhuesta tuntuu puurot ja vellit olevan sekaisin. Otetaanpa pari esimerkkiä tehokkuusajattelusta koskien terveydenhuoltoa.
Hoidonporrastus. Usein sairaalahoidon jälkeen potilas tulisi sijoittaa terveyskeskukseen toipumaan. Terveyskeskuspaikat ovat kuitenkin täynnä, joten potilas odottaa huomattavasti veromaksajille kalliimmassa erikoissairaanhoidon yksikössä eli siellä sairaalassa. Samalla hän mahdollisesti vie paikan joltakin muulta, joka sen paikan olisi enemmän tarvinnut. Tehokkaampaa toimintaa olisi potilaiden joustava siirtyminen sairaalahoidosta terveyskeskuksiin.
Lääkärit ja näyttöpääte. Jos lääkäri näppäilee jokaisella hoitokäynnillä tietokonetta 5 minuuttia ja se voidaan pudottaa huomattavasti paremman käyttöliittymän ansiosta 3 minuuttiin, niin säästö on merkittävä pidemmän päälle. Toiminta tulee tehokkaaksi, kun lääkärillä on aikaa tehdä oikeaa työtänsä ja käyttää vähemmän aikaa toisarvoiseen työhön.
Tehokkuutta voidaan myös tiettyyn rajaan mitata. Jos kaksi kaupunkia sijoittaa molemmat miljoonan lastenhoitoon, mutta toisessa on puolet vähemmän lapsia, niin jossakin on vikaa. Lakeja noudattamalla ei noin suuria eroja pitäisi tulla hoidon järjestämisessä ja laadussa.
Tehokkuus on pitkälti sitä, että asiat pystytään tekemään aiempaa viisaammin ja paremmin. En tiedä, että miksi sitä tulee niin kovasti vastustaa. Valitettavasti tehokkuudesta on tullut synonyymi poliitikkojen viljelemälle idootti-leikkaus-linjalle. Siinähän toiminta ja prosessit eivät parane lainkaan vaikka työntekijät vähenevät.
Käsittääkseni julkiselta puolelta ei kukaan mätä rahaa cayman saarille, kun puhutaan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Ulkoistettu yksityispuolen toimija voi näin tehdäkin. Niitä taitaa olla 5%:ia koko euromäärästä ja cayman saarille noista lähettää rahansa vain pieni osa. Joten ongelma ei toistaiseksi taida olla ratkaisevan merkittävä.